Dzień św. Stefana

Powiększanie wspólnego dobra, walki o władzę. Esencja dreamlandzkiego życia.
KJazłowiecki
NIM:
Kontakt:

Dzień św. Stefana

Post autor: KJazłowiecki »

Pragnę życzyć wszystkim mieszkańcom Austro-Węgier, a szczególnie Węgrom, wszelkiej pomyślności w dniu świętego Stefana. Oby Królestwo i cała Monarchia rozwijały się i rosły w siłę.

Örömteli ünnepe Szent István!
dr net. Krzysztof diuk Jazłowiecki y de Ebruz, OCO
Franciszek Józef II
Numer GG: 5436188
NIM:
Kontakt:

Re: Dzień św. Stefana

Post autor: Franciszek Józef II »

Niezmiernie dziękuję w imieniu Węgier, jak i całej Monarchii :-).
Franz Josef von Habsburg
Martin von Viper
NIM: 358574
Kontakt:

Post autor: Martin von Viper »

Ja również chciałbym z całego serca życzyć wszystkim mieszkańcom Monarchii Austro-Węgier, a także Węgrom wirtualnym i realnym wszystkiego najlepszego.
(-) Major Martin von Viper
Dowódca Królewskich Sił Powietrznych
Kanclerz Księstwa Furlandii
Członek Bloku Prawicy
Poseł do Izby Poselskiej XVIII kadencji
Awatar użytkownika
APRS
król-senior
Numer GG: 2587993
NIM: 607400
Kontakt:

Post autor: APRS »

Jestem osobiście pod wrażeniem rozwoju Monarchii Austro-Węgierskiej i przyglądam się jej z wielkim zaciekawieniem. Jestem przekonany, że będziemy świadkami jeszcze wielu ciekawych inicjatyw ze strony wirtualnych Naddunajczyków.
Franciszek Józef II
NIM:
Kontakt:

Dziękuję za miłe słowa :-). W rewanżu muszę powiedzieć, że aktualnie Dreamland inspiruje nas właśnie organizacją co jakiś czas spotkań na czacie :-). A gdy chodzi o inicjatywy, cóż... oprócz "narracyjnej" gospodarki, którą wdrażamy, aktualnie wielce istotną materią stał się dla Austro-Węgier automobilizm - powstaje nowy system rejestracji pojazdów, Austria i Węgry będą mieć dwa osobne kody samochodowe, oczywiście - jak to w historii było i u nas, i u innych ważnych kolebek motoryzacji - jednoliterowe. Ponadto, niebawem powstaną kolory wyścigowe dla Austrii (błękit) i Węgier (węgierskie barwy narodowe) :-). Gorąco zachęcam do obserwowania tych zmian :-).

Niebawem może dojść i do tego, że zaprosimy także Dreamlandczyków na rajdy organizowane przez k. k. Österreichische Automobil-Club :-). Rajdy organizowane nie "systemowo", a przez darmową grę, w dodatku austriacką, co pozwala na ściganie się np. po Wiedniu :-).
Franz Josef von Habsburg
Martin von Viper
Kontakt:

To ciekawe, ponieważ ja niedawno złożyłem, o ile się nie mylę, pierwszy w historii Królestwa Dreamlandu wniosek o rejestrację samochodu. Wydaje mi się, że wprawił on w stan lekkiego osłupiena JXM Steda Asketila do którego ten wniosek złożyłem. Przy okazji JXM przyznał, że można by popracować nad uruchomieniem w Królestwie Dreamlandu rejestru pojazdów motorowych. Przy okazji należy wspomnieć, że pracuję nad rozkręceniem pewnego biznesu właśnie w branży motoryzacyjnej.
Członek Bloku Prawicy
Awatar użytkownika
APRS
król-senior
Numer GG: 2587993
NIM: 607400
Kontakt:

Post autor: APRS »

Miło to słyszeć. Proszę nas informować, gdy pomysł uda się jakoś wirtualnie zmaterializować :-)

Dodam, że w chwili obecnej nie ma regulacji federalnych dotyczących rejestracji pojazdów, więc kwestia pozostaje całkowicie w gestii Prowincji i ich pomysłowości.
Martin von Viper
Kontakt:

O postępach prac będę starał się informować na bieżąco.
Członek Bloku Prawicy
Franciszek Józef II
NIM:
Kontakt:

Hm, to może być ciekawe, choć prawdę mówiąc - kiedy u nas za pierwszym razem powstawały rejestracje samochodowe, niestety parlament miał własne pomysły estetyczne i wyszły tablice pstrokate niczym godło Białorusi z jakimś pokracznym kodem "AUH", będące dużym krokiem w stronę obecnych austriackich tablic z eurobandem i barwami na górze i dole tablicy. Ale to - mam nadzieję - jest już przeszłość, a przynajmniej niebawem będzie.

W przyszłości zamierzamy także organizować wyścigi samochodowe, ale w sposób nieznany dotąd na naszym świecie - zwykle bowiem wyścigi organizowano na określonych skryptach, my natomiast będziemy ścigać się w ramach pewnej darmowej gry, w dodatku umożliwiającej wyścigi po Wiedniu.

Oczywiście żałuję, że nie mogą to być rajdy w tym stylu, co kiedyś - z minimalną ilością odcinków specjalnych, odbywające się w normalnym ruchu, na dłuższych dystansach. Zwłaszcza, że klimat tych rajdów, zarówno tych z początku XX wieku (kiedy to np. rzucano kamieniami w samochody, nie było prawie oznaczeń drogowych etc.), jak i późniejszych (polecam książkę "Samochód - Rajd - Przygoda" Sobiesława Zasady) do okresu lat 70.-80., był świetny. Ścigano się samochodami produkowanymi seryjnie, a tylko trochę ulepszonymi. Nadto chcielibyśmy, by na Riwierze Austriackiej odbywały się wyścigi o klimacie i atmosferze Rajdu Monte Carlo.

Czy wszystko to uda się zrealizować, nie wiem, ale mimo to - już teraz zapraszam Dreamlandczyków do uczestnictwa w zawodach organizowanych w Austro-Węgrzech - czy to w narciarstwie alpejskim (również na darmowej grze o całkiem niezłej grafice, a nie wykorzystującej w okrutny sposób łącza), czy to właśnie w wyścigach samochodowych :-).
Franz Josef von Habsburg
Zablokowany

Wróć do „Polityka”