Wieści z Rządu Królewskiego

Powiększanie wspólnego dobra, walki o władzę. Esencja dreamlandzkiego życia.
Awatar użytkownika
Edward I Artur
król-senior
NIM: 365924
Kontakt:

Wieści z Rządu Królewskiego

Post autor: Edward I Artur »

Drodzy Dreamlandczycy!

Obiecywałem, że Rząd Królewski będzie informował na bieżąco o swojej działalności. Dopóki nie powstanie Biuletyn, informacje o swoich działaniach będziemy zamieszczali w tym wątku.

Minister Sprawiedliwości w mojej osobie zaproponował nową wysokość opłat sądowych - zgodnie z projektem wszystkie opłaty będą miały charakter stały, co pozwoli na łatwiejsze obliczanie ich wysokości. Zaproponowałem również całkowite zniesienie opłat w przypadku niektórych rodzajów postępowań.
Projekt jest w fazie uzgodnień: w przyszłym tygodniu w imieniu Rządu Królewskiego przedstawię go Izbie Poselskiej.

W fazie uzgodnień jest również projekt ustawy o Centralnym Rejestrze Instytucji i Przedsiębiorstw. Ustawa ta została zawetowana w poprzedniej kadencji Izby Poselskiej. Rząd zamierza zgłosić co do zasady ten sam projekt - z niewielkimi modyfikacjami, dzięki którym spodziewane będzie pomyślne przeprowadzenie go przez Izbę Poselską i uzyskanie podpisu Króla.
Uchwalenie nowej ustawy o CRiP jest niezbędne dla kontynuowania modernizacji systemów informatycznych Królestwa.

W sprawach międzynarodowych - monitorujemy sytuację przede wszystkim w Księstwie Sarmacji. Niezależnie od wyniku referendum w sprawie wypowiedzenia unii między Sarmacją i Wandystanem oraz od wyniku ewentualnych późniejszych głosowań w Sejmie - Królestwo Dreamlandu zamierza nadal utrzymywać dobre stosunki zarówno z Księstwem Sarmacji, jak i z ewentualnie na nowo niepodległym Mandragoratem Wandystanu.

I w sprawach nierządowych, ale poselskich: Klub Parlamentarny Radykalnego Centrum na dniach złoży do laski marszałkowskiej projekt zmiany ordynacji wyborczej do Izby Poselskiej tak, by poprawić reprezentatywność Izby. Projekt był już wstępnie konsultowany i z prezesem Partii Burżuazyjnej, i z posłem hrabią Albonem - zatem można spodziewać się, że Izba dojdzie w tej sprawie do porozumienia.

(-) E.A. Krieg
Premier Rządu JKM
Awatar użytkownika
Edward I Artur
król-senior
Kontakt:

Re: Wieści z Rządu Królewskiego

Przed kilkoma minutami wysłałem JKM wniosek o powołanie Ministra Korony w osobie Jego Miłości dr. Krzysztofa markiza Jazłowieckiego. Jeśli JKM przychyli się do wniosku, Markiz wesprze Rząd jako minister bez teki.

E.A.
Konrad Samanti
NIM:

Post autor: Konrad Samanti »

Witam,

Czy szanowny Pan Premier mógłby przedstawić nam jakie będą zadania ministra Jazłowieckiego?
Awatar użytkownika
Edward I Artur
król-senior
Kontakt:

C. Darosareier-St. pisze:Czy szanowny Pan Premier mógłby przedstawić nam jakie będą zadania ministra Jazłowieckiego?
Naturalnie, choć wydawało mi się, że to już zostało wyjaśnione poprzednim komunikatem. Markiz Jazłowiecki wszedł do gabinetu jako minister bez teki - co oznacza, że nie został mu powierzony żaden szczególny dział administracji. Pan minister będzie uczestniczył w pracach Rządu, ale nie obejmuje żadnego resortu.
Doświadczenie Markiza, jego rozsądek i rozległa wiedza z pewnością przydadzą się choćby w trakcie rządowych debat - a i ja sam skorzystam z pewnością nie raz na możliwości skonsultowania się z nim w jakiejś bieżącej sprawie. Kto mnie zna i ze mną pracował, ten wie, że przed podjęciem decyzji zwykle zasięgam opinii osób, które cenię; markiz Jazłowiecki jest jedną z takich osób i z radością witam go w gronie ministrów Jego Królewskiej Mości.

