Religie
- Siergiusz Asketil
- Numer GG: 44811514
- NIM: 786851
- Herb: s06
- Kontakt:
Religie
Jakże trudno rozpocząć dyskusję o wierze... Jednak byłaby to dyskusja dość ważna i chciałbym się jej podjąć. W dzisiejszym czasie, w prawie każdym większym v-państwie istnieje jakaś wiara, a nawet kilka. W historii Dreamlandu - ery internetowej jak i przedinternetowej - bywały także różne projektu. Pozwolę sobie tutaj przytoczyć m.in. Opowieści Kostromskie z Luindoru i wiarę w Boga Siedmiu Słońc z Surmali. Jak jednak dzisiaj, po tylu zmianach, reformach i dołączeniu nowych pokoleń, społeczeństwo Dreamlandu zapatruje się na temat religii?
W moim przekonaniu powinniśmy dawać nowym mieszkańcom i Obywatelom różnorodność i wolność wyboru. Obecnie ten temat zupełnie nie jest podejmowany. To dobrze? Nie wydaje mi się. Przecież można dopatrzeć się tylu logicznych przesłanek w tych religiach historycznych lub... po prostu rozejrzeć się po świecie. Przykładem może być Kościół Rotrii. Ostatnio mnie dosyć zainteresował i postanowiłem wgłębić się w jego cele. Wbrew pozorom nie jest to kościół mówiący o realnej religii jakim jest chrześcijaństwo i katolicyzm, nie ogranicza się również do jednego państwa (jak to bywa przykładowo w Federacji Al Rajn), ale rozszerza swoje wpływy.
Zachęcam do zniszczenia stereotypu, że wiara nic nie daje i wypowiedzenia się.
(-) sir Siergiusz de la Slav
W moim przekonaniu powinniśmy dawać nowym mieszkańcom i Obywatelom różnorodność i wolność wyboru. Obecnie ten temat zupełnie nie jest podejmowany. To dobrze? Nie wydaje mi się. Przecież można dopatrzeć się tylu logicznych przesłanek w tych religiach historycznych lub... po prostu rozejrzeć się po świecie. Przykładem może być Kościół Rotrii. Ostatnio mnie dosyć zainteresował i postanowiłem wgłębić się w jego cele. Wbrew pozorom nie jest to kościół mówiący o realnej religii jakim jest chrześcijaństwo i katolicyzm, nie ogranicza się również do jednego państwa (jak to bywa przykładowo w Federacji Al Rajn), ale rozszerza swoje wpływy.
Zachęcam do zniszczenia stereotypu, że wiara nic nie daje i wypowiedzenia się.
(—) Siergiusz markiz Asketil
Dreamlandczyk, Baridajczyk, Frustrat
- Hans von Witt
- Numer GG: 62266972
- NIM: 352253
- Herb: h03
- Kontakt:
Re: Religie
Religia od zawsze fascynuje, wzbudza zainteresowanie i w pewnym sensie pociąga. Nie dano nam jednak kościoła narodowego, ale jak myśle nic nie szkodzi na przeszkodzie by stać się częścią wspólnoty religijnej spoza granic Królestwa.
Pamiętam, że swego czasu na terenach Dreamlandu dość dobrze działał Świecki Kościół Wandejski (arcywandezja Ekorzyna), a nawet jeden z dreamlandczyków stanął na jego czele
.
Natomiast obserwując yslam rajński z Federacji Al Rajn nasuwa mi się do głowy stwierdzenie, że wyznawcy tej religii, zapewne kierowani ręką Ajatullaha Ahmedeia, przyłożyli się do spisania zasad wiary, ale nie odczuwam by w jakikolwiek sposób praktykowali te zasady.
Pamiętam, że swego czasu na terenach Dreamlandu dość dobrze działał Świecki Kościół Wandejski (arcywandezja Ekorzyna), a nawet jeden z dreamlandczyków stanął na jego czele
Natomiast obserwując yslam rajński z Federacji Al Rajn nasuwa mi się do głowy stwierdzenie, że wyznawcy tej religii, zapewne kierowani ręką Ajatullaha Ahmedeia, przyłożyli się do spisania zasad wiary, ale nie odczuwam by w jakikolwiek sposób praktykowali te zasady.
