Liga Królewska [zbiorczo]

Chleb i igrzyska, dywagacje na tematy sportu i kultury.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Numer GG: 8606140
NIM: 873817
Kontakt:

Liga Królewska [zbiorczo]

Post autor: Edward Ebruz »

Jutro rusza kolejny — już siedemdziesiąty czwarty — sezon Ligi Królewskiej. Z tego względu odpalam zbiorczy wątek przeznaczony na rozmaite ogłoszenia, relacje, zapowiedzi. Jednocześnie zachęcam do uruchomienia wątków poświęconych własnym klubom.

ID Ligi na platformie Xpert Eleven: 248703

Wszystkie dreamlandzkie kluby grają w tej chwili w Dywizji Srebrnej. Lista aktywnych zespołów (2025):

Eintracht Taubuszetia (Maciej Hergemon)
Max Alexiopolis (Mat Max)
Meriva FC (Baldwin)
Micropolis Letrib (Edward Ebruz)
Sky Elfidias (Tannegard)
Wiking Scholopolis (Chamberlain)
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Numer GG: 62994040
NIM: 866253
Kontakt:

Re: Liga Królewska [zbiorczo]

Post autor: Chamberlain »

No to ja się pochwalę jako pierwszy. Zawaliłem sprawę z pierwszym kluczowym transferem i zamiast 12-cegłowego pomocnika kupiłem 11-cegłowego bramkarza, którego nie potrzebowałem. Źle ustawiłem wyszukiwanie, w dodatku bez weryfikacji. Trzymałem kciuki, by ktoś mnie przelicytował, ale odsiecz nie nadeszłą. Poszła cała kasa i wchodzę w sezon bez żadnej sesji treningowej. :lol:

Baldwin, zmień nazwę tej przejętej Merivy. Przecież to niedreamlandzkie. W ustawieniach, prawy górny róg.

Wydaje mi się również, że w Złotej jest FC Geldberg. Czy nie była to nazwa tego miasteczka Casimira van Oranje?
- - William diuk Chamberlain-Schlesinger
- - [Margrabia Inselburga]
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

Post autor: karol flibustier »

Burza Morburg (de Rivey) - Dywizja Złota, drużyna dreamlandzka ;) Więc nie wszystkie w Dywizji Srebrnej.
Flibustiers Lene (karolflibustier) - Lene, Vetonia, Królestwo Nowal, Dywizja Srebrna.

Kiedyś było Pirates Lene, ale w związku z poszukiwaniami zaginionego kapitana Jack Sparrowa, prawdopodobnie wystąpi od następnej edycji rozgrywek.

Z Burzą mieliśmy sparing! Burza-Flibustiers 3:1

Sesja treningowa dotyczy na razie paru zawodników, inni załapią się później, w trakcie sezonu.
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Kontakt:

karol flibustier pisze: 10 maja 2025, 17:11
Flibustiers Lene (karolflibustier) - Lene, Vetonia, Królestwo Nowal, Dywizja Srebrna.
Kiedyś było Pirates Lene, ale w związku z poszukiwaniami zaginionego kapitana Jack Sparrowa, prawdopodobnie wystąpi od następnej edycji rozgrywek.
Wszyscy z Nowalu nawiązują do piratów?
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

Taki mamy klimat, Wielka Armada Vetońska też była organizacją dość swobodną za czasów Mikrosławii, ba Buccanierzy też są, tylko, że w ... , w kosmosie ;)
ps. Ach, no tak są jeszcze Szoszoini, bo wojwoda moriński, Elly Zapoloy, to inaczej kapłanka szoszoińska ;) realioza ją ciśnie, więc... i Szoszoini nieco oklapli.
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Kontakt:

Wieczorem gram z czymś/kimś o nazwie DarkCzecze United i absolutnie nie wiem, czego się spodziewać. Mam jednak w składzie trzech bramkarzy i zamierzam wypuścić co najmniej dwóch.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

Przyglądam się właśnie wynikom pierwszej kolejki i widzę, że wszystkie nasze drużyny dostały bęcki; jedni większe, inni mniejsze. Do tego widoku trzeba będzie się przyzwyczaić, nasze zespoły dopiero dołączyły i w tym sezonie będą regularnie zbierać oklep. Jedynie królewski Sky Elfidias wysoko pokonał dreamlandzką Merivę (tutaj przyłączam się do apelu do trenera @Baldwin o zmianę nazwy przejętego klubu).

