Nazwy :)

Strefa krwawej wolności. Można dostać pasem po głowie, można też się zrelaksować i porozmawiać o realu.
Awatar użytkownika
Albon
NIM: 570699
Kontakt:

Nazwy :)

Post autor: Albon »

Witam

Proponuje zabawę. Piszcie... piszcie czyli nie tylko czytajcie ale piszcie ;) nazwy miejscowe w Dreamlandzie (albo całej wspólnocie) i ich pochodzenie.

Zaczynam z mojego podwórka :)

Kakuty - nazwa pochodzi od założyciela Kakut Bzerolka de Kakucia (skąd ten de Kakuć hmmm nie mam pojęcia- ale jak kogoś to zainteresuje zapytam Marcina :)

Cintra - nazwa powstała na fali popularności wiedźmina (nie gry ale ksiązki - to takie podobne do gry ale trzeba czytac samemu i przewracać strony ... nie, nie myszką - palcami :)

Pozdrawiam Albon z Cintry
Audiatur Et Altera Pars

Z TRZECIEJ CHAŁUPY
Awatar użytkownika
Tannegard
Król Dreamlandu i Scholandii
NIM: 279138
Kontakt:

Re: Nazwy :)

Post autor: Tannegard »

Alexiopolis - nazwa pochodzi od imienia pierwszego prefekta Delty, twórcy pierwszych stron prowincji i miasta, jednego z twórców Scholandii - Alexiosa Taurinosa

Podobna historia towarzyszy nazwie miasta Kanikograd - nazwa pochodzi od Sergieja Kanikova. Natomiast zagadką dla mnie jest pochodzenie regionalnej(bądź starszej wersji) odmiany nazwy miasta - Kaniqgaard.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Numer GG: 8606140
NIM: 873817
Kontakt:

Post autor: Edward Ebruz »

Dorzucę później coś od siebie.

Z innej beczki. Czy ktoś podjąłby się przejrzenia nazw topograficznych Królestwa pod kątem zapożyczeń z Sapkowskiego? I w ogóle z popkultury. Jest tego całkiem sporo w Surmali i Morlandzie. Solidna inwentaryzacja w tej kwestii powiedziałaby nam coś więcej o pierwszych mieszkańcach Królestwa.
  • (-) Edward II, r.
Awatar użytkownika
Torkan Ingawaar
obywatel
NIM: 156339
Kontakt:

Post autor: Torkan Ingawaar »

Sam raczej nic nie zapodam, średnio się jeszcze orientuję w historii nazw geograficznych we Wspólnocie Ebruzów.
Natomiast sam z chęcią poznałbym etymologię nazwy Quohjooislajtori. Od początku mojego pobytu w Dreamlandzie mnie to ciekawiło.
(–) Torkan Ingawaar (ᑐᕐᑳᓐ ᐃᖓᕚᕐ)
Obrazek
Awatar użytkownika
Pavel Svoboda
król-senior
Numer GG: 1935862
NIM: 509280
Kontakt:

Post autor: Pavel Svoboda »

Nazwy pochodzące z sagi Sapkowskiego o Wiedźminie to: miasta: Cintra, Maribor, Novigrad oraz wyspy: Rivia, Redania i Temeria. Prawdopodobnie rękę w wyborze tych nazw maczali dwaj Morlandczycy pokolenia 2001: Vilgefortz i Geralt Gwynbleidd. Zwłaszcza Geralt był szczególnie blisko związany z miastem Cintra, po nim zaś przez długie lata burmistrzem była niejaka Marion Cirilla. Wszystkie te imiona powinny brzmieć znajomo fanom Wiedźmina.

Wyspy Kastoria i Polluksa wywodzą swe nazwy z rzymskiej mitologii.

Miasta Gedania i Alhambra biorą nazwy od realnych miejsc (odpowiednio łacińska nazwa Gdańska i pałac Sułtanów Andaluzji w Granadzie).

Buuren bierze nazwę od fundatora (czy też fundatorów?) miasta, Martina van Buurena, czyli króla seniora Marcina Mikołaja.

Siedziba królewska Ekorre bierze nazwę od szwedzkiego słowa oznaczającego wiewiórkę, podobnie królewski pałac Ekhorn czerpie nazwę ze tego samego słowa bodaj w języku holenderskim. Wiewiór również znajduje się w herbie miasta. Czemu akurat to zwierzę, pozostawię domysłom, podpowiem jedynie, że ma to związek z innym królem seniorem, założycielem Ekorre.

Jeden z półwyspów na wyspie Wielka Wanta nazywa się Petru na cześć jednego z pierwszych Dreamlandczyków, z pokolenia 1999. Dawno temu Dreamland miał szóstą prowincję o nazwie Memphis, jej namiestnik i założyciel nazywał się Elvis. W realu zaś Memphis jest miastem, gdzie zmarł i jest pochowany Elvis Presley.

Nic więcej nie przychodzi mi do głowy. Bardzo wiele nazw dreamlandzkich niewątpliwie była wymyślona z niczego.
(-) Pavel Svoboda, r.s.
Awatar użytkownika
Morfeusz
NIM:
Kontakt:

Post autor: Morfeusz »

Pierwsze nazwy "wiedźminowe" nie były wzięte z wyobraźni kolegów Vilgefortz i Geralt Gwynbleidd. Nazwy są wcześniejsze.

