Kultura wypowiedzi
- Gaston de Senancour
- Numer GG: 59036457
- NIM: 312584
- Kontakt:
Kultura wypowiedzi
Przeglądając dzisiaj fora kilku innych mikronacji, trafiłem na interesującą dyskusję dotyczącą "ochrony standardów językowych". Projekt jak projekt, zapewne więcej mówiący o samym wnioskodawcy niż o wniosku; dużo ciekawsze wydają się argumenty, jakie pojawiły się w trakcie debaty.
Co myślicie o takiej formie regulacji?
Co myślicie o takiej formie regulacji?
[x] Gaston de Senancour / Lider Frakcji Radykalnej
- Sted Asketil
- król-senior
- NIM: 121212
Re: Kultura wypowiedzi
Nie dajmy sie zwariowac...
- Daniel von Witt
- Numer GG: 41404078
- NIM: 877416
- Kontakt:
Projektodawcy przejawiają ciągoty nazistowskie zmierzające do stworzenia elitarnej Sarmacji tylko dla wybrańców, w tym wypadku akurat takich wybrańców, którzy błyszczą językiem pisanym. Jest też więcej niż pewne, że w razie wprowadzenia przepisów karnych do więzień nie będą trafiać wszyscy, którzy będą łamać to kuriozalne bezprawie, ponieważ elity sarmackie nawzajem zamykać się nie będą. Obiektywizmu i równego traktowania w tym więc żadnego nie będzie. Przepisy te nie są bowiem skierowane do już żyjących Sarmatów, ale do tych, którzy do Księstwa dopiero mają przybyć. Projekt ma więc w mojej opinii znamiona aborcjonizmu i eugeniki: wyzabijajmy wszystkie "noworodki", które nie spełniają kryteriów określonych przez elity.
(-) Daniel diuk von Witt
(-) Daniel diuk von Witt
-
Maciej Kamiński
- NIM:
- Kontakt:
To nie jest zły pomysł, ale przy założeniu, że jego wykonawcy będą rozsądni. U siebie w kraju mam jeszcze większą surowość pod tym względem w przepisach i nikt tak hiperbolizowanych komentarzy (szczególnie tych korzystających z prawa Godwina) nie podnosi.
Ba, wciąż jest to rozsądniejszy pomysł niż aktualnie obowiązujące w XS zamykanie za brzydkie formatowanie tekstu.
Ba, wciąż jest to rozsądniejszy pomysł niż aktualnie obowiązujące w XS zamykanie za brzydkie formatowanie tekstu.
Bialeńczyk od urodzenia.
Ta ustawa to absurdalny absurd pełen absurdów. Tym bardziej że sama podpada pod naruszenie „„„„„standardów””””” językowych – artykuł z dużej litery, użycie czegoś pod względem… żenada.Gaston de Senancour pisze:Przeglądając dzisiaj fora kilku innych mikronacji, trafiłem na interesującą dyskusję dotyczącą "ochrony standardów językowych". Projekt jak projekt, zapewne więcej mówiący o samym wnioskodawcy niż o wniosku; dużo ciekawsze wydają się argumenty, jakie pojawiły się w trakcie debaty.
Najgorsze, że jest ona przejawem panującej w społeczeństwie tendencji do maskowania własnego braku wykształcenia i umysłowej biedy przywiązaniem do tzw. „poprawności językowej”, przez co człowiek może mieć zupełnie nic do powiedzenia i nie posiadać żadnej wiedzy na dany temat… ale i tak czuć się wyższym tylko dlatego, że spamiętał kilka arbitralnych reguł ustalanych przez Radę Języka Normatywnopolskiego. Zresztą to że wyszczególniono tylko dwa pola karalnych uchybień językowych – ortografię i interpunkcję – to nie przypadek. Znacznie łatwiej się przyp… do złego użycia przecinka czy ortograficznych dubletów niż zadbać o normatywność swojego użycia języka w kwestii składni czy semantyki (vide notoryczne użycie słowa zapis zamiast normatywnego przepis w odniesieniu do fragmentów aktów prawnych).
