Dyskusja o przestrzeni kosmicznej
- Michel d'Agnou-Michalski
- NIM: 814776
- Kontakt:
Re: Dyskusja o przestrzeni kosmicznej
Zgadzam się, ale najpierw musimy ustalić tak podstawowe kwestie, od nazw planet do choćby i wysłania jednego satelity po przerwie z programem kosmicznym. Przecież jaka przodująca mikronacja, nie może wysłać samodzielnie jednego satelity.
vel Konstanty Jerzy Michalski
- Leonid von Lampe
- NIM:
- Kontakt:
Jeśli byśmy podeszli do tego poważnie to o rezultaty byłbym spokojny.

- Siergiusz Asketil
- Numer GG: 44811514
- NIM: 786851
- Herb: s06
- Kontakt:
Panie d'Agnou-Michalski, proszę zatem przygotować konkretne materiały, które pozwolą wystartować zaproponowanej inicjatywie. Służę pomocą w ewentualnych kontaktach z innymi państwami, a wypowiadający się tutaj wicehrabia Schlesinger-Asketil zapewne będzie mógł wspomóc projekt od strony technicznej.
Zainteresowanie co najmniej trzech lub czterech poważnych mikronacji tym projektem, oraz wciągnięcie ich do prac nad nim, byłoby gigantycznym sukcesem.Frederick von Stutthof pisze:Nie chcielibyśmy, że rezultatem było zainteresowania dwóch, trzech albo czterech v-państw tym projektem.
(—) Siergiusz markiz Asketil
Dreamlandczyk, Baridajczyk, Frustrat
Dreamlandczyk, Baridajczyk, Frustrat
- Alfred
- inżynier królewski
- Numer GG: 47634183
- NIM: 196135
- Kontakt:
Szanse, że w każdej mikronacji znajdziemy pasjonata astronomii posiadającego KSP są marne. Jeżeli będziemy czekać na zgromadzenie się większego, międzynarodowego zespołu, inicjatywa wkrótce upadnie. Róbmy, a przyłączą się do nas. Czyny przemawiają głośniej niż słowa.
(—) Alfred de Ebruz, r. s.
salus rei publicae suprema lex esto!
salus rei publicae suprema lex esto!
-
Frederick von Stutthof
- NIM:
- Kontakt:
Bynajmniej nie chodziło mi tutaj o poważne, szanowane i oczywiście uznawane mikronacje, Ekscelencjo. ;)
Frederick Martin von Stutthof
w mikroświecie od 2010 r.
w mikroświecie od 2010 r.
- Kontakt:
Czy wolelibyśmy wzięcie do zespołu np. Sarmacji i jednej yoyonacji, czy 10 takich małych mikronacji? To tylko przykład :). Odpowiedź brzmi - wziąść jednocześnie to i to, jeśli jedna z tych mikronacji nie koliduje z jakimkolwiek poważanym państwem.
Tak na poważnie, wszystkie statystyki, mogę przedstawić jutro. Od prędkości Delta-V której potrzebujemy na wyniesienie się na najniższą, równą orbitę Pollinu, po prędkość Delta-V potrzebną do osiągnięcia orbity na której będziemy umieszczać satelity (120 000 m). No i chyba niedługo zacznę przedstawiać szczegóły misji.
Tak na poważnie, wszystkie statystyki, mogę przedstawić jutro. Od prędkości Delta-V której potrzebujemy na wyniesienie się na najniższą, równą orbitę Pollinu, po prędkość Delta-V potrzebną do osiągnięcia orbity na której będziemy umieszczać satelity (120 000 m). No i chyba niedługo zacznę przedstawiać szczegóły misji.
- Kontakt:
Dobrze, jako że zaczynamy na poważnie myśleć o programie, trzeba się zająć nim, i jak na razie tylko nim.
Jako że 67% udziałów w spółce zajmującej się Dreamlandzkim Programem Kosmicznym jest zajmowane przez tkz. osoby ustałe, to według mnie udziały w spółce powinien zająć Skarb Państwa. Przez to wszystko będzie możliwość powołania Prezesa.
Jeśli chodzi o resztę, czyli to ile będziemy potrzebować prędkości do ucieczki, do osiągnięcia orbity etc. już przedstawiam.
