OBPP Tanequetil

Miejsce informacji na tematy zagraniczne z innych mikronacji.
Erik Hoch
NIM:
Kontakt:

OBPP Tanequetil

Post autor: Erik Hoch »

Dzień dobry,

Wicekrólestwo Tanquetil stanowiło przez wiele lat część składową Królestwa Elderlandu, które to z kolei było długi czas związane z Królestwem Dreamlandu. Mając na uwadze ten fakt, jak również to że w ciągu ostatnich 5-6 lat nie zaobserwowałem żadnych poważnych prób wskrzeszenia państwowości na obszarze postelderlandzkim, chciałbym zapytać więc o to czy Dreamlandczycy mają coś przeciwko temu, aby ta część mikroświata odżyła jako niepodległe, acz też stowarzyszone państwo ze Związkiem Winkulijskim? Dla jasności dodam, że nie zamierzam zajmować całości ziem elderladzkich, a jedynie obszar Wicekrólestwa Tanequetil, jako że w przyszłości państwo elderladzkie mogłoby się na pozostałych obszarach odrodzić, tudzież powstać inne państwa. Nie chodzi mi także o formalno-prawne uznanie naszej yoyonacyjnej państwowości przez Królestwo Dreamlandu, a jedynie o wysondowanie czy taki ruch nie będzie budził wśród Dreamlandczyków sprzeciwu.

Z poważaniem
EOvH
Obrazek
Awatar użytkownika
karol flibustier
NIM:
Kontakt:

Re: OBPP Tanequetil

Post autor: karol flibustier »

Nie ma współcześnie kategorii yoyonacje, to czasy indywidualizmu i określenie te oznacza w pełni prawną inicjatywę na mikro.

Dziennik Webpress zamieścił informację o tej inicjatywie, ja ze swojej strony, z racji pełnionej z wyborów funkcji wojewody nowalskiego, oświadczam, że Wicekrólestwo Tenequetil ma naszą aprobatę i uznanie w roli podmiotu v-państwowego w Wirtualu, czyli w mikro.
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Erik Hoch
NIM:
Kontakt:

Post autor: Erik Hoch »

karol flibustier pisze: 17 kwie 2026, 19:59 Nie ma współcześnie kategorii yoyonacje, to czasy indywidualizmu i określenie te oznacza w pełni prawną inicjatywę na mikro.

Dziennik Webpress zamieścił informację o tej inicjatywie, ja ze swojej strony, z racji pełnionej z wyborów funkcji wojewody nowalskiego, oświadczam, że Wicekrólestwo Tenequetil ma naszą aprobatę i uznanie w roli podmiotu v-państwowego w Wirtualu, czyli w mikro.
Świadom jestem tego, że ten termin wychodzi już z użycia, niemniej pozwoliłem go sobie przypomnieć w kontekście ironicznym jako że chyba nikt już nie traktuje tego wyrazu jako obrazę :lol:

A wsparcie jak najbardziej doceniamy i jesteśmy za nie wdzięczni!
Awatar użytkownika
Wojciech Bombina
Premier
NIM: 352373
Kontakt:

Post autor: Wojciech Bombina »

O ile dobrze rozumiem kartografię (jeśli nie proszę by ktoś mnie poprawił) - Dreamland nie rości sobie żadnych formalnych praw do terytorium dawnego Elderlandu (w załączeniu aktualna mapka v-świata). Stąd też bardzo pozytywnie odbieram niniejsze zapytanie, jako przejaw mikronacyjnego savoir vivre, którego czasami niestety brakuje.

Prywatnie, jako Teutończyk mieszkający w Dreamlandzie (i będący obywatelem tegoż) siłą rzeczy nie mogę odnieść się do kulturowej spuścizny itd., ale - moim zdaniem - na pewno lepiej na potrzeby nowych mikronacji zajmować tereny istniejące, niż wytwarzać nowe masy lądowe.

Mam nadzieję, że wypowiedzą się jeszcze bardziej rdzenni Dreamlandzycy, choć brak wypowiedzi też jest przecież jakimś stanowiskiem. Sugerowałbym jedynie by wspólnie wytworzyć jakieś narracyjne wyjaśnienie powstania tam nowej państwowości.

Dodam jeszcze jako dreamlandzki dyplomata, że nie prowadzimy formalnej listy państw uznawanych itd., ograniczamy się jedynie do faktycznego lub prawnego potwierdzenia cieplejszych relacji.
Załączniki
Elderland
Elderland
graf Wojciech desłetudo Bombina Maxima
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zagranica”