Rotria wróciła

Miejsce informacji na tematy zagraniczne z innych mikronacji.
Awatar użytkownika
Maciej Hergemon
przewodniczący obrad Parlamentu
NIM: 591374
Kontakt:

Rotria wróciła

Post autor: Maciej Hergemon »

Po wieloletniej nieobecności na rynku państw wirtualnych, do życia powróciła Łotria i z miejsca zaczęła pertraktować o nowym mieszkańcu Stolicy Pawłowej - https://forum.rotria.net.pl/showthread. ... 252&page=2
Awatar użytkownika
Andrzej P Ordynski
NIM: 479233
Kontakt:

Re: Rotria wróciła

Post autor: Andrzej P Ordynski »

Czy jakiś Sambanafrykańczyk ma szanse na konklawe?
Andrzej Płatonowicz Ordyński
Awatar użytkownika
Aleksander
członek Rządu Królewskiego
NIM: 435954
Herb: a13
Kontakt:

Post autor: Aleksander »

Urzekła mnie koncepcja odrzucania cofniętego wniosku.
(-) Alexander, r.s.
Awatar użytkownika
Wojciech Bombina
Premier
NIM: 352373
Kontakt:

Post autor: Wojciech Bombina »

Aleksander pisze: 15 maja 2025, 13:11 Urzekła mnie koncepcja odrzucania cofniętego wniosku.
Myślę, że jest to poza Twoim pojmowaniem, bo jesteś człowiekiem małej wiary.
graf Wojciech desłetudo Bombina Maxima
Awatar użytkownika
Aleksander
Kontakt:

Ojcze, wiara to łaska, jaką zsyła na nas Bâl. Najwidoczniej w jego doskonałym planie zawarte jest i to, by nie rozumiał rotryjskiej biurokracji.
(-) Alexander, r.s.
Awatar użytkownika
Maciej Hergemon
Kontakt:

Czy to prawda, że zgodnie z lore wszyscy Łotrowie siedzieli zamknięci w Pałacu Biskupim przez ostatnie 3 lata? W sensie niby się da, ale wyobraźcie sobie ten zapach.
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Numer GG: 62994040
NIM: 866253
Kontakt:

Post autor: Chamberlain »

No i fajnie. Im większy ruch w interesie, tym lepiej.

I co teraz? Wybory nowego "papieża", nadzielenie nowych konfitur i powrót do snu? Czy tam jest jakiś pomysł na "politykę" między kolejnymi zebraniami "kardynałów"?
- - William diuk Chamberlain-Schlesinger
- - [Margrabia Inselburga]
Awatar użytkownika
Andrzej P Ordynski
NIM: 479233
Kontakt:

Post autor: Andrzej P Ordynski »

W planach jest budowa patriarszego przedszkola.
Andrzej Płatonowicz Ordyński
Awatar użytkownika
Baldwin
urzędnik dworski
NIM: 318196
Kontakt:

Post autor: Baldwin »

Chamberlain pisze: 15 maja 2025, 15:11 No i fajnie. Im większy ruch w interesie, tym lepiej.

I co teraz? Wybory nowego "papieża", nadzielenie nowych konfitur i powrót do snu? Czy tam jest jakiś pomysł na "politykę" między kolejnymi zebraniami "kardynałów"?
Rotria zawsze żyła od konklawe do konklawe. Ta aura tajemniczości i ceremonie z tym związane to była jedna z niewielu rzeczy, jakie wywoływały zaciekawienie mikronautów. Poza tym jest pustka, za wyjątkiem oczywiście codziennego odpisu z Pisma Świętego i parodii mszy.
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Kontakt:

Podobno działają w tej chwili już dwa państwa kościelne? Ktoś podrzuci jakiś link?
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

Post autor: karol flibustier »

http://www.forumgarmanii.darmowefora.pl ... d,7.0.html te zostało zawieszone po powtórnym zjawieniu się Rotrii.
A co z tym, to nie wiem, bo fanatyzm religijny niewiele mnie obchodzi https://forum.nordata.org/topic/2470-ko ... ment-23952
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Awatar użytkownika
Joahim-von-R
NIM: 516370

Post autor: Joahim-von-R »

Chamberlain pisze: 16 maja 2025, 16:11 Podobno działają w tej chwili już dwa państwa kościelne? Ktoś podrzuci jakiś link?
Zakładam że pytanie dotyczy państw kościelnych z kategorii katolicko-chrześcijańskich. Jeżeli tak to tym drugim jest kompasowy Osiek, działający na Discordzie Kompasu.

Poza tym to jak kulega wyżej pisał, zawieszona już Garmania i Państwo Kościelne Kirymu, ale to kiryzm, to co innego jest.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Numer GG: 8606140
NIM: 873817
Kontakt:

Post autor: Edward Ebruz »

A jednak takich kuriozów czy takiej prasy trochę jednak brakowało. Tak się buduje napięcie w domu seniora między jednym a drugim roztworem Ringera. Kiedyś śledziłem to wszystko z notatnikiem i starałem się wrzucać kolejnych Medicich, Facibenich i Mancinich do analitycznego Excela, dziś już raczej nie miałbym cierpliwości, ale dobrze poczytać, że pod pokrywką znowu "wrze" (to słowo wytrych). Już na poziomie tytułów tych zacnych publikacji prasowych widać, że ogarnia to człowiek, który umie i lubi w tabloidy. Tego dziś właśnie potrzebujemy. O taką Rotrię nic nie robiliśmy i właśnie dlatego będziemy śledzić.
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
Maciej Hergemon
Kontakt:

Z odbiornika leci samo gęste Patriarchą Rotrii został Fryderyk von Baden, znany także w Królestwie Dreamlandu. Zapowiedział nam miesiąc osła. Populacja 6-latków zwiększa się!

