Księstwo Furlandii
- Otton van der Berg
- NIM: 108161
- Kontakt:
Księstwo Furlandii
Widziałem nadal aktywny odnośnik na stronie głównej do Księstwa Furlandii. Zauważyłem również sporo zaległości z aktualizacją serwisu, jeśli to możliwe chciałbym zając się aktualizacją stron.
Czy możliwe jest uzyskanie dostępu do serwisu ?
Czy możliwe jest uzyskanie dostępu do serwisu ?
- RIIF
- król-senior
- NIM: 747065
- Herb: herb_kd_krolRCA
- Kontakt:
Re: Księstwo Furlandii
Sęk w tym, że obecnie nie istnieje żaden region w Królestwie, który nosi taką nazwę.
Robert Fryderyk, c.s, r. s., p.s., KKdrOD, KCO
- Otton van der Berg
- Kontakt:
nom, ale dostęp do nieaktualnych stron nadal jest na stronie głównej
- Torkan Ingawaar
- obywatel
- NIM: 156339
- Kontakt:
No i w jaki sposób ma uniemożliwiać to obywatelowi prowadzenie witryny internetowej jednostki nieposiadającej osobowości prawnej?
(–) Torkan Ingawaar (ᑐᕐᑳᓐ ᐃᖓᕚᕐ)

- Maciej Hergemon
- przewodniczący obrad Parlamentu
- NIM: 591374
- Kontakt:
Ja natomiast nie widzę powodu dla którego Furlandzcy i Luindorscy posiadacze ziemscy z woli Jego Królewskiej Mości, nie mogli zebrać się na sejmiku elekcyjnym, by wspólnie obrać sobie tytularnego Księcia-Jegomościa, który przez 3 miesiące swojej kadencji opiekowałby się mitrą, pałacem i wyglądem stron, godnie prezentując Księstwo.
- Leszek van der Fryssau
- NIM: 548063
- Herb: l06
- Kontakt:
Drodzy moi,
dawniej na forum istniały działy związane z głównymi krainami - Domena Królewska, Królestwo Scholandii i Księstwo Furlandii i Luindoru(Unia Saudadzka).
Teraz zapanował totalny chaos.
Warto przywrócić poprzedni podział przynajmniej każdy wiedział gdzie mieszka i gdzie znajduje się forum jego rodzinnej krainy.
Jeżeli potrzebujecie pomocy to z chęcią pomogę.
dawniej na forum istniały działy związane z głównymi krainami - Domena Królewska, Królestwo Scholandii i Księstwo Furlandii i Luindoru(Unia Saudadzka).
Teraz zapanował totalny chaos.
Warto przywrócić poprzedni podział przynajmniej każdy wiedział gdzie mieszka i gdzie znajduje się forum jego rodzinnej krainy.
Jeżeli potrzebujecie pomocy to z chęcią pomogę.
𝓛𝓮𝓼𝔃𝓮𝓴 𝓿𝓪𝓷 𝓭𝓮𝓻 𝓕𝓻𝔂𝓼𝓼𝓪𝓾
- Torkan Ingawaar
- obywatel
- NIM: 156339
- Kontakt:
Z kolei ja nie widzę powodu, dla którego mielibyśmy nie przywrócić Księstwu Furlandii i Luindoru formalnego statusu prowincji, o ile jest grupa chętnych osób do aktywności w niej.Maciej II pisze: ↑26 lis 2020, 15:26 Ja natomiast nie widzę powodu dla którego Furlandzcy i Luindorscy posiadacze ziemscy z woli Jego Królewskiej Mości, nie mogli zebrać się na sejmiku elekcyjnym, by wspólnie obrać sobie tytularnego Księcia-Jegomościa, który przez 3 miesiące swojej kadencji opiekowałby się mitrą, pałacem i wyglądem stron, godnie prezentując Księstwo.
