Apel kandydata
- Pavel Svoboda
- król-senior
- Numer GG: 1935862
- NIM: 509280
- Kontakt:
Apel kandydata
Szanowni Mieszkańcy Surmali!
Jak zapewne słyszeliście, kandyduję w bieżących wyborach do Izby Poselskiej. Postanowiłem uczynić tematem przewodnim mojej kampanii kwestię zjednoczenia Morlandu, Weblandu i Surmali w jedną, bardziej autonomiczną i demokratyczną prowincję.
Chcę na początku zaznaczyć, że uważam, iż inicjatywa zjednoczenia powinna wyjść od samych mieszkańców prowincji. Nie poprę formalnej zmiany liczby prowincji w Konstytucji bez wyraźnego poparcia lokalnych społeczności. Jeśli idea zjednoczenia nie znajdzie poparcia w każdej z trzech prowincji, powinno ono objąć tylko te prowincje, które są do tego chętne.
Chcę wykorzystać mandat posła, by promować potrzebę zjednoczenia oraz korzyści, jakie z niego wynikną. O taki mandat Was proszę.
Klub Republikański przyjął do swego programu moją propozycję ustawy o referendach. Ustawa ta określi między innymi zasady rozpisywania referendów lokalnych. Referenda takie będą rozpisywane na wniosek każdego jednego obywatela. W ustawie znajdzie się zapis, który zapewni, że ta możliwość nie będzie wykorzystywana do obstrukcji poprzez wysyłanie przez jedną osobę setek wniosków referendalnych. Namiestnik nie będzie miał obowiązku rozpisać referendum, jeśli ten sam wnioskodawca wnioskował dwa poprzednie referenda.
Nasze prowincje stanowią bardzo małe społeczności. Jest niezwykle ważne, by wszyscy mieli prawo wyrażenia swego zdania w każdej sprawie dotyczącej rozwoju własnej prowincji. Niedopuszczalna jest sytuacja, w której Namiestnik może zmieniać wszelkie prawa, w tym konstytucję bez choćby konsultowania swoich decyzji z obywatelami prowincji. Prowincje zasługują na demokrację bezpośrednią.
Liczę, że, obok sprawowania zwykłych funkcji posła, będę mógł stać się nieformalnym przedstawicielem Naszych Prowincji w Dreamopolis. W tym charakterze, chcę reprezentować Państwa interesy i naturalnie z radością przyjmę wszelkie propozycje i prośby.
Prosząc o Państwa głos, proszę nie tylko o poparcie mojej kandydatury na posła, ale również o wsparcie idei, którą chcę uczynić motywem przewodnim mojej działalności w tej kadencji, zarówno w, jak i poza Izbą Poselską.
Jak zapewne słyszeliście, kandyduję w bieżących wyborach do Izby Poselskiej. Postanowiłem uczynić tematem przewodnim mojej kampanii kwestię zjednoczenia Morlandu, Weblandu i Surmali w jedną, bardziej autonomiczną i demokratyczną prowincję.
Chcę na początku zaznaczyć, że uważam, iż inicjatywa zjednoczenia powinna wyjść od samych mieszkańców prowincji. Nie poprę formalnej zmiany liczby prowincji w Konstytucji bez wyraźnego poparcia lokalnych społeczności. Jeśli idea zjednoczenia nie znajdzie poparcia w każdej z trzech prowincji, powinno ono objąć tylko te prowincje, które są do tego chętne.
Chcę wykorzystać mandat posła, by promować potrzebę zjednoczenia oraz korzyści, jakie z niego wynikną. O taki mandat Was proszę.
Klub Republikański przyjął do swego programu moją propozycję ustawy o referendach. Ustawa ta określi między innymi zasady rozpisywania referendów lokalnych. Referenda takie będą rozpisywane na wniosek każdego jednego obywatela. W ustawie znajdzie się zapis, który zapewni, że ta możliwość nie będzie wykorzystywana do obstrukcji poprzez wysyłanie przez jedną osobę setek wniosków referendalnych. Namiestnik nie będzie miał obowiązku rozpisać referendum, jeśli ten sam wnioskodawca wnioskował dwa poprzednie referenda.
