Orędzie otwierające rządy Jego Sułtańskiej Mości Malik-al-Mulka do Narodów Federacji Al Rajn
Obywatele Federacji Al Rajn!
Wasze Wysokości Sułtani Seniorzy! Szanowne Prezydium Madżlis el-Mustaszarin! Szanowna Wasza Wysokość Premier! Wasze Wysokości i Ekscelencje! Dostojni Goście!
Wielu z Was czekało na ten dzień, wielu z Was się tego dnia obawiało. Z wielu względów. Tak jak z wielu względów moje panowanie będzie inne od poprzednich. Jeśli miałbym nadać mu cechy byłby to z pewnością: szczerość, pracowitość, odwaga, wierność. Co to oznacza? Oznacza to tyle, że koniec z tajemnicami.
Zawsze będziecie na bieżąco, zawsze będziecie informowani o najważniejszych decyzjach z wyprzedzeniem, doceniana będzie pracowitość i sam będę pracowity, będę podejmował odważne decyzje czasem trudne i bolesne, ale odważne zawsze biorąc pod uwagę dobro Federacji. Zapewniam Was też, że każda moja decyzja będzie decyzją, mającą na celu rozwój Federacji Al Rajn.
Zapytacie co się zmieni? Dzisiejszy dzień, wydaje się dniem odpowiednim by opowiedzieć Wam o moich planach. Pozwólcie więc, że przejdę do konkretów:
1) Dwór Sułtański - zwiększona zostanie liczba dworzan. Już dziś będzie ich dwoje, a z czasem więcej. Większość będzie pełniła funkcję doradczą. I tak mogę zdradzić, że Marszałkiem Dworu Sułtańskiego i głównym doradcą zostanie Hatim al Salah. Drugim dworzaninem i moją nazwijmy to "lewą" ręką zostanie nieoceniony JW Sułtan Senior Osama bin Ramzani. Gdy poglądy pierwszego są mi bardzo bliskie, tak z drugim jesteśmy jak Ogień i Woda. To zagwarantuje równowagę i zapewni spojrzenie na bieżące wydarzenia z różnej perspektywy. Od teraz Dwór Sułtański będzie miał większe znaczenie niż do tej pory i będę walczył o zmianę jego kompetencji.
2) Nobilitacje Szlacheckie - Szlachectwo to nie tylko ilość czasu jaką spędziło się na forum. Szlachectwo to wierność, lojalność, wkład w rozwój kraju. Dlatego też od dziś nadawanie nobilitacji szlacheckich będzie poddane niezwykle rygorystycznym obwarowaniom. Awans społeczny jest nagrodą za pracę dla kraju i tylko ci którzy będą wkładali swe serce w życie Federacji będą mogli awansować w hierarchii społecznej.
3) Ordery i odznaczenia - Dotąd rzadko wykorzystywane w celu nagradzania, teraz staną się podstawą motywacyjną dla obywateli. Zostaną wprowadzone niegdyś zaprojektowane baretki, które będzie można wstawić w podpis. Powstaną nowe odznaczenia na każdą okazję, zostaną zaprojektowane medale.
4) Strona Federacji Al Rajn - Powstanie nowa strona Federacji Al Rajn, która będzie zawierała wszelkie niezbędne informacje o kraju. Będzie służyła nam jako źródło wiedzy na temat kraju jak i kalendarium. Nowa strona będzie mostem pomiędzy pozostałymi stronami WWW należącymi do Federacji Al Rajn. Będziemy starali się by strona została stworzona w RWD (Responsive Web Design - czyli dopasowana do urządzeń mobilnych).
5) Aktywny Sułtan - Każdy Kraj Fedralny jest niezwykle ważnym ogniwem Federacji Al Rajn. Dlatego uważam, że Sułtan powinien pojawiać się na najważniejszych uroczystościach w krajach federalnych. I tak też teraz będzie się działo.
6) Sułtan wszystkich Państw Federalnych - mimo, że pochodzę z Chattycji i Shanii nie będę nikogo faworyzował. Każdy obywatel i kraj jest w moich oczach równy.
7) Święta Państwowe - Od dziś najważniejsze święta Państwowe będą obchodzone zgodnie z należytym szacunkiem i tradycją. Podczas świąt organizowane będą festiwale i parady. Będzie to jeden z moich wymogów względem kolejnych Rządów.
8) Nowy Rząd - Bardzo ważna zmiana. Przed dysygnowaniem Prezesa Rady Ministrów będzie musiał on zobowiązać się do wypełnienia określonych punktów programowych w określonym czasie. Zapobiegnie to rządom, nastawionym na trzymanie się swoich stołków. Praktyka ta rozpocznie się od kolejnego rządu, gdyż ten zaprzysiężony został przez moją poprzedniczkę.
9) Polityka zagraniczna - Dokonamy weryfikacji umów międzynarodowych. Traktaty będą zawierane tylko z Państwami, z którymi będziemy realnie współpracować. Dla państw uznawanych za mikronacje zostanie utworzona specjalna lista.
10) Tajne służby i Armia - Armia już dawno powinna wrócić do łask. Pierwszą podstawową sprawą jest ponowne utworzenie tajnych służb. Stworzona zostanie strona internetowa RAF.
11) Kultura - Powrót do korzeni. Dzisiejszy dzień jest również dniem, w którym Federacja Al Rajn zwraca sie w stronę kultury i wraca do korzeni. Od dziś kultura jest najważniejszym dobrem naszego kraju. Powstaną instytucje kulturalne, festiwale, artyści będą wspierani. Zarówno kultura arabska jak i kultura każdego kraju składowego Federacji Al Rajn musi wrócić do naszych domów.
12) Promocja - Położę dużo większy nacisk na promocję Federacji Al Rajn niż do tej pory. Głównie za sprawą mediów społecznościowych oraz SEO strony Federacji Al Rajn, aktualizację Micropedii.
13) Stworzenie stron internetowych dla Rajńskich Instytucji Państwowych oraz dla każdego Państwa Federalnego.
Zaznaczam, że nie określam sobie terminu wykonania tych wszystkich zadań, niemniej jednak planuję tego dokonać w pierwszym roku swojego panowania. Niestety nie obejdzie się bez pomocy. Waszej pomocy. Mam nadzieję, że zarówno ja, jak i Wy jesteśmy gotowi do pracy na rzecz Al Rajn.
- Dzielący z Wami trudy podróży ku lepszemu jutru,
Jego Wysokość Sułtan Malik-al-Mulk