(–) Torkan Ingawaar (ᑐᕐᑳᓐ ᐃᖓᕚᕐ)

- Maciej Hergemon
- Kontakt:
Z perspektywy osoby, która zarządzała Księstwem Furlandii i Luindoru jako jednostką administracyjną, a potem siedziała w centrali - zabawa w państwo w państwie nie ma większego sensu w realiach jakie mamy obecnie. Zarówno KFiL jak i KS umierały, bo były zbyt sztywne strukturalnie, a ludzie, którzy się w nie bawili, docierali dość szybko do ściany - co można zobaczyć w archiwach - aktywność instytucji prowincjonalnych opiera się praktycznie w całości na jednym człowieku. Jeżeli ktoś chciał czegoś więcej (a prowincje miały związane ręce poza jakimiś marginalnymi, nikogo nie interesującymi, sprawami) i tak wcześniej niż później szedł do centrali. Zarówno Rada Książęca jak i Parlament Scholandzki, były sztucznie podtrzymywaną fikcją, która nie tyle nadawała prowincjom motywację do wspólnej zabawy, co była jeszcze jednym chomątem dla Księcia i Wicekróla, które wymagało od nich wiecznej animacji, a perspektywie czasu - wypalało ich.Torkan Ingawaar pisze: ↑26 lis 2020, 16:25 Z kolei ja nie widzę powodu, dla którego mielibyśmy nie przywrócić Księstwu Furlandii i Luindoru formalnego statusu prowincji, o ile jest grupa chętnych osób do aktywności w niej.
Tutaj w zasadzie setup się nie zmienił - mamy jedną osobę, która jest zainteresowana prowadzeniem stron Księstwa (i chwała jej za to), niech nawet w nagrodę za poświęcenie przyjmie tytuł Książęcy i się nim cieszy (bo de facto na tym polegała cała magia zarządu nad Księstwem), nie straszmy już nikogo obowiązkiem trzymania wiecznie przewracającej się szafy vel. robienia z samorządu obozu pracy przymusowej do napierdalania postów (lub po prostu udawania, że jest się czymś więcej niż cienką warstwą fabularną). Niech aktywnością zajmą się sami posiadacze ziemscy, nie będący ograniczeni przez dodatkowe układy i przepisy na poziomie samorządowym. KFiLowe tradycje i Decorum fajnie jakby się ostały (choćby i poprzez zwyczaj nadawania komuś niezbyt zobowiązującego tytułu), ale nie potrzebują do tego nadmiernej formalizacji i wypluwania z siebie ton makulatury pod płaszczykiem "życia prowincji".
Jeżeli kol. Książę Skytyjski pije do mnie jako części w.w. grupy "aktywnościowej", to dziękuję, postoję. Cenię sobie jednak święty spokój nad nagabywanie o mój aktywniejszy zarząd nad Rodo czy zagłosowanie na Iksińskiego, który mi obiecuje, że sprowadzi miód i mleko na moje skromne poletko.
Natomiast jeżeli zabawa ma polegać na jakimś fabularyzowanym zjeździe na którym zgodzimy się wspólnie na jakiś jednobrzmiącą uchwałę o symboliczno-technicznym znaczeniu - to mogę nawet wysupłać trochę czasu, żeby się w to pobawić. Why not.
- Leszek van der Fryssau
- Kontakt:
Drodzy moi,
Ja jestem wielkim zwolennikiem powrotu do danego podziału Domenę, Scholandię i Unię. Mógłbym poprowadzić Księstwo Furlandii i Luindoru. W przeszłości piastowałem godność Marszałka Książęcego za panowania Księcia - Namiestnika arcyks. Daniela von Witta.
Kocham Furlandię i Luindor. To moja rodzinna kraina.
Ja jestem wielkim zwolennikiem powrotu do danego podziału Domenę, Scholandię i Unię. Mógłbym poprowadzić Księstwo Furlandii i Luindoru. W przeszłości piastowałem godność Marszałka Książęcego za panowania Księcia - Namiestnika arcyks. Daniela von Witta.
𝓛𝓮𝓼𝔃𝓮𝓴 𝓿𝓪𝓷 𝓭𝓮𝓻 𝓕𝓻𝔂𝓼𝓼𝓪𝓾
- Maciej Hergemon
- Kontakt:
Nie wątpię, jakby natomiast zarzuciłby Pan jakimiś konkretami na temat pomysłu na funkcjonowanie Księstwa w ramach podziału na Domenę, Scholandię i Unię, który to byłby lepszy lub chociaż podobny do panowania DvW, zamiast pięciozdaniowych reklam "będę super Księciem", to może byłby jakiś materiał do którego można byłoby się odnieść.Leszek van der Fryssau pisze: ↑26 lis 2020, 16:54 Drodzy moi,
- Leszek van der Fryssau
- Kontakt:
Drodzy moi,
wiemy iż istnieją Saudyjskie Siły Książęce, które de facto są niezależną armią a de iure podporządkowane rządowi centralnemu.