Nasze prowincje stanowią bardzo małe społeczności. Jest niezwykle ważne, by wszyscy mieli prawo wyrażenia swego zdania w każdej sprawie dotyczącej rozwoju własnej prowincji. Niedopuszczalna jest sytuacja, w której Namiestnik może zmieniać wszelkie prawa, w tym konstytucję bez choćby konsultowania swoich decyzji z obywatelami prowincji. Prowincje zasługują na demokrację bezpośrednią.
Liczę, że, obok sprawowania zwykłych funkcji posła, będę mógł stać się nieformalnym przedstawicielem Naszych Prowincji w Dreamopolis. W tym charakterze, chcę reprezentować Państwa interesy i naturalnie z radością przyjmę wszelkie propozycje i prośby.
Prosząc o Państwa głos, proszę nie tylko o poparcie mojej kandydatury na posła, ale również o wsparcie idei, którą chcę uczynić motywem przewodnim mojej działalności w tej kadencji, zarówno w, jak i poza Izbą Poselską.
(-) Pavel Svoboda, r.s.
- Sted Asketil
- król-senior
- NIM: 121212
Re: Apel kandydata
Mam nadzieje ze oprocz mnie jest jeszcze co najmniej kilku przeciwnikow takiego polaczenia i skutecznie zablokujemy dzialania JKW na terenie Ksiestwa Surmali.
Jak juz pisalem wczesniej, zachowanie odrebnosci i niezaleznosci to glowny priorytet Namiestnika.
Niech zyje Dreamland, niech zyje Surmala!!
Jak juz pisalem wczesniej, zachowanie odrebnosci i niezaleznosci to glowny priorytet Namiestnika.
Niech zyje Dreamland, niech zyje Surmala!!
Mimo, iż jestem obywatele od niedawna, uważam,że to zły pomysł. Czyż demokracja nie polega na odrębnych jednostkach administracji.W demokracji władza nie jest scentralizowana, a wręcz jest ona podzielona tak aby dostęp do rządów był dla każdego.Nie chciałbym używać mocnych słów, jednak według mnie jest to próba wprowadzenia absolutyzmu.
Antoni Van Wiki
- Pavel Svoboda
- król-senior
- Kontakt:
Szanowny Panie Antoni,
W gruncie rzeczy ma Pan rację i zgadzam się z Panem. Próbowano mi już wcześniej imputować, że skoro jestem za jednoczeniem prowincji, to jestem przeciwny prowincjom w ogóle. Nie, prowincje powinny pozostać i wymienił Pan przyczyny dlaczego. Proponuję jedynie, by zamiast czterech prowincji, Dreamland miał dwie. Zbyt duże rozdrobnienie osłabia prowincje i działa na ich szkodę. Przed 2001 rokiem Dreamland miał 7 prowincji. Potem zmniejszono ich liczbę do 5. To sprawdzało się dobrze w czasach, gdy w wyborach brało udział 70 do 100 osób. W jutrzejszych wyborach weźmie udział zapewne mniej niż 30 osób. Dreamland jest dziś dużo mniej ludny, niż w czasach, gdy ustalano obecną liczbę prowincji. Dostosowanie się do zmieniających się czasów jest czymś zupełnie rozsądnym i logicznym. Popieram jednak gorąco ideę prowincji i lokalnej samorządności, tak jak Pan. Uważam wręcz, że lepiej wdrożymy tę ideę w życie, jeśli się zjednoczymy. Wszak 15 osób może osiągnąć wiele więcej niż 4-5.
