Zapytanie
- Aldarion van der Pharazon
- Numer GG: 47950194
- NIM: 179798
- Kontakt:
Zapytanie
Nie wiedząc gdzie dokładnie napisać te zapytanie, piszę je tutaj.
Otóż, Wielmożni Panie i Panowie, przeglądając uzbrojenie naszej armii, a konkretnie Królewskich Sił Lądowych, zauważyłem iż mamy zaledwie 3 rodzaje czołgów:
- PT-91
- T-55AM
- T-72
Pomyślałem że mógłbym postarać się o zaprojektowanie nowego czołgu, oczywiście byłby to fikcyjny czołg lecz na podstawie jakiegoś istniejącego z podobnymi parametrami. No i tu pojawia się moje pytanie: Czy armii potrzebny jest nowy typ czołgu? Czy poświęcać czas na zabawy w programach graficznych (dodam iż jestem dopiero początkującym w tych programach) oraz myśleniu nad parametrami? Jeśli tak, to jaki miałby on być: szybki i słabo opancerzony zwiadowca przeznaczony do ataku na piechotę? Silnie opancerzony dysponujący dużą siłą ognia pojazd mający na celu eliminację wrogich czołgów i stanowisk artyleryjskich? Czy może średni przeznaczony do wspierania piechoty, niszczenia stanowisk CKM i lekkich pojazdów pancernych? A przede wszystkim, czy pojazdy do armii muszą być realne czy mogą być to wizje obywateli (oczywiście realne, nie tak jak P-1500 Monster)?
Tak więc byłbym bardzo wdzięczny gdybym uzyskał odpowiedź od Waszmościów na moje pytania. W razie aprobaty i możliwości postarałbym się coś zaprojektować co mogłoby zostać nazwane czołgiem oraz znalazłoby zastosowanie w naszej armii.
Otóż, Wielmożni Panie i Panowie, przeglądając uzbrojenie naszej armii, a konkretnie Królewskich Sił Lądowych, zauważyłem iż mamy zaledwie 3 rodzaje czołgów:
- PT-91
- T-55AM
- T-72
Pomyślałem że mógłbym postarać się o zaprojektowanie nowego czołgu, oczywiście byłby to fikcyjny czołg lecz na podstawie jakiegoś istniejącego z podobnymi parametrami. No i tu pojawia się moje pytanie: Czy armii potrzebny jest nowy typ czołgu? Czy poświęcać czas na zabawy w programach graficznych (dodam iż jestem dopiero początkującym w tych programach) oraz myśleniu nad parametrami? Jeśli tak, to jaki miałby on być: szybki i słabo opancerzony zwiadowca przeznaczony do ataku na piechotę? Silnie opancerzony dysponujący dużą siłą ognia pojazd mający na celu eliminację wrogich czołgów i stanowisk artyleryjskich? Czy może średni przeznaczony do wspierania piechoty, niszczenia stanowisk CKM i lekkich pojazdów pancernych? A przede wszystkim, czy pojazdy do armii muszą być realne czy mogą być to wizje obywateli (oczywiście realne, nie tak jak P-1500 Monster)?
Tak więc byłbym bardzo wdzięczny gdybym uzyskał odpowiedź od Waszmościów na moje pytania. W razie aprobaty i możliwości postarałbym się coś zaprojektować co mogłoby zostać nazwane czołgiem oraz znalazłoby zastosowanie w naszej armii.
Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny ~ Albert Einstein
Si vis pacem, para bellum - "Jeśli chcesz pokoju, gotuj się do wojny" ~ Wegecjusz
Si vis pacem, para bellum - "Jeśli chcesz pokoju, gotuj się do wojny" ~ Wegecjusz
Re: Zapytanie
Witam
W dzisiejszych czasach czolgi powoli wychodza z użycia niestety ... ale jako mocarstwu (bo mocarstwem Dreamland jest i basta) bron pancerna jest potrzebna i niezbedna ... chodzby do ladnych defilad ;) ... ale powaznie przydalo by sie wymienic lekoo sędziwe (konstrukcyjnie) Meridy na cos nowszego. pomysl stworzenia czegos virtualnego z nasza nazwa itd jest ciekawy i pewnie znajdzie poparcie w głównodowodzacych armią. ja osobiscie sklanialbym sie w strone czegos w stylu Merkawy - dosyc ciezki czolg ale ogolnego przeznaczenia (np. przewóz zolnierzy w bezpiecznych warunkach) przydalby sie do rozpedzania demonstracji ....eee ten do walki z wrogiem zewnętrznym chcialem napisac ;) "Twarde" bym zostawil (mieszkam 2 km od miejsca gdzie je robia wiec inaczej nie moze byc hehe), siedem dwojki tez trzeba bedzie wymienic (jak na mocarstwo przystalo) choc to dobre czolgi - ew. jakas nasza dreamlandzka modernizacja (choc mamy twarde i nie wiem czy ma to sens). Z drugiej strony mozemy przeciez pojsc na calosc i "wymyslec" cos calkiem fantastycznego przy czym "Monster" bylby malo fantastyczny... wiele zalezy od inwencji (tak jak w kazdej dziedzinie zycia KD). Mysle ze smialo moze Pan zaczac nad czyms pracowac ... i nie zrazac sie krytyka pozniej bo to taka dreamlandzka tradycja ;)
Pozdrawiam kontradmirał hraba Albon z Cintry
W dzisiejszych czasach czolgi powoli wychodza z użycia niestety ... ale jako mocarstwu (bo mocarstwem Dreamland jest i basta) bron pancerna jest potrzebna i niezbedna ... chodzby do ladnych defilad ;) ... ale powaznie przydalo by sie wymienic lekoo sędziwe (konstrukcyjnie) Meridy na cos nowszego. pomysl stworzenia czegos virtualnego z nasza nazwa itd jest ciekawy i pewnie znajdzie poparcie w głównodowodzacych armią. ja osobiscie sklanialbym sie w strone czegos w stylu Merkawy - dosyc ciezki czolg ale ogolnego przeznaczenia (np. przewóz zolnierzy w bezpiecznych warunkach) przydalby sie do rozpedzania demonstracji ....eee ten do walki z wrogiem zewnętrznym chcialem napisac ;) "Twarde" bym zostawil (mieszkam 2 km od miejsca gdzie je robia wiec inaczej nie moze byc hehe), siedem dwojki tez trzeba bedzie wymienic (jak na mocarstwo przystalo) choc to dobre czolgi - ew. jakas nasza dreamlandzka modernizacja (choc mamy twarde i nie wiem czy ma to sens). Z drugiej strony mozemy przeciez pojsc na calosc i "wymyslec" cos calkiem fantastycznego przy czym "Monster" bylby malo fantastyczny... wiele zalezy od inwencji (tak jak w kazdej dziedzinie zycia KD). Mysle ze smialo moze Pan zaczac nad czyms pracowac ... i nie zrazac sie krytyka pozniej bo to taka dreamlandzka tradycja ;)
Pozdrawiam kontradmirał hraba Albon z Cintry
- Kantazo
- Numer GG: 47728457
- NIM: 200026
- Kontakt:
Pomysł jak najbardziej godny poparcia, jeżeli chodzi o jego wykonanie to firmą zbrojeniową, która mogłaby się tego podjąć może być "Bombardier" S.A. Tak się składa że jestem tam dyrektorem do spraw nowych technologii i mógłbym się tym zająć. Projekt proszę przesłać na email: kantazo123@gmail.com. Uzgodnilibyśmy szczegóły projektu, cenę, Pańskie wynagrodzenie i/lub stały kontrakt. Tak się składa, że zostałem również wyznaczony do przeprowadzania modernizacji sprzętu wojsk lądowych a więc Pańskie zdolności w dziedzinie broni pancernej bardzo by się przydały zarówno w Armii Królewskiej jak i w Zakładach Zbrojeniowych.
