Strona główna
- Karolina Aleksandra
- król-senior
- NIM: 430209
- Herb: k14
- Kontakt:
Re: Strona główna
Ładnie. Bardzo ładnie.
Przeszkadza mi tylko trochę łamanie tytułów z forum. Dałabym te ikonki jako pasek nad agregatorem forum i chyba w ten sposób problem by się rozwiązał.
KA
Przeszkadza mi tylko trochę łamanie tytułów z forum. Dałabym te ikonki jako pasek nad agregatorem forum i chyba w ten sposób problem by się rozwiązał.
KA
- Tomasz von Habsburg
- NIM: 659175
- Herb: t10
- Kontakt:
matmax pisze:Co do Konrada, pewnie jest bardziej zajęty. Ja tez mogę co nieco pomóc w zakresie mojego czasu.
Osiem minut po tym, jak Wasza Książęca Mość napisał swój post, pan Konrad się pojawił. Wiedziałem, że go przywołam, ale prawdopodobne jest jednak, że z propozycji skorzystam. :)
Twierdzę tak, jak Jej Królewska Mość.
Elementowi "Zamieszkaj z nami" przydałoby się odsunięcie od głównego pasa, a ikona klucza chyba lepiej by wyglądała w prawym górnym rogu.
Do obecnych systemów (CBD, CRM i CRiP) zostaną dodane jeszcze Geo i szeroko rozumiany SG, więc powinno być dla nich zarezerwowane miejsce. :)
Czy nie powinniśmy zrezygnować z koncepcji strony głównej jako głównie agregatora i zamieścić w pierwszym miejscu, które pewnie ujrzy nowy gość czegoś, co mogłoby go zaciekawić?
(-) Tomasz baron von Habsburg
Elementowi "Zamieszkaj z nami" przydałoby się odsunięcie od głównego pasa, a ikona klucza chyba lepiej by wyglądała w prawym górnym rogu.
Do obecnych systemów (CBD, CRM i CRiP) zostaną dodane jeszcze Geo i szeroko rozumiany SG, więc powinno być dla nich zarezerwowane miejsce. :)
Czy nie powinniśmy zrezygnować z koncepcji strony głównej jako głównie agregatora i zamieścić w pierwszym miejscu, które pewnie ujrzy nowy gość czegoś, co mogłoby go zaciekawić?
- RomanoPorfavor
- NIM:
- Kontakt:
Jak wygląda feed z forum to najmniejsza sprawa, to do ustalenia w samym robieniu strony - zmniejszenie czcionki tego elementu, wprowadzenie w feedzie ograniczenia liczby znaków tematu które są pobierane - rozwiązań jest sporo.
Ewentualnie myślałem o dodaniu na początek w głównej kolumnie pola z powitaniem, które następnie można by zamknąć na stałe krzyżykiem (Analogicznie jak informacje o ciasteczkach) żeby nie przeszkadzało w korzystaniu z funkcjonalnych części strony - czyli agregatorów treści.
Tak się to wyfloatuje w cssie to raczej pomniejsza sprawa. Myślałem o tym w tym w ten sposób, że po kliknięciu na klucz w miejscu pola "zamieszkaj z nami" pojawia się okienko do logowania, a później - ponieważ pole nie jest potrzebne zalogowanemu - rozwijają się tu typowe opcje po zalogowaniu. Stąd te dwa elementy zostawiłem powiązane.Elementowi "Zamieszkaj z nami" przydałoby się odsunięcie od głównego pasa, a ikona klucza chyba lepiej by wyglądała w prawym górnym rogu
Da się to pomieścić. Zawsze można np. zrobić elementy gospodarcze dostępne po zalogowaniu, albo umieścić je na górnym pasku za lewo od kluczyka.Do obecnych systemów (CBD, CRM i CRiP) zostaną dodane jeszcze Geo i szeroko rozumiany SG, więc powinno być dla nich zarezerwowane miejsce. :)
Co konkretnie masz na myśli? Wydaje mi się, że tym co może przyciągnąć nowego mieszkańca to właśnie znak, że państwo żyje i coś się w nim dzieje?Czy nie powinniśmy zrezygnować z koncepcji strony głównej jako głównie agregatora i zamieścić w pierwszym miejscu, które pewnie ujrzy nowy gość czegoś, co mogłoby go zaciekawić?
