Aukcja obrazów

Powiększanie wspólnego dobra, walki o władzę. Esencja dreamlandzkiego życia.
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

Aukcja obrazów

Post autor: Daniel von Witt »

Szanowni Dreamlandczycy,

jestem tutaj dość krótko, abyście mieli sposobność poznać mnie dostatecznie dobrze. Dlatego dzisiaj Wam to w jakimś sensie umożliwiam. By Wam nie kojarzyć się wyłącznie z ekonomią i wojskowością, co przyznam jest moją pasją, dam Wam nieco inne o mnie wyobrażenie. Po ostatnich porządkach na swoim komputerze znalazłem zdjęcia swoich obrazów sprzed paru lat. Część rodu Vega ma w krwi artystyczne uzdolnienia i jak się okazało moja matka przekazała mi to w genach. Moje uzdolnienia plastyczne odkryto dość szybko i jakoś bardziej wolałem zabawę kredkami niż gonitwy po podwórku. Ale nie powiem, bawiłem się w dzieciństwie na obydwa sposoby. Z obu tych zabaw były w końcu i efekty: potłuczone kolana i płacz... no i moje rysunki.

Latami z różnym natężeniem trudniłem się tym zajęciem na ogół tworząc coś na zamówienie, a niekiedy dla siebie. Obrazy, które Państwu pokażę pochodzą z 2006 roku, kiedy moja twórczość wylewała się ze mnie bardziej niż obecnie. Dzisiaj kredki, farby, węgiel, ołówek goszczą w moich dłoniach kiedy jestem poddany stresowi bardziej niż zwykle. Tak się jakoś stało, że rysowanie i malowanie mnie odpręża :)

Swoje 3 obrazy, o których krótko coś wspomnę, gdyż wiążą się z nimi pewne historie – chciałbym zlicytować i oddać je do prywatnych kolekcji dzieł sztuki Dreamlandczyków licząc, że może kiedyś ich wartość jeszcze wzrośnie i szczęśliwi nabywcy będą mogli tak o sobie powiedzieć jeszcze głośniej. Dbając o to, by oryginały obrazów trafiły tylko i wyłącznie do szczęśliwych nabywców w czasie aukcji zostaną zaprezentowane ich podobizny w wersji zmodyfikowanej. Ministerstwo Kultury i Nauki, w którym wiele się teraz dzieje, czego niezbitym dowodem jest werwa pracy w Uniwersytecie Królewskim, nie chcę by musiało walczyć z szukaniem falsyfikatów :D Co do zysków ze sprzedaży – moją intencją jest wsparcie instytucji kulturalnych i naukowych, dlatego dochód z licytacji zostanie przeze mnie przekazany na rzecz wybranych z nich. Po zakończeniu każdej z aukcji wskażę nazwę podmiotu i numer jego konta, na który bezpośrednio zwycięzca aukcji dokona wpłaty. Oprócz obrazu, który przekażę pocztą elektroniczną prześlę także stosowny dokument potwierdzający nabycie własności obrazu i wskazanie jego wartości. Nabywców pouczę, by zachowali ten dokument, gdyż w przyszłości rynek dzieł sztuki będzie składową systemu gospodarczego naszego Królestwa, a wycena majątków obejmie wszystko, co da się zmierzyć w formie pieniężnej.

Ale wracając do obrazów, przedstawię krótko zasady aukcji.

ZASADY UDZIAŁU W AUKCJI

1. W aukcji obrazów autorstwa Daniło de la Vegi mogą brać udział mieszkańcy Królestwa (zarejestrowani w CRM) i przedsiębiorstwa (zarejestrowane w CRIP). Mieszkańcy licytujący w imieniu przedsiębiorstw mają obowiązek podawania numeru NIFI i nazwy podmiotu wraz z ceną dokonując każdorazowo wpisu zawierającego te dane, w czasie trwania aukcji.

2. Na aukcji zostaną wystawione kolejno obrazy zatytułowane: „Nieśmiałość”, „Lot sowy”, „Jak łabędzia miłość”. Autor potwierdza, że przysługują mu pełne autorskie prawa majątkowe i osobiste do wystawianych na aukcji obrazów.

3. Wystawienie obrazu jest równoznaczne z rozpoczęciem aukcji. Od tego momentu można licytować.

4. Prowadzący aukcję, którym jest autor obrazów, podaje termin jej zakończenia, w 24 godziny po upływie którego musi ją zamknąć i podać zwycięzcę aukcji. Przez cały ten czas licytujący mogą podbijać cenę.

5. Prowadzący aukcję podaje cenę wywoławczą obrazu, którą licytujący mogą podbijać o przynajmniej 100 D. Cena może być podbijana wyłącznie w pełnych setkach D. Podbijanie ceny o sumy niepodzielne przez 100 D nie będzie uznawane za prawidłowe i wpisy takie będą ignorowane.