(-) E.A. Krieg, RS.
Awatar użytkownika
Edward I Artur
król-senior
Kontakt:

Drodzy Dreamlandczycy!

Rząd Królewski - a konkretnie Minister Spraw Zagranicznych - przystąpił do rewizji działalności osób reprezentujących Królestwo w krajach obcych. Wiadomo już, że dojdzie do pewnych zmian. Jego Królewska Mość otrzymał już wniosek dotyczący jednego z ambasadorów - ma on przenieść się na inną placówkę. Sprawa jest w toku i ze względu na wczesny etap procedury nie mogę poinformować o szczegółach. Nie przyjęło się jednak ujawniać nazwisk kandydatów na ambasadorów, zanim oficjalną zgodę wyrazi Jego Królewska Mość i zanim kandydat ten otrzyma agrement.

Rząd obserwuje również z pewnym niepokojem sposób pracy Izby Poselskiej. Przykro to mówić, ale marszałek Keimo Jan niestety póki co nie staje na wysokości kładzionych w nim nadziei: pomylił się w głosowaniu, głosując za innego posła, następnie tego głosowania na czas nie zamknął - a w dodatku od kilkunastu dni ignoruje wnioski, jakie do niego wpływają. W tej sytuacji Rząd oczekuje: nie będzie składał nowych projektów ustaw tak długo, jak zator nie zostanie udrożniony przez administrację Izby. Liczę w tym zakresie na klub parlamentarny Partii Burżuazyjnej, do którego należy pan marszałek.

E.A.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Numer GG: 8606140
NIM: 873817
Kontakt:

Post autor: Edward Ebruz »

Mam wrażenie, że Rząd przyjął sprawdzoną i niewłaściwą formułę funkcjonowania. Doskonale zdaję sobie sprawę, jak wygląda to od środka i że każdy stara się optymalnie wywiązać ze swoich obowiązków. Sam kilkakrotnie wszedłem na tę samą minę i scenariusz kolejnych tygodni jest do przewidzenia. Z perspektywy szeregowego obywatela - wybaczcie - nic się nie dzieje. Zupełnie nic. Jakbyśmy jechali na autopilocie. Dotyczy to również Korony.

Co właściwie wynika ze stwierdzenia, że "Rząd przystąpił do rewizji działalności osób reprezentujących Królestwo w krajach obcych"? Wybaczcie ponownie przesadną śmiałość, ale takiej rewizji można dokonać w ciągu 60 sekund. Ilu mamy obecnie własnych ambasadorów? Jednego? Dwóch?

Kilka miesięcy temu dyskutowaliśmy tutaj o marnotrawieniu czasu przez poprzedników. Dokonano skrócenia kadencji Izby Poselskiej i pogoniono rząd Partii Burżuazyjnej. Odnoszę wrażenie, że to wszystko miało wyglądać nieco inaczej. Jeśli zdaniem niektórych obserwatorów było źle w końcowym okresie rządów Siergiusza Asketila, to teraz jest chyba znacznie gorzej?

Nie odbierajcie tego jako krytyki. Nie krytykuję, po prostu szukam jakiegoś punktu oparcia. Znamy się od lat. Komunikujemy się również kanałem prywatnym, więc wiem, że za ciszą w eterze stoją zarówno obiektywne trudności, jak i pewne utarte przyzwyczajenia. Coś z tym jednak trzeba zrobić, by powstrzymać osuwanie się w bylejakość.

