Ruch Przyszłości Dreamlandu!

Powiększanie wspólnego dobra, walki o władzę. Esencja dreamlandzkiego życia.
Awatar użytkownika
Paweł van der Gibson
NIM: 847275
Kontakt:

Ruch Przyszłości Dreamlandu!

Post autor: Paweł van der Gibson »

Obrazek

Witam serdecznie!
Chciałbym przedstawić oraz zaprosić was rodacy do nowopowstającej inicjatywy politycznej, czyli krótko mówiąc zakładam partię, Ruch Przyszłości Dreamlandu. Od początku mojej działalnosci w Dreamlandzie miałem taki zamiar. Nie widziałem dla siebie miejsca w żadnej istniejącej partii. Nawet Partia Burżuazyjna, podobno prawicowa, nie ukazywala mi się jako godna poparcia. Uważam ją za partię starej burżuazji dreamlandzkiej. Partii starych wyjadaczy, o wielu tytułach, którzy dużo gadają ale mało robią. RPD jest partią stawiajaca na młodych obywateli, pełnych nowych pomysłów i energii. Niestety aktualne, zawiłe prawo i biurokracja uniemożliwiają nowym szybkie włączenie się w życie państwa. Nasza rada na to? Znowelizowanie prawa/dostosowanie do realnych potrzeb obywateli oraz stworzenie Małego Kodeksu- streszczenia Praw i Kodeksów, który pokazywałby konkretnie jak załatwić daną sprawę i prowadzilby po zawiłych ścieżkach prawnych. Przykład? Chcę nabyć ziemię, ale nie mam pojęcia jakie dokumenty muszę złożyć. Więc udaje się do Małego Kodeksu i dowiaduje się, jakich danych i dokumentów potrzebuje, jak napisać wniosek i gdzie go złożyć.
Inną sprawą, którą chciałbym poruszyć jest zaangażowanie obywateli. Po wyborach wszystkim zajmują się posłowie. Załatwiają między sobą sprawy ważne dla kazdego obywatela i dotyczące kazdego obywatela. Dlatego RPD jest za zwiększeniem wpływu obywateli na życie i wygląd państwa-referendum. Referendum nie miałoby tylko charakteru opiniotworczego. Zapytacie po co w takim razie posłowie skoro wszystko leży w rękach ludu. Bo oni posiadają inicjatywę ustawodawczą. Posłowie proponują i przekonują obywateli do swojego pomysłu w ogólnej debacie, a decyduje naród. Oprócz tego proponujemy stworzenie Samouczka po SG Ataman. Wiem z doświadczenia, że nie jest tak łatwo ogarnąć całego systemu i wszystkich jego opcji.
Poza tym chcielibyśmy doprowadzić do zaktualizowania map v-świata. W tym celu stworzenia organizacji zrzeszajacych wszystkie niepodległe i uznawane państwa. Wiem, że istnieje już taka organizacja (Mikronacyjne Forum Kartograficzne) jednak należą do niej tylko 4 mikronacje, co uniemożliwia utworzenia map całego świata.
Jeszcze raz zachęcam do wstąpienia w szeregi Ruchu!
Chcesz zmieniać Dreamland? Masz pomysł na usprawnienie działania państwa? Chcesz pomóc w rozwoju kraju? Wstąp do RPD !!
Zainteresowanych proszę o kontakt na priv.

Aktualni członkowie:
Paweł van der Gibson
Michel d'Agnou-Michalski
Leonid von Lampe

strona internetowa: http://www.ruchprzyszlosci.wordpress.com
Paweł van
der Gibson
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

Re: Ruch Przyszłości Dreamlandu!

Post autor: Daniel von Witt »

Gratuluję pomysłu i witamy na prawej stronie. Cieszę się, że zebrano trzech członków. Można więc złożyć wniosek rejestracyjny w Centralnym Rejestrze Instytucji i Przedsiębiorstw. By uzyskać wpis w CRIP konieczne jest upublicznienie programu partii i statutu partii na jej stronie internetowej. Pomoc w jej założeniu na serwerach Królestwa można uzyskać w KSI (Conrad Darosareier-Stattoerr, Martin Schlesinger-Asketil) lub bezpośrednio u Jego Królewskiej Mości Marcina I Mikołaja.

