Aktywność na forum-pomysł

Powiększanie wspólnego dobra, walki o władzę. Esencja dreamlandzkiego życia.
Antoni
NIM:
Kontakt:

Aktywność na forum-pomysł

Post autor: Antoni »

Zważając na temat Pana Albona wpadłem na pomysł, który chce Wam obywatele przedstawić a zwłaszcza przedstawicielom Izby Poselskiej, ponieważ to oni mają tutaj prawo do zmian.

Każdy wie,że mamy problem z aktywnością na forum, jest to wręcz oczywiste i widoczne gołym okiem.Dlatego proponuje aby stworzyć system, który rejestrowałby aktywność naszych obywateli na forum i nakładał na nich pracę społeczne, gdy nie będą aktywnie uczestniczyć w życiu na forum. Nie chce tutaj karać obywateli, jednak chodzi mi o sytuację, w której obywatel nie odwiedza forum przez co najmniej miesiąc. W przypadku nie odwiedzania forum mimo zadanych prac społecznych obywatela usuwa się z forum ,a w najgorszym przypadku zabiera się mu obywatelstwo.

Celem takich działań nie jest pozbawianie obywatelstw ludziom, którzy nie mają za dużo czasu, na życie wirtualne, tylko celem jest aby pokazać obywatelom,że muszą co najmniej raz na jakiś czas napisać coś, lub przekazać swoje przemyślenia. Jeżeli ktoś nie ma czasu w ogóle na nasze wirtualne życie to nie jest godny naszego obywatelstwa.

Mam nadzieje,że moje propozycje zauważą panowie posłowiem i je skomentują.
Antoni Van Wiki
Awatar użytkownika
Tomasz Lerent
Numer GG: 39342063
NIM: 795720
Kontakt:

Re: Aktywność na forum-pomysł

Post autor: Tomasz Lerent »

Pomysł może i dobry,lecz mam inny pomysł.
Wydać w formie ustawy zasady utrzymania obywatelstwa ,np. osoba ,która nie napisze wiadomości na forum od 1 miesiąca otrzymuje pierwsze ostrzeżenie na e-mail.
(-) Sir Tomasz Paweł de' Lerent
Poseł XX kadencji
Antoni
NIM:
Kontakt:

Czyta mi Pan w myśli. Tak dokładnie to zakładałem. Zakładam jeszcze inne pomysły, ale na początku nie chciałem rzucać się na głęboką wodę. :D
Antoni Van Wiki
Awatar użytkownika
Albon
NIM: 570699
Kontakt:

Post autor: Albon »

Witam

Cieszę się że zważał Pan na mój temat ;)
A co do Pana pomysłu. Obawiam sie ze jesli komus nie chce sie pisac na forum to bedzie mial w ...gdzies prace spoleczne. Nawet nie obawiam sie tylko wiem to na pewno. Tez mnie wkurza ze Dreamlandczycy w wiekszosci sa na tyle leniwi ze nie chce im sie nawet nic napisac na forum. Moze maja jakies tajemnicze projekty do zrobienia i dlatego nie maja czasu? No coz w taka fantastyke przestalem wierzyc gdzies tak z 5 lat temu (i tak dlugo bylem naiwny hehe). Nie czarujmy sie z aktywnoscia jest tragicznie. Tak juz zupelnie powanie, mysle ze rozwiazania zbyt radykalne nie beda dobre. Pozbedziemy sie tych nielicznych juz leniwych-staruszkow ktorzy jednak raz na rok cos zrobia i wtedy Dreamland juz calkiem zamrze (czy zamarnie...)

Dobranoc :)
Audiatur Et Altera Pars

Z TRZECIEJ CHAŁUPY
Awatar użytkownika
Pavel Svoboda
król-senior
Numer GG: 1935862
NIM: 509280
Kontakt:

Post autor: Pavel Svoboda »

Proponuję pomyśleć więcej o marchewce, a mniej o bacie. Nie stawiajmy też karocy przed koniem. Dyskusja na forum pojawi się, gdy będzie o czym rozmawiać. Niech ktoś zrobi coś ciekawego/kontrowersyjnego, to ludzie zaczną o tym mówić.
(-) Pavel Svoboda, r.s.
Awatar użytkownika
Sted Asketil
król-senior
NIM: 121212

Post autor: Sted Asketil »

Dobrze ze Senior bawi sie w stazaka, bo jak czytam o niektorych pomyslach... to i tak mam watpliwosci czy wystarczy wody w sadzawce :)

Dobrej nocki...
Awatar użytkownika
Shakur
NIM: 330454
Kontakt:

Post autor: Shakur »

Antoni pisze:Dlatego proponuje aby stworzyć system, który rejestrowałby aktywność naszych obywateli na forum i nakładał na nich pracę społeczne, gdy nie będą aktywnie uczestniczyć w życiu na forum.

