Szalom

Masz pytania? Chcesz się nam przedstawić? Wejdź, to idealne miejsce na start.
Awatar użytkownika
Andriej Siergiejewicz
NIM: 712735
Kontakt:

Szalom

Post autor: Andriej Siergiejewicz »

Zdrastwujtie druzja! Jakiś czas temu słyszałem już o takich cudach jak mikronacje, ale dopiero dziś naszła mnie ochota na przyłączenie się do jakiejś wesołej gromadki i spróbowania z czym to się je. Jako, że moje plany związane z zaliczeniem semestru zimowego nie poszły całkowicie tak jak sobie wyobrażałem - mam nadzieję, że będę miał czas na dobrą zabawę z wami.

Zamieszkałem w księstwie Surmali, szczerze mówiąc wybór był raczej dziełem przypadku ale wierzę, że nie dokonałem najgorszego z możliwych wyborów. Nie mam zielonego pojęcia jak wkręcić się do waszej rozgrywki, więc liczę na jakąś przyjazną duszę, która powie mi to i owo nt. samej aktywności. Jeśli chodzi o umiejętności, którymi mogę się pochwalić - umiem robić ładne (tak sądze :P) mapy, często bawię się w jakieś ahistoryczne potworki, znam się nieco na historii (choć nasza historia chyba niezbyt przyda się w tej rzeczywistości?), a i pisanie również mi nie straszne.

Pozdrawiam zatem i liczę na szybkie dołączenie do zabawy ;)
Андрей Сергеевич Коровьев
Andriej Siergiejewicz Korowiow
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

Re: Szalom

Post autor: Daniel von Witt »

Witam,

wyboru miejsca zamieszkania dokonał Pan trafnego, gdyż Księstwo Surmali władane obecnie przez Jego Książęcą Mość Martina Schlesingera-Asketila, z którym polecam się skontaktować, jest jedną z lepiej rozwiniętych prowincji Królestwa. Na ogół osoby, które witają się z nami w tym dziale, osiedlają się właśnie tam. Oprócz kontaktu z Namiestnikiem polecam także długie spacery krajoznawcze po serwisach Surmali.

Jedną ważną radą jest podejmowanie prób kontaktu z stałymi mieszkańcami Królestwa - śmiało należy używać forum, korzystać z naszego IRC, gdzie na ogół wieczorami pojawia się kilka osób, a także korzystać z adresów mailowych, GG, jakie znajdzie Ekscelencja w bazie danych Centralnego Rejestru Mieszkańców na stronie głównej Królestwa. Wszystko to pomoże Panu i nam wzajemnie się poznać i wdrożyć się w różne tutejsze inicjatywy i działania.

Mapy - w bazie linków na stronie głównej znajduje się adres do Królewskiego Instytutu Kartograficznego, którym zarządza JE Fabiola de Willibald. Może Pan poznać tam naszą geografię i zobaczyć mapy z różnych okresów historycznych.

Historia - ta pasja realna pomaga na pewno i tutaj. Codziennie tworzymy własną historię, a Królestwo liczy już 15 lat. W sieci przez ten czas nagromadziło się mnóstwo, często niestety rozsianych lub utraconych materiałów. Sprytny historyk może się łatwo tu odnaleźć i poświęcić się różnym badaniom i tworzeniu ciekawych materiałów na bazie tych wszystkich zasobów dostępnych w sieci, niekoniecznie na serwerach Królestwa.

Twórczość - wspomniana Kartograf Królewska JE Fabiola de Willibald jest również Ministrem Kultury i Nauki. W wzmiankowanej bazie linków na samej górze odnajdzie Pan także namiary do działających w Królestwie gazet, które z chęcią przyjmą do siebie kolejnych autorów i dziennikarzy. Warto również, by przejrzał Pan dział 'Kultura i sport' - są tam różne tematy poświęcone aktywności innych niż już podałem instytucji kultury i nauki. Może również zechce WE udać się na studia? Uniwersytet Królewski pod wodzą JM Jacquesa de Brolle, Rektora, zaoferuje Panu najpewniej studia prawa, teorii nowego świata lub stosunków międzynarodowych.

Tutaj sprawdzi Pan, kto aktualnie siedzi na jakim stołku w strukturze naszej władzy.

