Głową w kaloryfer (i pyk! fota na socjale)

Powiększanie wspólnego dobra, walki o władzę. Esencja dreamlandzkiego życia.
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Numer GG: 62994040
NIM: 866253
Kontakt:

Głową w kaloryfer (i pyk! fota na socjale)

Post autor: Chamberlain »

Nie lubię takich postów, ale chyba inaczej się nie da. Ktoś tam na Planecie przedobrzył w klikbajty i tworzy światy równoległe. Zrozumiałbym, gdyby to był jakiś świeżaczek, któremu przysługuje jeszcze taryfa ulgowa i talon na cierpliwość do wykorzystania do końca kwartału, ale to tutaj to już jakaś papka, bo przecież nie wierzę, że KF nie potrafi czytać forum i dodawać do czterech? Wiem, że narracja kryzysowa weszła paru dinozaurom za mocno i nie potrafią zrobić kroku bez słowa "kryzys", ale są chyba jakieś granice? Naprawdę trzeba w ten sposób? :( Głosowanie w sprawie zmiany marszałka jest "kryzysem parlamentarnym", który "paraliżuje państwo"? Wtf, Redaktorze?

Na razie wygląda to niestety trochę tak.
- - William diuk Chamberlain-Schlesinger
- - [Margrabia Inselburga]
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

Re: Głową w kaloryfer (i pyk! fota na socjale)

Post autor: karol flibustier »

I redaktor ma prawo niecierpliwić się i pisze o tym już kolejny raz używając mocnych słów. Widać wyobrażał sobie zmianę w sposób inny ;) Parlamentowi nic nie stało się, ale czy nie stanie się, to zobaczymy po procedurze, też mam wrażenie, że trochę ..., przydługiej. ;)
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Kontakt:

karol flibustier pisze: 23 maja 2025, 17:06 I redaktor ma prawo niecierpliwić się i pisze o tym już kolejny raz używając mocnych słów. Widać wyobrażał sobie zmianę w sposób inny ;) Parlamentowi nic nie stało się, ale czy nie stanie się, to zobaczymy po procedurze, też mam wrażenie, że trochę ..., przydługiej. ;)
Wszystko jasne, ale marszałek nie ustąpił i tu sypie się cała ta narracja kryzysowa. Nic się nie zmieniło. Jedynie zapowiedział rezygnację i przekaże gabinet swojemu następcy po zakończeniu głosowania. Pracuje normalnie.

W parlamencie nie czekają również żadne projekty do przegłosowania.

No i, po trzecie, aktywność parlamentu (w tym momencie zupełnie adekwatna do potrzeb) pozostaje w bardzo luźnym związku z naszymi dyskusjami na forum. Pisanie o "kryzysie" nie ma sensu innego niż konstruowanie klikbajtowego lepu dla czytelników.

Odczuwam teraz smutek i chętnie kopnąłbym w jaja.
Awatar użytkownika
Alfred
inżynier królewski
Numer GG: 47634183
NIM: 196135
Kontakt:

Post autor: Alfred »

Przyznam, że również nie rozumiem użycia słów "ostry kryzys" w sytuacji, gdy:
  • ustępujący marszałek nie porzucił stanowiska, a wręcz sam przeprowadził wybór swojego następcy,
  • parlament cały czas miał i ma wicemarszałka (to ja!),
  • przede wszystkim – nikt nie wnosił w międzyczasie żadnych przedłożeń.
(—) Alfred de Ebruz, r. s.
salus rei publicae suprema lex esto!
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