- Prędkość ucieczki z pola grawitacyjnego Pollinu - 3 431.03 m/s
- Atmosfera kończy się na ok. 70 km
- Zmiana prędkości Delta-V z niskiej orbity 70km na orbitę 120km - 1120m/s
Aczkolwiek, aby otrzymać orbitę 120km, to nie będziemy najpierw wykonywać niskiej orbity, ale najpierw otrzymamy Apoapsis na wysokości 120km, a potem będziemy przy kącie 90° wyrównywać orbitę.
To tak z kwestii technicznych i tak będziemy wykonywać początek każdej misji.
Co do programu satelit "Dream", to sądze że możemy to dokończyć, a potem będziemy wysyłać misje badawcze na księżyc.
Jako że 67% udziałów w spółce zajmującej się Dreamlandzkim Programem Kosmicznym jest zajmowane przez tkz. osoby ustałe, to według mnie udziały w spółce powinien zająć Skarb Państwa. Przez to wszystko będzie możliwość powołania Prezesa.
Jeśli chodzi o resztę, czyli to ile będziemy potrzebować prędkości do ucieczki, do osiągnięcia orbity etc. już przedstawiam.
- Prędkość ucieczki z pola grawitacyjnego Pollinu - 3 431.03 m/s
- Atmosfera kończy się na ok. 70 km
- Zmiana prędkości Delta-V z niskiej orbity 70km na orbitę 120km - 1120m/s
Aczkolwiek, aby otrzymać orbitę 120km, to nie będziemy najpierw wykonywać niskiej orbity, ale najpierw otrzymamy Apoapsis na wysokości 120km, a potem będziemy przy kącie 90° wyrównywać orbitę.
To tak z kwestii technicznych i tak będziemy wykonywać początek każdej misji.
Co do programu satelit "Dream", to sądze że możemy to dokończyć, a potem będziemy wysyłać misje badawcze na księżyc.
- Leonid von Lampe
- NIM:
- Kontakt:
Moim zdaniem winę ponosi za to brak spoiwa. Można by pomyśleć nad wirtualnym odpowiednikiem Ligi Hanzeatyckiej, która by zjednoczyła kraje pod tym względem.Tak jak już tu ktoś zauważył - są poważne kłopoty (nadal) z tym, aby na danych obszarach, kontynentach stworzyć trasę kolejową, międzynarodowe szlaki handlowe.

- Kontakt:
Co prawda odbiegam od tematu, ale według mojej opinii, żeby utworzyć taką "Mikronacyjną Ligę Hanzyatycką" trzeba by było wspólnego systemu gospodarczego i/lub przelicznika walut. Wiemy, że coś takiego de facto nie istnieje.
Odświeżę nieco temat... ponieważ niedawno postanowiłem pokombinować trochę w dziedzinie v-kosmosu.
Nie wnikając w szczegóły kto kogo i co uznaje - jako punkt wyjścia przyjąłem dane zawarte w Micropedii, próbują to nieco uściślić i rozbudować. Powstała taka zupełnie wstępna "Mapa układu planetarnego" zbudowana za pomocą całkowicie darmowego, niezłego pod względem fizyki lotu przestrzennego i bardzo bogatego w najrozmaitsze dodatki programu "Orbiter".
Można ją zobaczyć tutaj: http://spolecznosc.bialenia.net.pl/inde ... pic=1705.0
Nieco więcej "obrazków" w tematach misji sond badawczych:
1. http://spolecznosc.bialenia.net.pl/inde ... pic=1628.0
2. http://spolecznosc.bialenia.net.pl/inde ... pic=1629.0
3. http://spolecznosc.bialenia.net.pl/inde ... pic=1704.0
Docelowo układ byłby dopracowany pod względem orbit i odległości itd. - to da się zrobić. Na razie poumieszczałem to tylko z grubsza by mieć coś na początek, prawidłowość orbit zostawiam na koniec, bo to trochę grzebania w konfiguracjach... czyli najlepiej to robić już po "zgraniu" pomysłów.
Oczywiście to tylko pewna przymiarka i wstęp do ewentualnej dyskusji gdyby znaleźli się chętni. Układ oczywiście w dużej mierze to fikcja (raczej mało naukowa), bo inaczej byłby nieciekawy. Nie negowałem niczego co zawarto w Micropedii, nie interesowało mnie jaki jest stosunek do Apaczowa czy Wandystanu - starałem się to jakoś "skleić".
Jeśli ktoś były zainteresowany wspólnym tworzeniem v-układu to zapraszam, podobnie jak jestem otwarty na wszelkie pomysły i nie stanowi dla mnie problemu umieszczanie tego równolegle na dwóch forach.