Pozdrawiam
Dyr.ds Nowych Tecnologii ZZ "Bombardier"
Pozdrawiam
Dyr.ds Nowych Tecnologii ZZ "Bombardier"
Ppłk. sir Kantazo van der Targaryen
Marszałek książęcy w Unii Saudadzkiej
komendant Furijsko-Lardyjskiego Okręgu Wojskowego
Zarządca miasta Agendart
Chwała Jego Królewskiej Mości!
Zarządca miasta Agendart
- Kantazo
- Numer GG: 47728457
- NIM: 200026
- Kontakt:
Tutaj nie mogę się z Panem zgodzić, Mości Panie Kontradmirale, czołgi w erze rakiet taktycznych o niemal nieograniczonym zasięgu i sile, nadal są jednymi z najważniejszych komponentów wojsk lądowych. Gama ich zastosowania na polu bitwy jest ogromna choćby to, iż nie do przecenienia jest możliwość postawienia kilkudziesięciu ton stali między piechotą naszą i wroga, to również przeprowadzenie jakiejkolwiek większej akcji ofensywnej jest bez broni pancernej bardzo utrudnione, znajdzie też ona zastosowanie w konfliktach asymetrycznych, działaniach nieregularnych i szarpanych.Albon pisze:W dzisiejszych czasach czolgi powoli wychodza z użycia niestety
Pozdrawiam
Ppłk. sir Kantazo van der Targaryen
Zarządca miasta Agendart
Zarządca miasta Agendart
- Daniel von Witt
- Numer GG: 41404078
- NIM: 877416
- Kontakt:
Jak moi przedmówcy zaznaczyli już wojska pancerne są potrzebne i czołg III co najmniej generacji będzie AK potrzebny i mile widziany. W warunkach dreamlandzkich pełnych możliwości wojska pancerne nie są w stanie rozwijać z uwagi na wyspiarskie położenie, jednak nowoczesny czołg to podstawa każdych sił lądowych. Jak mówi kadm. Albon - mocarstwem jesteśmy i poprzemy to każdą formą działania. Armia Królewska musi być zdolna do operowania na różnych arenach, zwłaszcza że w różnych rejonach czasem jest gorąco. Obecnie brygada pancerna nam wystarczy, rozlokowana w Bazie Widar, Bazie Ares i Morburgu (po pułku). Pułk pancerny w Widar jest odwodem, a pozostałe mają jako pierwsze wchodzić do działań i być przerzucane w różne punktu wschodniej części KD lub poza jego granice, dlatego są w Morlandzie.
Czołgi wymienione na stronie AK jak i inne nasze wyposażenie, głównie w wojskach lądowych właśnie czeka na modernizację i zmiany. 'Herkules' koordynowany przez sierż. van der Targaryen ma znacznie zwiększyć nasze możliwości. Wspomniany czołg Mekawa jest tu bazą akurat i radzieckie produkcie raczej będą znikać. Nie można im jednak odmówić wielu zalet, zwłaszcza w polskiej przeróbce.
Znamienne dla kaprala: każdy projekt, tym bardziej własny, a na co kładę nacisk - indywidualizację, prodreamlandzkość w siłach zbrojnych, znajdzie poparcie Sztabu i branży zbrojeniowej. Jak napisał sierżant - do Bombardiera może Pan śmiało się przyłączyć. Praca zostanie doceniona i nagrodzona, a czołgi mam nadzieję wjadą hurtem na poligony. Być może i pójdą na eksport do Elderlandu lub innych państw przyjaznych.