Wy to się uderzyliście ostatnio czymś w głowę? Bo piszecie ostatnio jak jakiś totalny… nvm.Daniel von Witt pisze:Projekt ma więc w mojej opinii znamiona aborcjonizmu
Chodzi towarzyszowi o Bialenię? Bo jeżeli tak, to bialeńskie przepisy nie powinny być w żadnej dyskusji na ten temat nawet przywoływane – bialeńskie prawo karne prezentuje bardzo niski poziom i kara za wiele różnych rzeczy które nie powinny być w żadnym cywilizowanym kraju karane – co pokazała np. ostatnio sprawa tow. Social Flasha.Maciej Kamiński pisze:U siebie w kraju mam jeszcze większą surowość pod tym względem w przepisach
-
Maciej Kamiński
- NIM:
- Kontakt:
Ale tu nie chodzi o prawo karne (w żadnym wskazanym przypadku), tylko o wykroczenia.Polyna pisze:Chodzi towarzyszowi o Bialenię? Bo jeżeli tak, to bialeńskie przepisy nie powinny być w żadnej dyskusji na ten temat nawet przywoływane – bialeńskie prawo karne prezentuje bardzo niski poziom i kara za wiele różnych rzeczy które nie powinny być w żadnym cywilizowanym kraju karane – co pokazała np. ostatnio sprawa tow. Social Flasha.Maciej Kamiński pisze:U siebie w kraju mam jeszcze większą surowość pod tym względem w przepisach
Bialeńczyk od urodzenia.
- Daniel von Witt
- Kontakt:
Najwidoczniej w dużych mikronacjach uważa się, że jeśli społeczeństwa nie trzyma się "za ryj" to jego członkowie nie są w stanie funkcjonować "jak należy". Widocznie część społeczeństwa Księstwa Sarmacji, na szczęście stanowiąca mniejszość (która chce jednak przeforsować te chore przepisy wymuszając je na większości - ach, ta demokracja) chce takie państwo totalitarne tworzyć, przy czym ta mniejszość chce być na górze i trzymać resztę w ryzach.Maciej Kamiński pisze:To nie jest zły pomysł, ale przy założeniu, że jego wykonawcy będą rozsądni.
Być może także dlatego, że nie każdy chce cieszyć się z swojej wolności; woli, gdy ktoś inny mu rozkazuje, bądź dobrze czuje się z tym, że jest dyskryminowany :)Maciej Kamiński pisze:U siebie w kraju mam jeszcze większą surowość pod tym względem w przepisach i nikt tak hiperbolizowanych komentarzy (szczególnie tych korzystających z prawa Godwina) nie podnosi.
Dlatego uważam, że na dobrą sprawę nikt w Księstwie Sarmacji nie będzie w stanie zawsze i należycie przestrzegać tych chorych przepisów, a ludzie będą się dzielić na siedzących w więzieniach i wolnych nie z powodu łamania bądź przestrzegania tego prawa, ale z powodu bycia pałowanym bądź posiadania pałki.Polyna pisze:Najgorsze, że jest ona przejawem panującej w społeczeństwie tendencji do maskowania własnego braku wykształcenia i umysłowej biedy przywiązaniem do tzw. „poprawności językowej”, przez co człowiek może mieć zupełnie nic do powiedzenia i nie posiadać żadnej wiedzy na dany temat… ale i tak czuć się wyższym tylko dlatego, że spamiętał kilka arbitralnych reguł ustalanych przez Radę Języka Normatywnopolskiego. Zresztą to że wyszczególniono tylko dwa pola karalnych uchybień językowych – ortografię i interpunkcję – to nie przypadek. Znacznie łatwiej się przyp… do złego użycia przecinka czy ortograficznych dubletów niż zadbać o normatywność swojego użycia języka w kwestii składni czy semantyki (vide notoryczne użycie słowa zapis zamiast normatywnego przepis w odniesieniu do fragmentów aktów prawnych).
