[TRUD] wałkuje sierpień

Chleb i igrzyska, dywagacje na tematy sportu i kultury.
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

[TRUD] wałkuje sierpień

Post autor: Daniel von Witt »

TRUD wraca do gry na rynku medialnym - to plus. Minus, że tekst Torkana Ingawaara, Wspominając sierpień, to kolejna próba odgrzewania starego kotleta, w dodatku skądinąd. Doceniam konsekwencję w biciu Sarmacji i jej głównych figur (waleczność jest w cenie), ale w mojej ocenie lennik królewski, który winien rozwijać swe lenno, tak z lekka ma fioła na punkcie spraw cudzych, ściśle - jednej konkretnej.

Przy okazji pytanie: jakie jest stanowisko Komunistycznej Partii Dreamlandu do baridajskiego sierpnia?

(-) Daniel ax. von Witt
Awatar użytkownika
Torkan Ingawaar
obywatel
NIM: 156339
Kontakt:

Re: [TRUD] wałkuje sierpień

Post autor: Torkan Ingawaar »

No już się tak nie pieklcie, doktorze. Jestem Teutończkiem (co wspominałem Wam podczas formowania pierwszego po stanie wyjątkowym gabinetu) i od prawie dwóch lat przebywam na przymusowej emigracji w Królestwie Dreamlandu. Uważam jednocześnie, że obowiązkiem każdego Teutończyka jest wspierać walkę o wolność bratniego Narodu Baridajskiego. Okupantowi na rękę były antagonizmy między Teutończykami a Baridajczykami, ale należy powiedzieć jasno - w tej chwili jedynym wrogiem jest Sarmacja i należy z tym wrogiem walczyć każdego dnia, w każdej godzinie - aż do ostatecznego zwycięstwa!

Poza tym, w mikronacjach zawsze robię to, na co aktualnie mam ochotę (dlatego pewnie byłem tak chujowym ministrem). Dziś mnie natchnęło i napisałem wiersz do Trudu o bohaterskim czynie Narodu Baridajskiego, jutro być może przyjdzie mi ochota na rozwój języka skytyjskiego. Mikronacje to - przede wszystkim - zabawa, która ma sprawiać przyjemność, dlatego też robię to, co mi aktualnie tę przyjemność sprawia. A z tą powinnością rozwijania lenna to już ładnie popłynęliście, doktorze. Tak tylko zauważę, że Skytja jest chyba najaktywniejszym lennem w Dreamlandzie w ostatnich latach. Jeśli ma doktor swoją wizję rozwoju Księstwa to chętnie abdykuję na Waszą rzecz - i proszę tego bynajmniej nie odbierać jako formy emocjonalnego szantażu.

EDIT: A KPD ma do wydarzeń w Sarmacji stosunek neutralny. Natomiast na łamach Trudu publikować może każdy i każdy ma prawo to prezentowania tam dowolnych poglądów na dowolny temat. I z tej właśnie możliwości skorzystałem.
(–) Torkan Ingawaar (ᑐᕐᑳᓐ ᐃᖓᕚᕐ)
Obrazek
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Torkan Ingawaar pisze:
No już się tak nie pieklcie, doktorze.
Nie pieklę się tylko komentuję, gdy widzę jakiś ruch. Komentuję, bo lubię :)
Torkan Ingawaar pisze:
Jestem Teutończkiem (co wspominałem Wam podczas formowania pierwszego po stanie wyjątkowym gabinetu) i od prawie dwóch lat przebywam na przymusowej emigracji w Królestwie Dreamlandu[/url].

Podkreśliłem najciekawsze sformułowanie w tym zdaniu. Można je odbierać na wiele sposobów. Początkowo pomyślałem tak: "od niechcenia jest Dreamlandczykiem/jednym z imigrantów tworzących KPD, co KPA wytykała komunistom", a później: "Dreamland to jednak ostoja dla wolnych ludzi. Powinien się przyjaźnić z Teutonią bez pośredników".
Torkan Ingawaar pisze:
Uważam jednocześnie, że obowiązkiem każdego Teutończyka jest wspierać walkę o wolność bratniego narodu baridajskiego. Okupantowi na rękę były antagonizmy między Teutończykami a Baridajczykami, ale należy powiedzieć jasno - w tej chwili jedynym wrogiem jest Sarmacja i należy z tym wrogiem walczyć każdego dnia, w każdej godzinie - aż do ostatecznego zwycięstwa!

