Tu można rwać włosy z głowy

Strefa krwawej wolności. Można dostać pasem po głowie, można też się zrelaksować i porozmawiać o realu.
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Numer GG: 62994040
NIM: 866253
Kontakt:

Tu można rwać włosy z głowy

Post autor: Chamberlain »

Czyli wątek powyborczy. Zanosi się na kolejne 5, a może nawet i 10 lat z nowym-gorszym-Dudą, produktem Pereirów i Szefernakerów, patronem bezbronnych emerytów i rencistów, opiekunem ich garnuszków z miedziakami. Nie żeby Trzaskowski był gwarancją jakości, ale chyba wszyscy czujemy różnicę.

Można też wpisywać się z kondolencjami.
- - William diuk Chamberlain-Schlesinger
- - [Margrabia Inselburga]
Awatar użytkownika
Wojciech Bombina
Premier
NIM: 352373
Kontakt:

Re: Tu można rwać włosy z głowy

Post autor: Wojciech Bombina »

W Rumunii się ciekawe rzeczy wydarzyły.
graf Wojciech desłetudo Bombina Maxima
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Numer GG: 8606140
NIM: 873817
Kontakt:

Post autor: Edward Ebruz »

Chamberlain pisze: 19 maja 2025, 16:40 Można też wpisywać się z kondolencjami.
Odchorowałem wczoraj, przeskakując między kanałami. Pomijam barwy polityczne, tutaj pewnie mamy najróżniejsze preferencje. Poziom tej zabawy, najwyraźniej akceptowalny przez kluczowych reżyserów spektaklu, niezmiennie wypycha mnie poza kocyk. Na tym tle mikroświat (może niekoniecznie w dzisiejszym wydaniu) wypada jednak całkiem znośnie.
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
Aleksander
członek Rządu Królewskiego
NIM: 435954
Herb: a13
Kontakt:

Post autor: Aleksander »

Jako wieloletni wierny wyborca PiS jestem rozbawiony tym jakże kontrfaktycznym założeniem, że my wszyscy tutaj jesteśmy wyborcami lewicy.

A jako człowiek, któremu już bliżej do 40. jak do 30. rwać włosów w przypadku wygranej Trzaskowskiego nie zamierzam. W moim wieku włosy to dobro deficytowe ;)
(-) Alexander, r.s.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

Aleksander pisze: 19 maja 2025, 18:59 Jako wieloletni wierny wyborca PiS
Będzie to jeden z tematów, których nie poruszymy przy czerwcowej kawie.

Miłość do Wisły (Ty) lub Garbarni (ja), demontaż Mostu Grunwaldzkiego, przewaga portera nad pilznerem — jak najbardziej, możemy wałkować do oporu. Natomiast z drugą częścią wypowiedzi całkowicie się zgadzam, co sygnalizowałem w komentarzu. Kiedyś zresztą organizowaliśmy na forum proste sondy w sprawie preferencji politycznych i jeśli dobrze pamiętam — większość zwykle opowiadała się za taka czy inną postacią prawicy. To chyba zresztą domena pokolenia, które wchodziło na studia krótko po aferze Rywina, a potem uroniło ostatnią łzę pod oknem papieskim. W międzyczasie wahadło zdążyło obróciło się raz w jedną, raz w drugą stronę, ale jak to wygląda wśród dzisiejszych mikronautów? I czy jest to wiedza, której na pewno potrzebujemy? ;]
Aleksander pisze: 19 maja 2025, 18:59 A jako człowiek, któremu już bliżej do 40. jak do 30. rwać włosów w przypadku wygranej Trzaskowskiego nie zamierzam.
Kompetencje głowy państwa określone w obowiązującej Konstytucji są tak skromne, że nawet wybór Maciaka nie oznaczałby tu żadnej rewolucji, więc, owszem, reakcje przenoszone tu 1:1 z podwórka amerykańskiego po wyborze Trumpa czy wcześniej Busha juniora, są słabo przemyślane.
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
Aleksander
Kontakt:

