Rolplejowcy u bram!

Miejsce informacji na tematy zagraniczne z innych mikronacji.
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Numer GG: 62994040
NIM: 866253
Kontakt:

Rolplejowcy u bram!

Post autor: Chamberlain »

Coś o nazwie Międzynarodowa Unii Narodów Polskiego Roleplayu zwróciło się do Sarmacji z propozycją dołączenia do kółeczka. Prawdopodobnie nazwa "Sarmacja" zadziałała tu jako wabik, więc podobnej propozycji mogliby się spodziewać w, bo ja wiem, RON-ie, MAW, Bizancjum czy Cesarstwie Niemieckim. Z tego, co widzę, chodzi o jakieś robloksowe wojny za garażami i wesołe rozmowy na discordach (tego nigdy za wiele!). Uwaga: reprezentacje maksymalnie 5-osobowe.

Na forum KS wypowiedział się prezydent Unii. Wynotowałem dwa punkty:
Bitwy w naszej Unii toczone są na grze Roblox, w czterech trybach umożliwiających symulację walk desantowych, morskich, powietrznych oraz bitew naziemnych.
Gry na Robloxie służą wyłącznie do przeprowadzania bitew. Jedynym wyjątkiem będzie Sejm, który w czasie obrad również odbywać się będzie na platformie Roblox. Cała reszta aktywności politycznej i organizacyjnej toczy się na Discordzie.
Co ciekawe, w pewnym momencie głos w dyskusji zabrał kanclerz Robingren i wygłosił coś w rodzaju expose w stylu Becka. "Dłużej nie mogę milczeć", "Rząd Księstwa Sarmacji zrobił to, co w obecnych warunkach było możliwe", aż po finalne "Jeśli dziś, w tym momencie, odrzucimy tę szansę, to miejmy odwagę powiedzieć to wprost, że wolimy umrzeć w ciszy, niż żyć w nowym świecie".

Czyli sprawa jest poważna. Wybór jest oczywisty: allbo naparzanki na robloksie z 16-latkami, którzy nie ogarniają forum (z domyślną nadzieją, że ktoś od nich jednak do forum się przekona i poklika), albo śmierć mikroświata. W wątku wywiązała się jakaś delikutaśna pyskówka, ale już nie chciało mi się czytać.

Fajnie? Niefajnie? Rekomendowalibyście Sarmatom (lub komukolwiek innemu) udział w tym zacnym projekcie? Ja sam, jako fan platform w rodzaju Supremacy (które ta propozycja przypomina do złudzenia), mam naprawdę duży dylemat. Trochę kusi, ale trochę jednak śmieszy, że jest to rozważane na serio i z takim zadęciem.

Dość dobrze znam środowisko tego rodzaju gejmerów i wiem, że mikro to ostatnie miejsce, w którym mieliby ochotę wentylować się po godzinach pracy czy szkoły. Więc to byłby ruch jednostronny, a kanclerz działa po prostu już jako rekruter zewnętrznego środowiska, które w dodatku, pod względem liczb, jest równie mikro co nasze mikro. Na discordowych kanałach Supki przewalają się tysiące osób każdego dnia, polityka, sojusze większe i mniejsze, ustawki na mapach, turnieje krajowe i zagraniczne - to wszystko tam jest. I tam zostanie, bo tam jest infrastruktura, narzędzia i wszystkie profity z aktywności. I to jest absolutnie fantastyczny świat, który jednak nie uratuje naszego, bo operujemy na zupełnie różnych poziomach oczekiwań i potrzeb.
- - William diuk Chamberlain-Schlesinger
- - [Margrabia Inselburga]
Awatar użytkownika
Wojciech Bombina
Premier
NIM: 352373
Kontakt:

Re: Rolplejowcy u bram!