(-) Daniel diuk von Witt
Problem też w tym że niektórzy lubią ustalać arbitralne standardy co ma oznaczać „jak należy”. Ja wiem że można chcieć być poważną mikronacją, no ale bez przesady. Skoro najpoważniejszy z poważnych Dreamland może być tolerancyjny dla mnie czy dla tow. Torkana Ingawaara i nadal być tym poważnym Dreamlandem, nie widzę powodów dlaczego w Sarmacji niewprowadzanie zamordyzmu miałoby doprowadzić do jakiegoś ostrego zepsucia obyczajów.Daniel von Witt pisze:Najwidoczniej w dużych mikronacjach uważa się, że jeśli społeczeństwa nie trzyma się "za ryj" to jego członkowie nie są w stanie funkcjonować "jak należy".
No akurat z tym to macie świecką rację, moje doświadczenia z Sarmacją tylko potwierdzają to że w tym kraju są osoby równe i równiejsze.Dlatego uważam, że na dobrą sprawę nikt w Księstwie Sarmacji nie będzie w stanie zawsze i należycie przestrzegać tych chorych przepisów, a ludzie będą się dzielić na siedzących w więzieniach i wolnych nie z powodu łamania bądź przestrzegania tego prawa, ale z powodu bycia pałowanym bądź posiadania pałki.
- Daniel von Witt
- Kontakt:
Wydaje mi się, że ustalanie standardów ma miejsce we wszystkich krajach, tylko, że w większości z nich nie karze się za to, gdy ktoś (a szczególnie młody niezorientowany mieszkaniec) się do nich nie stosuje (z jakiegokolwiek powodu).Polyna pisze:Problem też w tym że niektórzy lubią ustalać arbitralne standardy co ma oznaczać „jak należy”. Ja wiem że można chcieć być poważną mikronacją, no ale bez przesady.
W tym zdaniu zawarty jest klucz do zrozumienia frustracji z łamania "standardów językowych" w Księstwie Sarmacji, pewnie przez 99% społeczeństwa :) Jest to imicz danego państwa. Królestwo Dreamlandu uznawane za poważne i sztywniackie nie przyciąga aż tak bardzo ludzi, którzy rażąco mają na bakier z zasadami ortografii czy gramatyki. A Księstwo Sarmacji? Z wnioskodawcą ustawy, który w awatarze ma stworka z flagami środowisk LGBT..., z marszałkiem Sejmu z awatarem (dosłownie) stanowiącym karykaturę Jake Sully'ego, czy z ugrupowaniem politycznym mającym pączka w logo? :) Widząc takie rzeczy sarmacki noworodek czuje, że na luz i niedociągnięcia umysłowe, zdolnościowe, w umiejętnościach, czy z nadwyżką poczucia humoru w każdej dziedzinie życia może sobie spokojnie pozwolić. I sobie pozwala. Więc "elity" niech nie płaczą teraz, bo razi ich nieznajomość ortografii i gramatyki. Takie państwo stworzyli, to muszą się z tym liczyć. I to wszystko.Polyna pisze:Skoro najpoważniejszy z poważnych Dreamland może być tolerancyjny dla mnie czy dla tow. Torkana Ingawaara i nadal być tym poważnym Dreamlandem, nie widzę powodów dlaczego w Sarmacji niewprowadzanie zamordyzmu miałoby doprowadzić do jakiegoś ostrego zepsucia obyczajów.
