Łączenie prowincji
Łączenie prowincji
Witam, Furlandia i Luindor połączyły się. Mam do was pytanie. Co sądzicie o łączeniu prowincji? Ja osobiście jestem temu przeciwny, a wy?
Michał von Nadolanczyk
Marszałek Książęcy
Marszałek Książęcy
- Hans von Witt
- Numer GG: 62266972
- NIM: 352253
- Herb: h03
- Kontakt:
Re: Łączenie prowincji
Wiem, że jest Pan zagorzałym krytykiem pomysłu łączenia prowincji, jednak myśle, że nie mamy większego wyboru. Jeżeli chcemy iść do przodu musimy zredukowac liste niekończących sie wakatów i postawić na wspólne działania mieszkańców.
Wykorzystując sytuacje chciałem Państwu przekazac, że JKW Edward Artur pracuje nad naszym nowym, wspólnym, pierwszym aktem, który zacieśni współprace Morlandu, Surmalii i Weblandu.
Wykorzystując sytuacje chciałem Państwu przekazac, że JKW Edward Artur pracuje nad naszym nowym, wspólnym, pierwszym aktem, który zacieśni współprace Morlandu, Surmalii i Weblandu.
- Panevnick
- NIM: 300929
- Kontakt:
A w jaki sposób zaplanowano przyjęcie tegoż aktu?
No i może jakieś szczegóły?
No i może jakieś szczegóły?
(-) Paul diuk von Panevnick
- Hans von Witt
- Kontakt:
Lada dzień akt/umowa/ustawa zostanie przedstawiona namiestnikom do oceny i akceptacji.
Szczególy wkrótce
Szczególy wkrótce
- k_wichura
- Numer GG: 1397103
- NIM: 775027
- Kontakt:
Według mnie to kiepska koncepcja z tym łączeniem prowincji. Mam tylko nadzieję, że będzie w tej sprawie referendum, a nie zostanie to nam narzucone odgórnie.
Poza tym jeśli tylko o wakaty chodzi to jest to decyzja tym bardziej dziwna, ponieważ sprawę listy posad można szybko rozwiązać.
Jestem zdania, że łącząc prowincje tracimy ducha Królestwa, gdzie każda prowincja miała swój odrębny charakter. Stary i wg mnie urzekający:
- Morland, wzorowany na średniowieczu
- Surmala, kraina zimna, lodu
- Luindor (Solardia), zawsze kojarzyła się z bajkową krainą
- Webland, nowe technologie, takie małe Stany Zjednoczone
- Furlandia, też pod średniowiecze.
Poza tym jeśli tylko o wakaty chodzi to jest to decyzja tym bardziej dziwna, ponieważ sprawę listy posad można szybko rozwiązać.
Jestem zdania, że łącząc prowincje tracimy ducha Królestwa, gdzie każda prowincja miała swój odrębny charakter. Stary i wg mnie urzekający:
- Morland, wzorowany na średniowieczu
- Surmala, kraina zimna, lodu
- Luindor (Solardia), zawsze kojarzyła się z bajkową krainą
- Webland, nowe technologie, takie małe Stany Zjednoczone
- Furlandia, też pod średniowiecze.
Kazio Wichura
Żal mi Surmali Kaziu. Każdy przywiązał się do swojej prowincji. Mieszkam tu od wirtualnego urodzenia czyli parę ładnych lat. Połączenie prowincji jednak popieram jako sposób obrony Dreamlandu przed gnębiącymi go problemami demograficznymi (i nie tylko).k_wichura pisze:Według mnie to kiepska koncepcja z tym łączeniem prowincji.
Chyba, że masz jakiś lepszy pomysł?
prof. econ. net. hrabia Shakur
- k_wichura
- Kontakt:
Osobiście nie śledzę dokładnie sprawy łączenia prowincji, stąd też mogę mieć złe założenia. Jeśli się mylę proszę o korektę.
Rozumiem główne 2 przyczyny łączenia prowincji:
- brak aktywności na forum pojedynczych list dyskusyjnych,
- wakaty na stanowiskach rządowych.
Ad 1. Problem chyba rozwiązuje nam to obecnie wykorzystywane Forum, ponieważ poprzednio trzeba było mieć bardzo dobrze zorganizowany program pocztowy, aby prześledzić kilka list dyskusyjnych. Stąd też komunikacja pomiędzy osobami z różnych prowincji jest znacznie łatwiejsza i o wiele łatwiej śledzić co w danej prowincji się dzieje.
Ad 2. Wakaty od kiedy pamiętam były zmorą Namiestników i prowincji. Moja propozycja jest bardzo prosta, być może tutaj jestem niedoinformowany i takie są założenia reformy; otóż zostawiłbym 5 prowincji tak jak obecnie istnieją. To daje nam potrzebę 5 aktywnych osób jako namiestnicy. Natomiast wszelkie ministerstwa, władze wykonawcze i instytucje dla wielu prowincji tożsamościowo identyczne lub zbliżone przenosimy o szczebel wyższy, czyli do Królestwa.
Każda z prowincji pod kierownictwem Namiestnika nadal niech rozwija swój odrębny charakter, który tak fajnie nas wyróżnia spośród innych v-państw.
Myślę, że nie jest to zły pomysł - potrzebna jest jednak otwarta dyskusja na ten temat, ponieważ daje nam to możliwość wypracowania najlepszego rozwiązania.