Ozdobniki typu "okupant" pominę, gdyż stosowanie ich to propaganda. Natomiast wydaje mi się, że Teutonii i Baridasowi dobrze jest jako prowincji i kraju Korony Sarmacji. W przeciwnym wypadku za wszelką cenę doprowadziłyby one do niepodległości. Przecież ogłoszenie niepodległości to żadna sztuka, ale do tego potrzebna jest wola. W Teutonii i Baridasie (i gdziekolwiek o podobnej sytuacji) tej woli brak. Arsacjusz Arped nie jest Baridasem, czego owocem jest pusty zdaje się zamek na Skytji, oraz aktywność sarmackiego, lub poprawniej byłoby rzec TIHowskiego (by nie mówić tak ostro, jak komuniści mieli w zwyczaju), Baridasu.
Torkan Ingawaar pisze:
Poza tym, w mikronacjach zawsze robię to, na co aktualnie mam ochotę (dlatego pewnie byłem tak chujowym ministrem). Dziś mnie natchnęło i napisałem wiersz do Trudu o bohaterskim czynie Narodu Baridajskiego, jutro być może przyjdzie mi ochota na rozwój języka skytyjskiego. Mikronacje to - przede wszystkim - zabawa, która ma sprawiać przyjemność, dlatego też robię to, co mi aktualnie tę przyjemność sprawia. A z tą powinnością rozwijania lenna to już ładnie popłynęliście, doktorze. Tak tylko zauważę, że Skytja jest chyba najaktywniejszym lennem w Dreamlandzie w ostatnich latach. Jeśli ma doktor swoją wizję rozwoju Księstwa to chętnie abdykuję na Waszą rzecz - i proszę tego bynajmniej nie odbierać jako formy emocjonalnego szantażu.

No właśnie. Robi się to, co się chce. I każdy obserwator, komentator ma prawo do swojego zdania i oceny danego zjawiska lub wydarzenia, co też raczę ochoczo czynić i w skytyjskim przypadku. No bo przecież jesteśmy w kraju wolnych ludzi, więc jako taki swe zdanie wypowiedziałem. Skytja to taki lotniskowiec, na którym albo lądują statki powietrzne z uciekinierami, albo startują takie z bombami na Sarmację :) To lenno żyje z własnego języka i bomb zrzucanych na wroga, któremu lennik darować nie może swojej banicji. Tak to widzę, tak to przedstawiam, nie wołając w ten sposób: "masz się zająć czymś innym lub ustąpić". Bez dramy WXM.
Torkan Ingawaar pisze:
KPD ma do wydarzeń w Sarmacji stosunek neutralny. Natomiast na łamach Trudu publikować może każdy i każdy ma prawo to prezentowania tam dowolnych poglądów na dowolny temat. I z tej właśnie możliwości skorzystałem.

Jednak ogólnie to jesteście za tym, by się buntować przeciw władzy?

(-) Daniel ax. von Witt
Awatar użytkownika
Aleksander
członek Rządu Królewskiego
NIM: 435954
Herb: a13
Kontakt:

Post autor: Aleksander »

Daniel von Witt pisze:Skytja to taki lotniskowiec, na którym albo lądują statki powietrzne z uciekinierami, albo startują takie z bombami na Sarmację :) To lenno żyje z własnego języka i bomb zrzucanych na wroga, któremu lennik darować nie może swojej banicji.
W sumie. Ja chyba też mam jeszcze bana w Sarmacji.
(-) Alexander, r.s.
Awatar użytkownika
Juarez
NIM:
Kontakt:

Post autor: Juarez »

Ostatnio się dowiedziałem, że nie masz wstępu na ich IRC-a więc ban się utrzymał. :P
/-/ Jahn Dagobard ik Thórn-Mákovski
III Hertsog ik Monderie
Awatar użytkownika
Aleksander
członek Rządu Królewskiego
NIM: 435954
Herb: a13
Kontakt:

Post autor: Aleksander »

Tak jakbym chciał tam wejść ;)
(-) Alexander, r.s.
Awatar użytkownika
Tannegard
Król Dreamlandu i Scholandii
NIM: 279138
Kontakt:

Post autor: Tannegard »

Takie zagęszczenie zbanowanych w Sarmacji, a ja jestem ciekaw ile osób ma bana w Dreamlandzie? Pomijając oczywiście naszą mikronacyjną maskotkę. ;)
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Obrazek
Na liście zbanowanych loginów znajduje się 20 pozycji. Wszystkie należały do Arkadiusza Karbiaka.

