Premier

Powiększanie wspólnego dobra, walki o władzę. Esencja dreamlandzkiego życia.
Antoni
NIM:
Kontakt:

Premier

Post autor: Antoni »

Powołując się na ustawę federalną z dnia 26 listopada 2002 o Rządzie Królewskim, chciałbym zapytać w jaki sposób jest wybierany Premier. W całej ustawie nie ma zapisu w jaki sposób jest powoływany Premier Rządu, chyba,że ja się mylę i nie zauważyłem. Proszę o wyjaśnienie tej sytuacji.
Antoni Van Wiki
Awatar użytkownika
Krzysztof Bojar
Numer GG: 42247879
NIM: 973820
Kontakt:

Re: Premier

Post autor: Krzysztof Bojar »

Zapewne więcej ma na ten temat do powiedzenia rozdział VIII Konstytucji Królestwa: http://www.dreamland.net.pl/sk/wp/archi ... #more-2516. Z jego względnej ogólnikowości wnioskuję, że Król na w kwestii powoływania premiera dużą swobodę, a resztę reguluje nie tyle jakiś akt prawny, co przyjęta konwencja. W Sarmacji zresztą było (i chyba nadal jest) podobnie, i dość niechętnie były traktowane propozycje, aby jakieś bardziej szczegółowe rozwiązania w tej kwestii prawnie Księciu narzucić. :)

Panie Antoni, przepraszam za impertynencję, bo nie chciałbym żeby wyszło, że strofuję obywatela nie mojego państwa (co byłoby dużą niegrzecznością)... Ale z czystej życzliwości, naprawdę polecam bardziej wnikliwą lekturę podstawowych aktów prawnych przed zadawaniem tego typu pytań. :] Znajomość prawa nigdy nie szkodzi, nawet jeśli się nie znajdzie odpowiedzi i zapytać rzeczywiście trzeba, z poszukiwań wyjdzie się bogatszym o całkiem przydatną wiedzę. Ja systemu prawnego KD praktycznie nie znam, jednak znalezienie tego fragmentu zajęło mi mniej więcej dwie minuty. Nie twierdzę rzecz jasna, że pytanie jest bezzasadne. Sam z chęcią dowiem się więcej, gdy wypowie się ktoś dobrze zorientowany w realiach królestwa, jednak gdyby przejrzał Pan uważnie konstytucję, mogło by ono być bardziej precyzyjne i pożyteczne. :)
(-) Krzysztof Bojar
Minister Spraw Zagranicznych
Antoni
NIM:
Kontakt:

Zgadzam się z Panem,konstytucja jest nie podważalnym aktem jednak zapis jak powoływany jest Premier powinien znaleźć się także w Ustawie Federalnej. Jest to ustawa o rządzie więc to by było jak przepis na naleśniki bez wspomnienia,że trzeba dodać mąkę. W ostateczności można było napisać,że to konstytucja przedstawia w jaki sposób jest powoływany Premier.
Antoni Van Wiki
Awatar użytkownika
Marcin Mikołaj
król-senior
Numer GG: 6042777
NIM: 906544
Lokalizacja: Domena Królewska - Ekorre; Zjednoczone Księstwo - Książęce Miasto Buuren
Kontakt:

Post autor: Marcin Mikołaj »

Witam,

Dublowanie zapisów Konstytucji w ustawach nie jest chyba najlepszym wyjściem - konstytucja określa ramy prawne, ustawa ma je doprecyzować - Premier powoływany jest spośród kandydatów wskazanych na tradycyjnej audiencji, która odbywa się po wyborach - Król powołuje Premiera, ma swobodę w tej kwestii, jednak utarty zwyczaj wymaga, aby przychylono się do proponowanej kandydatury - przede wszystkim chodzi o to, aby Premier miał większość w Izbie Poselskiej, tak, aby mógł swobodnie działać.

