Prezes banku
Prezes banku
Na podstawie Art. 5 Ustawy Federalnej z dnia 12 grudnia 2005r . chciałbym zapytać czy odbędą się wybory na Prezesa Banku Centralnego, o których mowa w w/w artykule?
Antoni Van Wiki
- Pavel Svoboda
- król-senior
- Numer GG: 1935862
- NIM: 509280
- Kontakt:
Re: Prezes banku
Hmm, dobre pytanie
Wspomniałem, że pracuję nad projektem ustawy, który zlikwiduje funkcję prezesa, więc nie planowałem zarządzać wyborów. Ustawa o CBD jednak nadal obowiązuje, więc teoretycznie obowiązek zarządzenia wyborów nadal ciąży na Izbie. Jeśli więc pojawią się głosy, że takie wybory są potrzebne, to oczywiście zarządzę.
(-) Pavel Svoboda, r.s.
Czy aby takie wybory przeprowadzić potrzebna jest inicjatywa posłów czy też jest to przeprowadzane na wniosek obywatela?
Antoni Van Wiki
- Pavel Svoboda
- król-senior
- Kontakt:
Nie ma potrzeby żadnego wniosku. Decyzja o rozpoczęciu procedury powołania Prezesa Banku należy do mnie, jako Marszałka IP. Czy chce Pan, bym rozpoczął procedurę? Zamierza Pan kandydować?
(-) Pavel Svoboda, r.s.
Tak zamierzam kandydować na to stanowisko,więc proszę o rozpoczęcie procedury.
Antoni Van Wiki
- Pavel Svoboda
- król-senior
- Kontakt:
Izba Poselska rozpoczęła obrady nad projektem ustawy, która, jeśli zostanie przyjęta, zlikwiduje stanowisko prezesa CBD. Być może sensowniejszym byłoby zaczekać, aż Izba skończy obrady nad tym projektem. W przeciwnym razie bardzo prawdopodobny jest scenariusz, w którym wybierzemy prezesa, który będzie zasiadał na stanowisku przez zaledwie kilka dni.
(-) Pavel Svoboda, r.s.
Właśnie zaczęłem opracowywać projekt ustawy o walucie i Banku Centralnym i chciałbym przedłożyć ten projekt Marszałkowi Izby Poselskiej. Panie Marszałku gdzie mam złożyć ten projekt?
Antoni Van Wiki
- Pavel Svoboda
- król-senior
- Kontakt:
Kontakt ze mną możliwy jest mailem: svoboda-at-aster.pl
Zwracam jednak uwagę, że inicjatywa ustawodawcza przysługuje grupie przynajmniej czterech obywateli. Musi więc Pan zebrać przynajmniej cztery podpisy (w tym swój), aby projekt mógł być rozpatrzony przez Izbę Poselską.
Zwracam jednak uwagę, że inicjatywa ustawodawcza przysługuje grupie przynajmniej czterech obywateli. Musi więc Pan zebrać przynajmniej cztery podpisy (w tym swój), aby projekt mógł być rozpatrzony przez Izbę Poselską.
(-) Pavel Svoboda, r.s.
- Pavel Svoboda
- król-senior
- Kontakt:
Dodam jeszcze, że zgodnie z art. 12 ustawy o parlamencie królewskim, każdy wniosek ustawodawczy musi zawierać następujące elementy:
(a) treść proponowanej ustawy;
(b) szczegółowy komentarz wyjaśniający proponowane zmiany, określający intencje projektodawcy i uzasadniający przyjęte rozwiązania;
(c) jednolite teksty wszystkich aktów prawnych zmienianych przez proponowaną ustawę, uwzględniające projektowane zmiany.
(-) Pavel Svoboda, r.s.
