Kultura wypowiedzi

Chleb i igrzyska, dywagacje na tematy sportu i kultury.
Polyna
NIM: 278556

Re: Kultura wypowiedzi

Post autor: Polyna »

RCA pisze:nie należy przenosić inicjatywy jednej osoby, popartej przez grupę paru innych osób, na całe Księstwo Sarmacji
Nikt nie przenosi, ale przyznajcie – to że tyle osób poparło tą inicjatywę trochę źle świadczy o obecnym stanie Sarmacji?
Maciej Kamiński
NIM:
Kontakt:

Post autor: Maciej Kamiński »

Daniel von Witt pisze:W omawianym tu konkretnie przypadku głupota (mało powiedziane) staje się lub gdzieniegdzie jest absurdalnym prawem, które niesłusznie poniewiera (jak Pan zapewne doczytał to w moim poprzednim zdaniu) wybranych (lub niewygodnych) ludzi tylko dlatego, że nie potrafią, nie chcą lub nie znajdują się na "właściwym" etapie rozwoju osobistego, aby wypowiadać się tak, jak władza sobie tego życzy. Więc powtórzę:
Daniel von Witt pisze:Być może także dlatego, że nie każdy chce cieszyć się z swojej wolności; woli, gdy ktoś inny mu rozkazuje, bądź dobrze czuje się z tym, że jest dyskryminowany :)
(-) Daniel diuk von Witt
W takim razie pozwolę sobie podać, dla ułatwienia, konkretne nazwisko do wyszukania - Abdullah Aykm. Proszę przeczytać jego posty (wystarczy kilka), a następnie sprawdzić, ile razy i jak został ukarany za ich pisanie w taki akurat sposób. Zapewne Pan się zdziwi, jak bardzo rzeczywistość nie wytrzymuje tych przesadzonych założeń na temat funkcjonowania regulacji dotyczących sposobu zapisu.
Bialeńczyk od urodzenia.
Awatar użytkownika
Gaston de Senancour
Numer GG: 59036457
NIM: 312584
Kontakt:

Post autor: Gaston de Senancour »

Pozwolę sobie odświeżyć. Tym razem w kontekście ostatnich wydarzeń w naszym Królestwie.

Nie jestem liberałem. Nie zamierzam tego ukrywać. Wychodzę z założenia, że jakaś forma samodycypliny i kultury języka jest absolutnym wymogiem każdej społeczności. Do Parlamentu Królewskiego trafił projekt ustawy znoszącej ustawę o forum, a wraz z nią - m.in. penalizację wulgaryzmów. Projektodawca, p. Daniel von Witt, argumentuje w sposób następujący: Uważam, że nie ma sensu jej utrzymywać, a w jej miejsce w przyszłości powinna wejść ustawa o wykroczeniach i kodeks karny. Natomiast funkcje moderatora głównego może wykonywać minister ds. administracji, premier lub Szef KSI.

W praktyce oznaczałoby to, że w przyszłości moderatorem mógłby zostać choćby p. Kaufman lub ktoś z jego bezpośredniego nadania. Nawet jeśli w tych wyborach p. Kaufman jeszcze nie zwycięży, lawina już ruszyła. Kropla drąży skałę i obawiam, się, że za cztery miesiące obywatele Dreamlandu mogą w akcie kaprysu - lub braku kontrkandydata - wybrać takiego plugawego szkodnika na urząd szefa rządu. Na samą myśl robi mi się niedobrze. Barbarzyńcy już stoją u bram i napierają.

W moim odczuciu jesteśmy świadkami rewolucji kulturowej, a ta dokonuje się przez język. To rodzaj mimowolnej wandeizacji Dreamlandu, która postępuje wskutek odgórnego przyzwolenia. Jak rozumiem, Sarmacja zdołała się z tej mazi wymyć, spychając sympatyków dewiacji i językowego rozpasania do rezerwatu o nazwie Mandragorat. A tam, wskutek chowu wsobnego, dało to późną mutację w postaci rubasznych ludzi-dzików i mężczyzn posługujących się żeńskimi personaliami. Nie jest możliwe osłabianie genotypu (również kulturowego) w sposób nieskończony, więc tutaj nie należy spodziewać się już nowego pokolenia. Używając znanego wyrażenia p. Kornela Morawieckiego - naród zupełnie się znijaczył. Jak to będzie wygądało u nas?