(-) marsz. Daniło hrabia de la Vega
Czołgi wymienione na stronie AK jak i inne nasze wyposażenie, głównie w wojskach lądowych właśnie czeka na modernizację i zmiany. 'Herkules' koordynowany przez sierż. van der Targaryen ma znacznie zwiększyć nasze możliwości. Wspomniany czołg Mekawa jest tu bazą akurat i radzieckie produkcie raczej będą znikać. Nie można im jednak odmówić wielu zalet, zwłaszcza w polskiej przeróbce.
Znamienne dla kaprala: każdy projekt, tym bardziej własny, a na co kładę nacisk - indywidualizację, prodreamlandzkość w siłach zbrojnych, znajdzie poparcie Sztabu i branży zbrojeniowej. Jak napisał sierżant - do Bombardiera może Pan śmiało się przyłączyć. Praca zostanie doceniona i nagrodzona, a czołgi mam nadzieję wjadą hurtem na poligony. Być może i pójdą na eksport do Elderlandu lub innych państw przyjaznych.
- Kontakt:
Dziękuję szanownym Panom za odpowiedź, biorę się do roboty. Co do danych technicznych to najprawdopodobniej podpatrzę od M1 Abrams i innych nowoczesnych czołgów. Co do wyglądu, będę robił go w programie do grafiki 3D Bledner 2.66a (mam nadzieję że wyjdzie z tego coś co można nazwać "grafiką"). Moje początkowe plany miały być na podstawie P-1000 Ratte lecz uznałem iż taki projekt byłby nieopłacalny gdyż duża siła ognia nie rekompensowałaby niskiej zwrotności, powolnego poruszania się oraz podatności na ataki z powietrza. Tak więc sądzę że wybór Abrams'a jako pierwowzór powinien być odpowiedni... Myślałem również nad czymś w stylu czołgu-poduszkowca, byłby to projekt innowacyjny, możliwość pokonywania czołgiem akwenów bez wczesnego przygotowania (do tego dodając możliwość otwierania ognia) mogłaby bardzo się przydać podczas walk (można uznać ten projekt za zbytnie wybieganie przyszłość).
- Daniel von Witt
- Numer GG: 41404078
- NIM: 877416
- Kontakt:
Świetny pomysł! Idealnie nada się dla piechoty morskiej, którą planowo ma wyposażać się także w czołgi pływające. Jest to rozwiązanie idealne np. dla desantu morskiego czy pokonywania rzek bez przygotowania inżynieryjnego.Aldarion van der Pharazon pisze:Myślałem również nad czymś w stylu czołgu-poduszkowca, byłby to projekt innowacyjny, możliwość pokonywania czołgiem akwenów bez wczesnego przygotowania (do tego dodając możliwość otwierania ognia) mogłaby bardzo się przydać podczas walk (można uznać ten projekt za zbytnie wybieganie przyszłość).
- Algol von Dirschau
- Numer GG: 5488900
- NIM:
- Kontakt:
Projekt poduszkowca desantowego to moim skromnym zdaniem świetny pomysł. Nasze królestwo jak już zauważył mój szanowny przedmówca to archipelag wysp. W tej sytuacji taki pojazd byłby nieoceniony w szybkim transporcie jednostek piechoty, w szczególności wojsk specjalnych. Jak wiadomo mobilność to podstawa nowoczesnego pola walki. Związki taktyczne wyposażone w tego typu jednostki mogły by stanowić zintegrowany system szybkiego reagowania.
Do tego klasyczne lotnictwo i Marynarka Wojenna oraz jednostki piechoty stacjonujące na poszczególnych wyspach.
Taki poduszkowiec mógłby mieć kilka wariantów
a. pojazd desantowy,
b. pojazd szturmowy
c. pojazd dowodzenia
d. pojazd łączności i walki elektronicznej
e. pojazd sanitarny
Pozdrawiam
Algol von Dirschau
Do tego klasyczne lotnictwo i Marynarka Wojenna oraz jednostki piechoty stacjonujące na poszczególnych wyspach.