Szanowny Panie Pavle,
nie wiem dlaczego ale mam przeczucie,że stosuje Pan politykę " nie podoba się to zniszczyć". Napisała Pan ,że Prezes Banku Centralnego jest nieusuwalny. Dobrze rozumiem, ale dlaczego nie można złożyć projektu ustawy, który mógłby usprawnić odwoływanie Prezesa Banku i powoływanie nowego. Wydaje mi się,że woli Pan załatwić sprawy tak jak inni, czyli nie wychodzi to stosujemy inną politykę i zmieniamy całkowicie tok myślenia. Nie uda się to Panu. Ja i pewnie nie tylko ja nie dopuszczę do tego aby stanowisko Prezesa było zlikwidowane.
Z poważaniem
Antoni Van Wiki
nie wiem dlaczego ale mam przeczucie,że stosuje Pan politykę " nie podoba się to zniszczyć". Napisała Pan ,że Prezes Banku Centralnego jest nieusuwalny. Dobrze rozumiem, ale dlaczego nie można złożyć projektu ustawy, który mógłby usprawnić odwoływanie Prezesa Banku i powoływanie nowego. Wydaje mi się,że woli Pan załatwić sprawy tak jak inni, czyli nie wychodzi to stosujemy inną politykę i zmieniamy całkowicie tok myślenia. Nie uda się to Panu. Ja i pewnie nie tylko ja nie dopuszczę do tego aby stanowisko Prezesa było zlikwidowane.
Z poważaniem
Antoni Van Wiki
Antoni Van Wiki
- Marcin Mikołaj
- król-senior
- Numer GG: 6042777
- NIM: 906544
- Lokalizacja: Domena Królewska - Ekorre; Zjednoczone Księstwo - Książęce Miasto Buuren
- Kontakt:
Szanowny Panie,
Po pierwsze nie wiem skąd takie wystąpienie - nie widzę w tym temacie aby JKW Paweł próbował pacyfikować pomysł/zmiany/czy cokolwiek, ba nawet wskazał co winien Pan uczynić, aby prezentowany przez Pana projekt nie został odrzucony z powodu braków formalnych i mógł trafić pod obrady IP.
Po drugie - wiem, że jest Pan młodym człowiekiem w Królestwie, jednakże winien Pan stosować zasady panujące (kiedy była SGK każdy przechodził przez kurs netykiety) - "Szanowny Pan Pavel" to Jego Królewska Wysokość - król senior Królestwa Dreamlandu i tak, jak do Króla zwracamy się używając odpowiedniej tytulatury, tak wypada zwracać się także do byłego monarchy - możliwe, że się czepiam, ale zawsze tak było i wydaje mi się, że tej tradycji zmieniać nie powinniśmy. To nic trudnego pisząc dodać odpowiednią tytulaturę i nie musi być pełna - jak widać wyżej użyłem skrótu używanego powszechnie.
Po trzecie - nie chcę aby brał to Pan za jakąś uszczypliwość, czy wręcz nagonkę - nie jest to zamiarem nikogo z nas, jednakże wchodząc w jakieś środowisko nie oczekujemy, ze środowisko zmieni się podporządkowując swoje reguły do naszego zachowania, ale świadomie godzimy się uczestniczyć w życiu danej społeczności na warunkach, które są tam reprezentowane.
Z poważaniem,
(-) Martin markiz de Joustin
Książę Zjednoczonego Księstwa
Po pierwsze nie wiem skąd takie wystąpienie - nie widzę w tym temacie aby JKW Paweł próbował pacyfikować pomysł/zmiany/czy cokolwiek, ba nawet wskazał co winien Pan uczynić, aby prezentowany przez Pana projekt nie został odrzucony z powodu braków formalnych i mógł trafić pod obrady IP.
Po drugie - wiem, że jest Pan młodym człowiekiem w Królestwie, jednakże winien Pan stosować zasady panujące (kiedy była SGK każdy przechodził przez kurs netykiety) - "Szanowny Pan Pavel" to Jego Królewska Wysokość - król senior Królestwa Dreamlandu i tak, jak do Króla zwracamy się używając odpowiedniej tytulatury, tak wypada zwracać się także do byłego monarchy - możliwe, że się czepiam, ale zawsze tak było i wydaje mi się, że tej tradycji zmieniać nie powinniśmy. To nic trudnego pisząc dodać odpowiednią tytulaturę i nie musi być pełna - jak widać wyżej użyłem skrótu używanego powszechnie.