- Siergiusz Asketil
- Kontakt:
W Federacji Al Rajn istnieją trzy religie, oraz organizacja ateistyczna... jednak wszystko w bardzo luźnej formie. Rotria, jako państwo, została założona na podstawie Kościoła. Tutaj więc nastawienie jest zupełnie inne. Kolejną różnicą może być też to, że yslam rajński jak i też inne religie Al Rajnu nie szukają wiernych poza granicami Federacji. W Rotrii jest zupełnie inaczej i wiele dużych mikronacji już dołączyła do tego grona.
- Hans von Witt
- Numer GG: 62266972
- NIM: 352253
- Herb: h03
- Kontakt:
Ciekawe. Musze się bardziej przyjrzec Rotrii, gdyz przyznaje, że mało o niej wiem. Można natrafić gdzieś w internecie na liste członków?Siergiusz de la Slav pisze:W Rotrii jest zupełnie inaczej i wiele dużych mikronacji już dołączyła do tego gron
btw. Przeglądając forum znalazłem wzmianke o Kościele Arońskim.
http://dreamland.net.pl/forum/viewtopic ... 2071#p2071
- Siergiusz Asketil
- Kontakt:
Z tego co się dowiedziałem spis wierzących odbywa się od niedawna... Ale nie mam pojęcia czy znajduje się dostępny dla wszystkich. Bardzo prawdopodobne, że jest gdzieś na forum Rotrii, http://www.rotria.boo.pl/forum
- Ametyst
- Numer GG: 28373368
- NIM:
- Kontakt:
Polecam także zapoznanie się z naukami Wszechbudzimiryzmu, który na chwilę obecną działa jedynie w Hirshbergii i Weerlandzie. Oto tekst poświęcony Wielkim Tezom Antagonistycznym, stanowiącym podstawę religii:
http://hirshbergiaweerland.cba.pl/index.php?topic=790.0
Zachęcam ponadto do lektury opisu Domów Tez- budzimirystycznych nie tyle miejsc kultu, o ile bibliotek teologicznych:
http://hirshbergiaweerland.cba.pl/index.php?topic=816.0
Być może kiedyś i w Dreamlandzie powstanie Dom Tez... ;D
http://hirshbergiaweerland.cba.pl/index.php?topic=790.0
Zachęcam ponadto do lektury opisu Domów Tez- budzimirystycznych nie tyle miejsc kultu, o ile bibliotek teologicznych:
http://hirshbergiaweerland.cba.pl/index.php?topic=816.0
Być może kiedyś i w Dreamlandzie powstanie Dom Tez... ;D
Król Hirshbergii i Weerlandu
(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn
(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn
- Otton van der Berg
- NIM: 108161
- Kontakt:
Muszę przyznać że również myślałem nad ważnością religii w Dreamlandzie. Zastanawiało mnie ostatnimi czasy czy już był tutaj kościół i nie myliłem się jak widzę. Osobiście widziałbym tutaj miejsce na księdza jako symbolu religii i nic poza tym, taki ksiądz miałby pewien pakiet uprawnień którym mógłby dysponować dając np. ślub lub uczestnicząc w koronacji.
- Marcin Mikołaj
- król-senior
- Numer GG: 6042777
- NIM: 906544
- Lokalizacja: Domena Królewska - Ekorre; Zjednoczone Księstwo - Książęce Miasto Buuren
- Kontakt:
Jakkolwiek każda inicjatywa jest warta choć próby realizacji, tak w przypadku religii w państwie wirtualnym taka inicjatywa jest przeze mnie postrzegana raczej w "niekolorowych" barwach. Jednym z czynników jakie przyciągnęły mnie do KD był właśnie brak owej religii państwowej i można powiedzieć odcięcie się od tej kwestii. Osobiście uważam, że jest to jeden z naszych atutów.
Wyprzedzając pewne pytania/spostrzeżenia. Osobiście składanie życzeń z okazji świąt postrzegam raczej jako przyjacielski gest w stronę osób, z którymi się przebywa - zazwyczaj nie odnoszą się one też wprost do kultywowanych obrządków religijnych, a raczej tradycji. Także pojawiające się dwa razy w roku życzenia nawiązujące do realnych świąt nijak mają się z ogólnie pojmowaną religią w państwie.
