jestem tutaj dość krótko, abyście mieli sposobność poznać mnie dostatecznie dobrze. Dlatego dzisiaj Wam to w jakimś sensie umożliwiam. By Wam nie kojarzyć się wyłącznie z ekonomią i wojskowością, co przyznam jest moją pasją, dam Wam nieco inne o mnie wyobrażenie. Po ostatnich porządkach na swoim komputerze znalazłem zdjęcia swoich obrazów sprzed paru lat. Część rodu Vega ma w krwi artystyczne uzdolnienia i jak się okazało moja matka przekazała mi to w genach. Moje uzdolnienia plastyczne odkryto dość szybko i jakoś bardziej wolałem zabawę kredkami niż gonitwy po podwórku. Ale nie powiem, bawiłem się w dzieciństwie na obydwa sposoby. Z obu tych zabaw były w końcu i efekty: potłuczone kolana i płacz... no i moje rysunki.
Latami z różnym natężeniem trudniłem się tym zajęciem na ogół tworząc coś na zamówienie, a niekiedy dla siebie. Obrazy, które Państwu pokażę pochodzą z 2006 roku, kiedy moja twórczość wylewała się ze mnie bardziej niż obecnie. Dzisiaj kredki, farby, węgiel, ołówek goszczą w moich dłoniach kiedy jestem poddany stresowi bardziej niż zwykle. Tak się jakoś stało, że rysowanie i malowanie mnie odpręża
Swoje 3 obrazy, o których krótko coś wspomnę, gdyż wiążą się z nimi pewne historie – chciałbym zlicytować i oddać je do prywatnych kolekcji dzieł sztuki Dreamlandczyków licząc, że może kiedyś ich wartość jeszcze wzrośnie i szczęśliwi nabywcy będą mogli tak o sobie powiedzieć jeszcze głośniej. Dbając o to, by oryginały obrazów trafiły tylko i wyłącznie do szczęśliwych nabywców w czasie aukcji zostaną zaprezentowane ich podobizny w wersji zmodyfikowanej. Ministerstwo Kultury i Nauki, w którym wiele się teraz dzieje, czego niezbitym dowodem jest werwa pracy w Uniwersytecie Królewskim, nie chcę by musiało walczyć z szukaniem falsyfikatów
Ale wracając do obrazów, przedstawię krótko zasady aukcji.
ZASADY UDZIAŁU W AUKCJI
1. W aukcji obrazów autorstwa Daniło de la Vegi mogą brać udział mieszkańcy Królestwa (zarejestrowani w CRM) i przedsiębiorstwa (zarejestrowane w CRIP). Mieszkańcy licytujący w imieniu przedsiębiorstw mają obowiązek podawania numeru NIFI i nazwy podmiotu wraz z ceną dokonując każdorazowo wpisu zawierającego te dane, w czasie trwania aukcji.
2. Na aukcji zostaną wystawione kolejno obrazy zatytułowane: „Nieśmiałość”, „Lot sowy”, „Jak łabędzia miłość”. Autor potwierdza, że przysługują mu pełne autorskie prawa majątkowe i osobiste do wystawianych na aukcji obrazów.
3. Wystawienie obrazu jest równoznaczne z rozpoczęciem aukcji. Od tego momentu można licytować.
4. Prowadzący aukcję, którym jest autor obrazów, podaje termin jej zakończenia, w 24 godziny po upływie którego musi ją zamknąć i podać zwycięzcę aukcji. Przez cały ten czas licytujący mogą podbijać cenę.
5. Prowadzący aukcję podaje cenę wywoławczą obrazu, którą licytujący mogą podbijać o przynajmniej 100 D. Cena może być podbijana wyłącznie w pełnych setkach D. Podbijanie ceny o sumy niepodzielne przez 100 D nie będzie uznawane za prawidłowe i wpisy takie będą ignorowane.
6. Prowadzący aukcję zamyka aukcję dokonując wpisu „SPRZEDANY” oraz podając imię i nazwisko zwycięzcy aukcji, cenę sprzedaży oraz numer NIFI i nazwę podmiotu, na rzecz którego należy dokonać wpłatę ceny za obraz. Od tego momentu na aukcji może być wystawiony kolejny obraz.
7. Prowadzący aukcję po zakończeniu aukcji kontaktuje się z zwycięzcą aukcji kanałem prywatnym w celu przesłania obrazu i dokumentu stwierdzającego jego nabycie.
(-) Daniło de la Vega
Minister Spraw Wewnętrznych