(-) Daniel markiz von Witt
Partia Burżuazyjna
Awatar użytkownika
Alfred
inżynier królewski
Numer GG: 47634183
NIM: 196135
Kontakt:

Post autor: Alfred »

Paweł van der Gibson pisze:Partii starych wyjadaczy, o wielu tytułach, którzy dużo gadają ale mało robią.
Pan nas pomylił z Radykalnym Centrum.
Paweł van der Gibson pisze:W tym celu stworzenia organizacji zrzeszajacych wszystkie niepodległe i uznawane państwa. Wiem, że istnieje już taka organizacja (Mikronacyjne Forum Kartograficzne) jednak należą do niej tylko 4 mikronacje, co uniemożliwia utworzenia map całego świata.
Więc założymy nową, w której będziemy my sami?
Paweł van der Gibson pisze:Niestety aktualne, zawiłe prawo i biurokracja uniemożliwiają nowym szybkie włączenie się w życie państwa.
Niech mi Pan, proszę, wyjaśni, co jest w tym prawie takiego zawiłego, bo może ja coś przeoczyłem. Zamieszkałem w KD w kwietniu zeszłego roku i zrozumienie prawa nie było dla mnie problemem...
Paweł van der Gibson pisze:Chcę nabyć ziemię, ale nie mam pojęcia jakie dokumenty muszę złożyć. Więc udaje się do Małego Kodeksu i dowiaduje się, jakich danych i dokumentów potrzebuje, jak napisać wniosek i gdzie go złożyć.
...biurokracja najwyraźniej jest natomiast dziełem Pańskiej wyobraźni. Nie potrzebuje pan dokumentów ani wniosku. Potrzebuje Pan pieniędzy i numeru GG/adresu e-mail burmistrza. Mówi mu Pan "chcę tę działkę", on mówi, ile kosztuje, Pan płaci, burmistrz spisuje umowę i przekazuje Panu działkę w CRG. Tylko tyle :)
Paweł van der Gibson pisze:stworzenie Małego Kodeksu- streszczenia Praw i Kodeksów, który pokazywałby konkretnie jak załatwić daną sprawę i prowadzilby po zawiłych ścieżkach prawnych.

(...)

stworzenie Samouczka po SG Ataman. Wiem z doświadczenia, że nie jest tak łatwo ogarnąć całego systemu i wszystkich jego opcji.
Z lektury programu wnioskuję, że Panowie:
a) nie orientujecie się w prawie,
b) nie orientujecie się w Atamanie.
Rozumiem więc, że Panowie, jeżeli dostaną się do parlamentu, zadziałają w tym kierunku poprzez uchwalenie ładnej ustawy, którą zobligujecie do zajęcia się Małym Kodeksem i Samouczkiem odpowiednio Sąd Królestwa i KSI?

Na koniec mała rada - niech Pan zmieni dolną część swojego podpisu na taką:

Kod: Zaznacz cały

[url=http://www.ruchprzyszlosci.wordpress.com/][img]http://ruchprzyszlosci.files.wordpress.com/2014/01/images3rrvs1v01.jpg[/img][/url]
Ładniej wygląda i zajmuje mniej miejsca, a odnośnik jest :)
(—) Alfred de Ebruz, r. s.
salus rei publicae suprema lex esto!
Awatar użytkownika
Otton van der Berg
NIM: 108161
Kontakt:

Post autor: Otton van der Berg »

Martin Schlesinger jak zwykle nabija na pal wszelkie postulaty dając do reki jednocześnie dłuto i pieniek, nie sposób się nie zgodzić z WE Martinem.
Będę obserwował rozwój tej partii i jeśli będziecie potrzebowali jakiejś pomocy jestem dostępny na gg lub PW
(-)Wicehrabia Otton van der Berg OOIII ONZII
Obrazek
ObrazekObrazek>>>
Lenno Alhambra
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

Post autor: Daniel von Witt »

Odniosę się jeszcze do tego fragmentu programu RPD:
Paweł van der Gibson pisze:W tym celu stworzenia organizacji zrzeszajacych wszystkie niepodległe i uznawane państwa. Wiem, że istnieje już taka organizacja (Mikronacyjne Forum Kartograficzne) jednak należą do niej tylko 4 mikronacje, co uniemożliwia utworzenia map całego świata.
Organizacja międzynarodowa zrzeszająca wszystkie państwa wirtualne to utopia. Organizacja Polskich Mikronacji (OPM) upadła, choć zrzeszała wiele krajów. Mikronacyjne Forum Kartograficzne ma 4 państwa członkowskie i 1 stowarzyszony, ale ilość członków nie przekłada się na to, że tylko one będą oznaczone na mapach produkcji Komitetu Kartograficznego MFK. Mapy świata powstawały zawsze, częściej nawet bez udziału organizacji międzynarodowych niż w ramach nich - często też były ze sobą częściowo sprzeczne.