Z mojej strony sytuacja wygląda następująco. Należę do "twardego" jądra PiSu i nie sądzę, by uległo to zmianie. Ale jednak mieszkamy wszyscy w tym samym kraju, jesteśmy jego obywatelami i chociaż nie musimy się zgadzać, to jakoś razem musimy żyć. Jeżeli ktoś w czerwcu wrzuci kartkę z "iksem" przy nazwisku Trzaskowskiego, to jest to po prostu jego prawo. Pokolenie moich rodziców strajkowało, obrywało pałami, a niektórzy nawet zginęli od kul właśnie po to, bym ja mógł 1 czerwca zagłosować na Nawrockiego, a diuk Chamberlain na Trzaskowskiego. I chociaż nie zgadzam się z tym wyborem i go nie rozumiem, to w pełni go szanuję. Tak samo jak akceptuję to, że ktoś może lubić marcepan, którego osobiście nie cierpię, czy nie będę komuś czynić wyrzutów z tego powodu, że nie przepada za surowym mięsem, którym ja osobiście mógłbym się zajadać ze smakiem. Po prostu jesteśmy różni.

Skoro jednak zaczęliśmy ten temat, to nie ukrywam, że czuję pewien absmak. Już nawet nie chodzi o to, że diuk Chamberlain założył, że my wszyscy tutaj jak jeden mąż będziemy w czerwcu "trzaskać". Absmak mój związany jest z tym, że od jakiegoś czasu da się zobaczyć tu i ówdzie dramy związane z tym, że wygrywa nie ta opcja, którą popiera rozkręcający dramę. Niektórzy przed wyborami posuwają się do deklaracji emigracji, gdyby jednak wygrał nie ten kandydat, którego by chcieli. Biorąc pod uwagę fakt, iż deklaracji tych nigdy nie wprowadzają w życie, to narażają się jedynie na śmieszność. A to przecież normalna dynamika procesu politycznego. Wczoraj rządził PiS, dzisiaj rządzi PO, a jutro być może ktoś jeszcze inny. Dopóki przekazanie władzy następuje płynnie, ustępujący rząd nie wyprowadza wojska na ulice, to nie dzieje się żaden dramat. Jakość mojego życia nie pogorszyła się z tego powodu, iż od końca 2023 r. u steru rządów jest Tusk et consortes.

Dziwi mnie po prostu, że temat tego rodzaju wzbudza tyle emocji. Byliśmy wczoraj w lokalu, dzisiaj poznaliśmy wyniki wyborów, a życie dalej się kręci. Karol (tak ma na imię mój syn) dostał ataku dziecięcej złości, bo w przedszkolu ktoś zajął jego, notabene podpisany z imienia i nazwiska, wieszak, a Aleksandra (jego siostra bliźniaczka) jest smutna, bo w przedszkolu nie było jej psiapsi, bo jest chora. A mały Nikodem nie daje nam spać, bo ząbkuje i swoje niezadowolenie z tego faktu obwieszcza całemu światu mając tyle pary w płucach, że w nastoletnim wieku będzie świetnym kandydatem na gniazdowego. I to jest coś, co mnie bardziej grzeje, niż to, czy prezydentem zostanie ten, czy inny człowiek ;)
(-) Alexander, r.s.
Awatar użytkownika
Torkan Ingawaar
obywatel
NIM: 156339
Kontakt:

Post autor: Torkan Ingawaar »

Jako wyborca o poglądach gospodarczo mocno na lewo jestem umiarkowanie zadowolony, że dwie wielkie prawicowe partie z autorytarnymi zapędami potencjalnie mogą się nawzajem szachować i paraliżować, a rysujące się przed nami dwa lata kohabitacji kaszubskiego pinoczeta i prezydenta-kibola to chyba długoterminowo nie taki zły scenariusz, bo raczej będzie dalej zniechęcać elektorat do obu formacji duopolu. Krótkoterminowo Nawrocki chyba też delikatnie in plus, bo (być może) uwali ulgi nfz dla prywaciarzy i dopłaty dla deweloperów, mimo że jako człowiek jest absolutnie obrzydliwy.
(–) Torkan Ingawaar (ᑐᕐᑳᓐ ᐃᖓᕚᕐ)
Obrazek
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

Torkan Ingawaar pisze: 19 maja 2025, 20:11 kaszubskiego pinoczeta i prezydenta-kibola
Zapisuję w kajeciku. Bardzo zgrabne.
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen
NIM:
Kontakt:

Post autor: Anastasia Windsachen »

Edward Ebruz pisze: 19 maja 2025, 19:34 (...) demontaż Mostu Grunwaldzkiego, przewaga portera nad pilznerem (...)
Nie wiem, co można wałkować przy tym moście. Chyba tylko marnować nerwy widząc jak "pięknie" budżet miasta jest przewalany. Swoją drogą jestem ciekawa kto mądry wymyślił zebrać remonty jednych z bardziej ruchliwych torowisk w tak naprawdę jednym terminie...