W ówczesnym Blacklock (dzisiejsza Surmala) nazwy "wiedźminowe" wprowadził niejaki Kefas znany bardziej jako późniejszy założyciel i pierwszy książę Sarmacji Piotr I. Któryś z jego następców zmienił wiedźminową nazwę Kaer Morhen (miasto w Blacklock) na Orlova bo nazwa się źle kojazyła co pokazuje, że nawet same skojarzenia wiedźminowe miały wpływ na kształtowanie nazw.

Jeżeli chodzi o Morland to ówcześnie te nazwy wprowadzał namiestnik Chemik - twórca pierwszego automatycznego systemu bankowego w mikronacjach czyli CSB. Vilgefortz i Geralt Gwynbleidd poprostu kontynuowali nazewnictwo. Jeżeli chodzi o samą Cintre to jej nazwe nie wprowadził ale rozświetnił Geralt w czasie jego buntu i małej wojny domowej na wyspie Kastoria.

W czasie rewolucji kulturowej w Blacklock ówczesny namiestnik Folke zmienił i wprowadził nazwe prowincji Surmala gdyż chciał wprowadzić kulturową tożsamość sama nazwa to suurma - góry i laa - ziemia czyli górzysta kraina z jezyków północnych (europy).

Przez a może i dzieki tej rewolucji surmalajskiej gro osób przeprowadziło się z "jeszcze blacklock" do Morlandu tak tez trafił Bzerolek de Kakuć i stad jegio wieś w prowincji Morlandzkiej.

Historia nazw w Dreamlandzie na przestrzeni lat obejmowała wiel wątków i wiele przyczyn trudno więc wyjaśnić je wszystkie w zgrabnym wątku.

ps. Ciekawostka, którą swego czasu odkrywałem to wspomniana Gedania wg mnie ma to wilorakie podłoże tj łacinska nazwe Gdańska jak i fonetycznie blisko dźwięczną nazwę Gdynia - z której pochodził pierwszy Król i założyciel Dreamlandu.
Morfeusz Lucjusz Tyler
Wielki Książę Solardii

www.solardia.org
Awatar użytkownika
Pavel Svoboda
król-senior
Kontakt:

Dziękuję za poprawkę. Rzeczywiście teraz pamiętam nazwę Kaer Morhen. Znalazłem nawet debatę z kwietnia 2002 jaka wynikła wokół zmiany. Nazwę zmienił namiestnik Folke, choć, jak zaznaczał, decyzję zatwierdziła Izba Reprezentantów Surmali. Faktycznie miasto stworzył i nazwał Kefas, zaś Geralt był, jak się okazuje, jego pierwszym burmistrzem.

Myślę, że osobnym i ciekawym wątkiem są wszystkie nazwy miejscowe, które zmieniały się na przestrzeni lat. Luindor, Surmala, Dhatar, Motley, Saudade, teraz także Orlova, wszystkie te miejsca miały kiedyś inne nazwy. Pamięta ktoś może jeszcze inne?

Gwoli absolutnej ścisłości, TomBond jest gdańszczaninem :) Sam Dreamland, można powiedzieć, ma korzenie w prestiżowym liceum w Gdyni :)
(-) Pavel Svoboda, r.s.
Awatar użytkownika
matmax
obywatel
NIM: 442028
Kontakt:

Post autor: matmax »

Czyżby w 3 LO? ;-)
Mat Max von Salvepol
Daniel von Witt pisze: 13 sty 2019, 02:15 Liczy się adrenalinka xD i na tym może już poprzrstane, chociaż głowa pełna jest myśli tym, co tu poruszone zostało nie mówiąc już nawet o tym, co zakryte.
Awatar użytkownika
Pavel Svoboda
król-senior
Kontakt:

matmax pisze:Czyżby w 3 LO? ;-)
Jak najbardziej :) Mamy w Dreamlandzie jeszcze jakichś "trójkowiczów"? :)
(-) Pavel Svoboda, r.s.
Awatar użytkownika
matmax
obywatel
NIM: 442028
Kontakt:

Post autor: matmax »

Pavel Svoboda pisze:
matmax pisze:Czyżby w 3 LO? ;-)
Jak najbardziej :) Mamy w Dreamlandzie jeszcze jakichś "trójkowiczów"? :)
Może nie z Trójki, ale jako że jestem z regionu, to dość dobrze szkołę kojarzę :-)
Mat Max von Salvepol
Daniel von Witt pisze: 13 sty 2019, 02:15 Liczy się adrenalinka xD i na tym może już poprzrstane, chociaż głowa pełna jest myśli tym, co tu poruszone zostało nie mówiąc już nawet o tym, co zakryte.
Awatar użytkownika
Torkan Ingawaar
obywatel
NIM: 156339
Kontakt:

Post autor: Torkan Ingawaar »

Więc jak to było z nazwą Quohjooislajtori? :-)
(–) Torkan Ingawaar (ᑐᕐᑳᓐ ᐃᖓᕚᕐ)
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Kawiarnia”