Królewskiego Instytutu Kartograficznego
w związku z stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych Księstwa Sarmacji
wyrażonym podczas Konferencji Rady Ministrów Księstwa Sarmacji dnia 3 sierpnia 2015
(-) Daniel markiz von Witt
Kartograf Królewski
Wasza Ekscelencjo,Adrien Da Firenza pisze:Wasza Ekscelencjo,
Jako przedstawiciel narodu baridajskiego, skłaniałbym się ku opcji B. Myślę, że byłoby to najbliższe prawdy i zgodnie z sumieniami mieszkańców Królestwa Baridasu.
Adrien Eryk Esjar Józef da Firenza
Regent Królestwa Baridasu
KIK stosuje chyba jednak własne zasady niekonsekwentnie. Trudno wszak mówić o jakiejkolwiek państwowości Skytji, wandejskiego Anhaltu czy różnorakich elderlandzkich prowincji?Daniel von Witt pisze:Państwa zależne znakuje się jaśniejszym odcieniem danej barwy państwa sprawującego władzę nad państwem zależnym.
jako pobieżny obserwator życia w Księstwie ich ustrój wyjaśniałem sam sobie w KIK i konsultowałem to z Radą Naukową KIK (wtedy należał do niej tylko JE Jacques de Brolle, Rektor UKD), czego wynikiem były takie a nie inne mapy i przyznam, że obie metody prezentacji są odpowiednie, w zależności od tego na co konkretnie zewnętrzny obserwator zwróci uwagę. I nie jest to, tak jak mówicie, tłumaczenie im ich ustroju, ale wyjaśnianie, dlaczego tak a nie inaczej informacje o ich ustroju zostały odebrane w KIK.Pavel Svoboda pisze:Doprowadził Pan do absurdalnej sytuacji, gdzie tłumaczy Pan Sarmatom i Baridajczykom, że nie znają lub nie rozumieją własnego ustroju, a Pan jest w tym zakresie większym autorytetem od nich samych.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości