[OPM] Nowy Sekretarz Generalny OPM

Powiększanie wspólnego dobra, walki o władzę. Esencja dreamlandzkiego życia.
Robert I, RS.
król-senior
Numer GG: 3258225
NIM: 833216
Herb: r02
Kontakt:

[OPM] Nowy Sekretarz Generalny OPM

Post autor: Robert I, RS. »

Członkowie Organizacji Polskich Mikronacji dokonali wyboru, spośród jednego zgłoszonego kandydata (:-/), nowego Sekretarza Generalnego OPM w osobie Jego Ekscelencji Timoteosa Stefanosigosa, obywatela Demokracji Surmeńskiej. JE Kryspin von Lichtenstein nie zdecydował się na start w wyborach.

Nowy Sekretarz Generalny przedstawił krótkie expose, którego treść można ocenić już samemu:
Zacząć chciałbym od serdecznych podziękowań za okazane mi zaufanie, skierowane do wszystkich delegacji, które poparły moją kandydaturę. Zdaję sobie sprawę, że wybory te nie obfitowały w alternatywy - tym bardziej będę się starał, aby nie zaprzepaścić szansy, którą mi dano.

Chciałbym również podziękować Jego Ekscelencji Kryspinowi von Lichtensteinowi za cały okres, w którym pełnił swoje obowiązki. Choć z wieloma jego działaniami się nie zgadzałem, nigdy nie twierdziłem i nie mógłbym twierdzić, że zostawia Organizację w stanie rozkładu - wręcz przeciwnie, chciałbym podziękować mu za sprawne i szybkie przekazanie mi wszelkich potrzebnych do sprawowania funkcji informacji.

Wasze Ekscelencje, nieco o tym co mam zamiar robić na samym początku mojej kadencji pisałem w swoim "programie". Pisałem też o ogólnych założeniach. Tym razem pokrótce chciałbym omówić sprawę sekretariatu i kilka spraw bardziej formalnych.

Zakładam wąski skład sekretariatu - chcę, żeby pałeczka przeszła w ręce państw członkowskich. Na pewno nie będę powoływał Dyrektora ds. Organizacyjnych - w kwestiach technicznych czuję wystarczająco swobodnie, żeby samemu realizować swoje zdania. Na pewno postaram się powołać Zastępcę SG - jeżeli można mówić o nim jako o członku Sekretariatu. Zwrócę się również do niektórych dotychczasowych jego członków o pełnienie obowiązków w celu zakończenia pewnych spraw.

W kwestiach formalnych - na pewno czeka mnie powołanie sędziów TS. Karta stanowi, że Trybunał Sprawiedliwości składa się z 7 sędziów, choć wątpię, żeby udało się ich od razu zebrać aż tylu. Na razie mamy 4 kandydatów. Mam nadzieję, że będzie ich więcej - zwrócę się z tym do państw, które własnych jeszcze nie przedstawiły. Drugą sprawą jest ostatnie postanowienie wydane przez JE Kryspina von Lichtensteina. Ponieważ jego brzemienie i skutki są niestety dość absurdalne (choć poniekąd jest to tylko powielenie absurdalnego zapisu Karty OPM) postaram się możliwie szybko je zmodyfikować do akceptowalnego, przyjętego w praktyce stanu rzeczy.

W następnej kolejności zajmę się tym co już zapowiedziałem - audytem instytucji Organizacji. Co dalej - zobaczymy co los przyniesie.
(-) Robert I, RS.
dr net. nauk prawnych
Awatar użytkownika
ghardin
NIM: 544409
Kontakt:

Re: Nowy SG OPM

Post autor: ghardin »

Przyznam, że expose nowego SG OPM zrobiło na mnie pozytywne wrażenie. Pragmatyzm, trzeźwa i realistyczna ocena sytuacji i dostępnych zasobów, dają nadzieję na osiągnięcie rzeczywistych efektów - może nie nazbyt spektakularnych, ale w obecnych czasach skuteczna polityka małych kroków i ciągłej adaptacji to najwłaściwsza, a nierzadko jedyna droga.

Gratuluję i trzymam kciuki!

--
ax. Ghardin, OCO,
Minister Spraw Wewnętrznych
Zablokowany

Wróć do „Polityka”