- (-) Jacques de Brolle
Konferencja wileńska: sposób na kryzys
- Edward Ebruz
- obywatel
- Numer GG: 8606140
- NIM: 873817
- Kontakt:
Re: Konferencja wileńska: sposób na kryzys
Zaintrygował mnie Pan. To znaczy który konkretnie pomysł?
- Michel d'Agnou-Michalski
- NIM: 814776
- Kontakt:
Nie słyszał JE o pewnych planach federacji Bialenii i Brodrii, w postaci Konfederacji Nordackiej? Później utworzenie odpowiednika Bastion Union, ale Brodyjczycy się nie zgodzili w ciekawy sposób - mówienie o "masońskich inwazjach, zawieruchach" i jeszcze "źli dyktatorzy i masoni*".
* w Bialenii działa masoneria, należę do niej np. ja
* w Bialenii działa masoneria, należę do niej np. ja
vel Konstanty Jerzy Michalski
- Edward Ebruz
- obywatel
- Kontakt:
Miałem nadzieję, że chodzi jednak o coś innego.
Zgadza się, że wspólnym mianownikiem procesów zjednoczeniowych Vaarlandu i Nordaty była idea Bastion Union (link), przy czym palma pierwszeństwa w polskim mikroświecie należy się jednak politykom vaarlandzkim. A konkretnie - p. Tomaszowi Anterowi, który pomył federacji inspirowanej anglojęzyczną Cesarską Republiką Shireroth przedstawił na przełomie kwietnia i maja na forum Eskwilinii, czyli jakiś miesiąc, zanim podobna idea została publicznie ogłoszona i przedyskutowana w państwach nordackich. A o szerszej federacji regionalnej - tym razem bez związku z Bastion Union - dyskutowano tam już w poprzednich latach.
O masonach, pannordatyzmie i planach integracyjnych oczywiście słyszałem. Swego czasu chyba podrzuciłem tu jakiś link. Przymierzałem się do większego tekstu o doktrynie panordackiej, ale zanim siadłem do klawiatury, z idei zostały tylko strzępy i wzajemne, bialeńsko-brodryjskie, licytowanie się, kto kogo bardziej "obsrał" (nie pamiętam już, czy to cytat z Kaniewskiego czy Grutina). Chciałem więc skrobnąć coś o unii Siedmiogrodu z Bialenią, ale ta rozlazła się w szwach po niespełna miesiącu. Chciałbym więc pokusić się o jakiś ogólniejszy tekst o całym regionie - i teraz mam dylemat, czy materiał nie zdezaktualizowałby się po tygodniu. Cała nadzieja w anielskiej cierpliwości Andrzeja Swarzewskiego.
Zgadza się, że wspólnym mianownikiem procesów zjednoczeniowych Vaarlandu i Nordaty była idea Bastion Union (link), przy czym palma pierwszeństwa w polskim mikroświecie należy się jednak politykom vaarlandzkim. A konkretnie - p. Tomaszowi Anterowi, który pomył federacji inspirowanej anglojęzyczną Cesarską Republiką Shireroth przedstawił na przełomie kwietnia i maja na forum Eskwilinii, czyli jakiś miesiąc, zanim podobna idea została publicznie ogłoszona i przedyskutowana w państwach nordackich. A o szerszej federacji regionalnej - tym razem bez związku z Bastion Union - dyskutowano tam już w poprzednich latach.
O masonach, pannordatyzmie i planach integracyjnych oczywiście słyszałem. Swego czasu chyba podrzuciłem tu jakiś link. Przymierzałem się do większego tekstu o doktrynie panordackiej, ale zanim siadłem do klawiatury, z idei zostały tylko strzępy i wzajemne, bialeńsko-brodryjskie, licytowanie się, kto kogo bardziej "obsrał" (nie pamiętam już, czy to cytat z Kaniewskiego czy Grutina). Chciałem więc skrobnąć coś o unii Siedmiogrodu z Bialenią, ale ta rozlazła się w szwach po niespełna miesiącu. Chciałbym więc pokusić się o jakiś ogólniejszy tekst o całym regionie - i teraz mam dylemat, czy materiał nie zdezaktualizowałby się po tygodniu. Cała nadzieja w anielskiej cierpliwości Andrzeja Swarzewskiego.