Rozwiewając też wszelkie wątpliwości, jest to oczywiście moja osobista refleksja.
(-) Marcin I Mikołaj, R.
Wyprzedzając pewne pytania/spostrzeżenia. Osobiście składanie życzeń z okazji świąt postrzegam raczej jako przyjacielski gest w stronę osób, z którymi się przebywa - zazwyczaj nie odnoszą się one też wprost do kultywowanych obrządków religijnych, a raczej tradycji. Także pojawiające się dwa razy w roku życzenia nawiązujące do realnych świąt nijak mają się z ogólnie pojmowaną religią w państwie.
Rozwiewając też wszelkie wątpliwości, jest to oczywiście moja osobista refleksja.
(-) Marcin I Mikołaj, R.
- Sted Asketil
- król-senior
- NIM: 121212
Re: Odp: Religie
Swiete slowa JKM 
Wyslano za pomoca Tapatalk.
Wyslano za pomoca Tapatalk.
- Edward Ebruz
- obywatel
- Numer GG: 8606140
- NIM: 873817
- Kontakt:
Dwie najbardziej popularne religie polskiego mikroświata to najpewniej rotrio-katolicyzm (poza Rotrią obecny również m. in. w: Rzeczpospolitej Obojga Narodów, Skarlandzie, Francji, Wlk. Ks. Burbonii) i Świecki Kościół Wandejski (Wandystan, Sarmacja).
Temat znam pobieżnie, obchodzę szerokim łukiem, nigdy nie połknąłem bakcyla. Odsyłam zatem choćby tutaj. Z pierwszej ręki, z pomocnymi linkami dla nowicjuszy. Więcej można znaleźć na stronach Mandragoratu Wandystanu (zakładka "instytucje"). Swego czasu (w połowie 2009 r.) na czele Kościoła Wandejskiego stanął były premier Dreamlandu - Alchien d'Archien (jako Che Sztandar Potapon).
Co do katolicyzmu rotryjskiego - w ubiegłym roku otarliśmy się o konkordat, ale i tu wybroniliśmy się tradycyjnym przywiązaniem do zasady neutralności w sprawach sumienia i światopoglądu.
Temat znam pobieżnie, obchodzę szerokim łukiem, nigdy nie połknąłem bakcyla. Odsyłam zatem choćby tutaj. Z pierwszej ręki, z pomocnymi linkami dla nowicjuszy. Więcej można znaleźć na stronach Mandragoratu Wandystanu (zakładka "instytucje"). Swego czasu (w połowie 2009 r.) na czele Kościoła Wandejskiego stanął były premier Dreamlandu - Alchien d'Archien (jako Che Sztandar Potapon).
Co do katolicyzmu rotryjskiego - w ubiegłym roku otarliśmy się o konkordat, ale i tu wybroniliśmy się tradycyjnym przywiązaniem do zasady neutralności w sprawach sumienia i światopoglądu.
Edward J. Ebruz, r.s.
-
JKalicki
Chciałbym przypomnieć młodym stażem obywatelom KD, że dorobek KD nie kończy się na tym co zapisano na forum, czy nawet na tym co jest na stronach KD. Jest tego znacznie więcej.
Jeśli chodzi o v-religie to w ostatnich latach można mnożyć przykłady wprowadzania różnorakich form. Oprócz wymienionych tu Świeckiego Kościoła Wandejskiego i Rotrio-Katolicyzm były jeszcze m.in.: próba wprowadzenia elementów wyznania rzymskokatolickiego jako Kościoła Św. Krzysztofa i jeszcze kilku podobnych, był Zakon Wyznawców Kleszczyzmu, Wiara w Wielkiego Pora lub później Panią co Wielkim Porem kręci, czy Kościół Marchewkowy. Jakby zagłębić się w temat, zapewne odkopano by jeszcze więcej przykładów.
Nawet jeśli sam Dreamland hołduje zasadzie neutralności światopoglądowej i religijnej, to - uważam, że w temacie tworzenia v-religii lub związków religijnych mamy spore bogactwo myśli i pomysłów.
