Co dalej z WKE?

Powiększanie wspólnego dobra, walki o władzę. Esencja dreamlandzkiego życia.

Jak Twoim zdaniem powinny toczyć się dalsze losy Wspólnoty Korony Ebruzów?

Czas głosowania minął 17 sty 2015, 14:37

Należy za wszelką cenę podtrzymać stan obecny, odbudować Elderland i zaufanie Erboki
1
5%
Należy czym prędzej porzucić więzy wspólnotowe tylko z Erboką
1
5%
Należy czym prędzej porzucić więzy wspólnotowe tylko z Elderlandem
0
Brak głosów
Należy zwrócić Erboce i Elderlandowi pełną suwerenność
6
32%
Należy nadać WKE takie ramy, aby każde z państw mogło zyskiwać na realnej współpracy
2
11%
Wspólnotę należy rozszerzać tylko o podobne do Dreamlandu monarchie
3
16%
Należy wzmocnić dynastię Ebruzów świeżą krwią, wyklarować jej politykę i umocnić majestat
2
11%
Król lub członkowie dynastii powinni wżenić się w inne rody panujące w Mikroświecie i tak rozwijać Wspólnotę
1
5%
Wspólnota powinna stać się sformalizowaną organizacją, by każde państwo znało swoje miejsce, pozycję oraz zakres wspólnotowych kompetencji i obowiązków
1
5%
Nie interesuje mnie to
2
11%

Liczba głosów: 19

Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

Co dalej z WKE?

Post autor: Daniel von Witt »

W związku z lichą kondycją WKE i jej państw, radością z szykującego się rozwodu z Erboką chciałbym podpytać Was o Wasze wyobrażenie co do dalszego bytu i kierunku, w którym mogłaby udać się WKE?

Pierwszych pięć wariantów odpowiedzi odnosi się do poradzenia sobie z stanem obecnym WKE. Kolejne cztery dotyczą przyszłości.

W ankiecie można oddawać maksymalnie 4 głosy. Głosowanie potrwa tydzień.

Oprócz udziału w ankiecie zachęcam do wyrażania poglądów i dyskusji.

(-) Daniel markiz von Witt
Premier Rządu Jego Królewskiej Mości
Awatar użytkownika
Pavel Svoboda
król-senior
Numer GG: 1935862
NIM: 509280
Kontakt:

Re: Co dalej z WKE?

Post autor: Pavel Svoboda »

Dziwne, opcji jest chyba z dziesięć, a nie znalazłem żadnej, którą mógłbym wybrać. A moja odpowiedź jest, zdawać by się mogło, prosta: "rozwiązać wspólnotę".
Jestem za zerwaniem więzów zarówno z Elderlandem i Erboką, ale ponieważ nasze więzy z nimi nigdy w żaden sposób nie ograniczały ich suwerenności, tej opcji też nie mogę wybrać.
(-) Pavel Svoboda, r.s.
Awatar użytkownika
Krzysztof Bojar
Numer GG: 42247879
NIM: 973820
Kontakt:

Post autor: Krzysztof Bojar »

Pavel Svoboda pisze:Jestem za zerwaniem więzów zarówno z Elderlandem i Erboką, ale ponieważ nasze więzy z nimi nigdy w żaden sposób nie ograniczały ich suwerenności, tej opcji też nie mogę wybrać.
Proponuję Waszej Królewskiej Wysokości wybrać odpowiedź najbliższą Waszemu zdaniu. Szczęśliwie jest to tylko niezobowiązująca ankieta, a nie referendum. ;)
(-) Krzysztof Bojar
Minister Spraw Zagranicznych
Awatar użytkownika
Albon
NIM: 570699
Kontakt:

Post autor: Albon »

Witam

Ja także jestem za prostym rozwiązaniem ... za rozwiązaniem wspólnoty. Teraz jest to tylko kolejny tytuł do napisania przez Króla przed ogłoszeniem itp. No chyba ze królem przyszłym zostanie (a na to się zapowiada) DeBrolle to nie ma problemu ogłoszenia i przemówienia będą zawsze dłuższe niż tytuły. Wspólnota dawała nam chwilowego kopa przez aktywność ludzi spoza KD ale Dreamland tej aktywności nie "łapał" i nie "łapie" (podchwytuje jak by napisał DeBrolle a dla mnie ten wyraz ma za dużo liter).