(-) Daniel diuk von Witt
- Kristian Arped
- Numer GG: 50827909
- NIM: 862583
- Kontakt:
Sprostuję – to tylko mało wyszukana forma „satyry politycznej” w moim wykonaniu. :) Oficjalne logo partii, do której zresztą nie należę, nie zawiera pączka.Daniel von Witt pisze:[…]czy z ugrupowaniem politycznym mającym pączka w logo? :)
(—) Kristian Arped
Baridajczyk
Baridajczyk
A teraz to wy ustalacie jakieś dziwne standardy. A w sumie czego się po was spodziewałam. Podziwiam za to znajomość kinematografii.Daniel von Witt pisze:W tym zdaniu zawarty jest klucz do zrozumienia frustracji z łamania "standardów językowych" w Księstwie Sarmacji, pewnie przez 99% społeczeństwa :) Jest to imicz danego państwa. Królestwo Dreamlandu uznawane za poważne i sztywniackie nie przyciąga aż tak bardzo ludzi, którzy rażąco mają na bakier z zasadami ortografii czy gramatyki. A Księstwo Sarmacji? Z wnioskodawcą ustawy, który w awatarze ma stworka z flagami środowisk LGBT..., z marszałkiem Sejmu z awatarem (dosłownie) stanowiącym karykaturę Jake Sully'ego, czy z ugrupowaniem politycznym mającym pączka w logo? :)
I przy tym strasznie p…, gdyż jakoś w Wandystanie, który jest o wiele bardziej luźny, wolnościowy i wogle, jakoś żadnych osób niedociągniętych przez moje 11 lat tam mieszkania nie zauważyłam. No dobra, może oprócz tow. Zaorskiego, którego rewolucyjna ortografia i gramatyka jest przedmiotem rozlicznych badań naukowców Politechniki Precelkhandzkiej. Ale i tak jego makiem szał cisza jest jednym z najwybitniejszych wkładów w wandejską frazeologię.
- Daniel von Witt
- Kontakt:
One są wszędzie, nawet we wspaniałym Wandystanie.Polyna pisze:A teraz to wy ustalacie jakieś dziwne standardy.
Widocznie Księstwo Sarmacji jest kserem Wandystanu - niespecjalnie wychodzi tam poziom i wolność razem wzięte :PPolyna pisze:I przy tym strasznie p…, gdyż jakoś w Wandystanie, który jest o wiele bardziej luźny, wolnościowy i wogle, jakoś żadnych osób niedociągniętych przez moje 11 lat tam mieszkania nie zauważyłam. No dobra, może oprócz tow. Zaorskiego, którego rewolucyjna ortografia i gramatyka jest przedmiotem rozlicznych badań naukowców Politechniki Precelkhandzkiej. Ale i tak jego makiem szał cisza jest jednym z najwybitniejszych wkładów w wandejską frazeologię.
I w ogóle jest idealny! Ale nie oszukujmy się, Wandystan nie jest krajem dla mas (właśnie również przez te cechy).Polyna pisze:w Wandystanie, który jest o wiele bardziej luźny, wolnościowy i wogle
(-) Daniel diuk von Witt
- RomanoPorfavor
- NIM:
- Kontakt:
Zaorskiego nie tykać, bo zarzucanie mu błędów ortograficznych to jak zarzucanie rewolucji popełniania wykroczeń.
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
vel Prezerwatyw Tradycja Radziecki (MW) vel Mubarak Zprzcz (ŚKW)
vel Prezerwatyw Tradycja Radziecki (MW) vel Mubarak Zprzcz (ŚKW)
Jestę prezydętkom, mam licencję na tykanie.PTR pisze:Zaorskiego nie tykać, bo zarzucanie mu błędów ortograficznych to jak zarzucanie rewolucji popełniania wykroczeń.
No i przecież wypowiadam się o nim w superlatywach, przecież naukowcy którzy go studiują robią to w celu zbadania jak jeszcze bardziej można poszerzać rewolucję proletariacką na froncie językowym. Czill.
-
Maciej Kamiński
- NIM:
- Kontakt:
Mogę liczyć na przykłady potwierdzające to śmiałe założenie? ;)Daniel von Witt pisze:Być może także dlatego, że nie każdy chce cieszyć się z swojej wolności; woli, gdy ktoś inny mu rozkazuje, bądź dobrze czuje się z tym, że jest dyskryminowany :)Maciej Kamiński pisze:U siebie w kraju mam jeszcze większą surowość pod tym względem w przepisach i nikt tak hiperbolizowanych komentarzy (szczególnie tych korzystających z prawa Godwina) nie podnosi.
(-) Daniel diuk von Witt
Bialeńczyk od urodzenia.