(-) Jacques de Brolle
Awatar użytkownika
Albon
NIM: 570699
Kontakt:

Post autor: Albon »

Witam

Jedynym wyjsciem w tej systuacji jest zebranie aktywnych ludzi z poszczegolnych prowincji ale... do tego potrzebna byla by rewolucja w stylu stworzenia z prowincji miast i uwspolnotowienia wszystkich mieszkancow w ramach Dreamlandu. Przy kilku (doslownie) aktywnych mieszkancach rozmieniamy sie nadrobne w prowincjach. Potrzeba kogos z jajami zeby to zrobic, nie bawic sie w male kroczki ku przepasci ale zrobic ten jeden duzy krok w tyl (likwidacja prowincji jako takich) zeby potem ta przepasc przeskoczyc. I nie mowcie mi o tradycji, kulturze i innych bzdurach; na c... (co) nam tradycja jak nikt tego nie bedzie znał i czytał bo nikogo tutaj juz nie bedzie?

Pozdrawiam Albon

PS z doswiadczenia wiem ze niedlugo pewnie bedziemy mieli nowego króla (troche dluzej niz normalnie bo pewno chetnych nie ma...) czy to cos zmieni? watpie :(
Audiatur Et Altera Pars

Z TRZECIEJ CHAŁUPY
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

Jak to mawiają nasi młodsi bracia i jeszcze młodsze siostry: "Aż tak, to nie".

Zmiana na tronie byłaby najgorszą rzeczą, jaka by nam mogła się obecnie przytrafić. Podobnie ma się rzecz z likwidowaniem prowincji. Co mieliby robić ci wszyscy zluzowani urzędnicy? Grać w brydża w poczekalni u Pana Premiera? Na szczeblu federalnym nie ma dla nich nawet dostatecznie sensownego zajęcia. Jeśli jest jakieś życie w Królestwie, to w prowincjach. Sam planuję się tam wkrótce mocniej zaangażować. Jakiś prywatna gorzelnia czy mała bodega.

(-) Jacques de Brolle
Awatar użytkownika
Pavel Svoboda
król-senior
Numer GG: 1935862
NIM: 509280
Kontakt:

Post autor: Pavel Svoboda »

Dla chcącego nic trudnego, Albonie. Wiesz jak to działa w Dreamlandzie. Masz szansę przejść do historii jako, Albon I "Król z jajami" :)
(-) Pavel Svoboda, r.s.
Awatar użytkownika
Otton van der Berg
NIM: 108161
Kontakt:

Post autor: Otton van der Berg »

Proponuję małe zebranie aktywistów, gdzie ci aktywni mieszkańcy zebrali by się w jednym miejscu (czat dreamlandu) i w porozumieniu z rządem ustalili jakieś sensowne kierunki rozwoju Królestwa.
(-)Wicehrabia Otton van der Berg OOIII ONZII
Obrazek
ObrazekObrazek>>>
Lenno Alhambra
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Kontakt:

Spotkać się zawsze można, ale nie w tym rzecz. Sytuacja nie jest kryzysowa. Kierunki są wytyczone, kluczowe stanowiska i funkcje rozdzielone, role przypisane. U władzy pozostają doświadczeni i kompetentni ludzie. Tu nie ma co filozofować - po prostu trzeba robić swoje.

Osobiście wiążę duże nadzieje z nową stroną główną i systemem gospodarczym. Wtedy będzie można pokusić się o kompleksową akcję promocyjną.

