Prace rzadu ...
- Tomasz Barney
- Numer GG: 22033171
- NIM: 180151
- Kontakt:
Prace rzadu ...
Od jakiegoś czasu mało słyszy się na temat bieżących prac Rządu, czy moglibyśmy się dowiedzieć czym aktualnie zajmuje się organ władzy wykonawczej?
(-) Tomasz hrabia Barney
Re: Prace rzadu ...
Niestety, Rząd osłabiony wyjazdem Premiera ma bardzo małe możliwości (głównie, jeśli chodzi o ilość dostępnego czasu).
MSZ zajmuje się bieżącymi sprawami w swojej dziedzinie, poruszane są tu zarówno kwestie nawiązywania stosunków dyplomatycznych z nowymi państwami, jak i relacji już istniejących (w tym - problemy obsady korpusu dyplomatycznego).
Ja - jako MSW - obecnie skupiam się przede wszystkim na pracach administracyjnych i technicznych, głównie doszlifowaniem bieżącego działania Patronatu i obsługującego go systemu oraz koordynacją pozostałych prac skryptowych w Królestwie. Ponadto wracamy do kwestii zmiany Konstytucji (tutaj jednak trudno mi procedować pod nieobecność Premiera, jako że w wielu kwestiach nasze poglądy się różnią), w tle zaś powoli (zbyt powoli, niestety!) toczą się prace nad nowym Tutorialem w miejsce Szkoły Głównej.
--
ax. Ghardin, OCO
Minister Spraw Wewnętrznych
MSZ zajmuje się bieżącymi sprawami w swojej dziedzinie, poruszane są tu zarówno kwestie nawiązywania stosunków dyplomatycznych z nowymi państwami, jak i relacji już istniejących (w tym - problemy obsady korpusu dyplomatycznego).
Ja - jako MSW - obecnie skupiam się przede wszystkim na pracach administracyjnych i technicznych, głównie doszlifowaniem bieżącego działania Patronatu i obsługującego go systemu oraz koordynacją pozostałych prac skryptowych w Królestwie. Ponadto wracamy do kwestii zmiany Konstytucji (tutaj jednak trudno mi procedować pod nieobecność Premiera, jako że w wielu kwestiach nasze poglądy się różnią), w tle zaś powoli (zbyt powoli, niestety!) toczą się prace nad nowym Tutorialem w miejsce Szkoły Głównej.
--
ax. Ghardin, OCO
Minister Spraw Wewnętrznych
- Tomasz Barney
- Kontakt:
Rząd z Premierem najwyraźniej także nie ma dużych możliwości.
Delikatnie rzecz ujmując nie widać efektów prac tego rządu chociażby w tak istotnych kwestiach jak finanse publiczne. Z obserwacji wynika, że Rząd nie jest zwolennikiem pobudzenia gospodarki przez wypłacanie wynagrodzeń, a co za tym idzie wysłania impulsu do zapoczątkowaniu obrotu pieniądza w Królestwie.
Czy JKW Pavel mógłby się tym zająć, albo przynajmniej skorzystać z oferowanej pomocy w tym zakresie?
Czy Rząd mógłby zauważyć istotne problemy wynikające z niedostosowania obowiązującego prawa do zmian, w zakresie obywatelstwa, jakie zaszły w ostatnich miesiącach?
Delikatnie rzecz ujmując nie widać efektów prac tego rządu chociażby w tak istotnych kwestiach jak finanse publiczne. Z obserwacji wynika, że Rząd nie jest zwolennikiem pobudzenia gospodarki przez wypłacanie wynagrodzeń, a co za tym idzie wysłania impulsu do zapoczątkowaniu obrotu pieniądza w Królestwie.
Czy JKW Pavel mógłby się tym zająć, albo przynajmniej skorzystać z oferowanej pomocy w tym zakresie?
Czy Rząd mógłby zauważyć istotne problemy wynikające z niedostosowania obowiązującego prawa do zmian, w zakresie obywatelstwa, jakie zaszły w ostatnich miesiącach?