Po trzecie - nie chcę aby brał to Pan za jakąś uszczypliwość, czy wręcz nagonkę - nie jest to zamiarem nikogo z nas, jednakże wchodząc w jakieś środowisko nie oczekujemy, ze środowisko zmieni się podporządkowując swoje reguły do naszego zachowania, ale świadomie godzimy się uczestniczyć w życiu danej społeczności na warunkach, które są tam reprezentowane.
Z poważaniem,
Książę Zjednoczonego Księstwa
Szanowny markizie,
Król senior powyższą wypowiedź napisał na forum Izby Poselskiej. Przepraszam, jednak nie znałem powyższego tytułu a sam król nie upominał mnie nigdy. Trzecie sprawa- nie oczekuje podporządkowania się mnie, a wręcz próbuje przekonać do moich pomysłów.
Król senior powyższą wypowiedź napisał na forum Izby Poselskiej. Przepraszam, jednak nie znałem powyższego tytułu a sam król nie upominał mnie nigdy. Trzecie sprawa- nie oczekuje podporządkowania się mnie, a wręcz próbuje przekonać do moich pomysłów.
Antoni Van Wiki
- Marcin Mikołaj
- król-senior
- Lokalizacja: Domena Królewska - Ekorre; Zjednoczone Księstwo - Książęce Miasto Buuren
- Kontakt:
Komentarz chyba będzie zbędny...Antoni pisze:(...) a sam król nie upominał mnie nigdy (...)
Pozdrawiam,
-
JKalicki
Panie markizie, ja za młodu bardzo często Króla określałem zwrotem: Jej Królewska Mość. :P Hehe... i dopiero ówczesny ...niech pomyśle... hrabia Wakowski uświadomił mi, że "Jej" oznacza kobietę. I JKM Artur się na mnie za to nie obraził. No, chyba, że nie zauważył. ;)
Aby jednak wyjaśnić sprawę: król, który rządzi to Jego Królewska Mość, w skrócie JKM. Ex-król, zwany królem seniorem, to Jego Królewska Wysokość, w skrócie JKW, niekiedy zamiast JKW przed imieniem i nazwiskiem dodaje na końcu sygnatury r.s. Więcej można wyczytać w Kancelarii Królewskiej.
Aby jednak wyjaśnić sprawę: król, który rządzi to Jego Królewska Mość, w skrócie JKM. Ex-król, zwany królem seniorem, to Jego Królewska Wysokość, w skrócie JKW, niekiedy zamiast JKW przed imieniem i nazwiskiem dodaje na końcu sygnatury r.s. Więcej można wyczytać w Kancelarii Królewskiej.
- Pavel Svoboda
- król-senior
- Kontakt:
Zacznę od ad remu. To, że określiłem prezesa CBD jako nieusuwalnego, nie jest podstawowym powodem, dla którego postuluję likwidację stanowiska. Gdyby tak było, faktycznie ograniczyłbym się do usprawnienia procedur powoływania i odwoływania prezesa. Podstawowym powodem jest jednak to, że uważam to stanowisko za zbędne. Mamy problemy z obsadzeniem dużo ważniejszych stanowisk, a kompetencji prezesa CBD jest dosyć niewiele i może je wykonywać z powodzeniem minister.Antoni pisze:Szanowny Panie Pavle,
Z poważaniem
Antoni Van Wiki
Wychodząc na przeciw Pańskim zastrzeżeniom, proponuję wersję kompromisową: organem banku centralnego będzie domyślnie minister, jednak może on zdecydować o powołaniu specjalnego urzędnika, który będzie reprezentował bank w jego imieniu, czuli prezesa CBD. Tym sposobem, nie będzie potrzeby obsadzenia tego stanowiska w czasach, gdy trudno jest znaleźć kandydatów, ale jeśli minister uzna, że potrzebuje pomocy i jeśli znajdzie odpowiednią osobę, wtedy prezes będzie mógł być powołany. Co Pan na to?