Jako Książę rozwiązał bym tą formację. Byłe SSK i siły zbrojne Scholandii powinny stanowić nowopowstałą Królewska Armię Dreamlandu. Na miejscu dawn. SSK powołał bym Saudadzką Gwardię Książęcą, którą zajmowała się jedynie ochroną Księcia, Króla na terenie Unii Saudadzkiej oraz wysokich urzędników na terenie Księstwa.
wiemy iż istnieją Saudyjskie Siły Książęce, które de facto są niezależną armią a de iure podporządkowane rządowi centralnemu.
Jako Książę rozwiązał bym tą formację. Byłe SSK i siły zbrojne Scholandii powinny stanowić nowopowstałą Królewska Armię Dreamlandu. Na miejscu dawn. SSK powołał bym Saudadzką Gwardię Książęcą, którą zajmowała się jedynie ochroną Księcia, Króla na terenie Unii Saudadzkiej oraz wysokich urzędników na terenie Księstwa.
𝓛𝓮𝓼𝔃𝓮𝓴 𝓿𝓪𝓷 𝓭𝓮𝓻 𝓕𝓻𝔂𝓼𝓼𝓪𝓾
- RIIF
- król-senior
- NIM: 747065
- Herb: herb_kd_krolRCA
- Kontakt:
Jestem przeciwnikiem powracania do układu forum, na którym tworzy się kolejne podfora, itd. Reanimacja US może nastąpić z powodzeniem w ramach obecnego układu, a jeśli owa reanimacja się powiedzie, a aktywność będzie kwitła, to zawsze można rozważyć wydzielenie subforum. Nie zaczynajmy jednak od tyłka strony.
Oczywiście inicjatywie kibicuję, bo każda inicjatywa zwiększa aktywność kraju.
Oczywiście inicjatywie kibicuję, bo każda inicjatywa zwiększa aktywność kraju.
Robert Fryderyk, c.s, r. s., p.s., KKdrOD, KCO
- Leszek van der Fryssau
- Kontakt:
Wasza Królewska Wysokość,
funkcjonowanie poszczególnych prowincji zależy od gospodarzy. Jeśli gospodarz umie przyciągnąć nowych mieszkańców to prowincja świetnie funkcjonuje. Ja chcę podjąć "rękawice" i stanąć na czele Księstwa Furlandii i Luindoru zwanego Unią Saudadzką.
funkcjonowanie poszczególnych prowincji zależy od gospodarzy. Jeśli gospodarz umie przyciągnąć nowych mieszkańców to prowincja świetnie funkcjonuje. Ja chcę podjąć "rękawice" i stanąć na czele Księstwa Furlandii i Luindoru zwanego Unią Saudadzką.
𝓛𝓮𝓼𝔃𝓮𝓴 𝓿𝓪𝓷 𝓭𝓮𝓻 𝓕𝓻𝔂𝓼𝓼𝓪𝓾
- Otton van der Berg
- Kontakt:
Zacząłem watek o Unii po tym jak widziałem nieaktualne dane w serwisie Księstwa. Chcę to uaktualnić, dodać kilka newsów rozprawiajacych o obecnym stanie administracyjnym. Zarchiwizuje w izbie pamieci odpowiednie sprawy i pomyśle w jakim kierunku zmierzam. Byćmoże pójdę w kierunku jakiegoś Unijnego i poprowadze "newsy" w formie gazetki, zacznę promocje regionu i zobacze co można wysupłać z starych kości. Zobaczę co zostało z map i co można z tym zrobić.
Nie chce popwrotu Unii jako samorzadowego tworu z odrębnym podforum i regimentem urzedników, czy sztywnym kregosłupem opierajacym sie na decyzyjności jednostek. Wolę grupę zwolenników/byłych mieszkańc w UFiL którzy bedą się starać by pamieć o tym kawałku Dreamlandu przetrwała. Nie musimy mieć prawa by nadać sobie tytuł z kręgu naszej tozsamości terytorialnej.
Nie chce popwrotu Unii jako samorzadowego tworu z odrębnym podforum i regimentem urzedników, czy sztywnym kregosłupem opierajacym sie na decyzyjności jednostek. Wolę grupę zwolenników/byłych mieszkańc w UFiL którzy bedą się starać by pamieć o tym kawałku Dreamlandu przetrwała. Nie musimy mieć prawa by nadać sobie tytuł z kręgu naszej tozsamości terytorialnej.