(-) Tomasz hrabia Barney
- Edward Ebruz
- obywatel
- Numer GG: 8606140
- NIM: 873817
- Kontakt:
Nie jest to co prawda moja domena, ale z racji urlopu Ministra Spraw Wewnętrznych czuję się zobligowany do udzielenia odpowiedzi.Tomasz Barney pisze: Delikatnie rzecz ujmując nie widać efektów prac tego rządu chociażby w tak istotnych kwestiach jak finanse publiczne. Z obserwacji wynika, że Rząd nie jest zwolennikiem pobudzenia gospodarki przez wypłacanie wynagrodzeń, a co za tym idzie wysłania impulsu do zapoczątkowaniu obrotu pieniądza w Królestwie
Zgodnie z obowiązującym od kilku lat prawem środki na działalność podmiotów budżetu - czyli podmiotów finansowanych przez Skarb Królestwa - wypłacane są na podstawie odrębnych ustaw budżetowych, te zaś konstruowane są wyłącznie w oparciu o wnioski tychże podmiotów, kierowane do ministra właściwego do spraw budżetu. Innymi słowy: Rząd najchętniej zająłby się rozdawnictwem pieniędzy, gdyby istniało na taką działalność choćby symboliczne zapotrzebowanie. Tymczasem w trakcie mojej rocznej pracy w charakterze ministra odpowiedzialnego za przygotowanie takich ustaw (2009-2010) wpłynął zaledwie jeden taki wniosek - od Prokuratury Królestwa. W tym kontekście nie rozumiem na przykład deklaracji naszych Senatorów, którzy rezygnują z należnych im wynagrodzeń. Przyjmując bowiem optykę Waszej Ekscelencji, koniec końców jest to gest wymierzony w rodzimą gospodarkę. Pieniądze leżą bezczynnie w Skarbcu.
Edward J. Ebruz, r.s.
- Tomasz Barney
- Kontakt:
Cieszę się, iż otrzymałem odpowiedź od WE, ale mówiąc szczerze oczekiwałbym reakcji kogoś innego.
Nie będę wchodził w szczegóły - póki, co bezskutecznie próbuje się skontaktować z Premierem-Ministrem Finansów, w celu podjęcia jakichkolwiek działań zmierzających do zmiany aktualnego stanu rzeczy w kwestii wynagrodzeń.
Nie wiem czy mówiąc kolokwialnie jestem olewany, czy też po prostu dałem Ministrowi Finansów zbyt mało czasu na ustosunkowanie się do mojego pytania.
Tak czy inaczej - od ostatniej informacji Ministra Ghardina, czyli od ponad 2 miesięcy nie usłyszeliśmy chyba nic o działalności naszego rządu. Może warto to zmienić?
Nie będę wchodził w szczegóły - póki, co bezskutecznie próbuje się skontaktować z Premierem-Ministrem Finansów, w celu podjęcia jakichkolwiek działań zmierzających do zmiany aktualnego stanu rzeczy w kwestii wynagrodzeń.
Nie wiem czy mówiąc kolokwialnie jestem olewany, czy też po prostu dałem Ministrowi Finansów zbyt mało czasu na ustosunkowanie się do mojego pytania.
Tak czy inaczej - od ostatniej informacji Ministra Ghardina, czyli od ponad 2 miesięcy nie usłyszeliśmy chyba nic o działalności naszego rządu. Może warto to zmienić?
(-) Tomasz hrabia Barney
A niby jak w Dreamlandzie wypłacanie wynagrodzeń pobudza gospodarkę? Tu gospodarkę pobudza działanie jednostki... Tak jest i będzie dopóki nie będziemy mieć systemu gospodarczego.Tomasz Barney pisze: Z obserwacji wynika, że Rząd nie jest zwolennikiem pobudzenia gospodarki przez wypłacanie wynagrodzeń, a co za tym idzie wysłania impulsu do zapoczątkowaniu obrotu pieniądza w Królestwie.
Na koncie można mieć dużo Dreamów. Leżą one sobie spokojnie w CBD nie spełniając właściwie na chwilę obecną znaczącej roli.
Dreamland nadal opiera się na chęciach lub ich braku. Pieniądze nie dają właściwie żadnej władzy ani możliwości.
Dreamy jedynie pobudzają świadomość. Zarobiłem, mam, dopisałem kolejne zero na końcu kwoty na moim koncie...
Oczywiście uważam, że mimo wszystko Rząd powinien wywiązywać się ze swych finansowych zobowiązań. Ma to jednak drugorzędne znaczenie...
prof. econ. net. hrabia Shakur
- Edward Ebruz
- obywatel
- Kontakt:
Naturalnie, sęk w tym, że nie ma czegoś takiego jak "zobowiązania finansowe" Rządu. Mówi Wasza Ekscelencja o realiach sprzed 2009 roku (i przyjęcia obowiązującej do dziś Ustawy o Skarbie Królestwa).Shakur pisze:Oczywiście uważam, że mimo wszystko Rząd powinien wywiązywać się ze swych finansowych zobowiązań. Ma to jednak drugorzędne znaczenie...
Wszystkie środki wypłacane są na wniosek danego podmiotu budżetu. Takich podmiotów ustawa wymienia bodaj kilkanaście: Dwór Królewski, Izba Poselska, Senat, Prokuratura, KSI, Armia, itd. Każdy z owych podmiotów osobno zwraca się do Ministerstwa, przedstawiając planowane wydatki i ewentualne przychody. Minister kieruje następnie projekt odpowiedniej ustawy do parlamentu i dopiero ten wyraża zgodę na przyznanie środków.
Sporo się zmieniło od czasu, gdy wszystkie wydatki budżetu ujmowane były w jednej ustawie budżetowej. Obecnie funkcjonujemy w systemie wielu równoległych ustaw budżetowych, konstruowanych osobno na potrzeby poszczególnych podmiotów i na ich wniosek. Rząd nie wychodzi tu z żadną inicjatywą, choć pewnie przydałaby się dziś jakaś akcja informacyjna. Podejrzewam, że niewielu urzędników w Królestwie zdaje sobie sprawę z zasad działania tego mechanizmu, z rozpędu obarczając winą mgliście rozumiany system (tutaj "rząd"), który winien z automatu przelewać środki na bieżącą działalność. Szkoda, że tak się dzieje.
Jak wspomniałem, w całym ubiegłym roku pojawił się tylko jeden taki wniosek. Nie dysponuję wiedzą na temat ewentualnych wniosków złożonych w ostatnich miesiącach. Więcej na ten temat będzie mógł powiedzieć JKW Paweł.
Edward J. Ebruz, r.s.
- Tomasz Barney
- Kontakt:
W chwili obecnej wypłacanie wynagrodzeń nie pobudza gospodarki, bo się ich nie wypłaca. Nie wiadomo, jednak czy ktoś nie zechciał by używać Dreama jako środka płatniczego, chociażby korzystając z usług SeKoDre, przecież za Dreamy dostajemy wtedy fizycznie zauważalną usługę.Shakur pisze: A niby jak w Dreamlandzie wypłacanie wynagrodzeń pobudza gospodarkę? Tu gospodarkę pobudza działanie jednostki... Tak jest i będzie dopóki nie będziemy mieć systemu gospodarczego.
(-) Tomasz hrabia Barney
-
KJazłowiecki
- NIM:
- Kontakt:
Podmiotem budżetu jest również każde Ministerstwo RK. Niczego jednak nie wypominam i rozumiem brak chęci do tworzenia ustaw budżetowych i wypłacania wynagrodzeń - też popełniałem takie zaniedbania.Jacques de Brolle pisze:Wszystkie środki wypłacane są na wniosek danego podmiotu budżetu. Takich podmiotów ustawa wymienia bodaj kilkanaście: Dwór Królewski, Izba Poselska, Senat, Prokuratura, KSI, Armia, itd.
(...)
Jak wspomniałem, w całym ubiegłym roku pojawił się tylko jeden taki wniosek. Nie dysponuję wiedzą na temat ewentualnych wniosków złożonych w ostatnich miesiącach. Więcej na ten temat będzie mógł powiedzieć JKW Paweł.
Należy bowiem w miarę możliwości nadawać dreamowi jakąkolwiek wartość. Zgadzam się, bez Systemu Gospodarczego nie jesteśmy w stanie przeprowadzić tego w pełnym wymiarze, lecz już teraz można zapewnić namiastkę obrotu pieniądzem i potrzebę posiadania owych kilku zer na koncie. Opracowuję odpowiedni projekt zmian, zachęcam do pomocy w jego założeniach i wprowadzaniu. Wszyscy mają do mnie kontakt.
dr net. Krzysztof diuk Jazłowiecki y de Ebruz, OCO
- Edward Ebruz
- obywatel
- Kontakt:
Dwukrotnie wyjaśniałem to wyżej. Projekt ustawy budżetowej sporządzany jest przez ministra właściwego do spraw budżetu wyłącznie na wniosek danego podmiotu, nie z własnej inicjatywy. Zaniedbanie powstałoby wówczas, gdyby do Ministerstwa Finansów wpłynął taki wniosek, zaś Minister zaniechałby dalszego procedowania. Nie ma tu mowy o niechęci do tworzenia ustaw budżetowych, tym bardziej, że przy obowiązującym szablonie cała praca trwa raptem 2-3 minuty.KJazłowiecki pisze: Podmiotem budżetu jest również każde Ministerstwo RK. Niczego jednak nie wypominam i rozumiem brak chęci do tworzenia ustaw budżetowych i wypłacania wynagrodzeń - też popełniałem takie zaniedbania.