(-) Daniel ax. von Witt
Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Post autor: RomanoPorfavor »

Tylko tej monarchofaszystowskiej, represyjnej i niedemokratycznej :)
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
vel Prezerwatyw Tradycja Radziecki (MW) vel Mubarak Zprzcz (ŚKW)
Awatar użytkownika
Torkan Ingawaar
obywatel
Kontakt:

Podkreśliłem najciekawsze sformułowanie w tym zdaniu. Można je odbierać na wiele sposobów. Początkowo pomyślałem tak: "od niechcenia jest Dreamlandczykiem/jednym z imigrantów tworzących KPD, co KPA wytykała komunistom", a później: "Dreamland to jednak ostoja dla wolnych ludzi. Powinien się przyjaźnić z Teutonią bez pośredników".
Niepotrzebnie doszukuje się doktor drugiego dna w mojej wypowiedzi. Pierwszy jej akapit mówił o tym, że Baridajski Sierpień nie jest dla mnie cudzą sprawą, ponieważ - jako Teutończyk - solidaryzuję się z bratnim Narodem Baridajskim, który cierpi pod jarzmem tego samego okupanta, co moja Ojczyzna. Tylko i wyłącznie tyle. A jeśli chodzi o wolę ogłoszenia niepodległości wśród Teutończyków, to - niestety - nie wie doktor o czym mówi. Śmiem twierdzić, że jestem jednak lepiej zorientowany w tej kwestii niż doktor. ;)
To lenno żyje z własnego języka i bomb zrzucanych na wroga, któremu lennik darować nie może swojej banicji.
No już nie pierdolcie, doktorze, bo przykro czytać. Jakby lennik nie mógł darować komuś swojej banicji to - prawdopodobnie - podałby się do dymisji w chwili dostarczenia przez Sarmatów zaproszenia na Konferencję Almerską. ;) Dodatkowo przypomnę, że osoba, która stała na czele sarmackiego rządu w chwili jej rozpoczęcia, osoba, której - między innymi - zadedykowany jest będący przedmiotem niniejszej dyskusji utwór, w sposób bezpośredni za tę moją banicję odpowiada. Nie walczę w imię zemsty za jakąś banicję - walczę w imię ojczyzny oraz ideałów, w które wierzę. Nie kierowałem się chęcią załatwienia prywatnych porachunków jako Minister Spraw Zagranicznych (na co wskazałem wyżej) i nie kieruję się nią również jako Książę Skytji czy autor powyższego tekstu w Trudzie.
Przeciwko władzy monarchofaszystowskich zamordystów, która gardzi obywatelami i ich godnością? Zawsze. Tutaj. W Sarmacji. W Bialenii. Wszędzie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Torkan Ingawaar pisze:
Niepotrzebnie doszukuje się doktor drugiego dna w mojej wypowiedzi. Pierwszy jej akapit mówił o tym, że Baridajski Sierpień nie jest dla mnie cudzą sprawą, ponieważ - jako Teutończyk - solidaryzuję się z bratnim Narodem Baridajskim, który cierpi pod jarzmem tego samego okupanta, co moja Ojczyzna. Tylko i wyłącznie tyle. A jeśli chodzi o wolę ogłoszenia niepodległości wśród Teutończyków, to - niestety - nie wie doktor o czym mówi. Śmiem twierdzić, że jestem jednak lepiej zorientowany w tej kwestii niż doktor. ;)
Cierpienie. Jarzmo. Okupacja. Gdyby te zjawiska rzeczywiście miały miejsce już dawno moglibyśmy obserwować (a co niektórzy zapewne brać udział) niepodległość poszczególnych części Księstwa Sarmacji i spektakularny wtenczas upadek tego kolosa na glinianych nogach. Obecnie on się osuwa na ziemię stopniowo, by nas oswoić z momentem ostatecznej zagłady, którą przyjmiemy wówczas z większym spokojem, niż gdyby stało się to w sposób, o którym piszę wyżej. Nie ma tej woli w Teutonii i Baridasie, bo jak wynika z dyskusji z JKM Andrzejem Fryderykiem - tamte samorządy są bardziej samorządne od naszych, a więc ich wola powinna mieć większe znaczenie przy podejmowaniu decyzji o ich samostanowieniu w lub poza Sarmacją. Z różnych względów decydują się te samorządy (teutoński i baridajski) na pozostawanie w Sarmacji. DOBROWOLNIE. Dobrowolnie, ponieważ wydobycie się na niepodległość jest stosunkowo proste. Jednakże wizja jej uprawiania nie wydaje się dla obu tych samorządów kolorowa, stąd pewnie tylko takie Pańskie buńczuczne deklaracje "o lepszym poinformowaniu".
Torkan Ingawaar pisze:
No już nie pierdolcie, doktorze, bo przykro czytać. Jakby lennik nie mógł darować komuś swojej banicji to - prawdopodobnie - podałby się do dymisji w chwili dostarczenia przez Sarmatów zaproszenia na Konferencję Almerską. ;) Dodatkowo przypomnę, że osoba, która stała na czele sarmackiego rządu w chwili jej rozpoczęcia, osoba, której - między innymi - zadedykowany jest będący przedmiotem niniejszej dyskusji utwór, w sposób bezpośredni za tę moją banicję odpowiada. Nie walczę w imię zemsty za jakąś banicję - walczę w imię ojczyzny oraz ideałów, w które wierzę. Nie kierowałem się chęcią załatwienia prywatnych porachunków jako Minister Spraw Zagranicznych (na co wskazałem wyżej) i nie kieruję się nią również jako Książę Skytji czy autor powyższego tekstu w Trudzie.
Jak wyżej wskazuję: byt Pańskich ziomków widocznie im odpowiada. Koszty niepodległości byłyby większe niż zyski, stąd tylko i wyłącznie burknięcia na ten temat lub spotkania w podziemiu.
Torkan Ingawaar pisze:
Przeciwko władzy monarchofaszystowskich zamordystów, która gardzi obywatelami i ich godnością? Zawsze. Tutaj. W Sarmacji. W Bialenii. Wszędzie.
Dlaczego akurat monarchofaszystowskich? Jeszcze w Bialenii na dodatek. Rozumiem, że utwór poetycki rządzi się swoimi prawami i nie można oczekiwać od niego obiektywizmu tylko romantyzmu, ale takie podejście do konfliktu wewnętrznego w innym państwie nie sprzyja ukazywaniu faktów tylko tworzeniu mitów.