Co ciekawe, to nie on był pierwszym wyborem (sprawa z dymem) biskupów.
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Kontakt:

Maciej Hergemon pisze: 20 maja 2025, 10:57 Z odbiornika leci samo gęste
Z przebiegu dyskusji wynika, że wybrano typowego międzyforumowego skoczka, w dodatku ze skłonnościami do taśmowej samoreplikacji. Jeśli to była najlepsza opcja na stole, to jakie były te "gorsze"?
Awatar użytkownika
Aleksander
Kontakt:

Dla mnie to jednak zbyt hermetyczne. Ale pamiętam, że kiedyś miałem krótki okres aktywności w Rotrii, gdzie testowałem system, który można by nazwać pre-Dacią. Tak bardzo się na niego napalili, że chociaż ówczesna konstytucja nie zezwalała na przyznawanie obywatelstwa niechrześcijanom, a od początku się tak deklarowałem, to przyznali mi wizę stałego pobytu ze wszystkimi prawami, jakie przynależne były wówczas obywatelowi należącemu do stanu świeckiego. Szkoda, że nie zdążyłem tam zbudować meczetu :lol:
(-) Alexander, r.s.
Awatar użytkownika
Wojciech Bombina
Premier
NIM: 352373
Kontakt:

Post autor: Wojciech Bombina »

Aleksander pisze: 20 maja 2025, 17:03 Dla mnie to jednak zbyt hermetyczne. Ale pamiętam, że kiedyś miałem krótki okres aktywności w Rotrii, gdzie testowałem system, który można by nazwać pre-Dacią. Tak bardzo się na niego napalili, że chociaż ówczesna konstytucja nie zezwalała na przyznawanie obywatelstwa niechrześcijanom, a od początku się tak deklarowałem, to przyznali mi wizę stałego pobytu ze wszystkimi prawami, jakie przynależne były wówczas obywatelowi należącemu do stanu świeckiego. Szkoda, że nie zdążyłem tam zbudować meczetu :lol:
Kiedyś tez kogoś od nich skazaliśmy w Cipro zaocznie za przemyt krzyży, chyba na tradycyjne topienie. Ale jakoś nie stawił się na odbycie wyroku, a Trybunał miał problem ze zwrotkami.
graf Wojciech desłetudo Bombina Maxima
Awatar użytkownika
Aleksander
Kontakt:

Te papierowe zwrotki zawsze były problematyczne. Ale najgorsze są te EPO. Pamiętam jak orzekałem w Naczelnym Trybunale Administracyjnym i te tablety ciągle się psuły, a niektórzy listonosze słysząc tablety kruszyli je i wciągali nosem.
(-) Alexander, r.s.
Awatar użytkownika
Baldwin
urzędnik dworski
NIM: 318196
Kontakt:

Post autor: Baldwin »

Wybór Badena jest w jakimś tam stopniu zrozumiały. Rotria jest szeroko znana w wąskich kręgach z tego, że jest krajem zabetonowanym, w którym kariery się nie zrobi bez uczestnictwa w zamkniętej grupce na messengerze. Wybór któregokolwiek z kardynałów byłby oczywisty, a jednak postawiono na totalnego outsidera. Wydawać by się zatem mogło, że chcą z siebie zrzucić to odium hermetyzmu, dać szansę świeżej krwi i nowemu spojrzeniu na Kościół. Nic bardziej mylnego. Nowo wybrany patriarcha w żaden sposób nie naruszy układu, bo nie ma autorytetu,.nikt za nim nie stoi i będzie przez te kilka miesięcy chodził jak w zegarku, żeby zadowolić czerwonych. Tutaj odgrywa zresztą dużą rolę przeszłość Badena. Elektorzy bez wątpienia wiedzieli o tym, że wybierają sobie na tron kogoś, kto kierował kilkunastoma kontami naraz, ośmieszając administratorów większości państw Vaarlandu, mimo to dokonali takiego wyboru. Teraz będą teatralnie ogłaszać, jak to źle się stało, jak bardzo się pomylili, inni natomiast będą walić w tego ich papieżka jak w bęben. Ruch w interesie jednak będzie i o to tam chodzi...
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Kontakt:

Baldwin pisze: 20 maja 2025, 18:44 Teraz będą teatralnie ogłaszać, jak to źle się stało, jak bardzo się pomylili,[/justify]
Chyba nawet nie. Towarzystwo już sobie wybaczyło. Wystarczyło, że nowy patriarcha rozdał medaliony i nowe księstwa z drukarki 3D. Jest w tym jakiś pragmatyzm, ale chyba przy okazji siada cały aspekt wiarygodności ekipy, która to żyruje bez słowa sprzeciwu. Wymiar "duchowy" też tutaj jakby uleciał dziurką od nosa. Teraz można już tylko usiąść wygodnie w fotelu i czekać, aż nastąpi cudowne pączkowanie i wysyp Alberciątek. No ale zostaje zabawa w rotator papieży.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zagranica”