- Daniel von Witt
- Kontakt:
Przypuszczenie, nie założenie. Powiedział Pan, że bialeńska ręka prawa jest ciężka i surowa, a ludziom to nie przeszkadza, więc akceptują po prostu gdy są niesłusznie poniewierani :)Maciej Kamiński pisze:Mogę liczyć na przykłady potwierdzające to śmiałe założenie? ;)Daniel von Witt pisze:Być może także dlatego, że nie każdy chce cieszyć się z swojej wolności; woli, gdy ktoś inny mu rozkazuje, bądź dobrze czuje się z tym, że jest dyskryminowany :)Maciej Kamiński pisze:U siebie w kraju mam jeszcze większą surowość pod tym względem w przepisach i nikt tak hiperbolizowanych komentarzy (szczególnie tych korzystających z prawa Godwina) nie podnosi.
(-) Daniel diuk von Witt
(-) Daniel diuk von Witt
-
Maciej Kamiński
- NIM:
- Kontakt:
Z całym szacunkiem, ale Jaśnie Oświecony napisał tu głupoty w każdym jednym słowie. Że nie wspomnę o nadinterpretacji moich słów. Polecam szybką wycieczkę nad Morze Valhalla i rozmowy z tamtejszymi celem zrewidowania swoich mniemań. Surowe w teorii prawo dotyczące zachowania poprawności zapisu nie jest równoznaczne z poniewierką mieszkańców.Daniel von Witt pisze:Przypuszczenie, nie założenie. Powiedział Pan, że bialeńska ręka prawa jest ciężka i surowa, a ludziom to nie przeszkadza, więc akceptują po prostu gdy są niesłusznie poniewierani :)Maciej Kamiński pisze:Mogę liczyć na przykłady potwierdzające to śmiałe założenie? ;)Daniel von Witt pisze: Być może także dlatego, że nie każdy chce cieszyć się z swojej wolności; woli, gdy ktoś inny mu rozkazuje, bądź dobrze czuje się z tym, że jest dyskryminowany :)
(-) Daniel diuk von Witt
(-) Daniel diuk von Witt
Bialeńczyk od urodzenia.
- Daniel von Witt
- Kontakt:
W omawianym tu konkretnie przypadku głupota (mało powiedziane) staje się lub gdzieniegdzie jest absurdalnym prawem, które niesłusznie poniewiera (jak Pan zapewne doczytał to w moim poprzednim zdaniu) wybranych (lub niewygodnych) ludzi tylko dlatego, że nie potrafią, nie chcą lub nie znajdują się na "właściwym" etapie rozwoju osobistego, aby wypowiadać się tak, jak władza sobie tego życzy. Więc powtórzę:
(-) Daniel diuk von WittDaniel von Witt pisze:Być może także dlatego, że nie każdy chce cieszyć się z swojej wolności; woli, gdy ktoś inny mu rozkazuje, bądź dobrze czuje się z tym, że jest dyskryminowany :)
- RIIF
- król-senior
- NIM: 747065
- Herb: herb_kd_krolRCA
- Kontakt:
Szanowni Państwo,
od rana kilka razy przeczytałem odbywającą się tu rozmowę... i chciałbym w punktach parę rzeczy sklaryfikować:
od rana kilka razy przeczytałem odbywającą się tu rozmowę... i chciałbym w punktach parę rzeczy sklaryfikować:
- nie należy przenosić inicjatywy jednej osoby, popartej przez grupę paru innych osób, na całe Księstwo Sarmacji,
- najpewniej omawiany z takim zacięciem projekt przepadnie w Sejmie Księstwa Sarmacji, bowiem partia, którą reprezentuję - RSO - mająca w Sejmie zdecydowaną większość, sprzeciwia się jej,
- partia nasza, RSO, nie ma w logo pączka... logo z pączkiem to pastisz jednego z naszych politycznych przeciwników, za który to pastisz nadaliśmy mu honorowy tutuł (nie)członka RSO,
- RSO jest partią odpowiedzialną, której na sercu leży szersze otwieranie się na mieszkańców mikroświata, a nie budowanie gett przeróżnych,
- zachęcam do kontaktu bezpośredniego ze mną w razie przyszłych wątpliwości w zakresie czy to polityki KS, czy Ruchu Sarmackie Odrodzenie, czy też kierowanego przeze mnie rządu KS.
Robert Fryderyk, c.s, r. s., p.s., KKdrOD, KCO