W ramach pokuty, dzisiejszej nocy, pozamiatałem Promenadę Namiestników w Gedanii :)
prof. econ. net. hrabia Shakur
Antoni
NIM:
Kontakt:

Tak ale po co zasmiecac forum niepotrzbenymi danymi tych którzy nic nie piszą nie lepiej ich usunąć na forum zarejestrowanych jest ponad 100 osób a aktywnie działa niemal 30. O to tez mi chodzi aby nie czarowac sie i wiedzieć ile rzeczywiście mamy aktywnych na forum.
Antoni Van Wiki
Awatar użytkownika
Marcin Mikołaj
król-senior
Numer GG: 6042777
NIM: 906544
Lokalizacja: Domena Królewska - Ekorre; Zjednoczone Księstwo - Książęce Miasto Buuren
Kontakt:

Post autor: Marcin Mikołaj »

Witam,

Miałem nie zabierać głosu, ale się skuszę...

I. Nie sądzę, aby pisanie czegokolwiek, zmuszanie do pisania czegokolwiek było dobrym wyjściem - Królestwo nie należy do nacji, w których liczy się nabijanie postów - w moim przekonaniu lepiej nic nie pisać, jeżeli nie ma się nic sensownego do powiedzenia, niż napisać - "OK"; "Dokładnie, zgadzam się z przedmówcą" etc. tylko po to, aby przy swoim loginie znalazł się jeden post więcej.

II. Myślę, że posiadanie wpisów (osób) w bazie danych nie zaśmieca forum, aż tak bardzo jak posty kategorii w/w.

Z poważaniem,
(-) Martin markiz de Joustin
Książę Zjednoczonego Księstwa
Obrazek
Antoni
NIM:
Kontakt:

Martin de Joustin pisze:
Miałem nie zabierać głosu, ale się skuszę...
A dlaczego nie?

Szanowny Panie zgadzam się z Panem jednak są obywatele, którym poprostu nie chce się już wchodzić na nasze forum to o nich mówimy a nie o tych, którzy wchodzą ale nie piszą nic bo nie są w temacie lub po protu się nie znają.
Antoni Van Wiki
Awatar użytkownika
Marcin Mikołaj
król-senior
Lokalizacja: Domena Królewska - Ekorre; Zjednoczone Księstwo - Książęce Miasto Buuren
Kontakt:

Witam,

W takim razie jak to Pan chce weryfikować, na zasadzie "orzeł, czy reszka?" - nie bardzo rozumiem, chce Pan karać tych, którzy nie piszą, ale nie chodzi Panu o osoby, które nie piszą, bo nie maja nic do powiedzenia - jak chce Pan weryfikować to czy ktoś wchodzi na forum? Przecież to nie jest takie proste - nie każdy loguje się na forum, jeżeli nie ma nic do powiedzenia - ja sam nie raz przeglądam forum niezalogowany, loguję się gdy coś mnie zainteresuje i chcę wyrazić swoją opinię.

Z poważaniem,
Obrazek
Antoni
NIM:
Kontakt:

Nie czyta Pan chyba ze zrozumieniem moich wypowiedzi. Chce aby usuwano tych, którzy W OGÓLE nie wchodzą na forum przez 2-3 miesiące i ewidentnie nie są zainteresowani dalszym życiem na forum
Antoni Van Wiki
Awatar użytkownika
Sted Asketil
król-senior
NIM: 121212

Post autor: Sted Asketil »

Logowanie w CRM jest ewentualna podstawa do usuwania osob z forum. Jezeli nie mam ochoty wypowiadac sie nawet przez trzy miesiace (przy tym podbijam dowod) nie widze podstaw by mnie usuwano...