Wiadomo, że pilzner dobry na orzeźwienie, a porter bardziej na spokojny wieczór i chęć wypicia czegoś ze smakiem prócz goryczki.
Edward Ebruz pisze: 19 maja 2025, 19:34 (...) ale jak to wygląda wśród dzisiejszych mikronautów? (...)
Jako przedstawicielka tychże - preferencje raczej są poza duopolem dziadków i dzielą się pomiędzy Mentzena (wymowna cisza...), Lewicę Czarzastego i (miejmy nadzieję, a przynajmniej ja mam) przyszłość polskiej Lewicy czyli Razem z Zandbergiem na czele.
Awatar użytkownika
Maciej Hergemon
przewodniczący obrad Parlamentu
NIM: 591374
Kontakt:

Post autor: Maciej Hergemon »

Nie zagłosowałem w pierwszej turze, względy praktyczności zwyciężyły nad łażeniem dwa razy do lokalu wyborczego, żeby zrobić to samo.

Nie rozumiem radości Torkana, oczywistym jest, że nie będzie tutaj żadnego szachowania. Trzeba być bardzo naiwnym albo bardzo głupim, żeby myśleć, że w takim ułożeniu Pasjansa Mentzen nie będzie ministrem finansów. PiS jest tak samo partią sondażową jak jest nią KO. Możemy mieć albo Zytę Gilowską (w zasadzie to już nie - bo nie żyje) albo 500 plus. Oczywiście jedyną sensowną opcją jest głos na Trzaskowskiego. Widzę generalnie 2027 w bardzo ciemnych barwach i zakładam, że zwycięstwo Konfy, Pisu i Brauna jest najprawdopodobniejszym scenariuszem. Trzaskowski u władzy pozwoli na wsadzenie do więzienia najbardziej odrażającego elementu. Ostatnio zdjęto Braunowi immunitet, pospolici złodzieje pokroju przydupasów Kaczyńskiego z Solidarnej Polski mogą zostać skazani za przekręty, więc poczucie ogólnej bezkarności, dzięki któremu politycy kolejnych opcji sobie folgują po raz pierwszy zostanie przytemperowane w III RP.

Trzaskowski nie prezentuje sobą poza tym dodatkowych zalet. Poza faktem nie bycia oszustem, żerującym na potrzebujących.
Ostatecznie warszawce jest kompletnie wszystko jedno, czy rządzić będzie PiS czy PO. My się najemy, mieszkać mamy już gdzie, a żeby pojechać na wakacje dokręcimy czynsz frajerom, którzy robią w jakichś magazynach i gdzieś mieszkać muszą.
"bo (być może) uwali ulgi nfz dla prywaciarzy i dopłaty dla deweloperów, mimo że jako człowiek jest absolutnie obrzydliwy."
Strasznie to naiwne. Najlepsze jest to, że wszyscy wiemy, że Batyr prezydentem będzie po to, żeby chronić Polaków (lista nazwisk w załączniku), a nie po to, żeby wprowadzać w tym kraju jakieś rewolucyjne zmiany.
Awatar użytkownika
Wojciech Bombina
Premier
Kontakt:

Anastasia Windsachen pisze: 19 maja 2025, 20:23 przyszłość polskiej Lewicy czyli Razem z Zandbergiem na czele.
Widziałem ostatniego takiego mema branżowego, kandydaci na prezydenta jako pełnomocnicy procesowi. I tutaj jeden z lepszych fragmentów:

Potrafi wejść w spór nawet z drugim pełnomocnikiem reprezentującym tego samego klienta.

Generalnie, pod wieloma względami mam poglądy lewicowe, ale gospodarcze hasła obu lewicowych formacji oderwane są od realiów i zawarta w nich dawka głupoty po prostu mnie odrzuca.