Doceniam, że RPD zależy na rozwoju międzynarodowej kartografii i unifikacji map.

(-) Daniel markiz von Witt
Kartograf Królewski
Awatar użytkownika
Paweł van der Gibson
Kontakt:

Po tym ci panowie mówią wnioskuję, że stworzenie takiej organizacji jest raczej nierealne. Cóż chęci były, ale rzeczywistość jak zwykle weryfikuje nasze plany :) jednak myślę, że nadal będziemy wpierali wszelkie inicjatywy kartograficzne choćby i lokalne :)
Paweł van
der Gibson
Awatar użytkownika
Leonid von Lampe
NIM:
Kontakt:

Post autor: Leonid von Lampe »

W obecnej chwili większość krajów cechuje egoizm. Wiele państw widzi tylko czubek własnego nosa i nawet nie spojrzy na projekty międzynarodowe. Ostatnia międzypaństwowa inicjatywa, która łączy większość państw to Our Sound. Może czas to w jakiś sposób zmienić?
Obrazek
Awatar użytkownika
Siergiusz Asketil
Numer GG: 44811514
NIM: 786851
Herb: s06
Kontakt:

Post autor: Siergiusz Asketil »

Nowej partii oczywiście życzę powodzenia. Pozwolę sobie odnieść się do tych słów:
Leonid von Lampe pisze:W obecnej chwili większość krajów cechuje egoizm. Wiele państw widzi tylko czubek własnego nosa i nawet nie spojrzy na projekty międzynarodowe. Ostatnia międzypaństwowa inicjatywa, która łączy większość państw to Our Sound. Może czas to w jakiś sposób zmienić?
Nie tylko. W Dreamlandzie Our Sound akurat się nie przyjął, bywa. Aktywnie uczestniczymy jednak w innych inicjatywach, choćby w v-Mundialu, którego poprzednia edycja odbyła się właśnie w naszym państwie. Dreamlandczycy licznie uczestniczą także w innych projektach, mających na celu wspólną zabawę: konkursy, konferencje, święta różnych państw. Do wyboru, do koloru :)
(—) Siergiusz markiz Asketil
Dreamlandczyk, Baridajczyk, Frustrat
Awatar użytkownika
Leonid von Lampe
NIM:
Kontakt:

Post autor: Leonid von Lampe »

Moje słowa odnosiły się nie tylko do Dreamlandu. Choć nasze państwo mogłoby pełnić rolę kluczową w takich projektach oraz zachęcać do tego typu inicjatyw inne młodsze kraje.
Obrazek
Awatar użytkownika
Paweł van der Gibson
Kontakt:

Czemu nadal nikt nie zajął się rejestracją partii, zgłoszona tydzień temu. Wnioski podobno są rozpatrywane do 7 dni.. Ktoś tu chyba nie dopełnia obowiązków..
Paweł van
der Gibson
Awatar użytkownika
Otton van der Berg
NIM: 108161
Kontakt:

Post autor: Otton van der Berg »

Oj uderza Wasza Ekscelencja w czułą strunę ostatnio silnie pobrzmiewającą, ale nie sposób oprzeć się wrażeniu że jest w tym kropla prawdy.
Zauważyłem że wasz program partii na stronie podanej wyżej nadal prezentuje dość słaby poziom z omawianymi tutaj punktami które, powiedzmy sobie szczerze nie maja przyszłości. Czy RPD ma zamiar rozbudować swój program i bardziej go wycentrować na problemach aktualnych w Dreamlandzie?
(-)Wicehrabia Otton van der Berg OOIII ONZII
Obrazek
ObrazekObrazek>>>
Lenno Alhambra
Awatar użytkownika
Marcin Mikołaj
król-senior
Numer GG: 6042777
NIM: 906544
Lokalizacja: Domena Królewska - Ekorre; Zjednoczone Księstwo - Książęce Miasto Buuren
Kontakt:

Post autor: Marcin Mikołaj »

Szanowny Panie,

Wnioski są rozpatrywane zgodnie z procedura, nadal nie posiadają Panowie wymaganej liczby członków - dwie osoby zaakceptowane, dwie jedynie zaproszone. Termin 7 dni liczy sie od spełnienia ustawowych wymagań 3 członków w partii.

(-) Marcin Mikolaj, R.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Polityka”