Ewentualnie myślałem o dodaniu na początek w głównej kolumnie pola z powitaniem, które następnie można by zamknąć na stałe krzyżykiem (Analogicznie jak informacje o ciasteczkach) żeby nie przeszkadzało w korzystaniu z funkcjonalnych części strony - czyli agregatorów treści.
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
vel Prezerwatyw Tradycja Radziecki (MW) vel Mubarak Zprzcz (ŚKW)
- Tomasz von Habsburg
- Kontakt:
PTR pisze:Myślałem o tym w tym w ten sposób, że po kliknięciu na klucz w miejscu pola "zamieszkaj z nami" pojawia się okienko do logowania, a później - ponieważ pole nie jest potrzebne zalogowanemu - rozwijają się tu typowe opcje po zalogowaniu. Stąd te dwa elementy zostawiłem powiązane.
Dobry pomysł. Bardzo ważne jest jednak, żeby przycisk "Zamieszkaj z nami" był swoistym Call To Action - docelowo chcemy przecież, by osoba, która na stronę weszła zarejestrowała się. Musi być więc on w istotny sposób wyróżniony (może jeszcze jakiś inny kolor, lekkie zaokrąglenie).
PTR pisze:Co konkretnie masz na myśli? Wydaje mi się, że tym co może przyciągnąć nowego mieszkańca to właśnie znak, że państwo żyje i coś się w nim dzieje?
Trochę pomyślałem i myślę, że Kolega chyba ma rację. :)
PTR pisze:Ewentualnie myślałem o dodaniu na początek w głównej kolumnie pola z powitaniem, które następnie można by zamknąć na stałe krzyżykiem (Analogicznie jak informacje o ciasteczkach) żeby nie przeszkadzało w korzystaniu z funkcjonalnych części strony - czyli agregatorów treści.
Dobry pomysł, tylko zamiast zamykania na stałę, sugerowałbym użycie elementu collapse (przykład z platformy Bootstrap), którego stan (zamknięcie) zapisywałby się w "ciasteczku", ale można by było zawsze jego treść w łatwy sposób odczytać ponownie.
- Tomasz von Habsburg
- Kontakt:
Myślę również, że powinniśmy zmienić metodę szyfrowania haseł na bcrypt.
Co sądzą Koledzy o wprowadzeniu obsługi dla JSON Feed i postulowaniu użycia tej technologii w blogach agregowanych na stronie głównej?
Co sądzą Koledzy o wprowadzeniu obsługi dla JSON Feed i postulowaniu użycia tej technologii w blogach agregowanych na stronie głównej?
- Tomasz von Habsburg
- Kontakt:
- RomanoPorfavor
- NIM:
- Kontakt:
Fatalna dziura. Udało mi się ją już jednak załatać ;)
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
- Tomasz von Habsburg
- Kontakt:
Strona główna korzysta z kanału RSS forum czy z zapytania do bazy danych w celu wyświetlenia aktywnych wątków?
- RomanoPorfavor
- NIM:
- Kontakt:
Z własnego zapytania, nr tajnych działów trzeba umieszczać osobno w kodzie (co nie jest najwygodniejszym rozwiązaniem, ale takie jest).
- Tomasz von Habsburg
- Kontakt:
Skoro już na kanale RSS nie wyświetlają się posty z działów tajnych, to może można by go wykorzystać (chociaż chyba lepiej poczekać z tym do czasu wprowadzenia nowej strony głównej).
- RomanoPorfavor
- NIM:
- Kontakt:
To pewnie już na nowej stronie głównej, jeżeli by miała powstać...
- Tomasz von Habsburg
- Kontakt:
Spróbuję zacząć pracę nad częścią back-end strony niezależnie od części front-end. Jak postępują nad nią prace? Oczywiście nie chciałbym wywierać jakiejkolwiek presji. :)
- RomanoPorfavor
- NIM:
- Kontakt:
Znaczy co konkretnie mam dostarczyć?