Jako augustynista polityczny tłumaczę to sobie w ten sposób, że być może ma nas to wszystko czegoś nauczyć, a obserwowane zjawisko to forma kary za grzechy poprzedniego pokolenia. Oczywiście nie chodzi o "grzechy" w sensie teologicznym, lecz o pewne nawyki językowe starszej - liberalnej - generacji Dreamlandczyków, która najpierw wyznaczyła pewien standard, nieznośny dla wielu Albonów i Kaufmanów, a teraz, syta i spełniona, jest już zupełnie zobojętniała i luzuje obrożę. Wahadło wychyliło się w drugą stronę.
[x] Gaston de Senancour / Lider Frakcji Radykalnej
Polyna

Gaston de Senancour pisze:Wychodzę z założenia, że jakaś forma samodycypliny i kultury języka jest absolutnym wymogiem każdej społeczności.
Przeanalizujmy pod tym względem w takim razie tow. Senancoura.
plugawego szkodnika

Barbarzyńcy

Sarmacja zdołała się z tej mazi wymyć

sympatyków dewiacji

do rezerwatu
Wniosek – tow. Senancour nie spełnia wymogów. <naciska przycisk spłuczki>
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Post autor: RomanoPorfavor »

To rodzaj mimowolnej wandeizacji Dreamlandu, która postępuje wskutek odgórnego przyzwolenia.
Co wy z tą wandeizacją... Macie Króla? Macie. Macie wandyzm? Nie macie. Macie pełną demokrację? Nie macie. Macie prawicowych szurów? Macie. To gdzie ta wandeizacja, ja się pytam? Nie pochlebiajcie sobie aż tak bardzo, tow. Senancour, bo aż tak daleko Dreamland jeszcze nie zaszedł.
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
vel Prezerwatyw Tradycja Radziecki (MW) vel Mubarak Zprzcz (ŚKW)
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Numer GG: 41404078
NIM: 877416
Kontakt:

Post autor: Daniel von Witt »

Używanie wulgaryzmów nie było w Dreamlandzie karane, choć jest taka możliwość. Jednocześnie moderator karał za... reklamy w podpisie nowicjuszy, a nie karał za te same reklamy u starej gwardii (np. Albon). Powodowało to szaleństwo na "wadze sprawiedliwości". Obecnie wszyscy Wandejczycy poza ambasadorem Pupką powinni być lani po pyskach za wulgarne sformułowania i powitania (bo nie zdarza im się to okazyjnie, a jest czymś "normalnym"), wszak powinni stosować się do zasad współżycia społecznego panujących w państwie gospodarza. Wcale nie martwiłoby mnie, gdyby byli banowani za nieokrzesanie wynoszone z swojego podwórka.

Nie jestem orędownikiem karania za wulgaryzmy. Warto będzie jednak poprzeć takie prawo o wykroczeniach czy kodeks karny, które w sposób prosty i łatwy w użyciu będą karać za nieokrzesanie, wyuzdanie publiczne czy obrażanie innych, na ich wniosek (tolerancja każdego z nas na obraźliwości jest inna, więc karanie za tego typu rzeczy powinno odbywać się po interwencji poszkodowanego u moderatora/żandarma). Chcąc uchylić ustawę o forum chcę usunąć coś, czego się w Dreamlandzie nie stosuje. W to miejsce miałby jednak wejść mały kodeks wykroczeń dający żandarmerii narzędzie (moderację) do karania za przestępstwa związane z słowem (i obrazem) wtedy, gdy ktoś czułby się poszkodowany.