Ad 1. Problem chyba rozwiązuje nam to obecnie wykorzystywane Forum, ponieważ poprzednio trzeba było mieć bardzo dobrze zorganizowany program pocztowy, aby prześledzić kilka list dyskusyjnych. Stąd też komunikacja pomiędzy osobami z różnych prowincji jest znacznie łatwiejsza i o wiele łatwiej śledzić co w danej prowincji się dzieje.
Ad 2. Wakaty od kiedy pamiętam były zmorą Namiestników i prowincji. Moja propozycja jest bardzo prosta, być może tutaj jestem niedoinformowany i takie są założenia reformy; otóż zostawiłbym 5 prowincji tak jak obecnie istnieją. To daje nam potrzebę 5 aktywnych osób jako namiestnicy. Natomiast wszelkie ministerstwa, władze wykonawcze i instytucje dla wielu prowincji tożsamościowo identyczne lub zbliżone przenosimy o szczebel wyższy, czyli do Królestwa.
Każda z prowincji pod kierownictwem Namiestnika nadal niech rozwija swój odrębny charakter, który tak fajnie nas wyróżnia spośród innych v-państw.
Myślę, że nie jest to zły pomysł - potrzebna jest jednak otwarta dyskusja na ten temat, ponieważ daje nam to możliwość wypracowania najlepszego rozwiązania.
Kazio Wichura
- APRS
- król-senior
- Numer GG: 2587993
- NIM: 607400
- Kontakt:
Kaziu - jestem pewien, że Korona będzie Ci wdzięczna, jeżeli zechciałbyś wziąć się aktywnie do działalności lokalnej, bo o poziomie federalnym to przecież doskonale wiesz 
- Gregory de Corylus
- Numer GG: 4944940
- NIM: 696920
- Kontakt:
Troche późno na propozycje naprawy Królestwa - dwie prowincje juz się połączyły spory czas temu, stanowiska na szczeblu federalnym są w większości bardzo dobrze obsadzone, problem jest w prowincjach (przynajmniej w Surmali na pewno) i to nie tylko z obsadzeniem wakatów, ale ogolnie z obywatelami i nie ma jak rozwijać prowicji w jakikolwiek sposób. Nawet forum nic nie zmieni jeśli nie bedzie nowych osób. Każdy znika tak szybko jak się pojawił.k_wichura pisze:Osobiście nie śledzę dokładnie sprawy łączenia prowincji, stąd też mogę mieć złe założenia. Jeśli się mylę proszę o korektę.
Wydaje nam się, że połączenie to jedyny sposób aby poprawić jakość naszej zabawy. Osoby aktywne będą działać na rzecz jednej wspólnej prowincji, a nie kilku mniejszych. W kupie siła jak to mówią
Postaramy się nie zapomnieć o charakterze każdej z prowincji, spróbujemy to jakoś ująć na stronie.
Gregory hrabia de Corylus
ja proponuje otworzyć 'muzeum dawnych prowincji'
Michał von Nadolanczyk
Marszałek Książęcy
Marszałek Książęcy
- Hans von Witt
- Kontakt:
Pamiętam o pomysle WE. Popieram.
- Martin Spider
- NIM:
- Kontakt:
Jestem przeciwny łączeniu prowincji, szczególnie Weblandu 
Pozdrawiam,
(-) Martin Spider
(-) Martin Spider
W takim razie Webland proponuję podzielićMartin Spider pisze:Jestem przeciwny łączeniu prowincji, szczególnie Weblandu
Najlepiej na
Przedweblandzie Weblandu
Śródweblandzie Weblandu
Zaweblandzie Weblandu
prof. econ. net. hrabia Shakur
-
Edek
- Numer GG: 5885354
- NIM: 775682
- Kontakt:
Nie wiem czy Wasze Ekscelencje zauważyły.. ale połączenie forum dało nam.. bądź co bądź.. jakieś dyskusje:). Wcześniej..fora Surmalii, czy Weblandu(Za, śród, przed, po.. etc) ziały pustką.
.
(-) hr. Etherard de Godwin
- k_wichura
- Kontakt:
Ja proponuję odkurzyć tylko tą stronę :
http://dreamland.net.pl/muzeum/
Nic nie trzeba będzie od podstaw tworzyć
http://dreamland.net.pl/muzeum/
Nic nie trzeba będzie od podstaw tworzyć
Kazio Wichura
- Sted Asketil
- król-senior
- NIM: 121212
- Panevnick
- NIM: 300929
- Kontakt:
Zgodnie z tematem, odkurzając nieco wątek, proponuję to miejsce jako forum dla zgłaszania pomysłów co do przyszłości Morlandu i Surmali, a może również Weblandu...
Od jakiegoś czasu przyjęło się łączenie urzędów namiestników Morlandu i Surmali, co może stanowić bazę dla zacieśniania współpracy. Jaki powinien być cel? Czy formalizowanie unii personalnej, czy też unia realna? A może faktyczne połączenie prowincji w unitarne Wielkie Księstwo Morlandu i Surmali?
Od jakiegoś czasu przyjęło się łączenie urzędów namiestników Morlandu i Surmali, co może stanowić bazę dla zacieśniania współpracy. Jaki powinien być cel? Czy formalizowanie unii personalnej, czy też unia realna? A może faktyczne połączenie prowincji w unitarne Wielkie Księstwo Morlandu i Surmali?
(-) Paul diuk von Panevnick