[Sonda] Doczytujesz?

Chleb i igrzyska, dywagacje na tematy sportu i kultury.

Czy publikowanie obszernych artykułów prasowych ma sens?

Czas głosowania minął 23 lis 2014, 16:01

Tak, czytam je chętnie i na ogół do końca, nawet jeśli w ratach
8
62%
Tak, choć tylko przebiegam je wzrokiem, rzadko docierając do końca
2
15%
Nie, od prasy oczekuję zwięzłych porcji informacji, a nie rozwlekłych komentarzy
0
Brak głosów
Nie, nawet jeśli temat mnie interesuje, widok ściany tekstu zawsze działa na mnie zniechęcająco
3
23%
Nie mam zdania
0
Brak głosów

Liczba głosów: 13

Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Numer GG: 8606140
NIM: 873817
Kontakt:

[Sonda] Doczytujesz?

Post autor: Edward Ebruz »

Nie należy traktować tej sondy zupełnie całkowicie poważnie. Proszę jednak o szczere odpowiedzi.

Czy publikowanie obszernych artykułów prasowych w warunkch mikronacyjnych ma sens? To pytanie chodzi mi po głowie od dłuższego czasu. Otrzymuję sprzeczne sygnały i chętnie bym uzyskał jakąś jednoznaczną wskazówkę. Do zainicjowania tej sondy sprowokował mnie niedawny komentarz Albona. Uzyskane rezultaty mogą się przydać innym wydawcom - również tym, którzy dopiero noszą się z zamiarem wejścia na rynek. Być może jedyną sensowną formułą jest standardowe: mniej, lecz częściej.

Co rozumiem przez "obszerny" artykuł? Minimum 2 strony A4, zapisane standardową czcionką w rozmiarze 12. Pomijając już publikacje z innych państw (na przykład z Księstwa Sarmacji), na łamach "Kuriera" i "Nowego Średniowiecza" pojawiały się już teksty powyżej 10 stron A4 i - proszę mi wierzyć - nie wiem, czy nie była to strata energii, którą można byłoby lepiej spożytkować. Statystyki odsłon niestety niewiele mówią. A to, co mówią, nie napawa entuzjazmem.

• (-) Jacques de Brolle
Awatar użytkownika
Pavel Svoboda
król-senior
Numer GG: 1935862
NIM: 509280
Kontakt:

Re: [Sonda] Doczytujesz?

Post autor: Pavel Svoboda »

W zasadzie brak jest opcji, która najlepiej opisywałaby mnie, ale wybrałem co wydaje mi się mi najbliższe. Chciałbym czytać te teksty w całości, ale zazwyczaj nie mam czasu. Odkładam je na później i obiecuję sobie, że do nich wrócę, ale różnie z tym bywa. Jeśli temat mnie interesuje jednak, czytam od razu.

W czasach, gdy gazety wychodziły w formacie numerów, czytałem zazwyczaj od deski do deski. Być może miałem wtedy więcej czasu, a być może tamten format był wygodniejszy - łatwiej było połknąć większą ilość tekstu raz na miesiąc, niż czytać pojedyncze artykuły co parę dni.

Niektóre poważniejsze teksty, moim zdaniem, powinny trafiać na strony Uniwersytetu lub Instytutu Nauki, a nie do gazety, gdzie trudno je będzie znaleźć. Oczywiście mogą zostać opublikowane tu i tu, jednak gdyby te głębsze analizy archiwizowano w instytucjach nauki, byłyby łatwiej dostępne. Kurier rzadko publikuje wyniki meczy lub "łamiące wiadomości". Myślę, że struktura pisma jest zbyt nakierowana na dostarczanie najnowszych artykułów, podczas gdy wiele z nich nie traci na wartości z upływem czasu.
(-) Pavel Svoboda, r.s.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Numer GG: 8606140
NIM: 873817
Kontakt:

Post autor: Edward Ebruz »

Dziękuję za wyczerpującą opinię i zachęcam innych do prezentacji luźnych uwag. W samej sondzie mogą brać udział wszyscy użytkownicy tego forum - zachęcam również obserwatorów spoza KD.

• JdB
Awatar użytkownika
Albon
NIM: 570699
Kontakt:

Post autor: Albon »

Witam

(Poważnie tym razem).