(-) Daniel ax. von Witt
Awatar użytkownika
Torkan Ingawaar
obywatel
Kontakt:

To doprawdy komiczne, jak próbuje nadrobić doktor swoją niewiedzę w tym temacie tak słodko graną pewnością siebie i słowami o "buńczucznych deklaracjach". Proponuję poczytać troszkę o Wandejskim Czerwcu, o Teutońskim Maju i przynajmniej postarać się zrozumieć fakt, że Teutonia nie jest martwą wydmuszką prawną, tylko kilkunastoosobową społecznością, w której każdy ma na dany temat trochę odmienne zdanie. Potrzeba impulsu, który sprawi, że Teutończycy podejmą tę decyzję jednomyślnie - rozbicie na dwie części (Marchię Teutońską w Sarmacji i niepodległe Królestwo Nowej Teutonii) już kiedyś przerabialiśmy. Nigdy więcej. No ale objawił nam się właśnie największy specjalista od Teutonii, więc ja już zamilknę. Wszak co ja mogę wiedzieć o poglądach Teutończyków na tę kwestię w porównaniu do takiego dra von Witta.

A w Baridasie Baridajczyków już nie ma. Po Sierpniu prawie wszyscy się wynieśli i pozostali w nim jedynie Sarmaci. Może z wyjątkiem Fryderyka von Hohenzollerna. Więc o secesji Baridasu - jako instytucji obecnie istniejącej w Sarmacji - raczej nie można mówić.
Obrazek
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański-Nassau
obywatel
NIM: 132626
Herb: c08.gif
Kontakt:

Post autor: Fryderyk Orański-Nassau »

PTR pisze:
Tylko tej monarchofaszystowskiej, represyjnej i niedemokratycznej :)
Doktorze, z dwojga złego już wolę komunistów, niż anarchistów ;) Uwłacza im Pan.
(-) Fryderyk Karol Albert książę Orański-Nassau OOII ONZII
Książę Flores
"Pochlebiamy sobie patrząc na Sarmację, że zobaczcie; oni są prymitywni, a my wysublimowani. Ale wysublimowany autyzm nadal pozostaje autyzmem."JKW Aleksander, 2 października 2017 r.
"Może ten słynny dreamlandzki neoprymitywizm wcale nie jest taki zły?"
JKW Maciej II vel Helmut Pohl, 7 lutego 2019 r.