Post autor: Wojciech Bombina »

Chamberlain pisze: 7 cze 2025, 14:42Rekomendowalibyście Sarmatom (lub komukolwiek innemu) udział w tym zacnym projekcie?
Obecnie mamy z Sarmatami przyjacielskie stosunki, więc bym nie rekomendował :). Też śledziłem ten wątek, podejrzewam, że mam podobne przemyślenia (niekoniecznie wprost wynikające z postu diuka).
graf Wojciech desłetudo Bombina Maxima
Awatar użytkownika
Damiano Robingren
NIM:
Kontakt:

Post autor: Damiano Robingren »

Chamberlain pisze: 7 cze 2025, 14:42
Co ciekawe, w pewnym momencie głos w dyskusji zabrał kanclerz Robingren i wygłosił coś w rodzaju expose w stylu Becka. "Dłużej nie mogę milczeć", "Rząd Księstwa Sarmacji zrobił to, co w obecnych warunkach było możliwe", aż po finalne "Jeśli dziś, w tym momencie, odrzucimy tę szansę, to miejmy odwagę powiedzieć to wprost, że wolimy umrzeć w ciszy, niż żyć w nowym świecie".

Czyli sprawa jest poważna. Wybór jest oczywisty: allbo naparzanki na robloksie z 16-latkami, którzy nie ogarniają forum (z domyślną nadzieją, że ktoś od nich jednak do forum się przekona i poklika), albo śmierć mikroświata. W wątku wywiązała się jakaś delikutaśna pyskówka, ale już nie chciało mi się czytać.
Dobra, dobra, ale ja nikogo do niczego nie zmuszam. Wielokrotnie podkreślałem w trakcie tej debaty, że UNPR jest otwarta, dobrowolna i w pewnym sensie eksperymentalna. W zasadzie każdy może w niej uczestniczyć na własnych zasadach lub nie uczestniczyć. W dodatku to nie Roblox, czy Discord jest sednem całej sprawy, tylko świadome otwarcie się Sarmacji na młodsze pokolenie, które już teraz funkcjonuje w zupełnie innych strukturach komunikacyjnych i narracyjnych niż my. Nie chodzi tu o naparzanki, tylko o stworzenie pewnej przestrzeni, gdzie osoby bawiące się, chociażby w discordnacje czy innego rodzaju roleplay, będą mogły poczuć, że nasze mikronacje również mają do zaoferowania wiele fajnych rzeczy. I owszem, być może niektórzy będą mieć 16 lat no ale może właśnie to jest nasza ostatnia szansa, by ta zabawa trwała i nadal prężnie się rozwijała.

W dodatku jeśli "pyskówką" nazywasz różnicę zdań między kilkoma zaangażowanymi osobami w Sarmacji, to może po prostu nie jesteś przyzwyczajony do tego, że gdzieś jeszcze toczy się realna debata. My dyskutujemy, spieramy się, bo jeszcze komuś się chce. To nie jest powód do kpin. W dodatku uważam, że same mikronacje nie umrą tylko dlatego, że ktoś zaproponował coś zupełnie nowego, więc nie dramatyzujmy może.
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
OlaChojnacka
NIM: 714447
Kontakt:

Post autor: OlaChojnacka »

Damiano Robingren pisze: 7 cze 2025, 16:37 młodsze pokolenie, które już teraz funkcjonuje w zupełnie innych strukturach komunikacyjnych i narracyjnych niż my.
No tak, ciocia mi mówiła, że w szkole u kucynki to ani książek nie czytają, ani nawet filmów nie oglądają - to zbyt przestarzałe. Wszyscy siedzą w wirtualnej rzeczywistości.
(-) mgr net Ola Kaarina Isadora Helyanve van Hälsing-Scraw de Cubalibre-Adamas et Marcjan-Chojnacka

Kwestorka w Baridasie, Cesarzowa Tuolelenkki, Dziedziczka Tirecji, Arcyksiężna Egerloon, Diuczessa Jajeczka, Baronowa Sint Arco, Hrabina Litawy, Szlachetna Dama w Ardemii, Lady Admiralicji.
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Kontakt:

Damiano Robingren pisze: 7 cze 2025, 16:37 W dodatku jeśli "pyskówką" nazywasz różnicę zdań między kilkoma zaangażowanymi osobami w Sarmacji, to może po prostu nie jesteś przyzwyczajony do tego, że gdzieś jeszcze toczy się realna debata.
No nie, Kochaniutki, dokładnie na odwrót. Bardzo bym chciał "realnej debaty", w tym czy innym temacie, tu czy gdziekolwiek indziej. Ktokolwiek mnie poznał choć odrobinę, ten doskonale wie, że uwielbiam dorzeczne debaty, spory i co tam jeszcze. Bitwy w kisielu chyba też. Ale tutaj widzę, jak napisałem, zaledwie "delikutaśną pyskówkę". Pluszowe misiaki nałykały się powietrza i pozorują spór.

Sporu nie ma. Jest minidyskusja pod szyldem: "Co ten Robingren znowu pierdoli". Jestem całym sercem za Tobą, ale imho zajechałeś temat discordnacji/robloksnacji. Po prostu zamęczyłeś ludzi i nie z tego nie wynika. Wierzę, że poznałeś po "tamtej stronie" parę fajnych osób i przyjemnie wam się gada, ale to możesz sobie wpisać jedynie po stronie prywatnych zysków. Mikro jako całość nic na tym nie zyska, już raczej na odwrót. Pozyskasz dla drugiej strony parę osób z mikro, które pójdą tam z ciekawości i może poklikają przez chwilę. Z tego co widzę, reszta Sarmatów staje na rzęsach, by delikatnie i bez zniechęcania dać ci do zrozumienia, byś się położył. Ale właśnie: bez zniechęcania. Za dużo wnosisz do wspólnego biznesu, by mogli cię kopnąć w pupę jak jakiegoś Krzysia Hansa. Bo gdy się ostatecznie zniechęcisz i zmienisz kółeczko, a nastąpi to raczej szybciej niż później, Kaesy po prostu zamilkną.
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Kontakt:

Sarmacki wątek wypalił się bez wyraźnej konkluzji. Troszkę szkoda, bo liczyłem na jakąś fajną puentę.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Numer GG: 8606140
NIM: 873817
Kontakt:

Post autor: Edward Ebruz »

Chamberlain pisze: 12 cze 2025, 21:11 Sarmacki wątek wypalił się bez wyraźnej konkluzji. Troszkę szkoda, bo liczyłem na jakąś fajną puentę.
Niezupełnie. Sama wymiana uwag była na swój sposób frapująca, ale dla mnie taką puentą czy też zaskakującym bonusem był ten materiał, który podlinkował jeden z rozmówców. Podejrzewam, że finalnie bardzo niewiele z takich inicjatyw wynika, ale muszę przyznać, że to — w sensie nakładu pracy i entuzjazmu — jednak jest coś rzadkiego w naszym środowisku.
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański-Nassau
obywatel
NIM: 132626
Herb: c08.gif
Kontakt:

Post autor: Fryderyk Orański-Nassau »

Jak już chyba ustalono w innych wątku, polska społeczność mikro nie traktuje tego jakoś przesadnie poważnie i można chyba dojść do konsensusu, że to rozrywka. Nie czuję prywatnie potrzeby robienie z siebie jakiejś wątpliwej elyty i wszelkie próby dotarcia do szerszego grona są czymś pożądanym. Wiadomo, że w zwykłym społeczeństwie też sa różnice pokoleniowe i dziady by chciały, żeby młodzi wszystko robili po ichniejszemu, ale tak realnie patrząc to się nie da i jakiś powiew świeżości jest wskazany. Moim zdaniem świetna inicjatywa.
(-) Fryderyk Karol Albert książę Orański-Nassau OOII ONZII
Książę Flores
"Pochlebiamy sobie patrząc na Sarmację, że zobaczcie; oni są prymitywni, a my wysublimowani. Ale wysublimowany autyzm nadal pozostaje autyzmem."JKW Aleksander, 2 października 2017 r.
"Może ten słynny dreamlandzki neoprymitywizm wcale nie jest taki zły?"
JKW Maciej II vel Helmut Pohl, 7 lutego 2019 r.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zagranica”