Tak jak mówiłem, jedyne co mogę zrobić to grafikę, w sensie obrazki. Implementacji tego w jakimkolwiek kodzie (html, css itp.) się nie podejmuję, bo zawsze robię to jak mi wygodnie, a inni przychodzą i szturchają mój kod patykami, że hurr durr do dupy, więc robię tylko tam, gdzie nie muszę się tym przyjmować.
Tak jak mówiłem, jedyne co mogę zrobić to grafikę, w sensie obrazki. Implementacji tego w jakimkolwiek kodzie (html, css itp.) się nie podejmuję, bo zawsze robię to jak mi wygodnie, a inni przychodzą i szturchają mój kod patykami, że hurr durr do dupy, więc robię tylko tam, gdzie nie muszę się tym przyjmować.
- Tomasz von Habsburg
- Kontakt:
W stronie dla DAR dodałem tylko użycie technologii flex, a reszta była tylko drobnymi poprawkami. Nie było tak źle. :)
Mógłbym więc prosić o obrazki i nazwę czcionki?
(-) Tomasz baron von Habsb8rg
Mógłbym więc prosić o obrazki i nazwę czcionki?
(-) Tomasz baron von Habsb8rg
- Karolina Aleksandra
- król-senior
- Kontakt:
Czas wrócić do tematu. Projekt: nowa strona na XX-lecie Królestwa.
Co będzie potrzebne do tego? Kod, grafika, i – a może przede wszystkim - koncepcja. Fajnie by było, gdyby na stronie nic się nie krzaczyło, była w miarę nowoczesna (ale nie bootstrapowa), i przyciągała ludzi graficznie :)
Czy da się wykorzystać kod z zarzuconego serwisu b1?
Czy osoby z umiejętnościami graficznymi (w tym gronie to chyba tow. Radziecki oraz JXM von Witt) miałyby chwilkę, aby móc pomyśleć nad wizualną wersją strony? Bez żadnych wytycznych, po prostu: jak to widzicie. Można te koncepcje potem przedyskutować :)
KA
Co będzie potrzebne do tego? Kod, grafika, i – a może przede wszystkim - koncepcja. Fajnie by było, gdyby na stronie nic się nie krzaczyło, była w miarę nowoczesna (ale nie bootstrapowa), i przyciągała ludzi graficznie :)
Czy da się wykorzystać kod z zarzuconego serwisu b1?
Czy osoby z umiejętnościami graficznymi (w tym gronie to chyba tow. Radziecki oraz JXM von Witt) miałyby chwilkę, aby móc pomyśleć nad wizualną wersją strony? Bez żadnych wytycznych, po prostu: jak to widzicie. Można te koncepcje potem przedyskutować :)
KA
- Tomasz von Habsburg
- Kontakt:
Karolina Aleksandra pisze:[...] ale nie bootstrapowa [...]
Strona z b1 była oparta na technologii Bootstrap. :)Karolina Aleksandra pisze:Czy da się wykorzystać kod z zarzuconego serwisu b1?
- Karolina Aleksandra
- król-senior
- Kontakt:
Bardziej mi o to chodziło, żeby sama strona nie wyglądała Bootstrapowo :) W sensie designu, nie technologii.
KA
KA
- RomanoPorfavor
- NIM:
- Kontakt:
https://dreamland.net.pl/ksi/nowastrona.zipTomasz von Habsburg pisze:Mógłbym więc prosić o obrazki i nazwę czcionki?
- Karolina Aleksandra
- król-senior
- Kontakt:
Chciałabym dopytać, ile czasu mniej więcej zajmie zakodowanie strony; jak wygląda harmonogram? Jak przypuszczam, nie jest to proste zadanie, ale nie zapomnijmy o nim, proszę :)
KA
KA
- RomanoPorfavor
- NIM:
- Kontakt:
Czy coś się w temacie poruszyło? Przydałoby się potwierdzenie od tow. Habsburga że dostał to czego potrzebował. Jak coś - ja jestem gotów dalej wspierać, dorabiać ikony czy jeszcze jakieś elementy.