W gruncie rzeczy ma Pan rację i zgadzam się z Panem. Próbowano mi już wcześniej imputować, że skoro jestem za jednoczeniem prowincji, to jestem przeciwny prowincjom w ogóle. Nie, prowincje powinny pozostać i wymienił Pan przyczyny dlaczego. Proponuję jedynie, by zamiast czterech prowincji, Dreamland miał dwie. Zbyt duże rozdrobnienie osłabia prowincje i działa na ich szkodę. Przed 2001 rokiem Dreamland miał 7 prowincji. Potem zmniejszono ich liczbę do 5. To sprawdzało się dobrze w czasach, gdy w wyborach brało udział 70 do 100 osób. W jutrzejszych wyborach weźmie udział zapewne mniej niż 30 osób. Dreamland jest dziś dużo mniej ludny, niż w czasach, gdy ustalano obecną liczbę prowincji. Dostosowanie się do zmieniających się czasów jest czymś zupełnie rozsądnym i logicznym. Popieram jednak gorąco ideę prowincji i lokalnej samorządności, tak jak Pan. Uważam wręcz, że lepiej wdrożymy tę ideę w życie, jeśli się zjednoczymy. Wszak 15 osób może osiągnąć wiele więcej niż 4-5.
(-) Pavel Svoboda, r.s.
Jest to prawdą. Jednak nie możemy dopuścić do tego aby prowincje były narażone na utracenie własnych praw. Potrzebna jest nam alternatywa, która pozwoli zachować obywateli w naszym państwie. Trzeba zachęcić ludzi do pozostawania tutaj, a nie złączać prowincje. Proszę zauważyć,że jest to też zarobek dla namiestników, którzy zarządzają prowincjami.
Antoni Van Wiki
- Pavel Svoboda
- król-senior
- Kontakt:
Smutna prawda jest taka, że obecnie jest zbyt wiele prowincji na to, by każda choćby miała własnego namiestnika. Dowód? Namiestnik Surmali jest obecnie pełniącym obowiązki namiestnika Morlandu, niejako w zastępstwie do czasu znalezienia jakiegokolwiek kandydata. I nie jest to problem nowy. Kiedy byłem Królem Dreamlandu ponad pięć lat temu, największą moją bolączką było znalezienie ludzi chętnych do objęcia stanowiska namiestnika w każdej z prowincji. Co tu mówić o jakichkolwiek innych stanowiskach w ramach prowincji? Kiedyś prowincje miały własne rządy i sejmiki, jednak dziś mało komu chce się nawet brać udział w debatach na lokalnym forum. Znów, dowodów daleko nie trzeba szukać. Myślę - i nie jestem w tym jedyny - że wrażenie opustoszenia i zapuszczenia, jakie dają nasze prowincje, zdecydowanie odstrasza wielu nowych obywateli. Stworzenie silniejszej i bardziej aktywnej prowincji daje szansę na zatrzymanie nowych ludzi z nami.
(-) Pavel Svoboda, r.s.
- Tomasz Lerent
- Numer GG: 39342063
- NIM: 795720
- Kontakt:
Idea zjednoczenia prowincji jest dobra... nawet bardzo. Jeżeli kryzys demograficzny nadal będzie królował w polskich mikroświecie prowincje będą miały po trzech obywateli, z czego jeden to namiestnik.
A przecież oto nam chodzi - na rozwijaniu się samorządów.
Panie markizie Astekil czy przy zjednoczeniu zniknie odrębność prowincji? Nie wydaje mi się! Przecież w Morlandzie nadal będą Kakuty - jedyna wieś w dreamlandzie, nadal będą działać muzea, może kiedyś inne instytucje kulturalne.
Nie rozumiem sprzeciwów przy tak dużej ilości zalet. Ja zachęcam do poparcie mojego kolegi z partii.
No właśnie, w mało ludnych i prowincjach nie jest to możliwe, po zjednoczeniu - owszem.Kiedyś prowincje miały własne rządy i sejmiki,
A przecież oto nam chodzi - na rozwijaniu się samorządów.