(-) Daniel diuk von Witt
Awatar użytkownika
Gaston de Senancour
Numer GG: 59036457
NIM: 312584
Kontakt:

Post autor: Gaston de Senancour »

Polyna pisze:Wniosek – tow. Senancour nie spełnia wymogów. <naciska przycisk spłuczki>
Pół godziny temu chętnie podjąłbym życzliwą polemikę i wyjaśnił, na czym polega błąd w rozumowaniu. Wtedy jednak nie wiedziałem jeszcze, że jest Pan mężczyzną posługującym się żeńskimi danymi osobowymi. Proszę wybaczyć, ale ta postawa stoi niżej od kloningu. Rzekłem. A teraz proszę mnie nazwać luzytańczykiem i wrócić do swojego dark roomu i spłukiwać do woli.
[x] Gaston de Senancour / Lider Frakcji Radykalnej
Polyna

Gaston de Senancour pisze:Pół godziny temu chętnie podjąłbym życzliwą polemikę i wyjaśnił, na czym polega błąd w rozumowaniu. Wtedy jednak nie wiedziałem jeszcze, że jest Pan mężczyzną posługującym się żeńskimi danymi osobowymi.
Gratuluję Senancour. Właśnie awansowałeś z osoby o dość specyficznych poglądach na jakiegoś obrażającego ludzi śmiecia. To nie ty będziesz tu decydował kim ja tu jestem a kim nie jestem. Tym bardziej że sam jesteś szurniętym, nienawistnym randomkiem, z którego ust wydobywają się rzygi o „szkodnikach”, „maziach” i „dewiacjach”, jednocześnie mającym czelność pouczać INNYCH o kulturze wypowiedzi. Najpierw się sam dostosuj lepiej do standardów.
Awatar użytkownika
Torkan Ingawaar
obywatel
NIM: 156339
Kontakt:

Post autor: Torkan Ingawaar »

Gaston de Senancour pisze:
Pół godziny temu chętnie podjąłbym życzliwą polemikę i wyjaśnił, na czym polega błąd w rozumowaniu. Wtedy jednak nie wiedziałem jeszcze, że jest Pan mężczyzną posługującym się żeńskimi danymi osobowymi. Proszę wybaczyć, ale ta postawa stoi niżej od kloningu. Rzekłem. A teraz proszę mnie nazwać luzytańczykiem i wrócić do swojego dark roomu i spłukiwać do woli.
W tym momencie zszedłeś poniżej poziomu dna Bajkału. Ja rozumiem, że możesz mieć inne poglądy, ale atakowanie w tak chamski sposób, mieszając świat wirtualny z realną tożsamością płciową jest po prostu żałosne.

Chciałem napisać tutaj długiego posta o tym, czy twoja chrześcijańska moralność nie stoi w sprzeczności z podłymi atakami na osoby transseksualne, ale uznałem, że szkoda mojego czasu na takiego debila.

Mówisz o szacunku i kulturze wypowiedzi jednocześnie pisząc takie słowa. Jesteś totalnym hipokrytą.
(–) Torkan Ingawaar (ᑐᕐᑳᓐ ᐃᖓᕚᕐ)
Obrazek
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Daniel von Witt pisze: (...) będą karać za (...) wyuzdanie publiczne (...)
Doktorze, co takiego się dzieje na tym forum, że unoszą się towarzyszowi członki i dochodzi (he he) doktor do wniosku, że to wyuzdanie?
/-/ ppłk bryg. kontr. Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
Maciej Kamiński
NIM:
Kontakt:

Jak rozumiem, Sarmacja zdołała się z tej mazi wymyć, spychając sympatyków dewiacji i językowego rozpasania do rezerwatu o nazwie Mandragorat.
Poziom ignorancji v-historycznej sięgnął Czerwonej Planety.
Używając znanego wyrażenia p. Kornela Morawieckiego
Nie słyszałem o takim mikronaucie.

