Witam serdecznie!
Chciałbym przedstawić oraz zaprosić was rodacy do nowopowstającej inicjatywy politycznej, czyli krótko mówiąc zakładam partię, Ruch Przyszłości Dreamlandu. Od początku mojej działalnosci w Dreamlandzie miałem taki zamiar. Nie widziałem dla siebie miejsca w żadnej istniejącej partii. Nawet Partia Burżuazyjna, podobno prawicowa, nie ukazywala mi się jako godna poparcia. Uważam ją za partię starej burżuazji dreamlandzkiej. Partii starych wyjadaczy, o wielu tytułach, którzy dużo gadają ale mało robią. RPD jest partią stawiajaca na młodych obywateli, pełnych nowych pomysłów i energii. Niestety aktualne, zawiłe prawo i biurokracja uniemożliwiają nowym szybkie włączenie się w życie państwa. Nasza rada na to? Znowelizowanie prawa/dostosowanie do realnych potrzeb obywateli oraz stworzenie Małego Kodeksu- streszczenia Praw i Kodeksów, który pokazywałby konkretnie jak załatwić daną sprawę i prowadzilby po zawiłych ścieżkach prawnych. Przykład? Chcę nabyć ziemię, ale nie mam pojęcia jakie dokumenty muszę złożyć. Więc udaje się do Małego Kodeksu i dowiaduje się, jakich danych i dokumentów potrzebuje, jak napisać wniosek i gdzie go złożyć.
Inną sprawą, którą chciałbym poruszyć jest zaangażowanie obywateli. Po wyborach wszystkim zajmują się posłowie. Załatwiają między sobą sprawy ważne dla kazdego obywatela i dotyczące kazdego obywatela. Dlatego RPD jest za zwiększeniem wpływu obywateli na życie i wygląd państwa-referendum. Referendum nie miałoby tylko charakteru opiniotworczego. Zapytacie po co w takim razie posłowie skoro wszystko leży w rękach ludu. Bo oni posiadają inicjatywę ustawodawczą. Posłowie proponują i przekonują obywateli do swojego pomysłu w ogólnej debacie, a decyduje naród. Oprócz tego proponujemy stworzenie Samouczka po SG Ataman. Wiem z doświadczenia, że nie jest tak łatwo ogarnąć całego systemu i wszystkich jego opcji.
Poza tym chcielibyśmy doprowadzić do zaktualizowania map v-świata. W tym celu stworzenia organizacji zrzeszajacych wszystkie niepodległe i uznawane państwa. Wiem, że istnieje już taka organizacja (Mikronacyjne Forum Kartograficzne) jednak należą do niej tylko 4 mikronacje, co uniemożliwia utworzenia map całego świata.
Jeszcze raz zachęcam do wstąpienia w szeregi Ruchu!
Chcesz zmieniać Dreamland? Masz pomysł na usprawnienie działania państwa? Chcesz pomóc w rozwoju kraju? Wstąp do RPD !!
Zainteresowanych proszę o kontakt na priv.
Aktualni członkowie:
Paweł van der Gibson
Michel d'Agnou-Michalski
Leonid von Lampe
strona internetowa: http://www.ruchprzyszlosci.wordpress.com