Panie markizie Astekil czy przy zjednoczeniu zniknie odrębność prowincji? Nie wydaje mi się! Przecież w Morlandzie nadal będą Kakuty - jedyna wieś w dreamlandzie, nadal będą działać muzea, może kiedyś inne instytucje kulturalne.
Nie rozumiem sprzeciwów przy tak dużej ilości zalet. Ja zachęcam do poparcie mojego kolegi z partii.
(-) Sir Tomasz Paweł de' Lerent
Poseł XX kadencji
Poseł XX kadencji
Można tak też uczynić jednak nie można pozbawiać tradycji jakie wykształciły się w danych prowincjach.Podzielam ten pomysł jednak na krótką metę.Gdy więcej ludzi będzie w naszym królestwie proponowałbym przywrócenie dawnego podziału.
Antoni Van Wiki
- Pavel Svoboda
- król-senior
- Kontakt:
Zdecydowanie. Dostosowywanie się do warunków demograficznych działa w obie strony. Osobiście jestem sceptyczny i wątpię czy liczba Dreamlandczyków może się znacznie powiększyć w bliskiej przyszłości, bo kryzys dotyka wszystkie mikronacje i nie jest zupełnie zależny od nas. Niemniej, jeśli nasza populacja jeszcze kiedyś wzrośnie, bardzo się ucieszę i z pewnością poprę powrót do większej ilości prowincji.Antoni pisze:Gdy więcej ludzi będzie w naszym królestwie proponowałbym przywrócenie dawnego podziału.
(-) Pavel Svoboda, r.s.
Zgadzam się z Panem. Jednak potrzebne są działania, które dadzą nam promocję i takie które zachęcą ludzi do obywatelstwa w naszym królestwie.
Antoni Van Wiki
- Tomasz Lerent
- Kontakt:
Powiem jedno: To tylko "puste" słowa. Każdy tak mówi, deklaruje, obiecuje w programach ,ale tak na dobrą sprawę nikt się za to nie bierze. Jeżeli w następnej kadencji IP wprowadzi pan reformy i ilość aktywnych obywateli i nowych mieszkańców pogratuluje panu.Antoni pisze:Zgadzam się z Panem. Jednak potrzebne są działania, które dadzą nam promocję i takie które zachęcą ludzi do obywatelstwa w naszym królestwie.
Ale ma pan ambicje i pomysł - to czyni pana w pewnym sensie wygranym!
Poseł XX kadencji
Poseł XX kadencji
Staram się. Nie ja zajmę się tą sprawą.Tą sprawą zajmie się (o ile powstanie) moja partia, jej członkowie oraz cała Izba Poselska.To jest poważny problem, który potrzebuje rozwiązania.
Antoni Van Wiki
- Tomasz Lerent
- Kontakt:
Piękne słowa pan mówi, z takim nastawieniem na pewno zajdzie pan daleko. "Ale nie wygra pan tej wojny w pojedynkę" (cytat z filmu "Harry Potter i insygnia śmierci część 1)
chodzi mi tutaj oto ,że gdy nie będziemy aktywni nic nie zrobimy. Ba! Niczego nie zmienimy.
chodzi mi tutaj oto ,że gdy nie będziemy aktywni nic nie zrobimy. Ba! Niczego nie zmienimy.
Poseł XX kadencji
Poseł XX kadencji
Podzielam Pana zdanie i też mam taki pogląd.Dlatego nie zakładam sam partii.Gdybym chciał to uczynić, uczyniłbym to już dawno. Potrzebuje pomysłów i ludzi, bo tak jak Pan mówi w pojedynkę nic nie zdziałamy.Dlatego nie chce sam niczego robić.Chce stworzyć zespół, który będzie tworzył, pracował razem.
Antoni Van Wiki
- Tomasz Lerent
- Kontakt:
Cieszę się ,że podziela pan moje zdanie.