- Leszek van der Fryssau
- Kontakt:
Drogi Ottonie van der Berg,
widać że pan jest osobą kompetentną. Wiem, że Pan jest zrażony do dawnego podziału. Jednak moja koncepcja jest oparcie po części na starym podziale. Mój pomysł żeby przywróć Unię polega, iż stworzyć częściowo na starych fundamentach Unii, "nową Unię".
Ja nigdy nie byłem 100% zwolennikiem struktur Unii. Jednak część prawa można zachować jako prawo odpowiadające współczesnej prowincji. Część prawa warto zmodyfikować, część prawa wyrzucić do kosza i je napisać na nową. Również trzeba pomyśleć o reklamie prowincji jak i reklamie Dreamlandu jako ogółu. Gdy stworzy się idealny wzorzec prowincji można przelać na inne prowincje m.in. Domenę czy Scholandię. W przyszłości można zastosować na nowych ziemiach/prowincjach.
widać że pan jest osobą kompetentną. Wiem, że Pan jest zrażony do dawnego podziału. Jednak moja koncepcja jest oparcie po części na starym podziale. Mój pomysł żeby przywróć Unię polega, iż stworzyć częściowo na starych fundamentach Unii, "nową Unię".
Ja nigdy nie byłem 100% zwolennikiem struktur Unii. Jednak część prawa można zachować jako prawo odpowiadające współczesnej prowincji. Część prawa warto zmodyfikować, część prawa wyrzucić do kosza i je napisać na nową. Również trzeba pomyśleć o reklamie prowincji jak i reklamie Dreamlandu jako ogółu. Gdy stworzy się idealny wzorzec prowincji można przelać na inne prowincje m.in. Domenę czy Scholandię. W przyszłości można zastosować na nowych ziemiach/prowincjach.
𝓛𝓮𝓼𝔃𝓮𝓴 𝓿𝓪𝓷 𝓭𝓮𝓻 𝓕𝓻𝔂𝓼𝓼𝓪𝓾
- Otton van der Berg
- Kontakt:
Leszku, wróciłem do KD po prawie 2 latach przerwy, ty po roku. Mieszkańcy którzy tu zostali podjęli kroki które zgodnie ustalili uznając zdanie większej całości. Nie możemy teraz wymagać od nich by przekreślili to wszystko i "oddali" nam Unię jak zjedzony tort.
Gdzie byliśmy gdy to się działo? Gdzie był Witt, Berg i Fryssau jak wyłączyli światło i zamknęli drzwi? W dupie pan byłeś (-cytat z filmu- xD bez podtekstów po prostu pasuje jak ulał)
Zniknęliśmy i nikt im nie zagwarantuje że nie znikniemy ponownie a rozgrzebana Unia znowu pozostanie wysypiskiem niespełnionych tożsamości internetowych.
Zamiast tego rozejrzyjmy się co da się zrobić teraz, na aktualnym stanie, może jeszcze da się wyczuć puls na tym ciele a wierzę że się da.
Gdzie byliśmy gdy to się działo? Gdzie był Witt, Berg i Fryssau jak wyłączyli światło i zamknęli drzwi? W dupie pan byłeś (-cytat z filmu- xD bez podtekstów po prostu pasuje jak ulał)
Zniknęliśmy i nikt im nie zagwarantuje że nie znikniemy ponownie a rozgrzebana Unia znowu pozostanie wysypiskiem niespełnionych tożsamości internetowych.
Zamiast tego rozejrzyjmy się co da się zrobić teraz, na aktualnym stanie, może jeszcze da się wyczuć puls na tym ciele a wierzę że się da.
- Alfred
- inżynier królewski
- Numer GG: 47634183
- NIM: 196135
- Kontakt:
Uważam, że nawet jeśli dreamlandzki ustrój terytorialny ma być oparty na lennach, to jak najbardziej pożądane byłoby funkcjonowanie jakichś regionów, tworzących ramę narracyjną dla znajdujących się na ich obszarze ziem. Zgadzam się jednak z JKW Maciejem II, że region nie powinien być jakimś rozbudowanym administracyjnym ośrodkiem. Wybór miejscowego księcia przez lenników ze swojego grona wydaje się optymalnym rozwiązaniem. Książę spełniałby rolę narracyjną, w pewnej mierze też koordynacyjną na miarę własnych sił i potrzeb lenników.
(—) Alfred de Ebruz, r. s.
salus rei publicae suprema lex esto!
