Dekret 5/12 - posty wydzielone
- Aleksander
- członek Rządu Królewskiego
- NIM: 435954
- Herb: a13
- Kontakt:
- Torkan Ingawaar
- obywatel
- NIM: 156339
- Kontakt:
Re: Dekret 5/12 - posty wydzielone
Z uwagi na sprzeciw części obywateli i wątpliwości natury prawnej Dekret Księcia Skytji o nadaniu ziemi z dnia 16 stycznia przybrał mniej kontrowersyjną i - mam nadzieję - możliwą do zaakceptowania formę. Z posiadłości eksterytorialnej zamek Tihlerberg stał się prywatną własnością Jego Królewskiej Mości Arsacjusza. Jednocześnie - z uwagi na odmienny sposób zapisu daty w baridajskich aktach prawnych - postanowiłem, iż Dekret Księcia Skytji o kalendarzu Baridajczyków nie obowiązuje. Przepraszam wszystkich zirytowanych brakiem dłuższych wyjaśnień na przestrzeni ostatnich dwóch dni, ale jestem trochę chory i średnio mi się chce.
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
(–) Torkan Ingawaar (ᑐᕐᑳᓐ ᐃᖓᕚᕐ)

- Daniel von Witt
- Numer GG: 41404078
- NIM: 877416
- Kontakt:
Dziękuję Waszej Książęcej Wysokości za wycofanie niebezpiecznych przepisów, które dotyczyły przekazania części terytorium Królestwa Dreamlandu pod władzę obcego państwa. Przypomnę tylko, że takich czynności dokonać można jedynie w formie umowy międzynarodowej (zawartej przez Rząd lub Króla), ratyfikowanej (przez Króla). Po raz ostatni taką umowę o zrzeczeniu się części dreamlandzkiego terytorium na rzecz państwa trzeciego zawarł Premier Pavel Svoboda w lipcu 2015 roku, a ratyfikował ją Król Marcin Mikołaj. Wówczas oddano Sarmacji za darmo Awarę Południową, do czasu ratyfikacji umowy w tej sprawie - okupowanej przez ten kraj. Tamta władza była bardzo uległa względem Księstwa Sarmacji, więc taką głupią umowę zawarła - w 2016 roku taka sytuacja byłaby już nie do pomyślenia, ale to pomijając. Natomiast gdy podmiot niewładny do podejmowania decyzji w sprawie integralności terytorialnej państwa dreamlandzkiego podejmuje takie decyzje naraża się na odpowiedzialność karną. Odsyłam wszystkich do lektury kodeksu karnego, który powinien być w elementarzu wszystkich obywateli.
(-) Daniel ax. von Witt
Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji
(-) Daniel ax. von Witt
Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji
Chamberlain pisze:Robi się coraz ciekawiej.
A mnie interesuje wersja Arsacjusza Arpeda. Przyznaję, że w mojej wiedzy na temat ubiegłorocznych wydarzeń w Sarmacji są poważne luki. O co dokładnie poszło? Rozumiem, że wicekról Arped został odwołany przez impulsywnego Księcia, a wraz z odwołanym urzędnikiem z kraju odeszło kilka osób? Czy jeszcze inaczej? Wiem, że miało to jakiś zwiażek z postawą kanclerza Asketila. Czy Arsacjusz Arped zechciałby przedstawić nam ocenę tamtych wydarzeń z własnej perspektywy? Jakie jest jego prawo do korony Baridasu?
Wasza Ekscelencjo,
Prawo do Korony Baridasu ma każdoczesny Książę Sarmacji, który może wyznaczyć swojego przedstawiciela w Baridasie — Wicekróla — będącego Namiestnikiem i swoistym „zastępcą” Jego Książęcej Mości w tymże kraju korony. Po wydarzeniach baridajskiego sierpnia, Tomasz Ivo Hugo zdecydował o odwołaniu Arsacjusza Arpeda z urzędu Wicekróla — jest to całkowicie autonomiczna decyzja Księcia. W związku z tym, nie ma przesłanek do roszczenia sobie przez Arsacjusza jakichkolwiek praw do korony Baridasu.
Taki jest stan prawny. Cała ta sytuacja nasiąknięta jest jednak licznymi sporami, niesnaskami, wzajemnymi pretensjami i innymi czynnikami, które uniemożliwiają rozwiązanie tego konfliktu w prosty sposób. Nie znam konkretnych okoliczności odwołania Arsacjusza z funkcji Wicekróla, nie wiem, w jaki sposób zostało to Arsacjuszowi przekazane. Dlatego nie jestem w stanie i nie będę osądzał którejkolwiek ze stron.
Mam nadzieję, że rozjaśniłem nieco tę niezwykle skomplikowaną sytuację.
Prawo do Korony Baridasu ma każdoczesny Książę Sarmacji, który może wyznaczyć swojego przedstawiciela w Baridasie — Wicekróla — będącego Namiestnikiem i swoistym „zastępcą” Jego Książęcej Mości w tymże kraju korony. Po wydarzeniach baridajskiego sierpnia, Tomasz Ivo Hugo zdecydował o odwołaniu Arsacjusza Arpeda z urzędu Wicekróla — jest to całkowicie autonomiczna decyzja Księcia. W związku z tym, nie ma przesłanek do roszczenia sobie przez Arsacjusza jakichkolwiek praw do korony Baridasu.
Taki jest stan prawny. Cała ta sytuacja nasiąknięta jest jednak licznymi sporami, niesnaskami, wzajemnymi pretensjami i innymi czynnikami, które uniemożliwiają rozwiązanie tego konfliktu w prosty sposób. Nie znam konkretnych okoliczności odwołania Arsacjusza z funkcji Wicekróla, nie wiem, w jaki sposób zostało to Arsacjuszowi przekazane. Dlatego nie jestem w stanie i nie będę osądzał którejkolwiek ze stron.
Mam nadzieję, że rozjaśniłem nieco tę niezwykle skomplikowaną sytuację.
(—) Pierre-Frédéric de Albercique
Minister Spraw Zagranicznych Królestwa Lumerii
Minister Spraw Zagranicznych Królestwa Lumerii
- Torkan Ingawaar
- obywatel
- NIM: 156339
- Kontakt:
Dziękuję Jego Książęcej Mości Danielowi von Witt za utworzenie działu Monitor Książęcy dla skytyjskich aktów prawnych oraz Zamek Tihlerberg dla Rządu Emigracyjnego Królestwa Baridasu. Odpowiednie wątki zostały już przeniesione.
(–) Torkan Ingawaar (ᑐᕐᑳᓐ ᐃᖓᕚᕐ)

- Daniel von Witt
- Numer GG: 41404078
- NIM: 877416
- Kontakt:
Król bez swojego zamku to nie król :) Mam nadzieję, że w Skytji takich warowni powstanie więcej :)
(-) Daniel ax. von Witt
(-) Daniel ax. von Witt