A miejsce wypocin na takim poziomie jest w Mikrobie Złocistym.
Bialeńczyk od urodzenia.
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

Torkan Ingawaar pisze:Ja rozumiem, że możesz mieć inne poglądy, ale atakowanie w tak chamski sposób, mieszając świat wirtualny z realną tożsamością płciową jest po prostu żałosne.
Płciowością i seksualnością kipią wypowiedzi Wandejczyków na każdym kroku. Taka jest ichniejsza kultura, więc cóż to za nagłe zdziwienie, że trans może być nazwany trans? :D Jest bardzo mocno wątpliwe, by "prawaki" utrzymujące swoją intymność w sferze prywatnej zdobyli takie informacje o Polynie w wyniku jakichś nieczystych zagrywek. To tak, jak z Kościńskim, który sam umieścił w Mikroświecie swe nazwisko, a teraz zabrania jego używania, tak i tu informacja o tym musiała wypłynąć z pierwszej ręki.

Na marginesie mam również pytanie, czy chamstwo jest zarezerwowane tylko dla Wandejczyków?
PTR pisze:Doktorze, co takiego się dzieje na tym forum, że unoszą się towarzyszowi członki i dochodzi (he he) doktor do wniosku, że to wyuzdanie?
Jestem zapobiegliwy i chcę lać po pysku Wandejczyków nie tylko za wulgaryzmy.
Maciej Kamiński pisze:A miejsce wypocin na takim poziomie jest w Mikrobie Złocistym.
Sekundant się znalazł.

(-) Daniel diuk von Witt
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Znaczy konserwatyzm i dobre wychowanie w słowach i napomnieniach, ale w wojnie kulturowej "wszystko wolno" luzytańskiemu rycerstwu? Ja już ostrzegałem doktora w Bialenii, żeby uważał na zatrucie kwasem spierdoksylinowym, ale widzę, że za nic ma Towarzysz moje ostrzeżenia i truje siebie i innych dookoła dalej...
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

PTR pisze:Znaczy konserwatyzm i dobre wychowanie w słowach i napomnieniach, ale w wojnie kulturowej "wszystko wolno" luzytańskiemu rycerstwu? Ja już ostrzegałem doktora w Bialenii, żeby uważał na zatrucie kwasem spierdoksylinowym, ale widzę, że za nic ma Towarzysz moje ostrzeżenia i truje siebie i innych dookoła dalej...
Nie widzę żadnego chamstwa w wypowiedzi Pana Gastona. Trans to trans, łolaboga. Ani Pan Gaston ani ja, tożsamości tej osoby nie wprowadziliśmy do Mikroświata tylko zrobiła to sama Polyna. Stwierdzenie faktu nie jest chamstwem, a mój komentarz jedynie miał stwierdzić, że w mojej opinii chamstwo jest znakiem rozpoznawczym Wandejczyków, nie wiem czym zatrutych, ale mnie to zbytnio nie obchodzi :)

(-) Daniel diuk von Witt
Polyna

Daniel von Witt pisze:Jest bardzo mocno wątpliwe, by "prawaki" utrzymujące swoją intymność w sferze prywatnej zdobyli takie informacje o Polynie w wyniku jakichś nieczystych zagrywek. To tak, jak z Kościńskim, który sam umieścił w Mikroświecie swe nazwisko, a teraz zabrania jego używania, tak i tu informacja o tym musiała wypłynąć z pierwszej ręki.
Nigdy się ze statusem trans* nie kryłam, i nic by mi nie przeszkadzało jakby ktoś „ujawnił” to… ale obrażać mnie na tej podstawie nie pozwolę. Sory, Wittou. Misgendering jest tutaj zwykłym chamstwem opartym na złych intencjach, w końcu pani Senancour poznała (xD) mnie tutaj jako kobietę więc nie ma wymówki że nie zdążyła się jeszcze do tego przyzwyczaić.
Awatar użytkownika
matmax
obywatel
NIM: 442028
Kontakt:

Post autor: matmax »