Biomasa Wandopol - Burza Morburg 1- 0
DarkCzecze United - Wiking Scholopolis 1 - 0
Micropolis Letrib - Rotatorul Griportiena 0 - 1
Lwy Republikanskie - Eintracht Taubuszetia 4 - 1
Flibustiers - KP Mlot Sigmara 0 - 3
Max Alexiopolis - Cosmos Heliopolis 0 - 3
Sky Elfidias - Meriva FC 0 - 4
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
Maciej Hergemon
przewodniczący obrad Parlamentu
NIM: 591374
Kontakt:

Post autor: Maciej Hergemon »

Mam nadzieję, że Micropolis Letrib nie dowali nam znowu 4-1 na hometurfie. Na razie wylizujemy rany po wpierdolu. Skład musi zostać wymieniony z racji kontuzji i spadającej kondycji.
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Kontakt:

Edward Ebruz pisze: 11 maja 2025, 22:58 DarkCzecze United - Wiking Scholopolis 1 - 0
Poległem z randomem, mecz bez historii. Napisałbym, że wkrótce będzie lepiej, ale podejrzewam, że będzie jednak gorzej.

Tymczasem na szczycie tabeli drużyna Baldwina. Czas ostatniego logowania trenera: 5 dni temu. Może tędy droga?
Awatar użytkownika
matmax
obywatel
NIM: 442028
Kontakt:

Post autor: matmax »

U mnie też solidna przegrana. Powiedziałbym, że będzie lepiej, ale pewnie nie.
Mat Max von Salvepol
Daniel von Witt pisze: 13 sty 2019, 02:15 Liczy się adrenalinka xD i na tym może już poprzrstane, chociaż głowa pełna jest myśli tym, co tu poruszone zostało nie mówiąc już nawet o tym, co zakryte.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

matmax pisze: 12 maja 2025, 23:04 Powiedziałbym, że będzie lepiej, ale pewnie nie.
Chamberlain pisze: 12 maja 2025, 12:48 Napisałbym, że wkrótce będzie lepiej, ale podejrzewam, że będzie jednak gorzej.
Doceniam jednomyślność przedmówców. Może to pomysł na jakąś dewizę naszej klubowej piłki/krajowej federacji?

W ramach autokorekty wczorajszej wiadomości: prowadzony przez króla Sky Elfidias oczywiście nie wygrał, jak napisałem z roztargnienia, a przegrał z Merivą hrabiego Baldwina. Poza tym wszystko się zgadza.
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

The footballer never capitulations
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

Udało się zaskoczyć kontrpartnera i są punkty w lidze! Flibustiers Lene naprzód! :) Nawet blisko było do zgarnięcia kompletu ;)
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Kontakt:

U mnie też komplecik.
Awatar użytkownika
matmax
obywatel
NIM: 442028
Kontakt:

Post autor: matmax »

U mnie kolejna przegrana, ale też pierwsza bramka. Nie będę nadmiernie narzekał, zobaczymy gdzie to powędruje.
Mat Max von Salvepol
Daniel von Witt pisze: 13 sty 2019, 02:15 Liczy się adrenalinka xD i na tym może już poprzrstane, chociaż głowa pełna jest myśli tym, co tu poruszone zostało nie mówiąc już nawet o tym, co zakryte.
Awatar użytkownika
Maciej Hergemon
Kontakt:

Taubuszetia dołuje w tabeli. Nie umie w to klikać.
Awatar użytkownika
Chamberlain
obywatel
Kontakt:

Maciej Hergemon pisze: 15 maja 2025, 19:55 Taubuszetia dołuje w tabeli. Nie umie w to klikać.
Taubuszetia nie ma składu. Ta gra to w gruncie rzeczy farma. Tu się cierpliwie buduje drużynę. Można to robić na dwa sposoby.

1) Sprzedajesz na starcie wszystko, co się da sprzedać i ma wartość (w przypadku Taubuszetii byłby to ten 18-letni, sześciocegłowy obrońca, może jeszcze ten 28-latek z 13-cegłami, reszta nie ma żadnej wartości, można ich bez żalu zrzucić ze skały). Zyskujesz za to jakieś 5-6 milionów, Za to kupujesz 10-12 pięciocegłowych 18-latków po 150 k za sztukę. Ta drużyna przez 3-4 kolejne sezony przegrywa prawie każdy mecz, ale zbiera doświadczenie i punkty rozwoju, czy jak to się tam nazywa. I w pewnym momencie zaczyna już iść na mistrza. Z tego, co widzę, tak swoją drużynę buduje Rotatorul Griportiena. Kilka sezonów temu nakupił młodzików na wagę, teraz to już ekipa solidnych 22-23 latków. Pewnie wygra Srebrną Dywizję w tym sezonie i będzie się liczyć w Złotej za kolejne 2 sezony.

