Surmeńska familia królewska pod ostrzałem

Powiększanie wspólnego dobra, walki o władzę. Esencja dreamlandzkiego życia.
Awatar użytkownika
Edward Ebruz
obywatel
Numer GG: 8606140
NIM: 873817
Kontakt:

Surmeńska familia królewska pod ostrzałem

Post autor: Edward Ebruz »

Coraz ciekawiej w Surmenii. Ze specjalna dedykacją dla naszego królobójcy - Józefa Kalickiego.

http://rfnovopress.wordpress.com/2013/0 ... -surmenii/

Tekst obiektywny raczej nie jest, choć oburzony redaktor miał chyba dobre intencje. Zdaje się, że Paul diuk von Panevnick jest tam naszym ambasadorem?
Edward J. Ebruz, r.s.
Awatar użytkownika
Panevnick
NIM: 300929
Kontakt:

Re: Surmeńska familia królewska pod ostrzałem

Post autor: Panevnick »

Nominalnie tak, ale cieleśnie bliżej mi do stanu pierwszej osoby wymienionej w tekście. ;)
(-) Paul diuk von Panevnick
Awatar użytkownika
Otton van der Berg
NIM: 108161
Kontakt:

Post autor: Otton van der Berg »

Zaiste teraz widzę jakie to spokojne czasy nastały w w Dreamlandzie w porównaniu z Surmenią...jednakoż czasami potrzeba małego przewrotu, bierze górę nad zdrowym rozsądkiem i zniechęca zamiast przyciągać aktywnością na forum.
(-)Wicehrabia Otton van der Berg OOIII ONZII
Obrazek
ObrazekObrazek>>>
Lenno Alhambra
Awatar użytkownika
Ametyst
Numer GG: 28373368
NIM:
Kontakt:

Post autor: Ametyst »

W niektórych państwach zawirowania polityczne wpływają pozytywnie na życie kraju. Są oczywiście wyjątki.

Osobiście jestem zdecydowanie przeciwny temu, aby władzę w państwie sprawowała jedna osoba czy rodzina. Liczne przykłady pokazały, że nadmierna rola dynastii w państwie nie jest niczym dobrym. Sam jestem królem w monarchii elekcyjnej, i jak dotąd nie wyobrażam sobie sytuacji, w której moim następcą miałby być ktoś wybrany jedynie przeze mnie.

Na koniec pozwolę zacytować sobie JCKW Franciszka Józefa II, który jakiś czas temu wyjątkowo trafnie skomentował sytuację w Surmenii:
(...) Dziś mogę też publicznie i jasno powiedzieć, że w ramach dynastii istnieje straszne parcie na nepotyzm i "silne plecy" (i sam się do tego czasem przyczyniałem swoim brakiem sprzeciwu) na zasadzie "nic nie robię, ale jestem szwagrem brata siostry kuzyna dziesiątego syna króla, więc RISPEKT, MEINE HERREN!" Nie wiem, czy pamiętacie, ale i w Austro-Węgrzech był wyścig szczurów o to, kto zostanie oficjalnie następcą tronu, który - wtedy jeszcze - wcale nie miał się opróżnić. (...)
Król Hirshbergii i Weerlandu
(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn
Awatar użytkownika
Kantazo
Numer GG: 47728457
NIM: 200026
Kontakt:

Post autor: Kantazo »

Osobiście mam nadzieję, iż niepopularność dynastii władającej Surmenią nie będzie pretekstem do "eksportu rewolucji" z Mandragoratu Wandystanu.
Ppłk. sir Kantazo van der Targaryen
Marszałek książęcy w Unii Saudadzkiej
komendant Furijsko-Lardyjskiego Okręgu Wojskowego
Zarządca miasta Agendart

Chwała Jego Królewskiej Mości!
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Post autor: RomanoPorfavor »

A to bardzo ciekawa koncepcja. Dziękujemy za sugestię, tradycyjne buziaki w siusiaki dla pomysłodawcy.
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
vel Prezerwatyw Tradycja Radziecki (MW) vel Mubarak Zprzcz (ŚKW)
Zablokowany

Wróć do „Polityka”