Jeśli chodzi o v-religie to w ostatnich latach można mnożyć przykłady wprowadzania różnorakich form. Oprócz wymienionych tu Świeckiego Kościoła Wandejskiego i Rotrio-Katolicyzm były jeszcze m.in.: próba wprowadzenia elementów wyznania rzymskokatolickiego jako Kościoła Św. Krzysztofa i jeszcze kilku podobnych, był Zakon Wyznawców Kleszczyzmu, Wiara w Wielkiego Pora lub później Panią co Wielkim Porem kręci, czy Kościół Marchewkowy. Jakby zagłębić się w temat, zapewne odkopano by jeszcze więcej przykładów.
Nawet jeśli sam Dreamland hołduje zasadzie neutralności światopoglądowej i religijnej, to - uważam, że w temacie tworzenia v-religii lub związków religijnych mamy spore bogactwo myśli i pomysłów.
- Siergiusz Asketil
- Kontakt:
Tylko czy odrzucenie jakiejś propozycji to pokaz neutralności? Jeżeli znalazłyby się osoby, które uważają jakąkolwiek v-religię za słuszną, to powinniśmy ich szanować. Oczywiście nie mówię w tym przypadku, że tak się nie dzieje - jednak w kościele rotryjskim konkordat daje wierzącym pewne możliwości.Jacques de Brolle pisze:Co do katolicyzmu rotryjskiego - w ubiegłym roku otarliśmy się o konkordat, ale i tu wybroniliśmy się tradycyjnym przywiązaniem do zasady neutralności w sprawach sumienia i światopoglądu.
Zgadzam się oczywiście z JE Józefem Kalickim. Wymieniłem trzy religie, które akurat przyszły mi na myśl, ale jest i było ich oczywiście wiele więcej.
- Marcin Mikołaj
- król-senior
- Numer GG: 6042777
- NIM: 906544
- Lokalizacja: Domena Królewska - Ekorre; Zjednoczone Księstwo - Książęce Miasto Buuren
- Kontakt:
Pan wskazuje na tolerancję, a nie neutralność - arcyksiążę de Brolle bardo dobrze tę neutralność zobrazował. Natomiast nikt nikomu nie zabrania, ani z tego tytułu w gorszy sposób nie traktuje osoby, która zamierza zapisać się, czy wyznawać jakąś wirtualną religię - Dreamland jest neutralny i tolerancyjny.
(-) Marcin I Mikołaj, R.
(-) Marcin I Mikołaj, R.
Witam
Bogowie tylko nie religie! Dosyc religi w realu, nie zaszczepiajmy tego tutaj! Ksiądz w czasie koronacji? a pokiego grzyba? Jakies swiatynie, koscioly? ... konkordat? wiara? prosze bardzo religie (instytucjonalne) stanowczo NIE!
pozdrawiam Albon ...deista.
Bogowie tylko nie religie! Dosyc religi w realu, nie zaszczepiajmy tego tutaj! Ksiądz w czasie koronacji? a pokiego grzyba? Jakies swiatynie, koscioly? ... konkordat? wiara? prosze bardzo religie (instytucjonalne) stanowczo NIE!
pozdrawiam Albon ...deista.
- Patryk von Hochbaum
- Numer GG: 6749614
- NIM: 843755
- Kontakt:
W przyszłości zamierzam "wskrzesić" etniczną religię terenów Surmalii, mianowicie wiarę w "Boga Siedmiu Słońc". Mit został już napisany w temacie http://forum.dreamland.net.pl/viewtopic ... 259&t=2109 .
Patryk von Hochbaum
Burmistrz Miasta Grodu Siedmiu Słońc
Burmistrz Miasta Grodu Siedmiu Słońc
- RomanoPorfavor
- NIM:
- Kontakt:
Czołem,
Osoby zainteresowane informuję, że w chwili obecnej jestem Archiksięciem Archiwandezji Wysp - czyli misyjnej Archiwandezji obejmującej de facto większość mikroświata poza granicami KS i MW. Archiwandezja ta - z racji wspomnianego wymarcia wiernych w Wandzie na terytorium KD - obejmuje również Dreamland. W związku z tym zachęcam wszystkich zainteresowanych Świeckim Kościołem Wandejskim do kontaktu poprzez PW na forum bądź mailowo, na ksradetzky[at]gmail.com.