MożliweMartin de Joustin pisze:- możliwe, że się czepiam, ale...
Dodam, że zazwyczaj chyba wystarczy użyć tytulatury raz w wiadomości, a potem już można pisać per "Pan". Np.: "Jaśnie Wielmożny Markizie, myli się Pan. Jeśli jednak będzie Pan nalegał, mogę z Panem omówić szczegóły kanałem prywatnym", zamiast "Jaśnie Wielmożny Markizie, myli się Jaśnie Wielmożny Markiz. Jeśli jednak będzie Jaśnie Wielmożny Markiz nalegał, mogę z Jaśnie Wielmożnym Markizem omówić szczegóły itd."JKalicki pisze:Aby jednak wyjaśnić sprawę: król, który rządzi to Jego Królewska Mość, w skrócie JKM. Ex-król, zwany królem seniorem, to Jego Królewska Wysokość, w skrócie JKW, niekiedy zamiast JKW przed imieniem i nazwiskiem dodaje na końcu sygnatury r.s. Więcej można wyczytać w Kancelarii Królewskiej.
Pozdrawiam
(-) Pavel Svoboda, r.s.
Wasza Wysokość,
proponuje Pan kompromis, który warty jest uwagi i który jest do przyjęcia. Cieszę się,że patrzy Pan na mnie jako na założyciela partii i chce Pan już stosować kompromisy. Bardzo mnie to cieszy. Jednak w projekcie ustawy musi być wyraźny zapis,że minister może ale nie musi powołać prezesa CBD, gdy uważa to za potrzebne.Czy dobrze zrozumiałem?
proponuje Pan kompromis, który warty jest uwagi i który jest do przyjęcia. Cieszę się,że patrzy Pan na mnie jako na założyciela partii i chce Pan już stosować kompromisy. Bardzo mnie to cieszy. Jednak w projekcie ustawy musi być wyraźny zapis,że minister może ale nie musi powołać prezesa CBD, gdy uważa to za potrzebne.Czy dobrze zrozumiałem?
Antoni Van Wiki
- Marcin Mikołaj
- król-senior
- Kontakt:
Wasza Ekscelencjo,JKalicki pisze:Panie markizie, ja za młodu bardzo często Króla określałem zwrotem: Jej Królewska Mość.Hehe... i dopiero ówczesny ...niech pomyśle... hrabia Wakowski uświadomił mi, że "Jej" oznacza kobietę. I JKM Artur się na mnie za to nie obraził. No, chyba, że nie zauważył.
Każdy miał jakieś wpadki, dlatego warto poczytać pewne informacje, które ułatwią komunikację - dodam tylko od siebie link do wykładu z SGK http://dreamland.net.pl/szkola/show.php?xid=wykl_inf.
Pozdrawiam,
Witam
Ja sie nigdy nie naucze tego JKM i JKW zawsze sie myle (nawet statystycznie czesciej niz 50% sie myle) pewno mam chorobe "jegokrolewskowysokosciomosciotyzm" (JKWM), ktos moze miec ADHD to ja moge miec JKWM
pozdrawiam hrabia Albon z Cintry
Ja sie nigdy nie naucze tego JKM i JKW zawsze sie myle (nawet statystycznie czesciej niz 50% sie myle) pewno mam chorobe "jegokrolewskowysokosciomosciotyzm" (JKWM), ktos moze miec ADHD to ja moge miec JKWM
- Tomasz Lerent
- Numer GG: 39342063
- NIM: 795720
- Kontakt:
Da się tego nauczyć, nawet na pamięć, bezproblemowo. Trzeba tylko często używać tych zwrotów ,a w ciągu kilku tygodni nie będzie się pan mylił.Albon pisze:Witam
Dyskusję uważam za zbędną ,gdyż ustawa usuwająca szefa CBD (oczywiście może on zostać powołany) została poddana pod głosowanie.
(-) Sir Tomasz Paweł de' Lerent
Poseł XX kadencji
Poseł XX kadencji