2) Jest też scenariusz szybszy. Na początku robisz wyprzedaż majątku, a potem oczywiście kupujesz, tyle że trochę napompowanych starych i trochę utalentowanych młodych. Efekt jest taki, że wygrywać zaczynasz dużo szybciej, bo drużyna jest gotowa do rywalizacji na średnim poziomie właściwie od zaraz, oczywiście trzeba regularnie fundować im sesje treningowe. Minusem jest to, że ta ekipa za jakiś czas się zacznie sypać (starzy odejdą na emeryturę), więc co jakieś 2 sezony trzeba będzie robić wymianę 1/4 składu, więc tu trzeba trzymać rękę na pulsie. To chyba droga, którą wybrał Micropolis Letrib i chyba sam również pójdę tą ścieżką, bo średnio uśmiecha mi się czekać na wyniki do wiosny 2026 roku.
Awatar użytkownika
Aleksander
członek Rządu Królewskiego
NIM: 435954
Herb: a13
Kontakt:

Post autor: Aleksander »

A nie mogę po prostu użyć opcji "Bogusław Cupiał" i zapłacić za zawodników do Ruchu Tauzen tak, by co roku był mistrzem?
(-) Alexander, r.s.
Awatar użytkownika
Maciej Hergemon
Kontakt:

Chamberlain pisze: 15 maja 2025, 20:13
Maciej Hergemon pisze: 15 maja 2025, 19:55 Taubuszetia dołuje w tabeli. Nie umie w to klikać.
Taubuszetia nie ma składu. Ta gra to w gruncie rzeczy farma. Tu się cierpliwie buduje drużynę. Można to robić na dwa sposoby.

1) Sprzedajesz na starcie wszystko, co się da sprzedać i ma wartość (w przypadku Taubuszetii byłby to ten 18-letni, sześciocegłowy obrońca, może jeszcze ten 28-latek z 13-cegłami, reszta nie ma żadnej wartości, można ich bez żalu zrzucić ze skały). Zyskujesz za to jakieś 5-6 milionów, Za to kupujesz 10-12 pięciocegłowych 18-latków po 150 k za sztukę. Ta drużyna przez 3-4 kolejne sezony przegrywa prawie każdy mecz, ale zbiera doświadczenie i punkty rozwoju, czy jak to się tam nazywa. I w pewnym momencie zaczyna już iść na mistrza. Z tego, co widzę, tak swoją drużynę buduje Rotatorul Griportiena. Kilka sezonów temu nakupił młodzików na wagę, teraz to już ekipa solidnych 22-23 latków. Pewnie wygra Srebrną Dywizję w tym sezonie i będzie się liczyć w Złotej za kolejne 2 sezony.

2) Jest też scenariusz szybszy. Na początku robisz wyprzedaż majątku, a potem oczywiście kupujesz, tyle że trochę napompowanych starych i trochę utalentowanych młodych. Efekt jest taki, że wygrywać zaczynasz dużo szybciej, bo drużyna jest gotowa do rywalizacji na średnim poziomie właściwie od zaraz, oczywiście trzeba regularnie fundować im sesje treningowe. Minusem jest to, że ta ekipa za jakiś czas się zacznie sypać (starzy odejdą na emeryturę), więc co jakieś 2 sezony trzeba będzie robić wymianę 1/4 składu, więc tu trzeba trzymać rękę na pulsie. To chyba droga, którą wybrał Micropolis Letrib i chyba sam również pójdę tą ścieżką, bo średnio uśmiecha mi się czekać na wyniki do wiosny 2026 roku.
Dziękuję za wyjaśnienie, myślę, że niewiele w mikronacjach jest tak naprawdę merytorycznych postów o xpercieeleven. Fajnie jest nie musieć od początku wymyślać koła, tylko zrozumieć, że stawiamy tu pokera, a nie gramy w makao.
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

Krótko i na temat, skład i tak trzeba formować i szkolić od podstaw, wiec wyprzedanie wszystkiego, aby kupić takie same niewiadome? Hmmm, delikatnie mówiąc niezbyt urocze ;) treningi, taktyka, trochę pomysłu na zawodników i jazda. Własnych ze szkółki też brać, jak program proponuje, bo bywają bardzo utalentowani!
Ach, zaa-pomniałem, jak ktoś sie lubi bawić w płatne wersje, to zaraz niech kupuje Lewandowskich, ter Stegenów i Kanów ;)
redaktor SOKN Webpress
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sport i kultura”