Przypominam, że ŚKW jest jest najdłużej istniejąca wciąż aktywnie funkcjonująca wiara, pełna dynamiki i otwarta na wszystkich (poza zadętymi monarchofaszystami oczywiście, choć i to nie tak radykalnie). Odbywające się co jakiś czas konklawe, wybierające kolejnych Ojców Świeckich (do tej pory dwunastu - czternastu, jeżeli by liczyć tych epoki "przedinternetowej") jest jednym z najciekawszych "iwentów" religijnych w mikronacjach.
Mam szczerą nadzieję że długa historia dreamlandzkiej grupy wiernych w Wandzie, znajdująca kulminację w panowaniu Ojca Świeckiego z Dalekiego Kraju (wspomnianego tu już Che Sztandara Patapona) będzie kontynuowana przez nowych wiernych :)
Osoby zainteresowane informuję, że w chwili obecnej jestem Archiksięciem Archiwandezji Wysp - czyli misyjnej Archiwandezji obejmującej de facto większość mikroświata poza granicami KS i MW. Archiwandezja ta - z racji wspomnianego wymarcia wiernych w Wandzie na terytorium KD - obejmuje również Dreamland. W związku z tym zachęcam wszystkich zainteresowanych Świeckim Kościołem Wandejskim do kontaktu poprzez PW na forum bądź mailowo, na ksradetzky[at]gmail.com.
Przypominam, że ŚKW jest jest najdłużej istniejąca wciąż aktywnie funkcjonująca wiara, pełna dynamiki i otwarta na wszystkich (poza zadętymi monarchofaszystami oczywiście, choć i to nie tak radykalnie). Odbywające się co jakiś czas konklawe, wybierające kolejnych Ojców Świeckich (do tej pory dwunastu - czternastu, jeżeli by liczyć tych epoki "przedinternetowej") jest jednym z najciekawszych "iwentów" religijnych w mikronacjach.
Mam szczerą nadzieję że długa historia dreamlandzkiej grupy wiernych w Wandzie, znajdująca kulminację w panowaniu Ojca Świeckiego z Dalekiego Kraju (wspomnianego tu już Che Sztandara Patapona) będzie kontynuowana przez nowych wiernych :)
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
vel Prezerwatyw Tradycja Radziecki (MW) vel Mubarak Zprzcz (ŚKW)
vel Prezerwatyw Tradycja Radziecki (MW) vel Mubarak Zprzcz (ŚKW)
- Kantazo
- Numer GG: 47728457
- NIM: 200026
- Kontakt:
Całkowicie się z panem zgadzam, też jestem dość negatywnie nastawiony do religii w Dreamlandzie. Najważniejsze jest nie samo "niewyznawanie" danej religi, a raczej nie dopuszczenie aby została uprawomocniona i wspomniana w dokumentach państwowych, ponieważ państwo musi być świeckie.Albon pisze: Bogowie tylko nie religie! Dosyc religi w realu, nie zaszczepiajmy tego tutaj! Ksiądz w czasie koronacji? a pokiego grzyba? Jakies swiatynie, koscioly? ... konkordat? wiara? prosze bardzo religie (instytucjonalne) stanowczo NIE!
Ppłk. sir Kantazo van der Targaryen
Marszałek książęcy w Unii Saudadzkiej
komendant Furijsko-Lardyjskiego Okręgu Wojskowego
Zarządca miasta Agendart
Chwała Jego Królewskiej Mości!
Marszałek książęcy w Unii Saudadzkiej
komendant Furijsko-Lardyjskiego Okręgu Wojskowego
Zarządca miasta Agendart
Chwała Jego Królewskiej Mości!
- Alfred
- inżynier królewski
- Numer GG: 47634183
- NIM: 196135
- Kontakt:
Mam pytanie. Otóż w osadzie Vari (Surmala) znajduje się, według jej strony, kościół. Nieokreślonego wyznania. Czy ma ktoś może więcej informacji na ten temat?
(—) Alfred de Ebruz, r. s.
salus rei publicae suprema lex esto!
salus rei publicae suprema lex esto!
- Siergiusz Asketil
- Kontakt:
W przeszłości miał on (prawdopodobnie) powiązanie z jakimiś organizacjami, ale obecnie jest miejscem spotkań wyznawców różnych religii, co pokazuje wzajemną tolerancję wśród mieszkańców osady Vari ;) Oczywiście nic nie szkodzi na przeszkodzie by określić szczegółową religię, która będzie wyznawana w tejże katedrze.