Zmiana nie zdecydowana, decyzja będzie może 25-tego, może później. Wisi temat, czy nie wisi? Dotyczy całego vpaństwa, czy jakiegoś zakątka uroczego? Ba, redaktor nawet nie sprawdził, który w kolejce po władzę jest przewodniczący parlamentu, ale to moja uwaga do tej pracy, bo sam też nie wiem i byłem ciekawy, czy jest to znana wiedza. Do tego uważam, że lepiej byłoby zatytułować to w ten sposób "Druga osoba w królestwie nieoczekiwanie nie chce być druga! Niemal abdykacja wicekróla..." na przykład. Wtedy by klikało się jak szalone, odnosząc się do uwagi pod notatką w SOKN ;)
Rozmawialiśmy o statystykach w innym temacie i muszę powiedzieć, że ten nius, może brzydki, krótki i niewdzięczny, robi furorę wielokrotnie większą, niż przytoczony w całości, bez upiększeń tekst o "kobiecie zbyt hałaśliwej etc etc". Widać zainteresowanie wydarzeniami? A może satysfakcję, że i Im coś może nie wychodzić, nawet jak to jest mocno naciągnięte publicystycznie? Dobrze, że sprawa jest wyjaśniania, ale jest. Fakty minimalnie ją potwierdzają, albo maksymalnie, to też zależy od punktu widzenia. Zmiana marszałka parlamentu najstarszej mikronacji w mikro nie jest zdarzeniem takim tam sobie, jak rajd piratów na Wyspę Św. Małgorzaty, to coś innego kalibru i całkiem inaczej odbierane (kto słyszał o napaści na wyspę???).
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Kontakt:

karol flibustier pisze: 23 maja 2025, 17:36 Rozmawialiśmy o statystykach w innym temacie i muszę powiedzieć, że ten nius, może brzydki, krótki i niewdzięczny, robi furorę wielokrotnie większą, niż przytoczony w całości, bez upiększeń tekst o "kobiecie zbyt hałaśliwej etc etc". Widać zainteresowanie wydarzeniami? A może satysfakcję, że i Im coś może nie wychodzić, nawet jak to jest mocno naciągnięte publicystycznie? [/justify]
Jasna sprawa, tak to właśnie działa. Wracamy do mojego pierwszego komentarza w wątku. Stawiasz komuś klocka na maskę zaparkowanego samochodu i potem obserwujesz zza drzewa, jak zbity z tropu właściciel zgarnia to ręką, a przechodnie cykają foty?

Wykreował Pan fikcyjną rzeczywistość. I w sumie - dlaczego? Dla jaj? Bo przecież co za różnica, czy wyświetli to 10 czy 15 osób?
karol flibustier pisze: 23 maja 2025, 17:36 Dobrze, że sprawa jest wyjaśniania, ale jest. Fakty minimalnie ją potwierdzają, albo maksymalnie
Ręcę trochę jednak opadają :lol: @Maciej Hergemon, weź jakąś pałę i uderz, bo ja nie chcę poplamić nowej koszuli.
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

Kalendarium:
9 maja - pierwsze zdarzenie,
21 maja - następne zdarzenie,
25 maja - zaplanowane kolejne zdarzenie,
???maja/czerwca - kolejne zdarzenie kończące lub kontynuujące.
W między czasie:
zmiana personaliów aktorów gry,
przekazanie przeprowadzenia,
nie uwzględnienie ...
dobra, dawaj tego bejsbola, pierzemy ;)

Nic nie dostrzegam alternatywnego do wpisu w SOKN, a fikcyjność naszej rzeczywistości nie ulega wątpliwości. I ten pieruński wirus! :D
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
matmax
obywatel
NIM: 442028
Kontakt:

Post autor: matmax »

karol flibustier pisze: 23 maja 2025, 18:02 dobra, dawaj tego bejsbola, pierzemy ;)
Uuuu. Czyżby pierwsza kosa w Srebrnej Dywizji?
Mat Max von Salvepol
Daniel von Witt pisze: 13 sty 2019, 02:15 Liczy się adrenalinka xD i na tym może już poprzrstane, chociaż głowa pełna jest myśli tym, co tu poruszone zostało nie mówiąc już nawet o tym, co zakryte.
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Kontakt:

karol flibustier pisze: 23 maja 2025, 18:02 zmiana personaliów aktorów gry,
?
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

Ha ha ha, no wiedziałem, Edward też o tym mówił! :D
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
Maciej Hergemon
przewodniczący obrad Parlamentu
NIM: 591374
Kontakt:

Post autor: Maciej Hergemon »

Według mojego rozumienia "rezygnacja" JKW Aleksandra była nieformalną informacją o planach, tak przynajmniej rozumiem przegłosowywany obecnie akt prawny.
Awatar użytkownika
Aleksander
członek Rządu Królewskiego
NIM: 435954
Herb: a13
Kontakt:

Post autor: Aleksander »

Aż poczułem się wywołany do tablicy. Otóż bycie drugą osobą w państwie średnio mnie ekscytuje po tym, gdy byłem w nim pierwszą.