Obrazek
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Czo
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański-Nassau
obywatel
NIM: 132626
Herb: c08.gif
Kontakt:

Post autor: Fryderyk Orański-Nassau »

PTR pisze:Czo
Bunt przeciw wszelkiej władzy=anarchizm, da?
(-) Fryderyk Karol Albert książę Orański-Nassau OOII ONZII
Książę Flores
"Pochlebiamy sobie patrząc na Sarmację, że zobaczcie; oni są prymitywni, a my wysublimowani. Ale wysublimowany autyzm nadal pozostaje autyzmem."JKW Aleksander, 2 października 2017 r.
"Może ten słynny dreamlandzki neoprymitywizm wcale nie jest taki zły?"
JKW Maciej II vel Helmut Pohl, 7 lutego 2019 r.

Obrazek
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Christian von Kluck pisze:Bunt przeciw wszelkiej władzy=anarchizm, da?
Protip: przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Dodatkowa podpowiedź - to nie jest to co ty zrozumiałeś.
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Torkan Ingawaar pisze:
To doprawdy komiczne, jak próbuje nadrobić doktor swoją niewiedzę w tym temacie tak słodko graną pewnością siebie i słowami o "buńczucznych deklaracjach". Proponuję poczytać troszkę o Wandejskim Czerwcu, o Teutońskim Maju i przynajmniej postarać się zrozumieć fakt, że Teutonia nie jest martwą wydmuszką prawną, tylko kilkunastoosobową społecznością, w której każdy ma na dany temat trochę odmienne zdanie. Potrzeba impulsu, który sprawi, że Teutończycy podejmą tę decyzję jednomyślnie - rozbicie na dwie części (Marchię Teutońską w Sarmacji i niepodległe Królestwo Nowej Teutonii) już kiedyś przerabialiśmy. Nigdy więcej. No ale objawił nam się właśnie największy specjalista od Teutonii, więc ja już zamilknę. Wszak co ja mogę wiedzieć o poglądach Teutończyków na tę kwestię w porównaniu do takiego dra von Witta.
Nie mienię się za specjalistę od Teutonii i nie zamierzam za takiego uchodzić. Ja jedynie widzę rezultat końcowy tych całych manifestacji i dążeń niepodległościowych, które na tym etapie pozostają, gdyż jak stwierdziłem wyżej, a co podtrzymuję, wybicie się na niepodległość jest proste, tylko nie ma woli. I Pan me słowa potwierdza: brak jest w Teutonii woli do niepodległości. Brak takiej woli w Baridasie, gdyż napisałem: Arsacjusz Arped to żaden Baridas. Baridas należy do Księcia Tomasza Ivo Hugona i ludzie w Baridasie się z tym zgadzają, albo od drugiej strony: nie zgadzają się na tyle, aby być zdolnymi ten fakt zmienić. Koszty są zbyt duże, więc można na tę chwilę jedynie o niepodległości marzyć i pisać wiersze. Obecna epoka jest dobra dla romantyków i powstańców-samobójców (Arsacjusz Arped, Siergiusz Asketil, i tak, WXM).
Torkan Ingawaar pisze:
A w Baridasie Baridajczyków już nie ma. Po Sierpniu prawie wszyscy się wynieśli i pozostali w nim jedynie Sarmaci. Może z wyjątkiem Fryderyka von Hohenzollerna. Więc o secesji Baridasu - jako instytucji obecnie istniejącej w Sarmacji - raczej nie można mówić.
Więc co z tym wolnym Baridasem? Ludzie go porzucili? Wola niepodległości była tak silna, że aż uciekli i Baridas jak stał, tak stoi oflagowany po sarmacku. Tak jak wyżej: niepodległość to piękna sprawa, ale trzeba ją uprawiać, nie wystarczy bujać w obłokach.

(-) Daniel ax. von Witt
Awatar użytkownika
Torkan Ingawaar
obywatel
Kontakt:

Powtórnego potoku bzur komentował nie będę, bo - po raz kolejny - nie wie doktor o czym mówi. Odniosę się jedynie do tego:
Koszty są zbyt duże, więc można na tę chwilę jedynie o niepodległości marzyć i pisać wiersze. Obecna epoka jest dobra dla romantyków i powstańców-samobójców
Ależ mnie rola romantyka-powstańca-samobójcy całkowicie odpowiada, doktorze. Dobrze się w ten sposób bawię i to mi - na ten moment - w zupełności wystarcza.
Obrazek
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

I to mnie szczerze bardzo cieszy, gdyż o ekspresję tu chodzi. Stąd i nasza polemika. Nie jest również przesądzone, czy będąc na Pańskim miejscu nie byłbym i sam tym romantykiem-samobójcą :)

(-) Daniel ax. von Witt
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sport i kultura”