(-) Martin markiz de Joustin
Obrazek
Antoni
NIM:
Kontakt:

Wszystko jest przeze mnie zrozumiane, jednak sam Pan napisał,że trzeba je doprecyzowywać, więc dlaczego by nie zapisać tego w Ustawie Federalnej? Przecież ten zapis nie przeszkadza a tylko pomaga w odczytaniu i w jasności sprawy oraz sytuacji.
Antoni Van Wiki
Awatar użytkownika
APRS
król-senior
Numer GG: 2587993
NIM: 607400
Kontakt:

Post autor: APRS »

Zwolennicy istniejącego stanu rzeczy odpowiedzieliby pewnie, że nie każdy zwyczaj trzeba od razu kodyfikować w przepisach. Problem z tym jest taki, że jakkolwiek daje jasność, to jednocześnie czyni całą procedurę mniej elastyczną. Jakkolwiek czuję się nieco niezręcznie, bo bądź co bądź wypowiadam się o własnych prerogatywach, to jednak jak sądzę dotąd uznawano po prostu, że należy Koronie pozostawić w tym względzie pewną swobodę ruchu na wypadek nieprzewidzianych okoliczności.

Każde zapisanie praktyki ustrojowej w przepisach ma ten pozytywny skutek, że wyjaśnia mechanizmy władzy, ale jednocześnie i ten negatywny, że procedura staje się mniej elastyczna. Nie ma się co oszukiwać - człowiek nie jest w stanie przewidzieć wszystkiego i pewne mechanizmy uelastyczniające machinę ustrojową są zwykle zachowywane. W tradycji ustrojowej Dreamlandu taka rola zwornika systemu władzy publicznej, a jednocześnie swego rodzaju "zaworu bezpieczeństwa" tradycyjnie była powierzana Królowi. Mam to szczęście, że mogę powiedzieć, że nawet nie będąc Królem, popierałem to rozwiązanie, tak więc mój pogląd o zasadności istnienia pewnej swobody decyzyjnej Korony m.in. w tym względzie, nie zależy od mojej aktualnej pozycji.
Awatar użytkownika
Pavel Svoboda
król-senior
Numer GG: 1935862
NIM: 509280
Kontakt:

Post autor: Pavel Svoboda »

Krzysztof Bojar pisze:Panie Antoni, przepraszam za impertynencję, bo nie chciałbym żeby wyszło, że strofuję obywatela nie mojego państwa (co byłoby dużą niegrzecznością)... Ale z czystej życzliwości, naprawdę polecam bardziej wnikliwą lekturę podstawowych aktów prawnych przed zadawaniem tego typu pytań. :] Znajomość prawa nigdy nie szkodzi, nawet jeśli się nie znajdzie odpowiedzi i zapytać rzeczywiście trzeba, z poszukiwań wyjdzie się bogatszym o całkiem przydatną wiedzę. Ja systemu prawnego KD praktycznie nie znam, jednak znalezienie tego fragmentu zajęło mi mniej więcej dwie minuty. Nie twierdzę rzecz jasna, że pytanie jest bezzasadne. Sam z chęcią dowiem się więcej, gdy wypowie się ktoś dobrze zorientowany w realiach królestwa, jednak gdyby przejrzał Pan uważnie konstytucję, mogło by ono być bardziej precyzyjne i pożyteczne. :)
E, myślę, że trochę Pan przesadza, Panie Ambasadorze. Nie sądzę, by znajomość Konstytucji była czymś, czego należy oczekiwać od każdego obywatela. Oczywiście z czasem każdy się otrzaska, zwłaszcza, jeśli chce działać w polityce i kandydować do IP. Podstawowym źródłem wiedzy dla mieszkańca powinien być jednak tutorial i myślę, że zadawanie pytań o wszelkie bardziej specyficzne kwestie nieobjęte tutorialem jest jak najbardziej wskazane. Zwłaszcza że w tym przypadku widać, że pan Antoni dokonał jednak próby znalezienia odpowiedzi samemu. Natomiast udzielenie odpowiedzi przez kogokolwiek na forum nie wymaga wiele wysiłku.