(-) Jacques de Brolle
Awatar użytkownika
Otton van der Berg
NIM: 108161
Kontakt:

Post autor: Otton van der Berg »

Faktycznie wtedy po takich zmianach będzie nieco inny pogląd na rzeczywiste sprawy do poprawienia.
(-)Wicehrabia Otton van der Berg OOIII ONZII
Obrazek
ObrazekObrazek>>>
Lenno Alhambra
Awatar użytkownika
Marcin Mikołaj
król-senior
Numer GG: 6042777
NIM: 906544
Lokalizacja: Domena Królewska - Ekorre; Zjednoczone Księstwo - Książęce Miasto Buuren
Kontakt:

Post autor: Marcin Mikołaj »

Szanowni Mieszkańcy,

Odniose się tutaj przede wszystkim do słów ax. de Brolle - owszem, Korona w ostatnich dwóch tygodniach była "cicha", wynikało to jednak z pewnych trudności technicznych - niestety kolejny raz zmuszony byłem naprawiać laptopa w chwili obecnej jestem dostepny na 80% - nie wszystko zostało w systemie ustawione, nie dam też uciąc sobie ręki, że sprzęt znów się nie posypie.

Nie ustanawiałem regencji z prostej przyczyny, sadziłem, że wszystko pójdzie sprawniej, myliłem się - tak czy inaczej cały czas obserwowałem forum i byłem w kontakcie telefonicznym z osobami piastującymi główne urzędy Królestwa, a o moich problemach technicznych został natychmiast powiadomiony Premier. W tym czasie nie doszło do żadnych większych wydarzeń, w których Korona musiałaby uczestniczyć w 100%.

(-) Marcin Mikołaj, R.
Awatar użytkownika
Edward I Artur
król-senior
Kontakt:

Jacques de Brolle pisze:Mam wrażenie, że Rząd przyjął sprawdzoną i niewłaściwą formułę funkcjonowania. Doskonale zdaję sobie sprawę, jak wygląda to od środka i że każdy stara się optymalnie wywiązać ze swoich obowiązków.
(...)
Nie odbierajcie tego jako krytyki. Nie krytykuję, po prostu szukam jakiegoś punktu oparcia. Znamy się od lat. Komunikujemy się również kanałem prywatnym, więc wiem, że za ciszą w eterze stoją zarówno obiektywne trudności, jak i pewne utarte przyzwyczajenia. Coś z tym jednak trzeba zrobić, by powstrzymać osuwanie się w bylejakość.
Coz, zdarzylo sie tak, ze w ostatnich dniach rzeczywiscie w Ekorre dzialo sie niewiele: na problemy techniczne Jego Krolewskiej Mosci, o ktorych poinformowal w tym watku kilka godzin temu, nalozyly sie jeszcze moje wlasne, a w dodatku zmuszony bylem wyjechac sluzbowo i w tej chwili dodaje tego posta z hotelowego komputera w Helsinkach.

Pracujemy jednak. Minister Spraw Zagranicznych probuje uporzadkowac sprawy zwiazane z ambasadorami Krolestwa w stolicach naszych partnerow: powrot JKM to ulatwi. Po moim powrocie (najblizszy weekend) przedsiewezmiemy rowniez kroki zwiazane z marszalkiem Izby Poselskiej. Marszalek Keimo Jan nie tyle nie stanal na wysokosci zadania, ile - jak sie w tym momencie zdaje - w ogole nie stanal na zadnej wysokosci. Radykalne Centrum bedzie poszukiwalo rozwiazania tego problemu: albo marszalek wroci do swojego gabinetu w siedzibie Izby, albo Izba bedzie zmuszona poszukac nastepcy. W tej chwili sytuacja wyglada tak, ze jakiekolwiek inicjatywy parlamentarne nie maja szans, skoro sa blokowane przez brak osoby, ktora ma prace Izby organizowac. Rzad moze tu niewiele. Prosze przy tym, zeby sie nie krygowac. Prosze krytykowac, jesli Arcyksiaze (lub ktokolwiek inny) uwaza, ze na to zaslugujemy. Jesli wciaz bedziemy zatrzymýwac sie w polowie drogi i ze wstydem spuszczac glowe, gdy bedziemy mieli ochote napisac kilka, chocby cierpkich, slow pod adresem wladzy, to wlasnie wtedy utoniemy w bylejakosci. I to mimo najszlachetniejszych poswiecen czlonkow rzadu, mimo najrozsadniejszych programow i najciekawszych inicjatyw.