- (-) Jacques de Brolle
- Kontakt:
Radzę poczekać jeszcze kilka dni, bo w Brodrii są wybory do 12 lipca. Nie ma cię co zmienić, chyba że jakieś pseudo-mikronacje jak Festia Finia powstanie, lub w proch się obróci. Mówię tu jako mason i MSZ Bialenii, tak więc trochę się znam. ;)
PS W kwestii merytorycznej mogę służyć pomocą - najlepiej na GG.
PS W kwestii merytorycznej mogę służyć pomocą - najlepiej na GG.
Festacośtam ma brzydsze forum od Białenii? Zabawne jest jak efemerydalne forumnacje potrafią szybko dyskwalifikować te jeszcze krócej działające.jakieś pseudo-mikronacje
inż. Max Zwell
WKTiR - Wandystan
WKTiR - Wandystan
- Kontakt:
Festia coś tam nie ma forum - działa bezprawnie w wymarłej Parlandii, dokładniej w 5 tematach, ma jednego obywatela-prezydenta - Gita Majoneza który jednym postem zajął ładny kawał terytorium Brodrii i IIRP która działa. I nic się tam nie dzieje od maja.
Rozumiem. Dziękuję za wyjaśnienia. Rzeczywiście trudno traktować takie coś poważnie.
inż. Max Zwell
WKTiR - Wandystan
WKTiR - Wandystan
- Kontakt:
Ach, i mała poprawka, wiem że się czepiam i nie wypada, ale nie Białenii, panie inżynierze, a Bialenii. ;)
Przepraszam. Z rozpędu użyłem nazwy wandejskiej. U nas np. Ekorre to Ekorzyn, a Scholopolis to Szkolin.
inż. Max Zwell
WKTiR - Wandystan
WKTiR - Wandystan
- Kontakt:
O.o, czyli jednak językiem obowiązującym w Niderlandach jest wandejski. Słodka wando... czyli to nie były błędy. ;)
Z chęcią pouczę się wandejskiego, tylko panie inżynierze mam pytanie - jak po waszemu jest Brodria?
Z chęcią pouczę się wandejskiego, tylko panie inżynierze mam pytanie - jak po waszemu jest Brodria?
- Leonid von Lampe
- NIM:
- Kontakt:
Idea stworzenia konfederacji w polskim mikroświecie sięga, aż do 2012 roku. W tedy bowiem powstała Wspólnota Mikronacji, która jest w stanie agonalnym dzięki egoistom. WM składała propozycje wielu państwom, których już obecnie nie ma. Gdyby głupie władze się zgodziły na dołączenie do projektu, to najprawdopodobniej te państwa istniały by do dzisiaj. Dlatego proszę się nie spierać kto ma pierwszeństwo do tej idei, bo ani Vaarland, ani Nordata nie są pomysłodawcami tej idei. Dlatego na miejscu RON i reszty "dziadków przy respiratorze" skontaktowałbym się z twórcami Wspólnoty Mikronacji, a nie tworzyć nowe projekty, które być zakończą się fiaskiem.
http://wspolnota.mikronacje.info/
http://wspolnota.mikronacje.info/

- Edward Ebruz
- obywatel
- Kontakt:
Spokojnie. To nie konkurs piękności. W tak szerokim sensie o federacjach i konfederacjach w mikroświecie mówi się od samego zarania. W tej perspektywie rok 2012 to ledwie wczoraj. W naszej części mikroświata były to m.in. Mikrosławia i związek państw Mikrooceanii.
A tak na marginesie - lepszy "dziadek przy respiratorze" niż martwo urodzony embrion.
(-) Jacques de Brolle
A tak na marginesie - lepszy "dziadek przy respiratorze" niż martwo urodzony embrion.
(-) Jacques de Brolle
2012 to przecież wczoraj. Pamiętam próby z 2003 roku*:)
*zabawna ta licytacja na "kto pierwszy" ale skoro nie ja zaczynam... skończyć mogę
*zabawna ta licytacja na "kto pierwszy" ale skoro nie ja zaczynam... skończyć mogę
inż. Max Zwell
WKTiR - Wandystan
WKTiR - Wandystan
- Leonid von Lampe
- NIM:
- Kontakt:
Mam tutaj namyśli koncepcje Bastion Union. ;) Zresztą życzę powodzenia RON, takie państwa upaść nie mogą.