Nie wnikając w szczegóły kto kogo i co uznaje - jako punkt wyjścia przyjąłem dane zawarte w Micropedii, próbują to nieco uściślić i rozbudować. Powstała taka zupełnie wstępna "Mapa układu planetarnego" zbudowana za pomocą całkowicie darmowego, niezłego pod względem fizyki lotu przestrzennego i bardzo bogatego w najrozmaitsze dodatki programu "Orbiter".
Można ją zobaczyć tutaj: http://spolecznosc.bialenia.net.pl/inde ... pic=1705.0
Nieco więcej "obrazków" w tematach misji sond badawczych:
1. http://spolecznosc.bialenia.net.pl/inde ... pic=1628.0
2. http://spolecznosc.bialenia.net.pl/inde ... pic=1629.0
3. http://spolecznosc.bialenia.net.pl/inde ... pic=1704.0
Docelowo układ byłby dopracowany pod względem orbit i odległości itd. - to da się zrobić. Na razie poumieszczałem to tylko z grubsza by mieć coś na początek, prawidłowość orbit zostawiam na koniec, bo to trochę grzebania w konfiguracjach... czyli najlepiej to robić już po "zgraniu" pomysłów.
Oczywiście to tylko pewna przymiarka i wstęp do ewentualnej dyskusji gdyby znaleźli się chętni. Układ oczywiście w dużej mierze to fikcja (raczej mało naukowa), bo inaczej byłby nieciekawy. Nie negowałem niczego co zawarto w Micropedii, nie interesowało mnie jaki jest stosunek do Apaczowa czy Wandystanu - starałem się to jakoś "skleić".
Jeśli ktoś były zainteresowany wspólnym tworzeniem v-układu to zapraszam, podobnie jak jestem otwarty na wszelkie pomysły i nie stanowi dla mnie problemu umieszczanie tego równolegle na dwóch forach.
- Daniel von Witt
- Numer GG: 41404078
- NIM: 877416
- Kontakt:
Polecam kontakt z JE Siergiuszem Asketilem, który pełni obowiązki Dyrektora Instytutu Nauki. Instytut Nauki posiada siedzibę w Weblandzie, stąd polecam rozejrzeć się również w tej prowincji oraz próbować skontaktować się z Panią Prezydent Weblandu, której instytucja ta podlega (dane kontaktowe). Uprzedzam jednak, że może być to teraz trudne.
Instytut Nauki jest aktualnie jedyną organizacją, która zajmuje się astronomią. Jak Pan zauważy również JE Siergiusz Asketil był aktywny w tym wątku w przeszłości. Dzisiaj jest sarmackim ministrem, ale nie wykluczam, że może zainteresować się współpracą w ramach Instytutu Nauki.
(-) Daniel markiz von Witt
Instytut Nauki jest aktualnie jedyną organizacją, która zajmuje się astronomią. Jak Pan zauważy również JE Siergiusz Asketil był aktywny w tym wątku w przeszłości. Dzisiaj jest sarmackim ministrem, ale nie wykluczam, że może zainteresować się współpracą w ramach Instytutu Nauki.
(-) Daniel markiz von Witt
Faktycznie ostatnie posty w temacie to 2012 co raczej nie wróży sukcesu...a i informacja o związkach z Sarmacją też raczej współpracę wykluczy, biorąc pod uwagę stosunek tego państwa do Republiki Bialeńskiej (jakieś "historyczne" spory, które w sumie mnie nie interesują i zwykle śmieszą - ale wpływają na negatywne stosunki, w zasadzie czyniąc współpracę niemożliwą...), z której się wywodzę i nie zamierzam tego zmieniać lub temu przeczyć.
No cóż... zapytać nie zawadziło. Niestety program, w którym to robię choć darmowy i wielkimi możliwościami to jest bardzo wymagający od użytkownika - a to odstręcza potencjalnych współpracowników, bo ilość miłośników Orbitera jest tak mała, że nawet polskie forum tego sima dawno upadło.
No cóż... zapytać nie zawadziło. Niestety program, w którym to robię choć darmowy i wielkimi możliwościami to jest bardzo wymagający od użytkownika - a to odstręcza potencjalnych współpracowników, bo ilość miłośników Orbitera jest tak mała, że nawet polskie forum tego sima dawno upadło.