Sle Dreamlandczykom calusy z Helsinek.

Do zobaczenia,

E.A.
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

Post autor: Daniel von Witt »

W Rządzie jest 5 osób, więc nawet problemy techniczne Premiera nie powinny być odczuwalne w normalnej i zapowiadanej nam pracy oraz przy całej gamie widniejących tam nazwisk.

Obrzucanie winą za bierność parlamentu na barki JE Keimo Jana jest absurdalne w sytuacji znikomej aktywności samego rządu w sprawach mu powierzonych - rządzeniu. Pisanie ustaw i procedowanie nad nimi to domena przede wszystkim posłów i kiedy rząd przejmuje ten obowiązek od Izby Poselskiej to wówczas tonie w wewnętrznych debatach nad pracą, którą może się zajmować, ale którą mógłby zostawić Izbie - bo to wprost jej działka. W Izbie jednak sił witalnych jeszcze nie wszyscy nabrali, i Izba sama sobie poradzi lub winna radzić z absencją dowolnego swego członka.

(-) Daniel markiz von Witt
Partia Burżuazyjna
Awatar użytkownika
Edward I Artur
król-senior
Kontakt:

Drodzy Dreamlandczycy!

O sytuacji w Izbie Poselskiej miałem przyjemność dyskutować już z JM Wittem na IRC. W każdym razie - o ile zgadzam się, że Izba Poselska to jednak nie Rząd, o tyle chciałbym jednak zwrócić uwagę, że praca legislacyjna stanowi tę część obowiązków Rządu Królewskiego, której nie wolno pomijać. W tej chwili, ze względu na absencję marszałka Keimo Jana, właściwie niemożliwe jest w Dreamlandzie stanowienie prawa. I to jest smutna konkluzja. Całe szczęście, że już za niespełna 11 godzin obowiązki Marszałka będzie mógł przejąć hrabia Albon i sytuacja wróci do normy.

Rząd, po tym, jak Izba się nieco udrożni, złoży u marszałka projekt ustawy likwidującej program Patronatu. Wraz z projektem ustawy zostanie opublikowany również wyczerpujący raport dotyczący dotychczasowej realizacji tego programu, przygotowany przez ministra Krzysztofa Jazłowieckiego. Myślę, że po jego lekturze wszyscy przekonają się, że patronat jest niewypałem i że usunięcie go jest koniecznością, na którą poprzednie rządy z jakichś względów się nie zdobyły. Jeszcze przed wyborami mówiliśmy, że rząd powinien w miarę możliwości wyczerpująco uzasadniać projektowane prawo i dokonywać analizy odnoszącej się do wprowadzanych zmian: raport pokaże, że traktujemy te słowa poważnie.

W zakresie polityki zagranicznej: spodziewana jest wymiana ambasadorów w trzech stolicach naszych zagranicznych partnerów. Po uzyskaniu przez nich koniecznego agrement, będziemy mogli poinformować o nazwiskach i kierunkach, w jakich nowi przedstawiciele Królestwa zostaną wysłani.

Zgadzam się, że moja kilkudniowa absencja nie przysłużyła się właściwej pracy Rządu - wniosek jednak, że Rząd nie działa, byłby i przedwczesny, i nieprawdziwy. Zawiodła polityka informacyjna - zawiodła niestety w dużej mierze ze względu na mnie. Nauczeni doświadczeniem, jesteśmy zdecydowani zmienić się w tym zakresie na lepsze. W najbliższych dniach powinien zostać powołany nowy pełnomocnik ds. polityki informacyjnej, a w konsekwencji - w nowej formule zostanie reaktywowany "Biuletyn Rządowy", być może już pod nową nazwą.