(-) Daniel markiz von Witt
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Numer GG: 8606140
NIM: 873817
Kontakt:

Post autor: Edward Ebruz »

Wreszcie jakiś rosjoznawca! Witam serdecznie w Królestwie.

• (-) Jacques de Brolle
Awatar użytkownika
Andriej Siergiejewicz
NIM: 712735
Kontakt:

Post autor: Andriej Siergiejewicz »

Dziękuję za miłe przyjęcie. Skontaktowałem się już z Panem Martinem Schlesinger - Asketlim, który pomógł mi niemało w poznaniu nieco Królestwa, ale mając taką sposobność zadam też pytanie tutaj, żeby jednego człowieka nie męczyć moją niewiedzą.

Z uwagi na to, że w najbliższych dniach będę nieobecny - nie chciałem podejmować żadnej ważnej pracy w administracji, ale pomyślałem, że mógłbym założyć firmę na dobry początek. Znalazłem poradnik i kilka stron mówiących o tym procesie ale wciąż kilka rzeczy wydaje mi się niejasnych.

Kwestia finansowa - wiem, że Królestwo jest w trakcie wdrażania nowego systemu gospodarczego i nie wszystko działa tak jak powinno. Spotkałem się z różnymi tekstami, które miły raz o tym, że póki co kwestie finansowe są nieważne (mówię tu oczywiście względem prowadzenia firmy), a w oficjalnym poradniku wydanym przez MSW, są podane dokładne kwoty ewentualnych pożyczek, które można zaciągnąć na finansowanie firmy. Jak to w końcu ostatecznie jest?

Druga sprawa - lokale. Tu też dowiedziałem się, że system nie jest chyba do końca wdrożony i działa różnie, jeśli posiadanie lokalu jest wymagane, gdzie można zgłosić się po jego odbiór/kupno/najem?
Андрей Сергеевич Коровьев
Andriej Siergiejewicz Korowiow
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

Post autor: Daniel von Witt »

Ministrem Spraw Wewnętrznych jest aktualnie JKW Pavel Svoboda, który może udzielić Panu więcej informacji na ten temat. Rejestracja przedsiębiorstwa na chwilę obecną odbywa się zarówno w Centralnym Rejestrze Instytucji i Przedsiębiorstw dostępnym na stronie głównej (CRIP), który jest systemem starym oraz w Centralnym Banku Dreamlandu (CBD), również do którego wchodzimy przez stronę główną KD, opartym właśnie na systemie ATAMAN - nówce wdrażanej przez Królewskie Służby Informatyczne (KSI). W CRIPie przez główną rejestruje Pan swoje przedsiębiorstwo, a w Atamanie zakłada dla niego rachunek tam samo jak dla siebie póki co.

Finanse - czy są istotne, czy nie. To zależy tylko i wyłącznie od nastawienia przedsiębiorcy. Jeżeli chce Pan prowadzić firmę z nastawieniem na zysk, to nie ma zmiłuj należy się skupiać także na finansach - to kwestia pasji i podejścia, uwielbienia cyferek :) Problem pojawia się jednak na rynku - bardzo często trudno jest coś sprzedać, szczególnie osobom indywidualnym czy nawet innym firmom. Odbiorcami są zwykle organy i instytucje publiczne. W Królestwie trudno jest wykształcić smykałkę do interesów i handlu, kiedy trudno jest tworzyć obrót de facto na własną rękę. Kiedyś pomoże temu system gospodarczy właśnie. Póki co jednak - każdy robi jak chce, niektóre firmy skupiają się na działalności operacyjnej wyłącznie, inne także na finansowej jej stronie. To zależy od Pana i pańskich aspiracji.

Publicznego wsparcia finansowego udzielą na pewno MSW, Fundusz Aktywizacji Inicjatyw Przedsiębiorczych (FAIP podległy MSW, więc w zasadzie kontakt przez Ministra), a nawet sam CBD (JE Conrad Darosareier-Stattoerr).

(-) Daniel markiz von Witt
Awatar użytkownika
Otton van der Berg
NIM: 108161
Kontakt:

Post autor: Otton van der Berg »

Nie mniej ni więcej tak jak to markiz panu wyjaśnił.
Witamy w Dreamlandzie :-)
(-)Wicehrabia Otton van der Berg OOIII ONZII
Obrazek
ObrazekObrazek>>>
Lenno Alhambra
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jesteś tutaj nowy?”