Gaston de Senancour pisze: Pół godziny temu chętnie podjąłbym życzliwą polemikę i wyjaśnił, na czym polega błąd w rozumowaniu. Wtedy jednak nie wiedziałem jeszcze, że jest Pan mężczyzną posługującym się żeńskimi danymi osobowymi. Proszę wybaczyć, ale ta postawa stoi niżej od kloningu. Rzekłem. A teraz proszę mnie nazwać luzytańczykiem i wrócić do swojego dark roomu i spłukiwać do woli.
Tak z ciekawości, co to zmieniło w Pani postrzeganiu Polyny?
Mat Max von Salvepol
Daniel von Witt pisze: 13 sty 2019, 02:15 Liczy się adrenalinka xD i na tym może już poprzrstane, chociaż głowa pełna jest myśli tym, co tu poruszone zostało nie mówiąc już nawet o tym, co zakryte.
Awatar użytkownika
RomanoPorfavor
NIM:
Kontakt:

Daniel von Witt pisze:Na marginesie mam również pytanie, czy chamstwo jest zarezerwowane tylko dla Wandejczyków?
Daniel von Witt pisze:mój komentarz jedynie miał stwierdzić, że w mojej opinii chamstwo jest znakiem rozpoznawczym Wandejczyków
dr Witt - pierwszy doktor który nie potrafi zrozumieć własnych słów... oh wait, nie, to jednak tylko próba aby szybko wycofać się ze swoich deklaracji i nadal próbować ustawiać się na pozycjach moralnej wyższości. Całkowity brak kręgosłupa moralnego i odpowiedzialności za własne słowa. Typowy przypadek dr Witta zresztą. W Dreamlandzie musi się jednak bardziej pilnować niż w Bialenii, bo tu jednak parę osób patrzy i mogą go na przykład nie wybrać na premiera.
Awatar użytkownika
Daniel von Witt
Kontakt:

PTR pisze:dr Witt - pierwszy doktor który nie potrafi zrozumieć własnych słów... oh wait, nie, to jednak tylko próba aby szybko wycofać się ze swoich deklaracji i nadal próbować ustawiać się na pozycjach moralnej wyższości. Całkowity brak kręgosłupa moralnego i odpowiedzialności za własne słowa. Typowy przypadek dr Witta zresztą. W Dreamlandzie musi się jednak bardziej pilnować niż w Bialenii, bo tu jednak parę osób patrzy i mogą go na przykład nie wybrać na premiera.
No co Pan nie powie :)

Ja powtórzę swoje pytanie: czy chamstwo jest zarezerwowane dla Wandejczyków? I stwierdzenie: chamstwo to znak rozpoznawczy Wandejczyków. I podkreślenie: z niczego się nie wycofuję.

(-) Daniel diuk von Witt
Awatar użytkownika
Torkan Ingawaar
obywatel
NIM: 156339
Kontakt:

Post autor: Torkan Ingawaar »

Daniel von Witt pisze:
Ja powtórzę swoje pytanie: czy chamstwo jest zarezerwowane dla Wandejczyków? I stwierdzenie: chamstwo to znak rozpoznawczy Wandejczyków. I podkreślenie: z niczego się nie wycofuję.
A może rzuci doktor jakimś przykładem tego okrytego złą sławą wandejskiego chamstwa w Dreamlandzie?
Bo póki co to chamstwo jest znakiem rozpoznawczym koleżanki de Senancour.
(–) Torkan Ingawaar (ᑐᕐᑳᓐ ᐃᖓᕚᕐ)
Obrazek
Maciej Kamiński
NIM:
Kontakt:

Sekundant się znalazł.
Tak działa gieroj, niech JO handluje z tym.

Nie chodzi przecież o stwierdzenie faktu, tylko o wartościowanie tego faktu. A chyba wszyscy się zgodzą, że wartościowanie mikronauty w oparciu o real jest naganne?
Bialeńczyk od urodzenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sport i kultura”