(-) E.A. Krieg
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Czy zatem wychodzi na to, że problemem Rządu Królewskiego jest Wasza Królewska Wysokość? Absencja parlamentarna dotyczy bowiem obu posłów Radykalnego Centrum, zatem WKW i Pańskiego małżonka. MIP Keimo Jan nie został jeszcze zdjęty z urzędu, gdyż i jego następca, kadm. Albon od soboty nie ogłosił stosownej uchwały. Czy to nie są symptomy mówiące o zawstydzającej kondycji Parlamentu Królewskiego, przemawiające do Rządu Królewskiego, aby zamiast oglądać się na "aktywność" Izby Poselskiej zaczął rządzić?

Partia Burżuazyjna
Awatar użytkownika
Edward I Artur
król-senior
Kontakt:

WM!

Markiz Albon przejął już kierowanie Izbą z rąk Keimo Jana - rozumiem więc, że Pańskie pytanie jest nieaktualne. Zadziwia mnie jedynie, z jaką konsekwencją próbują Panowie wmówić Dreamlandczykom moją nieobecność, podczas gdy - jak widać - jestem na miejscu. Choćby dzisiejszy artykuł. Czy Markiz napisał go wcześniej i było Mu szkoda chować go do szuflady?
Jeszcze bardziej zadziwiające jest wypominanie mi kilkudniowej nieobecności, gdy poseł, za którego poręczyła Partia Burżuazyjna umieszczając go na liście kandydatów w wyborach do Izby, swoim odejściem bez słowa uniemożliwił działanie parlamentu. Na szczęście udało się to przezwyciężyć. Markiz Albon zgodził się na to, by sir Jana zastąpić - co zresztą również odbyło się bez udziału Partii Burżuazyjnej. Pańska partia w tej sprawie nie kiwnęła palcem. Proszę zachować jakąś przyzwoitość.

E.A.
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

EdwardArtur pisze:Zadziwia mnie jedynie, z jaką konsekwencją próbują Panowie wmówić Dreamlandczykom moją nieobecność, podczas gdy - jak widać - jestem na miejscu. Choćby dzisiejszy artykuł. Czy Markiz napisał go wcześniej i było Mu szkoda chować go do szuflady?
Prócz pokazywania się i, skoro użył WKW tego słowa, wmawiania społeczeństwu, że Was widać, przydałoby się coś jeszcze. Rząd w KD nie ma 4-letniej kadencji by mógł sobie pozwalać na 2-miesięczną opieszałość. Wsiedliście na sanki i zrobili kulig po rozmarzniętych ulicach i dziwicie się czemu iskry idą, zgrzyt przeraźliwy, a sanie nie jadą.
EdwardArtur pisze:Jeszcze bardziej zadziwiające jest wypominanie mi kilkudniowej nieobecności, gdy poseł, za którego poręczyła Partia Burżuazyjna umieszczając go na liście kandydatów w wyborach do Izby, swoim odejściem bez słowa uniemożliwił działanie parlamentu. Na szczęście udało się to przezwyciężyć. Markiz Albon zgodził się na to, by sir Jana zastąpić - co zresztą również odbyło się bez udziału Partii Burżuazyjnej. Pańska partia w tej sprawie nie kiwnęła palcem. Proszę zachować jakąś przyzwoitość.
Wyraziłem się precyzyjnie mówiąc o Parlamencie Królewskim, nie o Klubie RC.

Partia Burżuazyjna
Awatar użytkownika
Edward I Artur
król-senior
Kontakt:

Daniel von Witt pisze:Wyraziłem się precyzyjnie mówiąc o Parlamencie Królewskim, nie o Klubie RC.
Jednocześnie po raz kolejny powtarzając nieprawdę, że mnie i Dino von Djokicia w Dreamlandzie nie ma. Tyle, jeśli chodzi o precyzję, Markizie :)

E.A.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Polityka”