6. Prowadzący aukcję zamyka aukcję dokonując wpisu „SPRZEDANY” oraz podając imię i nazwisko zwycięzcy aukcji, cenę sprzedaży oraz numer NIFI i nazwę podmiotu, na rzecz którego należy dokonać wpłatę ceny za obraz. Od tego momentu na aukcji może być wystawiony kolejny obraz.

7. Prowadzący aukcję po zakończeniu aukcji kontaktuje się z zwycięzcą aukcji kanałem prywatnym w celu przesłania obrazu i dokumentu stwierdzającego jego nabycie.

(-) Daniło de la Vega
Minister Spraw Wewnętrznych
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Re: Aukcja obrazów

Rozpoczynam licytację obrazu „Nieśmiałość”
Kopia obrazu 1.png
(304.55 KiB) Pobrany 538 razy
Historia obrazu:
„Nieśmiałość” powstał w kwietniu 2006 roku. Autor, który w tym okresie pisał także wiersze jeden z nich poświęcił płci pięknej. W towarzystwie, w którym się obracał była pewna młoda dama, która budziła jego zainteresowanie. Dama ta, imieniem Justine, należała w owym czasie do osób nieśmiałych w porównaniu z trajkotającymi wokół niej jej towarzyszkami. Była o tyle interesująca, że oczy, w które zapatrywać się autor uwielbia, potrafiły przekazać więcej o tej nieśmiałej osobie niż właśnie potoki wylewanych słów jej koleżanek. Urodę miała delikatną należąc do kobiet drobnej budowy. Pewnego dnia, gdy autor przysiadł do utworu o niej, w zasadzie dedykując go wszystkim kobietom postanowił i namalować niby oklepany, ale nigdy nie nudzący się malarzom wątek kobiecy. Pamiętając o jej urodzie postanowił nieco ją rozebrać, ale wiedząc, że główną cechą charakteru jakim do niego wołała była nieśmiałość, musiał ją nieco od oglądającego ten obraz odwrócić. Nawet wtedy zakryła swoją pierś spoglądając „spod boku” czy i tak za dużo nie widać. Dzisiaj swojej nieśmiałości pozbawiła się już i gdyby autor malował ten obraz teraz, zapewne pokazałaby się nam w innej pozie :D

Oryginał kolorowy, pastelowy
Rozmiar: arkusz A2
Cena wywoławcza: 100 D
Termin zakończenia aukcji: 9 września 2012

Zapraszam do licytowania

(-) Daniło de la Vega
KJazłowiecki
NIM:
Kontakt:

Post autor: KJazłowiecki »

200 D
dr net. Krzysztof diuk Jazłowiecki y de Ebruz, OCO
Awatar użytkownika
Hans von Witt
Numer GG: 62266972
NIM: 352253
Herb: h03
Kontakt:

Post autor: Hans von Witt »

300 D
KJazłowiecki
NIM:
Kontakt:

1000 D
Awatar użytkownika
Hans von Witt
Kontakt:

1300 D
KJazłowiecki
NIM:
Kontakt:

2500 D
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Tylko dwóch Panów licytuje? Dochód z sprzedaży tego obrazu zostanie przeznaczony na Uniwersytet Królewski. Może inni się włączą? Nie uważam się za kto wie jakiego artystę, ale cel jest szczytny! :) Zachęcam do licytowania

(-) Daniło de la Vega
Awatar użytkownika
Hans von Witt
Kontakt:

3500 D
Awatar użytkownika
Pavel Svoboda
król-senior
Numer GG: 1935862
NIM: 509280
Kontakt:

Post autor: Pavel Svoboda »

Daniło de la Vega pisze:Tylko dwóch Panów licytuje? Dochód z sprzedaży tego obrazu zostanie przeznaczony na Uniwersytet Królewski. Może inni się włączą? Nie uważam się za kto wie jakiego artystę, ale cel jest szczytny! :) Zachęcam do licytowania

(-) Daniło de la Vega
Ja czekam na sowę i łabędzia. A goło babe... to już młodym zostawiam. Nie dla mnie starego takie podniety ;)
(-) Pavel Svoboda, r.s.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Numer GG: 8606140
NIM: 873817
Kontakt:

Post autor: Edward Ebruz »

10 000 D.
Edward J. Ebruz, r.s.
KJazłowiecki
NIM:
Kontakt:

Jacques de Brolle pisze:10 000 D.
Oto odpowiedź Księcia de Brolle na uwagę JKW o młodych. :)

12 000 D.
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

KJazłowiecki pisze: 12 000 D.
SPRZEDANY!
Obraz sprzedano za 12.000 D.
Szczęśliwym nabywcą jest Jego Ekscelencja Krzysztof Jazłowiecki.

