Mann — Kraków — Goethe (20.05)

Strefa krwawej wolności. Można dostać pasem po głowie, można też się zrelaksować i porozmawiać o realu.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Numer GG: 8606140
NIM: 873817
Kontakt:

Mann — Kraków — Goethe (20.05)

Post autor: Edward Ebruz »

Szybkie zaproszenie, być może znajdą się tutaj zainteresowani tematem.

Już jutro (wtorek, 20.05) o godzinie 18:00 w Instytucie Goethego w Krakowie w ramach cyklu otwartych wykładów „Być jak Thomas Mann w życiu i literaturze" odbędzie się prelekcja pod tytułem: „Na czym polegał konserwatyzm Thomasa Manna? O politycznym wymiarze człowieka apolitycznego” ( x).

Rzecz zapowiada się zacnie. Również będę na miejscu i gdyby ktoś miał chwilę — zapraszam.
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
Baldwin
urzędnik dworski
NIM: 318196
Kontakt:

Re: Mann — Kraków — Goethe (20.05)

Post autor: Baldwin »

Całkiem przyjemny temat, szkoda tylko, że w Krakowie. Popijawkę też w Krakowie chcecie zorganizować, no ludzie kochani. Nie ma tu nikogo z krainy pyr?
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

Baldwin pisze: 20 maja 2025, 19:44 Całkiem przyjemny temat, szkoda tylko, że w Krakowie. Popijawkę też w Krakowie chcecie zorganizować, no ludzie kochani. Nie ma tu nikogo z krainy pyr?
To już czwarty wątek forumowy, na którym poruszamy temat ewentualnego spotkania. Trzeba to będzie zebrać do kupy, bo za chwilę się w tym pogubimy. Dla mnie Warszawa lub Wrocław, Łódź zresztą również, równie dobre jak Kraków; Poznań już niekoniecznie.

A dzisiejszy wykład i późniejsza dyskusja bardzo fajne, choć, co oczywiście nie dziwi, zdominowane przez gości z Instytutu Germanistyki. Sporo przyczynkarskich uwag i pobocznych wątków, na czele z — jak ujął to autor prelekcji, dla którego lata temu pielgrzymowałem na seminaria pod Wrocławiem — "arystokratycznym homoerotyzmem" Manna. Kto i jak kręci śmigłem: to zawsze rozpalało wyobraźnię ludzi i prawdopodobnie jeszcze przez długi czas się to zmieni.
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
Aleksander
członek Rządu Królewskiego
NIM: 435954
Herb: a13
Kontakt:

Post autor: Aleksander »

Baldwin pisze: 20 maja 2025, 19:44Całkiem przyjemny temat, szkoda tylko, że w Krakowie. Popijawkę też w Krakowie chcecie zorganizować, no ludzie kochani. Nie ma tu nikogo z krainy pyr?
Zasadniczo wynika to z faktu, że w Krakowie wystarczy rzucić kamieniem, by trafić w Dreamlandczyka. Byłego, obecnego lub przyszłego. Z tej perspektywy przyznaję, że idealnie wpisałem się w dreamlandzką tradycję stając się kolejnym monarchą z Krakowa.
(-) Alexander, r.s.
Orjon Surma
Numer GG: 52656478
NIM:
Kontakt:

Post autor: Orjon Surma »

Baldwin pisze: 20 maja 2025, 19:44 Całkiem przyjemny temat, szkoda tylko, że w Krakowie. Popijawkę też w Krakowie chcecie zorganizować, no ludzie kochani. Nie ma tu nikogo z krainy pyr?
Jest. Co prawda bardziej bliżej Wrocławia niż Poznania, ale przy sprzyjających pociągach w mniej niż godzinę na Chlebaku jestem w stanie się zjawić. Praktykowałem zresztą parę razy wypożyczanie książek o historii najnowszej, których nie znalazłbym w lokalnej bibliotece (a i we Wrocławiu nie w komplecie, chyba że na Bibliotece Uniwersyteckiej) z Biblioteki Raczyńskich.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

W najbliższy poniedziałek (02.06) kolejne wydarzenie z cyklu wykładów i dyskusji o twórczości T. Manna. Tym razem na wokandzie "Buddenbrookowie"; powieść, którą autor napisał jako dwudziestopięciolatek (!), by mniej więcej 30 lat później otrzymać za nią literacką Nagrodę Nobla.

Rzecz o powolnym rozkładzie zamożnej kupieckiej familii z Lubeki (plus kilka innych wątków). Przyznaję, że powieść przy pierwszym podejściu troszkę mnie zmęczyła, a nawet na pewien czas zdusiła we mnie zainteresowanie Autorem, ale ma swój niezaprzeczalny urok, choć daleko tu do tonów z "Doktora Faustusa" czy "Czarodziejskiej Góry". Jesienią pojawi się zupełnie nowe polskie wydanie.

Może ktoś będzie miał ochotę wpaść do Instytutu Goethego i posłuchać. Po wszystkim możemy wypić jakąś kawę.
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
Maciej Hergemon
przewodniczący obrad Parlamentu
NIM: 591374
Kontakt:

Post autor: Maciej Hergemon »

Ten fakt bycia 25-latkiem zawsze przypomina mi pewien bon mot, związany z budową monachijskiego Frauenkirche, zleconą 27-letniemu mistrzowi murarskiemu. Ten faktoid zawsze kwituje się pytaniem - a co ty osiągnąłeś? Dla zwiększonego efektu rażenia.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

Maciej Hergemon pisze: 1 cze 2025, 01:11 Ten fakt bycia 25-latkiem zawsze przypomina mi pewien bon mot, związany z budową monachijskiego Frauenkirche, zleconą 27-letniemu mistrzowi murarskiemu.
To prawda. Niestety sam Nobel (potraktujmy go tu metaforycznie), milion dolarów w gotówce i wszystko to, co z tym związane, przychodzi (o ile w ogóle), po wspomnianych trzydziestu latach, gdy nawet dyskretny "apartament miłości", o którym dyskutujecie w sąsiednim wątku, nie smakuje już tak dobrze.
Edward J. Ebruz, r.s.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kawiarnia”