Jestem nowa

Masz pytania? Chcesz się nam przedstawić? Wejdź, to idealne miejsce na start.
Awatar użytkownika
Laura de Moreau
Numer GG: 85398
NIM:
Kontakt:

Jestem nowa

Post autor: Laura de Moreau »

Jestem tutaj nowa i nie wiem jak sie zachowac, dlatego poprosilabym o jakies wskazowki....

Gdzie jest moj post w ktorym pytalam czy moge zostac Krolowa? :lol:
Bylam krolewna mojego taty.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Numer GG: 8606140
NIM: 873817
Kontakt:

Re: Jestem nowa

Post autor: Edward Ebruz »

Laura de Moreau pisze: Gdzie jest moj post w ktorym pytalam czy moge zostac Krolowa? :lol:
W tym miejscu.

Podejrzewam, że JKM Artur I Piotr w zaciszu swojego gabinetu w Pałacu Królewskim Ekhorn rozważa złożoną przez Panią propozycję.
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
Marcin Mikołaj
król-senior
Numer GG: 6042777
NIM: 906544
Lokalizacja: Domena Królewska - Ekorre; Zjednoczone Księstwo - Książęce Miasto Buuren
Kontakt:

Post autor: Marcin Mikołaj »

Laura de Moreau pisze:Jestem tutaj nowa i nie wiem jak sie zachowac, dlatego poprosilabym o jakies wskazowki....
Wskazałem Pani kilka przydatnych linków, w tym link do Szkoły Głównej Królestwa, w którym jest przydatny artykuł na temat netykiety - oczywiście należy przyjąć, że gdy mowa o liście dyskusyjnej chodzi o forum Królestwa - lista została właśnie zastąpiona przez forum.
NETYKIETA

Netykieta jest to zbiór zasad, którymi powinien się kierować każdy użytkownik internetu. Oczywiście obowiązuje ona również w Dreamlandzie, dzięki czemu komunikacja z innymi mieszkańcami Dreamlandu jest znacznie przyjemniejsza.

Najważniejsze reguły to:
* zakaz spamowania
* nakaz zapoznania się z działem FAQ grupy lub listy zanim się zacznie z niej korzystać,
* stosowanie się do reguł pisania obowiązujących w danej grupie (sposób kodowania polskich liter, zasad cytowania, możliwości wysyłania (lub nie) wiadomości formatowanych w HTML-u, możliwości dołączania (lub nie) plików binarnych), co zwykle jest szczegółowo opisane w FAQ-u danej grupy,
* zakaz pisania nie na temat
* zakaz floodowania (zakaz wysyłania tej samej wiadomości lub wielu różnych wiadomości w krótkich odstępach czasu)

Każdy mieszkaniec Królestwa powinien powstrzymać się od wysyłania wiadomości wrogo nastawionych do innych czytelników.

(...)

SPOŁECZNOŚĆ

Zgodnie z Konstytucją Dreamlandu, nasze państwo jest monarchią konstytucyjna. Chcąc odnieść się do czasów monarchistycznych z reala ustanowiono Heroldię Królewską. W ten sposób każdy mieszkaniec Królestwa może należeć do szlachty oraz arystokracji.

Oto obowiązujące tytuły honorowe w Dreamlandzie:
król senior
arcyksiążę
książę
diuk
markiz
hrabia
wicehrabia
baron
lady/sir

Każdy, kto chce być szlachcicem (tytuł sir/lady) oraz arystokratą musi działać na rzecz Królestwa. Jego Królewska Mość z okazji różnych uroczystości państwowych nadaje nowe tytuły honorowe i włącza w poczet szlachty nowych mieszkańców. Co ważne, każdy uhonorowany mieszkaniec Królestwa może mieć swój własny herb.

Oczywiście, zawsze są osoby nie uhonorowane. Jednak pewne jest, że każda działalność dla Dreamlandu zostanie doceniona.