Taki poduszkowiec mógłby mieć kilka wariantów
a. pojazd desantowy,
b. pojazd szturmowy
c. pojazd dowodzenia
d. pojazd łączności i walki elektronicznej
e. pojazd sanitarny
Pozdrawiam
Algol von Dirschau
kpr. Algol von Dirschau
8 Pułk Strzelców Królewskich, Gedania.
- Tobiasz von Richtoffen
- NIM: 505889
- Kontakt:
Też jestem za tylko jest problem z utrzymaniem takiego monstrum na wodzie. No chyba że będzie to czołg lekki.
Książę Aryunu, Książę Irkunu, Styrsman Żuław, Jarl Soligt, Baron Royanlandu, Sołtys Rotterhirshbergu, Ostatni Duce Santanii, Marszałek RLS, Pan na Łakamakafą.
- Kontakt:
Można użyć małych silników rakietowych/odrzutowych aby go utrzymać i poruszać. 4 silniki pod czołgiem do utrzymania go w powietrzu oraz 4 po bokach do sterowania.
- Algol von Dirschau
- NIM:
- Kontakt:
Pojazd nie powinien być ciężki. Wiadomo że im cięższy pojazd to tym więcej trzeba paliwa, większe koszty produkcji, potężniejsze silniki, mniejsza szybkość nie wspominając już o serwisowaniu. Kwestią zasadniczą pozostaje też stopień skomplikowania konstrukcji, w szczególności silników lub sposobu ich wymiany co na polu walki może być sprawą życia lub nawet śmierci w przypadku awarii sprzętu.
Pozdrawiam
Algol von Dirschau
Pozdrawiam
Algol von Dirschau
kpr. Algol von Dirschau
- Kontakt:
Co do wymiany silników, to mogłyby być one doczepiane do pojazdu np. na lądzie poruszałby się o gąsienicach a gdyby przyszło pokonać akwen silniki boczne wysuwałyby się, podczas gdy dolne tylko uruchamiały (gdyż byłyby cały czas pod czołgiem). Dzięki temu jeśli (na lądzie) jakiś silnik zostanie zniszczony czołg przechodzi na tradycyjny system jezdny (dzięki czemu zachowa mobilność do czasu przybycia zespołu naprawczego, może odjechać na bezpieczną odległość). Taki czołg byłby naprawiany lecz dalej sprawny w boju na lądzie, nie można nim pokonać rzeki/jeziora ale nie jest przez to całkowicie wyłączony z boju...
+ Niestety projekt nie będzie w Blenderze 2.66a, co oznacza brak dobrej grafiki 3D z powodów moich słabych (bardzoo słabych) umiejętności w tym programie...
+ Niestety projekt nie będzie w Blenderze 2.66a, co oznacza brak dobrej grafiki 3D z powodów moich słabych (bardzoo słabych) umiejętności w tym programie...
- Alfred
- inżynier królewski
- Numer GG: 47634183
- NIM: 196135
- Kontakt:
Osobiście sądzę, że należałoby w pierwszej kolejności opracować projekt czołgu lekkiego, przystosowanego do transportu lotniczego. Można by go wprowadzić na wyposażenie Królewskich Wojsk Specjalnych, a także wykorzystać jako czołg rozpoznawczy dla KWL.
Odchodząc jednak od tematu czołgów, wartą uwagi możliwością jest stworzenie wyrzutni rakiet woda-woda możliwej do transportu w zwykłych kontenerach transportowych, na wzór rzeczywistej, "Club-K". Pozwoliłoby to w razie wojny uzbroić zwykłe statki handlowe, które mogłyby wziąć udział w obronie Dreamlandu - atak na nasze państwo możliwy jest wszak tylko z wody..
Odchodząc jednak od tematu czołgów, wartą uwagi możliwością jest stworzenie wyrzutni rakiet woda-woda możliwej do transportu w zwykłych kontenerach transportowych, na wzór rzeczywistej, "Club-K". Pozwoliłoby to w razie wojny uzbroić zwykłe statki handlowe, które mogłyby wziąć udział w obronie Dreamlandu - atak na nasze państwo możliwy jest wszak tylko z wody..