Seniorze... czyzby woda w sadzawce sie skonczyla?
Awatar użytkownika
Pavel Svoboda
król-senior
Numer GG: 1935862
NIM: 509280
Kontakt:

Post autor: Pavel Svoboda »

Dokładnie, zgadzam się z przedmówcą.
(-) Pavel Svoboda, r.s.
Antoni
NIM:
Kontakt:

W takim razie widzę,że Panowie chcecie aby panował tutaj nie ład i nie porządek, dobrze. Jednak potem proszę nie mieć prentensji,że nie próbowaliśmy czegoś zrobić.
Antoni Van Wiki
Awatar użytkownika
Krzysztof Bojar
Numer GG: 42247879
NIM: 973820
Kontakt:

Post autor: Krzysztof Bojar »

Antoni pisze:W takim razie widzę,że Panowie chcecie aby panował tutaj nie ład i nie porządek, dobrze. Jednak potem proszę nie mieć prentensji,że nie próbowaliśmy czegoś zrobić.
Ale jednak pomysł, żeby ludzi do wypowiedzi zachęcać groźbami usunięcia z forum może być niezbyt skuteczny, szczególnie co do jakości tych wypowiedzi...

Jak rozumiem, zachęty i kary finansowe mają w Dreamlandzie małą siłę perswazyjną. Może by tak wymyślić jakiś "pokaz fajerwerków", jakąś inicjatywę przyciągającą uwagę, a potem rozesłać informację o niej do nieaktywnych mieszkańców? Może Pan Premier ma w głowie jakiś pomysł kontrowersyjnej reformy, której proponowania nawet nie chciał ryzykować, a która poprzez kontrowersyjność przyciągnęłaby uwagę tych "cichych" i zmusiła ich do zabrania głosu? ;)

Wiadomo, że taka trochę "prowokacja" nie jest rozwiązaniem długoterminowym. Ale widzę wielu Dremlandczyków, którzy "przewijają się" w konkretnych sekcjach forum, jednak nie włączając się w bieżący nurt życia społecznego. Przy tym ich aktywność jest konstruktywna, nie potrzeba by dla nabijania statystyk tworzyć loteryjnego spamu, który prawie jako jedyny przerwał ostatnio niezręczną ciszę na LD Scholandii. Przydało by się ich wciągnąć w jakiś konstruktywny spór, a ich aktywizacja dałaby dobre warunki dla dyskutowania i wdrażania poważniejszej polityki antykryzysowej.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2012, 11:46 przez Krzysztof Bojar, łącznie zmieniany 3 razy.
(-) Krzysztof Bojar
Minister Spraw Zagranicznych
Awatar użytkownika
Krzysztof Bojar
Numer GG: 42247879
NIM: 973820
Kontakt:

Post autor: Krzysztof Bojar »

<uch... Przez przypadek, zamiast dokonać edycji, odpowiedziałem sam sobie, a potem popełniłem jeszcze 5 podobnych błędów, pośpiech nie popłaca...>
(-) Krzysztof Bojar
Minister Spraw Zagranicznych
Awatar użytkownika
Marcin Mikołaj
król-senior
Kontakt:

Antoni pisze:Nie czyta Pan chyba ze zrozumieniem moich wypowiedzi. Chce aby usuwano tych, którzy W OGÓLE nie wchodzą na forum przez 2-3 miesiące i ewidentnie nie są zainteresowani dalszym życiem na forum
Szanowny Panie,

Wydaje mi się, że Pan nie czyta mojej wypowiedzi ze zrozumieniem - w jaki sposób chce Pan weryfikować to czy ktoś był na forum? Już wyżej powiedziałem, kiedy nie widzę żadnego posta, na który chce odpowiedzieć nie loguję się na forum, bo i po co - dodatkowo nie wiem czy istnieje rejestr logowań na samo forum, czy tylko do panelu administracyjnego.

Reasumując, nałoży Pan obowiązek logowania na forum raz na 3 miesiące, tylko w jakim celu skoro obowiązek logowania do systemu Królestwa - jak wspomniał markiz Asketil - jest wystarczającym zabezpieczeniem przed martwymi duszami. Jednocześnie nie widzę bałaganu na forum - czy to, że ktoś jest zapisany na forum powoduje nieład, nie sądzę, chyba że Pan zagląda codziennie ile osób mamy w spisie.