Bardzo miłym zwyczajem jest stosowanie tytułów honorowych w kontaktach z osobami pochodzenia szlacheckiego lub arystokratycznego. Co ważne, każdy w rozmowie z Królem lub Królem Seniorem (byłym Królem Dreamlandu) powinien stosować odpowiednią tytulaturę: "Wasza Królewska Mość" (mówiąc do bieżącego Króla) oraz "Wasza Królewska Wysokość" (mówiąc do byłego Króla). Ważne jest również, aby mówiąc o Królu pisać: "Jego Królewska Mość" (o obecnym Królu) oraz "Jego Królewska Wysokość" (o byłbym Królu).

Bardzo ważne jest również zwracanie się do dyplomatów sąsiednich państw wirtualnych. Zazwyczaj zwracając się do dyplomaty można mówić "Wasza Ekscelencjo " a mówiąc o dyplomacie: "Jego Ekscelencja".

Bardzo ważne jest zwracanie się do wszystkich mieszkańców Królestwa i innych wirtualnych państw stosując formę "Pan/i". W ten sposób rozmówca będzie bardziej otwarty na jakąkolwiek rozmowę. Oczywiście, stosowanie form " per Ty" są również dobre, ale gdy kogoś nie znamy lepiej mówić na "Pan/i". Natomiast po zacieśnieniu dobrych kontaktów można przejść na "Ty".
Pozdrawiam,
(-) Martin markiz de Joustin
Obrazek
Awatar użytkownika
Laura de Moreau
NIM:
Kontakt:

Martin de Joustin dziekuje Panu, przeczytalam <dyg> i co mam dalej robic?
Awatar użytkownika
Marcin Mikołaj
król-senior
Lokalizacja: Domena Królewska - Ekorre; Zjednoczone Księstwo - Książęce Miasto Buuren
Kontakt:

Przede wszystkim zastanowić się co Pani chce robić w Królestwie - to jest chyba zasadnicze pytanie, które powinien sobie zadać każdy nowy mieszkaniec, który decyduje się na rejestrację.

Życie Królestwa nie polega na pisaniu tematów i postów na forum, ale tak jak zaznaczono to w tutorialu, czy w innych miejscach na "symulacji życia realnego", a dokładniej życia państwa. Kiedy mamy podjętą decyzję w sprawie swojej szeroko pojętej "przyszłości" kierujemy się w stronę Namiestnika Koronnego, który pomoże nam w realizacji celu, czy wspomoże konkretną radą - coś na wzór Patrona, który pomaga przejść przez trudny okres początków w Królestwie - jak widać po przykładach, rozpoczęcie zabawy wcale nie jest takie proste jak mogłoby się wydawać.

Na swoim przykładzie mogę powiedzieć, iż pierwszą czynnością jaką wykonałem to była odpowiedź na maila od swojego Namiestnika, ale jak wiem tego już się nie praktykuje, więc pozostaje nawiązanie samemu relacji na linii "JA-NAMIESTNIK" - on może dać pierwsza pracę, pomóc w rozwoju kariery, czy zwyczajnie wspomóc w realizacji własnych projektów.

Jeżeli jednak nie można nawiązać relacji z Namiestnikiem - pozostaje zmiana prowincji, ewentualnie napisanie do innej osoby, np do Premiera - myślę że JE Jacques książę de Brolle jak każdy inny mieszkaniec Królestwa pomoże w oswojeniu się z mikronacją - można także udać się do Ministra Spraw Wewnętrznych, wszak on jest odpowiedzialny za sprawy obywatelskie - ministrem jest JE Daniło de la Vega.

Książę Zjednoczonego Księstwa
Obrazek
Awatar użytkownika
Laura de Moreau
NIM:
Kontakt:

Kto jest moim Namiestnikiem?
Awatar użytkownika
Marcin Mikołaj
król-senior
Kontakt:

Zgodnie z tym co mówi CRM - jest Pani mieszkanką Księstwa Surmali, w związku z czym Namiestnikiem jest JE Józef Kalicki - wszelkie informacje, kto jakie pełni stanowisko są dostępne -http://forum.dreamland.net.pl/viewtopic.php?f=24&t=48

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jesteś tutaj nowy?”