Z każdych 100 zł, które mi klient zapłaci już teraz jakieś 40 zł z hakiem oddaje na różnorakie składki, daniny itd., pomijam już koszty generowane przez różnorakie kretyńskie regulacje. Do tego oczywiście dochodzą koszty stałe. Jeśli by faktycznie wprowadzono takie opodatkowanie jak wymarzyła sobie młoda lewicowa młodzież, to nie będę nad tym za długo płakać tylko przeniosę dochody do innej jurysdykcji podatkowej. I nie oszukujmy się, nie będę jedyny. Pogardzani przez Was prywaciarze albo przeniosą dochody za granicę, albo uciekną w szarą strefę, albo w ogóle zamkną biznes. To się zresztą fachowo nazywa krzywa Laffera.

Co do problemów mieszkaniowych - jest jedna prosta metoda jak rozwiązać problem niedostępności mieszkań i wysokich cen. Wystarczy skasować (lub istotnie ograniczyć) ustawę o ochronie lokatorów. Na madkach z dziećmi, które nie płacą najmu nie tracą przecież właściciele mieszkań, bo ten koszt jest już uwzględniony w cenie najmu, zresztą jak wszystkie inne patologie po stronie najemców.

Natomiast ceny mieszkań są pochodną cen najmu.
Awatar użytkownika
Maciej Hergemon
przewodniczący obrad Parlamentu
NIM: 591374
Kontakt:

Post autor: Maciej Hergemon »

Jedyna metoda na zmniejszenie czynszów to jakaś paroletnia wojenka w której zginie 3/4 miliony Polaków z największych miast i po jej zakończeniu otworzy się nowy cykl koniunkturalny dla tych, którzy chcą i mogą. W takim wypadku nie będziemy musieli już walczyć z betonowym złotem, nagle okaże się, że Państwo potrafi budować mieszkania licząc je w tysiącach rocznie i jak Bóg da to pozbędziemy się tych najgłupszych i najbardziej zacietrzewionych.

Z nadzieją patrzę tu na wschód.
Awatar użytkownika
Aleksander
Kontakt:

Wojciech Bombina pisze: 19 maja 2025, 20:47Z każdych 100 zł, które mi klient zapłaci już teraz jakieś 40 zł z hakiem oddaje na różnorakie składki, daniny itd., pomijam już koszty generowane przez różnorakie kretyńskie regulacje.
Ja dla odmiany jestem właścicielem lokalu, który wynajmuje ode mnie spółka, w której jestem partnerem. W konsekwencji czego opodatkowuję to sobie 8,5% do kwoty 100 tys. zł i 12,5% od nadwyżki. Oprócz tego moja żona i ja jeździmy autami wyleasingowanymi przez tę spółkę. To tak a propos krzywej Laffera.
(-) Alexander, r.s.
Awatar użytkownika
JPII vel Andrzej RE
obywatel
NIM: 283468
Kontakt:

Post autor: JPII vel Andrzej RE »

Czytam te Wasze tejki polityczne i na myśl przychodzą mi tylko słowa Brzechwowskiej kapusty: po co wasze swary głupie, wnet i tak zginiemy w zupie.

Zwrócę tylko uwagę na jeden interesujący szczegół I tury wyborów – wystarczy odstawić kilka mocnych performensów i już można wykręcić czwarty wynik w kraju wbrew wszystkim sondażowniom. Lekcja dla pozostałych partii z obojga stron.
Jezus Pedeal Ipanienko-Ingawaar vel Andreas Rex Emeritus
Awatar użytkownika
Wojciech Bombina
Premier
Kontakt:

Aleksander pisze: 19 maja 2025, 21:10 Ja dla odmiany jestem właścicielem lokalu, który wynajmuje ode mnie spółka, w której jestem partnerem. W konsekwencji czego opodatkowuję to sobie 8,5% do kwoty 100 tys. zł i 12,5% od nadwyżki. Oprócz tego moja żona i ja jeździmy autami wyleasingowanymi przez tę spółkę. To tak a propos krzywej Laffera.
To że na firmie są jakieś środki trwałe to akurat rzecz oczywista i nawet o niej nie pisałem. Te środki trwałe zresztą kupuje się za pieniądze, dzięki czemu jakiś Polak w handlu coś zarobi, a zachodnie gospodarki otrzymają z powrotem kwoty puszczane do PL w ramach dopłat unijnych.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