(—) Alfred de Ebruz, r. s.
salus rei publicae suprema lex esto!
- Algol von Dirschau
- NIM:
- Kontakt:
Wasze Ekscelencje
Myślę że taki pojazd, a właściwie jego różne wersje miały by zastosowanie w różnych służbach Królestwa, nie tylko w armii. Z tego typu konstrukcji mogła by korzystać także policja, służby ratownicze, straż pożarna, straż graniczna itp. Jeżeli by sprawdził się w „boju” czyli w armii lub w jednostkach ratowniczych, można by znaleźć dla niego zastosowanie bardziej komercyjne, na przykład w turystyce, transporcie towarów, ludzi.
Projekt jest godny uwagi i warto poświęcić czas aby go zaprojektować, zbudować i pochwalić się innym. To może być hit eksportowy )
P.S.
Przy projektowaniu nie powinniśmy zapomnieć też o ekologii :)
Myślę że taki pojazd, a właściwie jego różne wersje miały by zastosowanie w różnych służbach Królestwa, nie tylko w armii. Z tego typu konstrukcji mogła by korzystać także policja, służby ratownicze, straż pożarna, straż graniczna itp. Jeżeli by sprawdził się w „boju” czyli w armii lub w jednostkach ratowniczych, można by znaleźć dla niego zastosowanie bardziej komercyjne, na przykład w turystyce, transporcie towarów, ludzi.
Projekt jest godny uwagi i warto poświęcić czas aby go zaprojektować, zbudować i pochwalić się innym. To może być hit eksportowy )
P.S.
Przy projektowaniu nie powinniśmy zapomnieć też o ekologii :)
kpr. Algol von Dirschau
- Alfred
- inżynier królewski
- Kontakt:
Pomysł zastosowania czołgu w turystyce to istna nowość na skalę światową...
Ale z drugiej strony, kto nie chciałby przejechać się czołgiem, nawet za słoną opłatą :).
Ale z drugiej strony, kto nie chciałby przejechać się czołgiem, nawet za słoną opłatą :).
- Algol von Dirschau
- NIM:
- Kontakt:
Nie chodziło mi o czołg, a samą konstrukcję :)
Poduszkowiec mógłby mieć różne zastosowania, między innymi jako transport turystów którzy chcą na przykład oglądać nasze piękne wyspy pędząc na rozpędzonym poduszkowcu :)
Chociaż z drugiej strony wycieczka na czołgu-poduszkowcu była by zapewne nie lada atrakcją turystyczną :)
Poduszkowiec mógłby mieć różne zastosowania, między innymi jako transport turystów którzy chcą na przykład oglądać nasze piękne wyspy pędząc na rozpędzonym poduszkowcu :)
Chociaż z drugiej strony wycieczka na czołgu-poduszkowcu była by zapewne nie lada atrakcją turystyczną :)
kpr. Algol von Dirschau
- Alfred
- inżynier królewski
- Kontakt:
Proszę wybaczyć pomyłkę - założyłem, że odnosi się pan do czołgu.
- Kontakt:
Co do danych technicznych to mógłbym użyć danych Abrams'a (http://pl.wikipedia.org/wiki/M1_Abrams) są dobre (a mój straszny rysunek (wykonany w GIMPie) opiera się na rysunku M1). Co sądzicie? Wymyślać nowe dane tech. czy użyć abramsowych?
- Alfred
- inżynier królewski
- Kontakt:
Czy mógłby Pan udostępnić Pański rysunek czołgu?
- Kontakt:
Aktualnie nie mam dostępu do komputera gdzie znajduje się ten "rysunek". Postaram się go udostępnić jak najszybciej (nie ma na nim zbyt wiele, kontur Abrams'a oraz pokazane miejsca gdzie mają być silniki).