Jedynym powodem mojej rezygnacji jest chęć objęcia innej funkcji, którą zresztą pełniłem w Dreamlandzie przez lata (sic!). Jak się zdaje, jest to funkcja bardziej odpowiadająca moim zainteresowaniom, możliwościom czy oczekiwaniom. Mówienie jednakowoż o kryzysie w kontekście dość płynnego przekazania władzy jest nieco na wyrost. Powtórzenia bowiem wymaga, iż odchodzę z własnej woli i w zaplanowany sposób gwarantujący stabilne działanie Parlamentu Królewskiego. Taki zresztą był mój cel. Ukonstytuować Parlament, uczynić go sprawnie działającym organem i teraz swoją misję będę realizować w Sądzie Królestwa.

Nie wykluczone, że i gdy ta instytucja zacznie działać, to wrócę do uprawiania buraków cukrowych w Odwilży.
(-) Alexander, r.s.
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

Nawet na fb widzę zgłaszane odnośniki, no cóż, Królestwo Dreamlandu dalej wzbudza niekwestionowane zainteresowanie, a redaktor niechcący zrobił znakomite publicity dla mikro, nie tylko dla Królestwa! Czyli..., fajnie wyszło! :)

Uprawa buraków, to ciężki kawał roboty, nawet bardzo ciężki. A jest skup w okolicy? Może też bym zajął się czymś takim, zamiast siedzieć godzinami w redakcji?!

O! JKM uzupełnił sekcję orderów! Gratulacje wyróżnionym! :)
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
Baldwin
urzędnik dworski
NIM: 318196
Kontakt:

Post autor: Baldwin »

karol flibustier pisze: 23 maja 2025, 20:52 Nawet na fb widzę zgłaszane odnośniki, no cóż, Królestwo Dreamlandu dalej wzbudza niekwestionowane zainteresowanie, a redaktor niechcący zrobił znakomite publicity dla mikro, nie tylko dla Królestwa! Czyli..., fajnie wyszło! :)

Uprawa buraków, to ciężki kawał roboty, nawet bardzo ciężki. A jest skup w okolicy? Może też bym zajął się czymś takim, zamiast siedzieć godzinami w redakcji?!

O! JKM uzupełnił sekcję orderów! Gratulacje wyróżnionym! :)
Jaki kryzys?

Jakie odnośniki na FB?

Jaka uprawa buraków?

Obrazek
Awatar użytkownika
Wojciech Bombina
Premier
NIM: 352373
Kontakt:

Post autor: Wojciech Bombina »

No, taki to fejk nius, choć oczywiście dobrze świadczy to o KD, że mamy nawet fejkniusy. Dodać można, że zmiana jest naprawdę bardzo płynna, bo syn przejmuje schedę po ojcu :D.
graf Wojciech desłetudo Bombina Maxima
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Kontakt:

Będę zatem pierwszym, który to napisze: mamy swojego Krzysztofa Hansa.
Awatar użytkownika
Aleksander
Kontakt:

Baldwin pisze: 24 maja 2025, 07:52Jaka uprawa buraków?
Kolega minister nie czytał programu CIAP?
(-) Alexander, r.s.
Awatar użytkownika
Wojciech Bombina
Premier
NIM: 352373
Kontakt:

Post autor: Wojciech Bombina »

Aleksander pisze: 24 maja 2025, 15:23 Kolega minister nie czytał programu CIAP?
Premier de Rivey wyprzedał dreamlandzkie cukrownie i wykończył cały potencjał cukrowniczy Dreamlandu. Teraz po ponowym wyborze Premiera Bombiny buraki odzyskują należne miejsce w Dreamlandzie.
graf Wojciech desłetudo Bombina Maxima
Awatar użytkownika
Aleksander
Kontakt:

Nie oddamy ani buraka kapitalistycznemu ciemiężcy!
(-) Alexander, r.s.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Polityka”