Obrazek
Awatar użytkownika
Albon
NIM: 570699
Kontakt:

Post autor: Albon »

Panie Antoni!

Pewnie zauważył Pan pewną narastającą niechęć do Pana na tym forum? Zanim sie Pan obrazi i odejdzie chciałbym żeby Pan przeczytał dlaczego tak jest. Nie jest to niechęc osobista czy nawet hmmm ideologiczna (związana z Pana poglądami czy pomysłami) jest to niechęć wynikająca z naszego (pisze tutaj o osobach będących w KD od 5-7-10-12 lat) doświadczenia. Już wyjaśniam o co mi chodzi. W czasie istnienia Dreamlandu mieliśmy wielu obywateli których można by nazwać teoretykami-krytykami. Tacy ludzie mają pomysły, choć często trudne lub nie mozliwe do realizacji, krytykują zastaną sytuacje w kraju ale nic poza tym nie robią. Pan niestety wpisuje sie w to grono (tak jak i wielu starych obywateli wpisywalo sie kiedys albo wpisuje teraz). Nikt nie neguje checi zmian, ba jest to nawet pożądane ale poza teretycznymi dysputami, pomyslami czy krytyką trzeba cos w KD zrobic zeby byc branym poważnie. Mam dla Pana pewnien pomysl. Od Pana zalezy czy przyjmie pan dobra rade od "starego dziada" czy tez sie obrazi.
Mysle ze prostym rozwiazaniem tego naszego problemu bylo by gdyby Pan zaczal cos robic w praktyce. Mowi (pisze) Pan duzo o nowej partii ktora chce Pan zalozyc. Prosze to zrobic - widzialem na forum chetnych zeby w to wejsc. Prosze zrobic strone partii (nie musi to byc nic wielkiego, prosta strona itd). Pisze Pan wiele o zmianach ktore by Pan wprowadzil. Prosze ujac to w projekt ustawy, chetnie o to zglosze pod obrady i podyskutujemy o tym w IP. Ale musi to byc cos konkretnego jakis sensowny pomysl wart dyskusji ale tez wart wprowadzenia. Panie Antoni, w historii Dreamlandu mielismy wielu fantastow (ta definicja sie zmieniala ze wzgledu na czasy i mozliwosci) ciesze sie ze pisze Pan na forum ze chce cos zmienic, ze wogole Pan jest obywatelem Dreamlandu, ale prosze sie nie obrazac, nie zniechecac to narastajaca niechecia nie tedy droga. wzywam wiec Pana moim juz lekko starczym glosem: do roboty!, do dzieła! niech Pan udowodni ze nie jest Pan tylko teoretykim-krytykantem!

Pozdrawiam hrabia Albon z Cintry
Audiatur Et Altera Pars

Z TRZECIEJ CHAŁUPY
Antoni
NIM:
Kontakt:

Szanowny Panie Albonie,
nie mam zamiaru się obrażać, ani odchodzić jestem tu właśnie po to aby coś robić. Nie tylko ja ale i inni członkowie partii,która ma powstać mogą Panu potwierdzić,że partia powstaje ale wewnątrz i nie widać tego "powstawania " na forum. Są to wewnętrzne sprawy takie jak statu czy strona internetowa. Jak na razie czekamy tylko na stronę internetową. Nie chce aby myślano o mnie jako o człowieku, który tylko pisze i nic nie robi jednak nie mam za dużo do powiedzenia, gdyż nie jestem członkiem Izby ani nie mam wpływu na decyzje polityczne. Jedyne co na razie mogę robić to przekonywać ludzi i pisać o sowich planach i zamiarach. Nie mam zamiaru być takim, który nic nie będzie robił bo nie po to powstaje moja partia. Nie jestem informatykiem nie potrafię robić stron.Jeżeli jednak chce Pan z mojej strony projekty ustaw, to takowe projekty powstaną, tylko potrzebny jest czas aby były to kompletne projekty. Wiem, nie chce tylko krytykować ale proszę wybaczyć, jednak nie które pomysły i projekty nie odpowiadają moim ideologiom.
Obiecuję i zarazem zobowiązuję się do podanych wyżej zobowiązań. Przekonam Panów,że moja partia to nie wymysł a powstająca rzeczywistość.
Antoni Van Wiki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Polityka”