Cenę należy uiścić na rachunek Uniwersytetu Królewskiego, NIFI A33294
Umowę sprzedaży prześlę kanałem prywatnym. Po jej podpisaniu i opłaceniu prześlę obraz.

(-) Daniło de la Vega
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Rozpoczynam licytację obrazu „Lot sowy”
Obraz Lot sowy.png
(373.62 KiB) Pobrany 447 razy
Historia obrazu: „Lot sowy” powstał w 2005 roku. W latach młodzieńczych interesowałem się żywo zoologią, a w pewnym okresie czasu ornitologią zwłaszcza. Ta pasja urzeczywistniała się pod koniec okresu podstawowej edukacji szkolnej, kiedy wędrówki po lesie, łące, nad rzeką przynosiły cenne obserwacje różnych gatunków ptaków osiadłych i wędrownych w rodzinnych stronach. Zabieranie aparatu fotograficznego ze sobą pozwoliło na uwiecznianie tych stworzeń. Tak powstawał album, a w ślad za nim – atlas ptaków. W sumie udało mi się sfotografować i samodzielnie opisać 37 gatunków. Jedna z takich wycieczek skończyła się ukoronowaniem jednego z nich. O dziwo nie był to jastrząb, który w atlasie godne miejsce znalazł, ale puszczyk. Sytuacja wydarzyła się na wzgórzach poza wsią. Około 500 metrów poza zabudowaniami był stary drewniany i rozwalający się dom, w którym nikt już nie mieszkał podobno jakieś 40 lat najmniej. Przechodząc tamtędy ostatnim razem zauważyłem sowę. Wybrałem się tam ponownie, gdyż jej zdjęć jeszcze nie miałem. Zapadał zmrok i zaczęła pojawiać się mgła. W dodatku bezchmurne niebo rozświetlała tarcza Księżyca. Była to dość mroczna oprawa, która lękiem napawałaby dorosłego człowieka, a co dopiero nastolatka. Musiałem jednak zrobić te zdjęcia. Czekając tam jakieś pół godziny, kiedy w pochmurny dzień byłoby już zupełnie ciemno usłyszałem pohukiwanie od strony lasu. Po chwili ustało, ale byłem bardziej czujny wiedząc, że puszczyk musi tu mieć gniazdo, gdyż było to idealne miejsce. Za chwile znów było go słychać, i nie wiem skąd pojawił się trzepocząc skrzydłami do lądowania na suchej gałęzi drzewa obok domu. Zrobiłem mu wtedy kilka zdjęć. Obracał głową rozglądając się wokół. Nie wleciał jednak na strych domu, ale zeskakując z drzewa nisko poleciał nad łąki. W pierwszej fazie lotu zrobiłem 3 zdjęcia, z czego 2 były wyraźne. Nie czekając dłużej wróciłem do domu. Atlas powstał z sową na pierwszej stronie. Kilka lat później tworzyłem kilka obrazów na zamówienie z zwierzętami w roli głównej. „Lot sowy” powstał jako obraz „roboczy” dla innego obrazu, którego właścicielem został znajomy. „Lot sowy” pozostał w mojej kolekcji.

Obraz kolorowy, pastelowy
Rozmiar: arkusz A2
Cena wywoławcza: 100 D
Termin zakończenia aukcji: 20 września 2012

Dochód ze sprzedaży tego obrazu zasili Narodowy Park Krajobrazowy „Agendart”.

Zapraszam do licytowania!
Awatar użytkownika
Marcin Mikołaj
król-senior
Numer GG: 6042777
NIM: 906544
Lokalizacja: Domena Królewska - Ekorre; Zjednoczone Księstwo - Książęce Miasto Buuren
Kontakt:

Post autor: Marcin Mikołaj »

10.000 D

(-) Martin markiz de Joustin
Obrazek
Awatar użytkownika
Pavel Svoboda
król-senior
Numer GG: 1935862
NIM: 509280
Kontakt:

Post autor: Pavel Svoboda »

Martin de Joustin pisze:10.000 D

Obrazek

11.000 D
(-) Pavel Svoboda, r.s.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Numer GG: 8606140
NIM: 873817
Kontakt:

Post autor: Edward Ebruz »

Jak mawiali przedinternetowi Dreamandczycy: "Dobra sowa nie jest zła".

25 000 D.
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
Marcin Mikołaj
król-senior
Numer GG: 6042777
NIM: 906544
Lokalizacja: Domena Królewska - Ekorre; Zjednoczone Księstwo - Książęce Miasto Buuren
Kontakt:

Post autor: Marcin Mikołaj »

30.000 D

Obrazek
KJazłowiecki
NIM:
Kontakt:

33 000 D