Pozdrawiam Albon
Audiatur Et Altera Pars

Z TRZECIEJ CHAŁUPY
Yusuf Rousseau
NIM: 133122
Kontakt:

Post autor: Yusuf Rousseau »

Zaznaczyłem opcję "nie interesuje mnie to", ponieważ niezbyt jeszcze jestem rozeznany w sprawach Królestwa Dreamlandu. Ale czy nie lepiej posiadać grupę sprzymierzonych krajów?
Yusuf Rousseau - przybysz
Awatar użytkownika
Pavel Svoboda
król-senior
Numer GG: 1935862
NIM: 509280
Kontakt:

Post autor: Pavel Svoboda »

Posiadać kraje sprzymierzone to jedno, ale w praktyce sprowadza się to do tego, że te kraje oczekują, że będziemy je utrzymywać i podtrzymywać przy życiu - jednocześnie nie oferując nam prawie nic w zamian. Tego typu układ jest dla nas niekorzystny.
(-) Pavel Svoboda, r.s.
Awatar użytkownika
Marcin Mikołaj
król-senior
Numer GG: 6042777
NIM: 906544
Lokalizacja: Domena Królewska - Ekorre; Zjednoczone Księstwo - Książęce Miasto Buuren
Kontakt:

Post autor: Marcin Mikołaj »

Albon pisze:Witam
(...)Teraz jest to tylko kolejny tytuł do napisania przez Króla przed ogłoszeniem itp. No chyba ze królem przyszłym zostanie (a na to się zapowiada) DeBrolle to nie ma problemu ogłoszenia i przemówienia będą zawsze dłuższe niż tytuły.(...)
Będąc złośliwym Albonie "formułkę" dopisuje się tylko do ogłoszeń urzędowych :) Żaden Król nie podpisywał się pełnym tytułem także wystąpienia mogą być co najwyżej dłuższe z uwagi na szersze poświęcenie uwagi konkretnym zagadnieniom.

Cieszę się również, że masz jakiekolwiek wieści o przekazaniu Korony, aż dziw ze wieść dotarła wpierw do Ciebie zamiast do mnie :)

(-) Marcin Mikołaj, R.
Yusuf Rousseau
NIM: 133122
Kontakt:

Post autor: Yusuf Rousseau »

Pavel Svoboda pisze:Posiadać kraje sprzymierzone to jedno, ale w praktyce sprowadza się to do tego, że te kraje oczekują, że będziemy je utrzymywać i podtrzymywać przy życiu - jednocześnie nie oferując nam prawie nic w zamian. Tego typu układ jest dla nas niekorzystny.
A czy nie należałoby wspomóc w/w państw, traktując to jak pewnego rodzaju inwestycję?
Yusuf Rousseau - przybysz
Awatar użytkownika
Krzysztof Bojar
Numer GG: 42247879
NIM: 973820
Kontakt:

Post autor: Krzysztof Bojar »

Yusuf Rousseau pisze:A czy nie należałoby wspomóc w/w państw, traktując to jak pewnego rodzaju inwestycję?
Nie jest tak, że nie próbowaliśmy w nie inwestować. Czasami jednak nierentowna firmę trzeba zamknąć, szczególnie jeśli nie ma się środków na jej wieczne ratowanie. A my, trzymając się metafory, kapitał obiecnie mamy bardzo skromny.
(-) Krzysztof Bojar
Minister Spraw Zagranicznych
ODPOWIEDZ

Wróć do „Polityka”