Dzieje się tak albo dlatego, że na kontach podmiotów budżetu (Dworu, Ministerstw, Izby Poselskiej...) zalegają jeszcze jakieś środki z lat poprzednich (przyznane na podstawie wcześniejszych ustaw budżetowych), albo dlatego, że po prostu nie ma zainteresowania pobieraniem wynagrodzenia w walucie, której, póki co, nie można w KD kupić wymienić na jakiekolwiek dobra (chlubnym wyjątkiem są usługi firmy SEKODRE).
Edward J. Ebruz, r.s.
-
KJazłowiecki
- NIM:
- Kontakt:
Całkowicie rozumiem, chciałem tylko zwrócić uwagę na to, że również Pan stoi na czele jednego z podmiotów budżetu i może wnioskować o pieniądze np. na wynagrodzenia czy utrzymanie ambasad.Jacques de Brolle pisze: Dwukrotnie wyjaśniałem to wyżej. Projekt ustawy budżetowej sporządzany jest przez ministra właściwego do spraw budżetu wyłącznie na wniosek danego podmiotu, nie z własnej inicjatywy. Zaniedbanie powstałoby wówczas, gdyby do Ministerstwa Finansów wpłynął taki wniosek, zaś Minister zaniechałby dalszego procedowania. Nie ma tu mowy o niechęci do tworzenia ustaw budżetowych, tym bardziej, że przy obowiązującym szablonie cała praca trwa raptem 2-3 minuty.
Zgadzam się, że dreamy nie są dzisiaj na nic wymieniane - dlatego pracujemy nad tym, aby to zmienić.
- Pavel Svoboda
- król-senior
- Numer GG: 1935862
- NIM: 509280
- Kontakt:
Baronie Barney,
Pański list otrzymałem i postaram się odpowiedzieć w nadchodzącym tygodniu. Przepraszam za zwłokę, nie jest Pan olewany. Mam w te wakacje to szczęście, że nie wiele czasu zostaje mi na Dreamland, tj. wakacje są udane i sporo się dzieje
Odnośnie zaś sedna, pan minister de Brolle ma dużo racji. Ewidentnie procedury budżetowe nie są wykorzystywane dlatego, że mało kto o nich wie. Dlatego jedynym, który dotąd z nich skorzystał był Prokurator, ekspert prawa. W związku z tym przygotuję w nadchodzącym tygodniu stosowny informator dla podmiotów budżetu.
Pański list otrzymałem i postaram się odpowiedzieć w nadchodzącym tygodniu. Przepraszam za zwłokę, nie jest Pan olewany. Mam w te wakacje to szczęście, że nie wiele czasu zostaje mi na Dreamland, tj. wakacje są udane i sporo się dzieje
Odnośnie zaś sedna, pan minister de Brolle ma dużo racji. Ewidentnie procedury budżetowe nie są wykorzystywane dlatego, że mało kto o nich wie. Dlatego jedynym, który dotąd z nich skorzystał był Prokurator, ekspert prawa. W związku z tym przygotuję w nadchodzącym tygodniu stosowny informator dla podmiotów budżetu.
(-) Pavel Svoboda, r.s.
- Tomasz Barney
- Kontakt:
W "nadchodzącym" tygodniu się nie udało ... w nadchodzącym po "nadchodzącym" właściwie również nie, choć nie dobiegł on jeszcze końca. Mogę zapytać co się do diabła dzieje?!
(-) Tomasz hrabia Barney
-
KJazłowiecki
- NIM:
- Kontakt:
[quote="Tomasz Barney"Mogę zapytać co się do diabła dzieje?![/quote]
Panie Tomaszu, bez nerwów, po prostu w jednym okresie z różnych powodów swoja aktywność musieli ograniczyć różni ministrowie. Niedługo wybory, na pewno dojdzie do podsumowanie prac rządu, a następnie wyborcy dokonają oceny nad urną.
Panie Tomaszu, bez nerwów, po prostu w jednym okresie z różnych powodów swoja aktywność musieli ograniczyć różni ministrowie. Niedługo wybory, na pewno dojdzie do podsumowanie prac rządu, a następnie wyborcy dokonają oceny nad urną.