Bardzo doceniam wkład pracy w napisanie długiego tekstu. Jeśli jest napisany dobrze stylowo, merytorycznie itd dobrze się go tez czyta. Niestety osobiście mam mało czasu na czytanie (książki czytam na smarfonie przed snem i zasypiam ...) i temat musi mnie naprawdę zainteresować żeby tekst przeczytać w całości. Często czytam początek, trochę środka i koniec. I żal mi jest że nie przeczytałem całości. I głupio i wstyd tez trochę że nie czytając nie szanuje czyjejś pracy w to włożonej. Sam chciałem żeby moje wypociny też czytano w całości (kiedyś tam jak jeszcze coś tam pisałem dłuższego niż 3 zdania). IMO realia teraz mamy takie że jak pisał wyżej Pavel dłuższe teksty powinny się pojawiać w łatwo dostępnym miejscu gdzie do nich możemy wrócić a w gazetach widziałbym krótsze ale częstsze teksty. Krótkie oczywiście nie znaczy proste ... ale o styl w KD bym się nie martwił.

Pozdrawiam Albon
Audiatur Et Altera Pars

Z TRZECIEJ CHAŁUPY
Awatar użytkownika
Sted Asketil
król-senior
NIM: 121212

Post autor: Sted Asketil »

Ogolnie czytam od deski do deski (nie lubie czytac na raty, nawet ksiazki lubie czytac do rana...), pomijajac calkowicie np sport czy raporty demograficzne. Zdarza mi sie rowniez znudzic artykulem i zostawiajac go w polowie nie wracam juz do nie go.

Nie umiem wybrac jednej odpwiedzi, ale tak - publikowanie obszernych artykułów prasowych ma sens. Prawdopodobie swoje miejsce odnalazlby w naszej rzeczywistosci rowniez "kozaczek" czy inny plotkarski "pantofelek" :)

Sted
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

Post autor: Daniel von Witt »

Czytam wszystkie artykuły, chociaż nie zawsze od razu gdy zobaczę "nowość" i czasem też w różnej kolejności. Nie zraża mnie długość tekstu. Sam w Mercurius Furlandiae publikowałem artykuły o rozpiętości 2-4 stron A4, chociaż bywały też mniejsze, tak na 500 słów i starałem się tego trzymać przy sprawach wymagających mniejszej uwagi. Jak wiadomo - "Kurier" nie podaje suchych faktów i nie działa na zasadzie wieczornych "Wiadomości" streszczających tematy gorące. To, co gorące, porusza bardzo wnikliwie i barwnym językiem. Jest zabawnie, rzeczowo, kwieciście - i o to chodzi. Za to cenię ten Tytuł i polecam wszystkim.

"Nowe średniowiecze" również było świetne, czytałem i te najdłuższe teksty. Pierwsza klasa! Zachęcam do czytania tych, którzy tego pisma jeszcze nie znają: Nowe Średniowiecze :)

(-) Daniel markiz von Witt
Awatar użytkownika
Tannegard
Król Dreamlandu i Scholandii
NIM: 279138
Kontakt:

Post autor: Tannegard »

Ja zaglądam do Dreamlandu między innymi po to, żeby zerknąć czy przypadkiem znów nie pojawiła się okazja do przeczytania ambitnego, wyczerpującego tekstu któregoś z Panów. Choć nie wszystkie teksty wzbudzają moje zainteresowanie to uważam, że publikowanie tak obszernych tekstów nie tylko ma sens, ale i jest bardzo pożądane. To przyciąga wędrowców i ciekawskich tego mikroświata.
Awatar użytkownika
Juan Pablo Morales
NIM:
Kontakt:

Post autor: Juan Pablo Morales »

Gazety dreamlandzkie słyną, mówiąc ogólnie z wysokiej jakości dostarczanych tematów, uwzględniając tu styl i fachowość w pisaniu czegokolwiek. Osobiście wchodząc na planetę zawsze w pierwszej kolejności wyszukuje "prasówki" z Waszej ojczyzny.
Długość nie ma znaczenia, liczy się styl(powiedział, co wiedział :) ). Wybaczcie dwuznaczność, ale chyba o to własnie tutaj chodzi. Większość artykułów jest na poziomie znacznie powyżej średniej mikronacyjnej. Pewnie, że i w innych v-krajach zdarzy się komuś napisać coś ciekawszego i dłuższego, ale jednak nie każdy się wtedy tego spodziewa. Wy już tak wyczuliliście swoich czytelników, że siadając do czytania wie, ze temat jest interesujący. Tyle ode mnie...
(- )Juan Pablo Morales
El Presidente Republica de Palma
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sport i kultura”