Królestwo to niestety ,w tym momencie, topniejąca góra lodowa. Dlatego zmniejszenie liczby prowincji (i zmiana niektórych praw dot. prowincji) jest wg. mnie najlepszym pomysłem
Królestwo to niestety ,w tym momencie, topniejąca góra lodowa. Dlatego zmniejszenie liczby prowincji (i zmiana niektórych praw dot. prowincji) jest wg. mnie najlepszym pomysłem
Poseł XX kadencji
Poseł XX kadencji
Dochodząc do wniosku, zgadzam się z Panem w tej sprawie.Przekonał mnie Pan.Jednak oznacza to także,że potrzebujemy przywilejów,które zachęcą innych do przybywania do Królestwa Dreamlandu
Antoni Van Wiki
- Tomasz Lerent
- Kontakt:
Przywileje? Nie lepiej było by wprowadzić nagrody, albo może tytuły nie szlacheckie lecz honorowe.
Poseł XX kadencji
Poseł XX kadencji
O to mi chodziło.Przepraszam. Tak właśnie to miałem na myśli.Tym zajmiemy się jeszcze.Mam nadzieję,że będzie mi dane z Panem pracować kiedyś w Izbie Poselskiej.
Antoni Van Wiki
- Sted Asketil
- król-senior
- NIM: 121212
Wierze ze Surmala sie obroni przed niszczycielskimi zapedami KR. Mozna powiedziec ze "zjednoczylem" Furlandie i Luindor... i nie ciesze sie z tego powodu - po raz drugi reki do tego nie przyloze.
Dyskusja i argumenty powtarzaja sie poraz kolejny z poprzednich dyskusji i jest juz jalowa. Nie ma co koloryzowac i ubierac slowa w pawie piorka. Ten kto bedzie mial wieksza sile przebicia i poparcie doprowadzi do przeforsowania swoich racji - czy dobrych, czy nie, to sie okaze w praniu.
Na chwile obecna powalczymy o Surmale - wielu ludzi wraz z moja osoba wlozylo w ta prowincje troche pracy. Sprobujemy ocalic od zapomnienia dorobek Blacklock i Surmali....
Dyskusja i argumenty powtarzaja sie poraz kolejny z poprzednich dyskusji i jest juz jalowa. Nie ma co koloryzowac i ubierac slowa w pawie piorka. Ten kto bedzie mial wieksza sile przebicia i poparcie doprowadzi do przeforsowania swoich racji - czy dobrych, czy nie, to sie okaze w praniu.
Na chwile obecna powalczymy o Surmale - wielu ludzi wraz z moja osoba wlozylo w ta prowincje troche pracy. Sprobujemy ocalic od zapomnienia dorobek Blacklock i Surmali....
Ogólnie rzecz biorąc popieram ideę ograniczenia liczby prowincji. Dawałem temu wyraz wielokrotnie dopytując kiedy nastąpi połączenie kolejnych prowincji i dlaczego jeszcze to się nie dzieje.
Obecnie patrzę na sprawę nieco inaczej. Surmala ma nowego Namiestnika, który ma swoją wizję Księstwa. Jeżeli Sted ma pomysł i chce Surmalę postawić na nogi jako odrębną prowincję, to niby dlaczego by mu na to nie pozwolić? Nasz Namiestnik dał się poznać jako świetny organizator i hm.. animator wirtualnego życia
. Wierzę, że Sted postawi Surmalę na nogi. W razie referendum nie poprę połączenia z inną prowincją.
Obecnie patrzę na sprawę nieco inaczej. Surmala ma nowego Namiestnika, który ma swoją wizję Księstwa. Jeżeli Sted ma pomysł i chce Surmalę postawić na nogi jako odrębną prowincję, to niby dlaczego by mu na to nie pozwolić? Nasz Namiestnik dał się poznać jako świetny organizator i hm.. animator wirtualnego życia
prof. econ. net. hrabia Shakur