- Alfred
- inżynier królewski
- Numer GG: 47634183
- NIM: 196135
- Kontakt:
PS. Jeśli chodzi o stronę, myślę, że można byłoby ją powierzyć wicehrabiemu van der Berg już teraz, bez uprzedniej długiej debaty o założeniach ustroju terytorialnego. Mogę się zainteresować uzyskaniem do niej dostępu po weekendzie, ale widzę, że ostatnio aktualizował ją @Maciej II, więc może obędzie się bez włamywania?
(—) Alfred de Ebruz, r. s.
- Leszek van der Fryssau
- Kontakt:
Drodzy moi,
wy myślicie że Księcia można wybierać przez lenników. Wybór Księcia należy Króla Dreamlandu.
W przyszłości tak wybierano. Po za tym osoba będąca zwykłym szlachcicem sprawowała taką godność. Nie można wykluczać innych kandydatur i narzucać. Można podesłać kilku kandydatur na Księcia Furlandii i Luindoru
oprócz osoby wicehrabiego @Otton van der Berg , moją skromną osobę. Niech JKM @Aleksander decyduje kto zostanie nowy Księciem. Jeżeli JKM wybierze @Otton van der Berg a na nowego Księcia, to chciałbym w zamian sprawować godność Marszałka Książęcego.
wy myślicie że Księcia można wybierać przez lenników. Wybór Księcia należy Króla Dreamlandu.
W przyszłości tak wybierano. Po za tym osoba będąca zwykłym szlachcicem sprawowała taką godność. Nie można wykluczać innych kandydatur i narzucać. Można podesłać kilku kandydatur na Księcia Furlandii i Luindoru
oprócz osoby wicehrabiego @Otton van der Berg , moją skromną osobę. Niech JKM @Aleksander decyduje kto zostanie nowy Księciem. Jeżeli JKM wybierze @Otton van der Berg a na nowego Księcia, to chciałbym w zamian sprawować godność Marszałka Książęcego.
𝓛𝓮𝓼𝔃𝓮𝓴 𝓿𝓪𝓷 𝓭𝓮𝓻 𝓕𝓻𝔂𝓼𝓼𝓪𝓾
- Aleksander
- członek Rządu Królewskiego
- NIM: 435954
- Herb: a13
- Kontakt:
Szanowni Państwo,
dostęp do serwisów Unii zostanie przekazany bezzwłocznie. Jak mam nadzieję, stanie się to dzisiaj. Korona na bieżąco konsultuje kwestie związane z reaktywacją Unii z Pierwszym Ministrem i już niedługo zaproponuje adekwatne rozwiązanie.
W przedmiocie wyboru księcia przyjęte jest, iż to do Korony należy prawo do jego wyboru. Tym niemniej proponujemy dokonanie tego wyboru przez samych Unitów, a następnie powołanie wybranego kandydata przez naszą osobę na to stanowisko. Wybór dokonany przez zainteresowanych będzie traktowany przez Koronę jako ją wiążący, niezależnie od osoby, która zdobędzie potrzebne poparcie. Uważamy, iż najlepiej będzie, jeżeli na czele Unii stanie osoba, która będzie cieszyła się solidnym mandatem do wykonywania swojej funkcji.
Czy nasz Marszałek Dworu @Torkan Ingawaar zechciałby pomóc w organizacji wyborów księcia Unii?
dostęp do serwisów Unii zostanie przekazany bezzwłocznie. Jak mam nadzieję, stanie się to dzisiaj. Korona na bieżąco konsultuje kwestie związane z reaktywacją Unii z Pierwszym Ministrem i już niedługo zaproponuje adekwatne rozwiązanie.
W przedmiocie wyboru księcia przyjęte jest, iż to do Korony należy prawo do jego wyboru. Tym niemniej proponujemy dokonanie tego wyboru przez samych Unitów, a następnie powołanie wybranego kandydata przez naszą osobę na to stanowisko. Wybór dokonany przez zainteresowanych będzie traktowany przez Koronę jako ją wiążący, niezależnie od osoby, która zdobędzie potrzebne poparcie. Uważamy, iż najlepiej będzie, jeżeli na czele Unii stanie osoba, która będzie cieszyła się solidnym mandatem do wykonywania swojej funkcji.
Czy nasz Marszałek Dworu @Torkan Ingawaar zechciałby pomóc w organizacji wyborów księcia Unii?
(-) Alexander, r.s.