Od razu zastrzegę, że powyższa moja opinia nie ma żadnego związku z Pańskim statusem jako obcokrajowiec, gość czy dyplomata. To samo powiedziałbym, gdyby był Pan obywatelem Królestwa :)
(-) Pavel Svoboda, r.s.
Awatar użytkownika
Krzysztof Bojar
Kontakt:

Pavel Svoboda pisze:WE, myślę, że trochę Pan przesadza, Panie Ambasadorze. Nie sądzę, by znajomość Konstytucji była czymś, czego należy oczekiwać od każdego obywatela. Oczywiście z czasem każdy się otrzaska, zwłaszcza, jeśli chce działać w polityce i kandydować do IP. Podstawowym źródłem wiedzy dla mieszkańca powinien być jednak tutorial i myślę, że zadawanie pytań o wszelkie bardziej specyficzne kwestie nieobjęte tutorialem jest jak najbardziej wskazane. Zwłaszcza że w tym przypadku widać, że pan Antoni dokonał jednak próby znalezienia odpowiedzi samemu. Natomiast udzielenie odpowiedzi przez kogokolwiek na forum nie wymaga wiele wysiłku.

Od razu zastrzegę, że powyższa moja opinia nie ma żadnego związku z Pańskim statusem jako obcokrajowiec, gość czy dyplomata. To samo powiedziałbym, gdyby był Pan obywatelem Królestwa :)
Oczywiście, poniekąd się zgadzam co do ogólnej znajomości, sam na przykład nie przejrzałem jeszcze obecnej konstytucji Księstwa, a pewnie od czasów kiedy ją znałem, czyli Wandejskiego Czerwca, mogła się dość znacząco zmienić. Natomiast moja myślą było to, że dobry research przed zadaniem pytania może je uczynić dużo bardziej wartościowym. To jak szybko obcokrajowiec był w stanie znaleźć odpowiedni przepis świadczy poniekąd o tym, że był on do znalezienia, gdyby posiedzieć nad tym chociaż paręnaście minut. ;)
(-) Krzysztof Bojar
Awatar użytkownika
Pavel Svoboda
król-senior
Numer GG: 1935862
NIM: 509280
Kontakt:

Post autor: Pavel Svoboda »

Obcokrajowiec czy nie, działa Pan w mikronacjach od lat i wie Pan, gdzie szukać tego typu informacji. Nie oszukujmy się. Systemy prawne w większości polskich państw wirtualnych (przynajmniej te w miarę spójne) są w jakimś stopniu wzorowane na dreamlandzkim systemie ;)
(-) Pavel Svoboda, r.s.
Awatar użytkownika
Krzysztof Bojar
Kontakt:

Pavel Svoboda pisze:Obcokrajowiec czy nie, działa Pan w mikronacjach od lat i wie Pan, gdzie szukać tego typu informacji. Nie oszukujmy się. Systemy prawne w większości polskich państw wirtualnych (przynajmniej te w miarę spójne) są w jakimś stopniu wzorowane na dreamlandzkim systemie ;)
A dreamlandzki też nie odbiega bardzo od realnego niektórych państw. :) Ale wiem, trochę przesadziłem, za co Wasze Ekscelencje przepraszam. Wynika to z pewnej dozy przemęczenia w tym tygodniu, które zaowocowało chociażby skrajnie niegramatycznym komentarzem pod pewnym komunikatem ambasady Dreamlandu w KS (a także podmienieniem "dzienniczkowych" badań społecznych w jednej mojej niedawnej pracy na "doniczkowe", co przytaczam dla zobrazowania nasilenia problemu. ;p). Czy mnie to też bardziej skłonnym do czepiania się. ;)
(-) Krzysztof Bojar
ODPOWIEDZ

Wróć do „Polityka”