Maciej Hergemon pisze: 19 maja 2025, 20:54 Jedyna metoda na zmniejszenie czynszów to jakaś paroletnia wojenka w której zginie 3/4 miliony Polaków z największych miast i po jej zakończeniu otworzy się nowy cykl koniunkturalny [...] Z nadzieją patrzę tu na wschód.
Oczywiście dostrzegam tu celowe publicystyczne uproszczenie i nawet warunkowo przyznaję rację, ale to jednak zaskakujące, jak często w ostatnich latach słyszę ten argument w rozmowach prywatnych z udziałem najróżniejszych osób, tak z lewa, jak i prawa. "Czekających" jest chyba całkiem sporo. Ba, w tle piętrzy się tutaj naprawdę spora literatura z pogranicza filozofii kultury i polityki.

Podejrzewam jednak, że nieco łatwiej formułować tego rodzaju argumenty z pewnego oddalenia, na przykład ze Szwajcarii, Portugalii czy nawet Niemiec (nie dotyczy mieszkańców z okolic bazy Ramstein). Ja sam mieszkam kilkaset metrów od bazy specjalnej jednostki wojskowej, która jest jednym z bardziej oczywistych celów w ramach operacji wygniatania frontu na tzw. linii Wisły za pomocą taktycznych ładunków nuklearnych przez Wschód. Ewentualny reset "cyklu koniunkturalnego", o którym wspominasz, obserwowałbym już jako parująca zupa kwarków.* ;]

* Nie doczekałbym spodziewanej odsieczy ze strony Francuzów i Anglików. Na nich zawsze można liczyć.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2025, 23:06 przez Edward Ebruz, łącznie zmieniany 2 razy.
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

Anastasia Windsachen pisze: 19 maja 2025, 20:23 Nie wiem, co można wałkować przy tym moście. Chyba tylko marnować nerwy widząc jak "pięknie" budżet miasta jest przewalany.
I tu niejako naturalnie pojawia się temat budowanej właśnie kładki czy niedawnych igrzysk europejskich.

A zatem kilka tematów na początek już mamy. Będzie o czym rozmawiać w kolejce po pierwszego sznapsa. Zapraszam do udziału w naszym małym krakowskim zjeździe. Nie będzie tu może tłumów jak pod Radomiem, ale jedno jest pewne — kleszcza (raczej) nie złapiemy. Może nawet doszlusują do nas Orjon i Maciej, plus trochę rozgadanych duchów z przeszłości.

Szybka uwaga na boku. Kto wie, czy te zaskakujące międzylądowania dwóch mikronacyjnych legend, Karoliny Aleksandry i Anastazji Windsachen, których właśnie jesteśmy świadkami na lotnisku w Ekorre, i to na przestrzeni zaledwie kilkudziesięciu godzin, nie okażą się dużo ciekawszym i potencjalnie bardziej ożywczym wydarzeniem niż symboliczne "odzyskanie" Awary po raz czwarty czy piąty, bo jestem niemal pewien, że kiedyś przyśniemy nad taśmą i stracimy ją po raz szósty. I ponownie odwojujemy.
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
Aleksander
Kontakt:

Stosunek do Awary jest miernikiem skuteczności integracji ze społeczeństwem dreamlandzkim.
(-) Alexander, r.s.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

Aleksander pisze: 19 maja 2025, 23:16 Stosunek do Awary jest miernikiem skuteczności integracji ze społeczeństwem dreamlandzkim.
To akurat prawda.

Zjadłem zęby na Awarze i dziś dozuję ją sobie przez papierową słomkę. Dlatego oddaję się w ręce czynników państwowych i proszę o odwiezienie na reedukację do obozu Engels III. Byle z pakietem premium na CDA, bo mają tam wszystkich Predatorów, horrory klasy C i filmy Orsona Wellesa.
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
Alfred
inżynier królewski
Numer GG: 47634183
NIM: 196135
Kontakt:

Post autor: Alfred »

Wojciech Bombina pisze: 19 maja 2025, 20:47 Generalnie, pod wieloma względami mam poglądy lewicowe, ale […]
Dobrze, że w wypowiedzi Pana Premiera znalazło się to zastrzeżenie. Z dalszej jej części czytelnicy mogliby się nie domyślić. :D
(—) Alfred de Ebruz, r. s.
salus rei publicae suprema lex esto!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kawiarnia”